Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

13 marca 2016 r.
13:14

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka? Przepisy lubelskich szefów kuchni

Jean Bos, szef kuchni restauracji hotelu Agit: Najlepszy sposób na soczyste mięso to sous-vide (fot. Maciej Kaczanowski)
Jean Bos, szef kuchni restauracji hotelu Agit: Najlepszy sposób na soczyste mięso to sous-vide (fot. Maciej Kaczanowski)

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka? Okazuje się, że wcale nie jest to takie proste. Czy schab może rozpływać się w ustach? A indyk? Spytaliśmy lubelskich szefów kuchni, od czego zależy soczysty smak.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pierś z kurczaka to z natury suche mięso. Po godzinie przebywania w piekarniku na talerzu wyląduje kawałek gorącego mięsa. Bez specjalnego smaku. O soczystości możemy zapomnieć. Czy jest na to jakiś sposób? Zanim zaczniemy doprawiać filet, musimy dokładnie usunąć wszelkie błony. Kiedy je zostawimy, mięso będzie twarde.

Radzi Jean Bos

- Najlepszy sposób to przyrządzenie piersi techniką sous-vide. Każdą pierś nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, dodajemy świeże zioła. Pakujemy próżniowo i gotujemy w temperaturze 58 stopni Celsjusza. Czas gotowania może wynosić od 30 minut do kilku godzin. Po wyjęciu z woreczka mięso krótko obsmażamy na wolnym ogniu - mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji hotelu Agit, nadworny kucharz króla Belgii, twórca Akademii Molekularnej w Polsce.

Najtańszy cyrkulator z grzałką kosztuje 1800 zł, wkładamy go do garnka z wodą, wkładamy woreczki z mięsem, nastawiamy temperaturę i czas. Na rynku kupimy także wolnowary z funkcją sous-vide w cenie 500 zł.

Soczysty kurczak z piekarnika

Też da się zrobić. Jak?

- 4 piersi z kurczaka doprawiamy wedle uznania, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza. Wkładamy mięso. Pieczemy od 25 do 30 minut - tłumaczy Jean Bos.

Inny patent na soczystą pierś z kurczaka ma Adam Piechaczek, szef kuchni w restauracji Ego przy Hotel Alter.

- Pierś trzeba posolić i natrzeć świeżo zmielonym pieprzem. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W tym czasie szybko obsmażyć pierś kurczaka na patelni. Tylko z jednej strony. Wstawić do piekarnika. Piec 9 minut - mówi Piechaczek.

Soczysta pierś z patelni

Składniki: 4 piersi z kurczaka, 2 kieliszki whisky. Na marynatę: 4 łyżki ziół prowansalskich, 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli.

Wykonanie: piersi z kurczaka rozbić. Marynować kilka godzin (najkrócej godzinę). Rozgrzać suchą patelnię, aż będzie dymić. Wrzucić 2 filety. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Wlać kieliszek whisky. Podpalić. Kiedy ogień zgaśnie, wyłączyć gaz i nakryć patelnię przykrywką. Zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło.

Schab w soli

W pieczeniu w soli specjalizuje się Lech Cwalina, właściciel restauracji Hades- Szeroka.
- Okazuje się, że mięso wcale nie jest słone. Przyrządzam tak schab lub ligawę wołową. Najlepiej wychodzi z patelni elektrycznej - mówi Cwalina.

Składniki: 1 kg schabu, 2 kg soli kamiennej. Na zalewę: oliwa, ulubione zioła.
Wykonanie: mięso natrzeć mieszanką ziół i oliwy. Zostawić na noc w lodówce. Do elektrycznej patelni lub gęsiarki wsypać 1 kg soli, tak, by na dnie utworzyła się gruba warstwa. Ułożyć osuszony schab. Zasypać resztą soli. Wyrównać. Piec około 2 godzin. W temperaturze 160 stopni.

Kurczak z woka

Składniki: 1 torebka makaronu ryżowego, 2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 zielony por, 1 puszka pędów bambusa, 1 opakowanie suszonych grzybów mun, sos sojowy, oliwa, przyprawa chińska do kurczaka.
Wykonanie: pokroić mięso kurczaka w paski, wymieszać z przyprawą, odstawić na pół godziny. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 10 minut. Warzywa i grzyby (kiedy ostygną) pokroić w paski.
W woku rozgrzać oliwę, podsmażyć warzywa pokrojone w słupki. Po dwóch minutach dodać mięso, grzyby, pędy bambusa, smażyć kilka minut, dodać makaron ryżowy, po minucie doprawić sosem sojowym.

Soczysta golonka

Jej sekret tkwi w marynacie. - Najlepszy efekt soczystości daje marynata warzywna - mówi Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Składniki (dla 4 osób): 4 golonki z kością, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 duży por, 1 korzeń selera, przypalona cebula, ziele ang., listek laurowy, sól.

Wykonanie: 10 łyżek soli rozpuścić w 3 litrach wody, dodać 5-6 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Włożyć golonki do garnka, obłożyć posiekanymi warzywami, ugnieść, zalać solanką. Golonki mają być całe zanurzone w wodzie, odstawić w zimne miejsce, na co 2 dni. Następnie wyjąć mięso, wypłukać, przełożyć do rondla, dodać warzywa, listek i ziele. Nie solić! Zalać zimną wodą i gotować jak rosół 2-3 godziny.

