Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 kwietnia 2016 r.
9:52

Burger czy stek? Podpowiadamy jak je przygotować (przepisy)

0 3 A A
Maciej Borucki: Najważniejszy jest kawałek wołowiny. Antrykotu lub karkówki. Kawałek łoju wołowego na smak. I dodatki, od których zależy smak mięsa
Maciej Borucki: Najważniejszy jest kawałek wołowiny. Antrykotu lub karkówki. Kawałek łoju wołowego na smak. I dodatki, od których zależy smak mięsa

Czy można zrobić dobrego burgera w domu? Można - odpowiada Maciej Borucki, który w restauracji Stół i Wół szykuje burgerową rewolucję. Można także zrobić soczysty stek

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Moda na burgery kwitnie w lubelskich restauracjach jak kaczeńce na wiosnę. Restauratorzy prześcigają się w sposobach na podanie burgera czy steka. Kładą je na talerze, deski, kamienne płyty. I dokładają im do towarzystwa frytki, sałatki, pieczone ziemniaki, ziemniaki młode z koperkiem.

Dlaczego warto nauczyć się robić dobre burgery w domu? Burger to siekane mięso, warto mieć pewność, że jest to mięso idealnie świeże. Warto wiedzieć, jakie są w nim dodatki. Żeby zrobić dobrego burgera, trzeba wiedzieć kilka rzeczy.

- Najważniejszy jest kawałek wołowiny. Antrykotu lub karkówki. Kawałek łoju wołowego na smak. I dodatki, od których zależy smak mięsa. Takie jak sos Worcestershire czy dobra musztarda. Oraz dodatkowy wsad do bułki: świeże warzywa, zioła, sos - wylicza Maciej Borucki, szef kuchni w restauracji Czarcia Łapa, który dla restauracji Stół i Wół przygotowuje nową odsłonę burgerów regionalnych.

Burger à la Stół i Wół

Składniki: 4 bułki, 1 kg antrykotu wołowego, 1 dag łoju wołowego, 2 cebule, 2 łyżki klarowanego masła, 4 łyżki sosu Worcestershire, 4 łyżeczki musztardy miodowej, 2 łyżki keczupu, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka sosu tabasco, sól i pieprz.

Wykonanie: pokroić cebule w kostkę, usmażyć na maśle klarowanym. Odstawić do wystygnięcia. Przekręcić mięso przez maszynkę, dodać cebulę i resztę składników. Dobrze wyrobić mięso, podzielić na 4 porcje, odstawić na 1 godzinę do lodówki.

Smażyć na grillu (lub patelni) po 4 minuty z każdej strony. Sprawdzić termometrem temperaturę w środku, najlepiej, żeby miała 56 stopni, wtedy burger będzie soczysty. Włożyć burger do przeciętej bułki, dołożyć ulubione dodatki i sos, podawać z frytkami, pieczonym ziemniakiem, surówką Colesław.

Surówka Colesław

Jej historia sięga najprawdopodobniej kuchni rzymskiej, skąd trafiła do kuchni Europy i świata. Jej nazwa wywodzi się z języka niderlandzkiego i znaczy po prostu surówka z kapusty. Podstawą jest świeża, poszatkowana kapusta z dodatkiem marchewki i jabłka, a nawet ananasa. Doprawia się ją musztardą, octem, majonezem a nawet maślanką.

Składniki: 1 główka kapusty, 1 jabłko, 2 marchewki. Na sos: 1 łyżka musztardy, 4 łyżki białego octu winnego, 2 łyżeczki cukru, odrobina Tabasco.

Wykonanie: kapustę podzielić na ćwiartki, poszatkować, dodać starte jabłko i marchewkę. Utrzeć wszystkie składniki sosu. Dodać do kapusty. Wymieszać, odstawić do lodówki na kilka godzin.

Burger fotograficzny

W Pubie „U Fotografa” przyrządza burgery Tomasz Bareja. - Jak najwięcej mięsa i regionalne dodatki. Na przykład ser cheddar z „Mlecznej Drogi”. To tajemnica sukcesu dobrego burgera - mówi specjalista od burgerów.

Składniki: 80 dag antrykotu wołowego, świeża bazylia, sól, pieprz, świeża papryka, 8 plastrów usmażonego bekonu, 8 plastrów cheddara, świeże warzywa, 4 bułki maślane.

Wykonanie: zmielić mięso na maszynce. Dodać posiekaną bazylię, sól, pieprz, czerwoną, słodką paprykę. Wyrobić jak ciasto. Usmażyć lub zgrillować po 4 minuty z każdej strony. Na koniec położyć na każdym burgerze plaster sera, poczekać, aż się roztopi. Wkładać burgery do przeciętej - a wcześniej podpieczonej bułki - dodając do każdej po 2 plastry smażonego bekonu, plastrze sera, po kilka plastrów świeżych warzyw i ulubionego sosu.

Jak zrobić dobry stek z grilla

Steki wołowe należy posmarować oliwą, obsypać pieprzem i świeżym tymiankiem. Nie solić. Odłożyć na 30 minut. Tyle potrzeba na dobre rozpalenie grilla.

Następnie należy posmarować ruszt olejem, steki położyć na ruszcie, posolić. Po 2 minutach przekręcić mięso, tak, żeby z jednej strony odbiła się kratka. Po 8 minutach odwrócić mięso na drugą stronę. Po 5 minutach sprawdzić, czy mięso się miękko ugina pod widelcem. Idealny stek powinien po przekrojeniu być w środku lekko „krwisty”. Zdjąć z rusztu, nakryć srebrną folią, żeby mięso odpoczęło. Podawać z sałatkami.

Ważny jest stopień wysmażenia steka. Stek na wpół surowy (rare), to stek dla prawdziwych twardzieli. Średnio krwisty (medium rare) to stek dla koneserów. Średnio wysmażony (medium) najchętniej zamawiamy w restauracji. Dobrze wysmażony (well done): kto lubi.

Stek marynowany

Składniki: po 20 dag steku wołowego na osobę, 30 ml oleju, sól, pieprz.
Na marynatę: 1 mała cebula, kieliszek czerwonego wytrawnego wina, 20 ml oleju, 1 listek laurowy, 10 ziaren pieprzu, ćwierć łyżeczki tymianku.

Wykonanie: z podanych składników przygotować marynatę. Mięso zalać i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Po wyjęciu z marynaty mięso natrzeć grubo mielonym pieprzem i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Piec po 7 minut z każdej strony. Posolić po usmażeniu. Na wierzchu ułożyć cebulę wyjętą z marynaty. Podawać z grillowanymi kartofelkami i talerzem surówek.

Steki w whisky

Składniki: po 4 kawałki polędwicy wołowej na osobę, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, masło, kieliszek whisky.

Wykonanie: polędwicę delikatnie rozgnieść w dłoniach. Z jednej strony natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową, położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu przyprawami do spodu. Smażyć krótko na ostrym ogniu, odwrócić, dosmażyć. Nacisnąć widelcem i sprawdzić, czy mięso jest odpowiedni miękkie.

Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek masła. Jak się rozpuści, skropić whisky i podpalić. Po kilkunastu sekundach ogień gaśnie i wtedy należy wyłożyć mięso na podgrzany talerz, polewając je sosem ze smażenia.

Najlepiej smakuje z groszkiem. Samo mięso we własnym sosie z nutą whisky jest tak aromatyczne, że nic więcej do szczęścia nie potrzeba

Ogniste steki chimichurri

Składniki: 4 steki z karkówki wołowej, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 10 ząbków czosnku, pęczek natki pietruszki, trochę świeżej kolendry (ważne!), 2 ostre papryczki, pół szklanki oliwy, ocet balsamiczny lub sok z limonki.

Wykonanie: zaczynamy od sosu. Czosnek drobno siekamy i solimy. Jeszcze drobniej siekamy natkę pietruszki i kolendrę. Zakładamy gumowe rękawiczki i oczyszczamy z nasion, a potem drobniutko kroimy papryczki. Mieszamy czosnek, natkę, kolendrę, papryczki, sól, pieprz i ocet balsamiczny lub sok z limonki. Dodajemy oliwę, dokładnie ucieramy i odstawiamy na 15 minut.

Steki solimy, nacieramy pieprzem, skrapiamy oliwą i grillujemy z obu stron, aby mięso było soczyste. Gotowe polewamy sosem.

Steki z halibuta

Składniki: 4 steki z halibuta, masło czosnkowe, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa, białe wino.

Wykonanie: Jak przyrządzić steki z halibuta? Przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Posmarować je masłem i posypać grubo zmieloną solą morską. Ułożyć steki, oprószyć je solą i pieprzem, na wierzch nałożyć cienkie plasterki cytryny, skropić je oliwą. Zawinąć folię, piec 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia delikatnie rozchylić folię, by mięso się zarumieniło.

Z czym do steka

Można podać go z frytkami, pieczoną cebulą, pieczonymi warzywami, pieczarkami z rusztu. Doskonałym dodatkiem do steka z grilla będą boczniaki z grilla. Dobra będzie mieszanka pomidorów, papryki i sałaty. Do steka pasuje grecka sałatka z fetą.

Na topie są świeże, chrupiące warzywa, pokrojone w słupki, które maczamy w ulubionym sosie i przegryzamy steki. Oraz świeże owoce.

Ostatni trend to gałka lodów musztardowych, bazyliowych czy estragonowych.

Pozostałe informacje

Jarosław Niemiec

Związkowiec z Bogdanki zaczął głodówkę w obronie kopalni

Jarosław Niemiec dziś o godzinie 7.30 rozpoczął głodówkę "przeciwko planom likwidacji kopalni i brakowi poszanowania praw załogi’. – Bogdanka zawsze była otwarta na dialog ze wszystkimi interesariuszami, w tym z przedstawicielami związków zawodowych oraz lokalnych społeczności – ripostuje rzecznik prasowy kopalni.

W powiecie puławskim najlepszym liceum ponownie zostało II LO w ZSO nr 1 im KEN

Najlepsze puławskie licea i technika według Perspektyw

Miesięcznik Perspektywy opublikował ranking najlepszych szkół średnich w kraju. W powiecie puławskim liderem wśród techników jest "Chemik", a wśród liceów prowadzi "KEN", który o jedno oczko wyprzedza "Czartorycha".

Cecylia Mrozik

Już ponad tydzień poszukiwań pani Cecylii. Córka i wnuczka apelują o pomoc

Już ponad tydzień mija od zaginięcia 82-letniej Cecylii Mrozik z Lublina. O pomoc w poszukiwaniach apeluje rodzina.

Motor przegrał pierwszy mecz z Jagiellonią 0:2

Motor Lublin poznał termin meczu z Jagiellonią Białystok

PKO BP Ekstraklasa ogłosiła dokładne terminy wszystkich meczów 21. kolejki, czyli trzeciej, która zostanie rozegrana w 2025 roku. Motor Lublin zmierzy się wówczas na wyjeździe z Jagiellonią Białystok. To spotkanie zaplanowano na niedzielę, 16 lutego (godz. 17.30).

Wtorkowe potrącenie na przejściu dla pieszych przy ulicy Armii Krajowej

Potrącenie wyglądało groźnie. Przejścia słabo oświetlone czy kierowcy narwani?

Wyglądało groźnie. Kierowca taksówki potrącił na przejściu dla pieszych mężczyznę i jego 9-letniego syna. Mieszkańcy Białej Podlaskiej uważają, że przy ulicy Armii Krajowej trzeba doświetlić przejścia lub zamontować progi zwalniające. Urzędnicy to rozważą.

MŚ piłkarzy ręcznych: Polska zaczęła turniej od porażki, występ zawodnika Azotów Puławy

MŚ piłkarzy ręcznych: Polska zaczęła turniej od porażki, występ zawodnika Azotów Puławy

W pierwszym meczu mistrzostw świata reprezentacja Polski piłkarzy ręcznych przegrała z wicemistrzami olimpijskimi Niemcami 28:35. W piątek Biało-Czerwoni zmierzą się z Czechami (godzina 18)

Uwaga! Ostrzeżenia przed marznącym deszczem i gołoledzią
POGODA

Uwaga! Ostrzeżenia przed marznącym deszczem i gołoledzią

Od wtorkowego wieczoru miejskie służby miały mnóstwo pracy walcząc o to, by drogi były przejezdne. Znacznie większe kłopoty miały polskie koleje, które w nocy notowały poważne problemy; część elektrycznych pociągów stanęła z powodu oblodzenia linii. A jakie są prognozy na najbliższe godziny?

Po wygranej w poprzedniej rundzie z Tourcoing Lille Metropolie, w pierwszym meczu ćwierćfinału CEV Challenge Cup Bogdanka LUK Lublin pokonała na wyjeździe CV Melilla

Bogdanka LUK Lublin blisko półfinału Challenge Cup

W pierwszym spotkaniu ćwierćfinałowym CEV Challenge Cup Bogdanka LUK Lublin pokonała na wyjeździe CV Melilla 3:0 i jest blisko awansu do półfinału. Mecz rewanżowy zostanie rozegrany w Lublinie 28 stycznia, o godzinie 18.

Polska z amerykańskim limitem. Co z rozwojem Sztucznej Inteligencji?
Polityka i AI

Polska z amerykańskim limitem. Co z rozwojem Sztucznej Inteligencji?

USA zdecydowały o ograniczeniu eksportu GPU do wybranych krajów/ Limitami została objęta także Polska. Polscy ministrowie interweniują.

Mimo lekkiego spadku w 2024 w porównaniu z 2023, Ogród Zoologiczny im. Stefana Milera w Zamościu nadal pozostaje jedną z większych atrakcji turystycznych miasta
ZEBRY I ŻYRAFY

To nie był najlepszy rok. Ilu gości odwiedziło ZOO w 2024?

W 2024 było mniej odwiedzin niż w 2023. Za to dwa ostatnie dni minionego roku były rekordowe. 30 i 31 grudnia Ogród Zoologiczny im. Stefana Milera w Zamościu odwiedziło aż 8 255 osób. Bo wtedy można było zwiedzać za darmo.

Nieduża, ale kluczowa: obwodnica Urzędowa oficjalnie otwarta
INWESTYCJE DROGOWE

Nieduża, ale kluczowa: obwodnica Urzędowa oficjalnie otwarta

Kosztowała ponad 66 milinów, ale jest już otwarta: obwodnica Urzędowa w ciągu drogi wojewódzkiej nr 833 z Urzędowa do Kraśnika.

Policjant nie był prawdziwy. Ale stracone 200 000 złotych już tak
OSZUSTWO NA POLICJANTA

Policjant nie był prawdziwy. Ale stracone 200 000 złotych już tak

Oszust wmówił kobiecie, że jej konto padło ofiarą hakerów i musi przelać swoje pieniądze na „bezpieczny rachunek”.

Kto z nich powinien reprezentować Polskę w Konkursie Piosenki Eurowizji 2025?
SONDA
film

Kto z nich powinien reprezentować Polskę w Konkursie Piosenki Eurowizji 2025?

Komisja wybrała 10 utworów, które wybrzmią podczas finału polskich kwalifikacji do 69. Konkursu Piosenki Eurowizji 2025. W walentynki dowiemy się, kto pojedzie do Szwajcarii i będzie reprezentować Polskę na eurowizyjnej scenie.

Chernobylite 2: Exclusion Zone
PROMIENIOWANIE
film

Chernobylite 2: Exclusion Zone. Co zobaczymy w Czarnobylu? (wideo)

Przy pierwszej części się sprawdziło. Polskie studiu The Farm 51 pracuje przy grze Chernobylite 2: Exclusion Zone i potrzebuje wsparcia. Stąd kampania na Kickstarterze.

Australian Open. Świątek i Hurkacz w nocy powalczą o trzecią rundę
NA KORCIE

Australian Open. Świątek i Hurkacz w nocy powalczą o trzecią rundę

Pora na drugi mecz na Australian Open dla Igi Świątek i Huberta Hurkacza. Tym razem polscy kibice nie dość, że będą musieli „zarwać noc” by oglądać polskich tenisistów na żywo, to dodatkowo będą musieli dokonać wyboru, które spotkanie oglądać

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium