Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

WALDEMAR Sulisz

Lista artykułów:

Jan Szyttler, nadworny kucharz Stanisława Augusta Poniatowskiego, polecał na orzeźwienie słodkie chłodniki z owocami

Litewski, lubelski, a może na pomidorach? 5 najlepszych przepisów na chłodnik

Może być litewski lub lubelski. Może być na botwince, może być z lubczykiem, może być na pomidorach. Ale spróbujcie chłodnika na bazie mrożonych jagód. Jak on gasi pragnienie!

Fot. Michał pańszczyk

Beata Kozidrak: Kocham to, co robię, ale nie chcę odrywać kuponów

Rozmowa z Beatą Kozidrak, wokalistką zespołu Bajm, która 28 maja zagra koncert na Arena Lublin

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)
Kuchnia

Rybna uczta w Perłowej Pijalni Piwa. Przepis na rosół rybny

W niedzielę Przemysław Karoń, szef kuchni w Perłowej Pijalni Piwa zaprasza na obiad rybny, warsztaty z przyrządzania ryb i świeże ryby. Restauracja, która dostała niedawno rekomendację Slow Food Polska poszła za ciosem.

Anna Skoczylas z restauracji „Kardamon”: Filet z sandacza podany z czarnym ryżem, aromatycznym serem z sera gorgonzola oraz z sałatką z karczocha

Dorsz, sandacz, a może labraks? Podpowiadamy, gdzie w Lublinie zjeść dobrą rybę

Jeśli smażony dorsz, to w klasycznej smażalni ryb „Sola” na Czechowie. Jeśli sandacz, to restauracja „Kardamon”. Jeśli labraks z grilla to w „Atrium”. Jeśli polędwica z tuńczyka, to ristorante „Arte del gusto”. Jeśli ryba prosto z morza, to restauracja „Od kuchni”

fot. Maciej Kaczanowski

Mniej znaczy więcej. Czym jest slow food?

Rozmowa z Jackiem Szklarkiem, szefem Slow Food Polska.

Mięso czy warzywa układamy na ruszcie dopiero wtedy, gdy ogień zgaśnie, a węgiel żarzy się na całej powierzchni paleniska, fot. Maciej Kaczanowski

Smak majowego grilla. Jak zrobić golonkę czy żeberka (przepisy)

Jeśli planujesz kupić nowy grill, bo stary zardzewiał, wybierz grill kulisty ze szczelną pokrywą. Sprawdź, czy jego wnętrze zostało pokryte dobra emalią. Postaw na jakość materiałów. Warte uwagi są grille wykonane z żeliwa, ponieważ długo utrzymują ciepło.

Ks. Lach: Przede wszystkim mam ludzi. Jestem szczęśliwy

Ks. Lach: Przede wszystkim mam ludzi. Jestem szczęśliwy

Rozmowa z księdzem Mariuszem Lachem, salezjaninem, założycielem, kierownikiem artystycznym i reżyserem Teatru ITP na KUL, który właśnie obchodzi 15 lecie działalności

Wszystko zaczyna się od młodych listków - mówi Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka, który nalewki robi od lat

Jak zrobić nalewkę? Przepisy: Jaśminowa, lipowa, a może na sośnie

Początek maja to najlepsza okazja, żeby ruszyć się, na miedzę czy działkę w poszukiwaniu listków, kwiatów i pąków. Po to, żeby nastawić listkówkę i lipówkę, nalewkę na kwiatach jaśminu i pędach sosny

W restauracji „Paleta Smaków” już podają świeże szparagi z grilla z makaronem z grilla i jajkiem sadzonym (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Jak kupować i gotować szparagi. Przepisy na szparagi

Uwielbiali je Adam Mickiewicz i Bolesław Leśmian. Ordonka jadała je u Berensa w Kazimierzu Dolnym. Właśnie pojawiły się na rynku i w restauracjach. Sezon na szparagi jest bardzo krótki.

Maciej Borucki: Najważniejszy jest kawałek wołowiny. Antrykotu lub karkówki. Kawałek łoju wołowego na smak. I dodatki, od których zależy smak mięsa

Burger czy stek? Podpowiadamy jak je przygotować (przepisy)

Czy można zrobić dobrego burgera w domu? Można - odpowiada Maciej Borucki, który w restauracji Stół i Wół szykuje burgerową rewolucję. Można także zrobić soczysty stek