Ugotowane golonki wyjąć, osuszyć na durszlaku. - Jeśli mamy w domu frytkownicę, najlepiej usmażyć każdą po kolei, aż do uzyskania złocistej skórki, osuszyć na bibule i podawać - radzi Stanisław Stelmach. Frytkownicę możemy zastąpić garnkiem lub opiec golonki w piekarniku.

Soczysty mostek

Składniki: 1,5 kg mostka cielęcego bez kości, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sól. Na farsz: 25 dag mielonego mięsa cielęcego, 2 jajka, 1 łyżka oregano, 1 łyżka tymianku, 1 łyżka skórki cytrynowej pokrojonej w cienkie paseczki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Wykonanie: mostek naciąć tak, aby powstała kieszeń, posolić w środku i na zewnątrz, natrzeć czosnkiem. Mięso wymieszać z ziołami, skórką z cytryny, bułką tartą i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Mostek napełnić farszem, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na gorącym tłuszczu, a następnie wstawić na 90 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C. Po upieczeniu pokroić na porcje.

Soczyste steki w koniaku

Składniki: po 4 kawałki polędwicy wołowej na osobę, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, masło, kieliszek koniaku.

Wykonanie: polędwicę delikatnie rozgnieść w dłoniach. Z jednej strony natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową, położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu przyprawami do spodu. Smażyć krótko na ostrym ogniu, odwrócić, dosmażyć. Nacisnąć widelcem i sprawdzić, czy mięso jest odpowiedni miękkie.
Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek masła. Jak się rozpuści, skropić koniakiem i podpalić. Po kilkunastu sekundach ogień gaśnie i wtedy należy wyłożyć mięso na podgrzany talerz, polewając je sosem ze smażenia.

Steki z halibuta

Składniki: 4 steki z halibuta, masło czosnkowe, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa, białe wino.
Wykonanie: przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Posmarować je masłem i posypać grubo zmieloną solą morską. Ułożyć steki, oprószyć je solą i pieprzem, na wierzch nałożyć cienkie plasterki cytryny, skropić je oliwą. Zawinąć folię, piec 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia delikatnie rozchylić folię, by mięso się zarumieniło.

Wiśniowy indyk z kardamonem

Składniki: 4 filety z indyka, kieliszek wiśniówki, sól, masło, konfitury wiśniowe, szczypta gałki muszkatołowej, kardamon, cynamon.

Wykonanie: filety lekko zbić tłuczkiem, posolić i skropić nalewką. Odstawić na 3 godziny. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć filety tak, by były miękkie i soczyste.
W rondelku podgrzać konfitury wiśniowe, dodać gałkę, kardamon i cynamon. Kto lubi ostrzejsze smaki, może doprawić kilkoma kroplami tabasco. Na talerzu ozdobić

(fot. Maciej Kaczanowski)
(fot. Maciej Kaczanowski)

Pozostałe informacje

Zderzenie czterech samochodów. Droga krajowa nr 17 zablokowana

Zderzenie czterech samochodów. Droga krajowa nr 17 zablokowana

Dwie osoby zostały ranne w wypadku w miejscowości Krasne po zderzeniu czterech aut. Droga krajowa nr 17 ma być zablokowana do godziny 18.

Koniec gry. Nalot na 35 nielegalnych salonów gier

Koniec gry. Nalot na 35 nielegalnych salonów gier

35 nielegalnych salonów gier, 196 automatów i prawie 358 tysięcy złotych. To efekt ostatniej akcji Krajowej Administracji Skarbowej. W działaniach brali udział funkcjonariusze z Lubelskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Białej Podlaskiej.

Caroline Martins od nowego sezonu będzie zawodniczką PGE MKS FunFloor Lublin

Reprezentantka Portugalii zagra w PGE MKS FunFloor Lublin

Kolejne zagraniczne wzmocnienie w drużynie z Lublina. PGE MKS FunFloor w środę ogłosił, że od kolejnego sezonu będzie miał nową bramkarkę. To reprezentantka Portugalii Caroline Martins. 33-latka zastąpi w zespole Pawła Tetelewskiego Antoniję Mamić.

Pluszak lekiem na całe zło? Lubelscy studenci organizują wyjątkowy turniej
Pollub Misia
26 kwietnia 2025, 9:00

Pluszak lekiem na całe zło? Lubelscy studenci organizują wyjątkowy turniej

„Pollub Misia” to cykliczna akcja, której celem jest promocja aktywnego stylu życia, ale przede wszystkim wsparcie dla najmłodszych w trudnych chwilach. Zabawki trafią do radiowozów, karetek i wozów strażackich.

Miał gdzieś dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Złapali go z łysą oponą i pod wpływem

Miał gdzieś dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Złapali go z łysą oponą i pod wpływem

W ciągu czterech dni został złapany dwa razy przez policjantów za jazdę pod wpływem alkoholu. Jakby tego było mało, 36-latek posiadał dożywotni zakaz prowadzenia pojazdów. Teraz nie pojeździ, bo najbliższe 3 miesiące spędzi w policyjnym areszcie.

Grill w Świdniku czeka na majówkę

Świdnik zaprasza na grilla

Było wysypisko, a teraz jest zagospodarowany plac rekreacji z grillem. To nowa atrakcja dla mieszkańców Świdnika.

Stracony w Niemczech volkswagen nie wjechał na Białoruś

Stracony w Niemczech volkswagen nie wjechał na Białoruś

Funkcjonariusze NOSG zakazali dalszej podróży kierowcy volkswagena. Jak się okazało, auto było poszukiwane.

Rząd obiecuje szybkie wypłaty odszkodowań dla rolników po nawałnicach na Lubelszczyźnie

Rząd obiecuje szybkie wypłaty odszkodowań dla rolników po nawałnicach na Lubelszczyźnie

Wiceminister rolnictwa Jacek Czerniak w rozmowie z Radiem Lublin zapowiada szybkie wsparcie finansowe dla poszkodowanych. Straty w niektórych miejscach sięgają 100%.

Kosiarka spalinowa w ogrodzie – wygoda w czystej postaci

Kosiarka spalinowa w ogrodzie – wygoda w czystej postaci

Zadbany trawnik to wizytówka każdego ogrodu, a jego pielęgnacja wymaga odpowiednich narzędzi. Posiadanie własnej kosiarki spalinowej to inwestycja, która zwraca się w postaci oszczędności czasu i energii. Nowoczesne kosiarki spalinowe oferują znacznie więcej niż tylko podstawowe koszenie – wyposażone są w systemy napędowe, regulację wysokości cięcia oraz pojemne kosze na trawę. Dzięki nim możesz cieszyć się pięknie przystrzyżonym trawnikiem bez nadmiernego wysiłku, a zróżnicowane modele pozwalają dopasować urządzenie do indywidualnych potrzeb każdego ogrodu.

Marta Wcisło przed sądem w Opolu Lubelskim

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Sąd utrzymał w mocy wyrok dla Adama H.

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. Sąd Okręgowy w Lublinie utrzymał w mocy wyrok skazujący 56-latka na pół roku więzienia w zawieszeniu na rok.

Co zużywa najwięcej prądu w domu? Oto 10 największych winowajców!

Co zużywa najwięcej prądu w domu? Oto 10 największych winowajców!

Z roku na rok rośnie nasza świadomość energetyczna. Coraz więcej osób zadaje sobie pytania: co zużywa najwięcej prądu w domu, jak obniżyć rachunki i jednocześnie działać w duchu zrównoważonego rozwoju. Okazuje się, że wiele popularnych sprzętów AGD i RTV może odpowiadać za lwią część zużycia energii elektrycznej w gospodarstwie domowym. Warto wiedzieć, które z nich są najbardziej energochłonne – i jak je obsługiwać, by oszczędzać nie tylko prąd, ale i pieniądze.

Jakie ubezpieczenie pojazdu jest obowiązkowe?

Jakie ubezpieczenie pojazdu jest obowiązkowe?

Masz samochód? Pamiętaj o badaniu technicznym – bez niego auto nie powinno być użytkowane. Zgodnie z zaleceniami wymieniaj oleje i filtry, kontroluj stan poszczególnych układów – szczególnie napędowego i hamulcowego. Co jeszcze jest twoim obowiązkiem? Musisz posiadać polisę OC! Dlaczego trzeba ją wykupić i co daje?

Rekordowe długi wobec ZUS. Płatnicy toną w zaległościach, średnia już 34 tys. zł

Rekordowe długi wobec ZUS. Płatnicy toną w zaległościach, średnia już 34 tys. zł

Rekordzista winien 818 milionów złotych, a statystyczny przedsiębiorca zalega już na ponad 34 tys. zł. ZUS ostrzega: sytuacja się pogarsza. Eksperci apelują o reformy.

Norweski black – metal. Taake, Asagraum, Heimland w Fabryce Kultury Zgrzyt
Koncert
24 kwietnia 2025, 18:00

Norweski black – metal. Taake, Asagraum, Heimland w Fabryce Kultury Zgrzyt

W najbliższy czwartek (24 kwietnia) lubelska Fabryka Kultury Zgrzyt zamieni się w świątynię mrozu i muzycznego mroku. Do Lublina zawita legendarna norweska formacja Taake, wspierana przez dwa znakomite supporty: Asagraum oraz Heimland. Szykuje się noc pełna surowych riffów, mrocznej atmosfery i hołdu dla klasyki gatunku.

Zielony azyl przy Hospicjum Dobrego Samarytanina. W Lublinie powstaje Artystyczny Ogród Społeczny

Zielony azyl przy Hospicjum Dobrego Samarytanina. W Lublinie powstaje Artystyczny Ogród Społeczny

Sztuka, ekologia i wspólnota – te trzy wartości będą fundamentem nowego miejsca w Lublinie. Przy Hospicjum Dobrego Samarytanina już wkrótce zakwitnie Artystyczny Ogród Społeczny.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium