Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

13 marca 2016 r.
13:14

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka? Przepisy lubelskich szefów kuchni

1 2 A A
Jean Bos, szef kuchni restauracji hotelu Agit: Najlepszy sposób na soczyste mięso to sous-vide (fot. Maciej Kaczanowski)
Jean Bos, szef kuchni restauracji hotelu Agit: Najlepszy sposób na soczyste mięso to sous-vide (fot. Maciej Kaczanowski)

Jak zrobić soczystą pierś z kurczaka? Okazuje się, że wcale nie jest to takie proste. Czy schab może rozpływać się w ustach? A indyk? Spytaliśmy lubelskich szefów kuchni, od czego zależy soczysty smak.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pierś z kurczaka to z natury suche mięso. Po godzinie przebywania w piekarniku na talerzu wyląduje kawałek gorącego mięsa. Bez specjalnego smaku. O soczystości możemy zapomnieć. Czy jest na to jakiś sposób? Zanim zaczniemy doprawiać filet, musimy dokładnie usunąć wszelkie błony. Kiedy je zostawimy, mięso będzie twarde.

Radzi Jean Bos

- Najlepszy sposób to przyrządzenie piersi techniką sous-vide. Każdą pierś nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą, dodajemy świeże zioła. Pakujemy próżniowo i gotujemy w temperaturze 58 stopni Celsjusza. Czas gotowania może wynosić od 30 minut do kilku godzin. Po wyjęciu z woreczka mięso krótko obsmażamy na wolnym ogniu - mówi Jean Bos, szef kuchni restauracji hotelu Agit, nadworny kucharz króla Belgii, twórca Akademii Molekularnej w Polsce.

Najtańszy cyrkulator z grzałką kosztuje 1800 zł, wkładamy go do garnka z wodą, wkładamy woreczki z mięsem, nastawiamy temperaturę i czas. Na rynku kupimy także wolnowary z funkcją sous-vide w cenie 500 zł.

Soczysty kurczak z piekarnika

Też da się zrobić. Jak?

- 4 piersi z kurczaka doprawiamy wedle uznania, układamy na blaszce, skrapiamy oliwą. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza. Wkładamy mięso. Pieczemy od 25 do 30 minut - tłumaczy Jean Bos.

Inny patent na soczystą pierś z kurczaka ma Adam Piechaczek, szef kuchni w restauracji Ego przy Hotel Alter.

- Pierś trzeba posolić i natrzeć świeżo zmielonym pieprzem. Nastawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza. W tym czasie szybko obsmażyć pierś kurczaka na patelni. Tylko z jednej strony. Wstawić do piekarnika. Piec 9 minut - mówi Piechaczek.

Soczysta pierś z patelni

Składniki: 4 piersi z kurczaka, 2 kieliszki whisky. Na marynatę: 4 łyżki ziół prowansalskich, 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soli.

Wykonanie: piersi z kurczaka rozbić. Marynować kilka godzin (najkrócej godzinę). Rozgrzać suchą patelnię, aż będzie dymić. Wrzucić 2 filety. Smażyć po 2 minuty z każdej strony. Wlać kieliszek whisky. Podpalić. Kiedy ogień zgaśnie, wyłączyć gaz i nakryć patelnię przykrywką. Zostawić na kilka minut, żeby mięso odpoczęło.

Schab w soli

W pieczeniu w soli specjalizuje się Lech Cwalina, właściciel restauracji Hades- Szeroka.
- Okazuje się, że mięso wcale nie jest słone. Przyrządzam tak schab lub ligawę wołową. Najlepiej wychodzi z patelni elektrycznej - mówi Cwalina.

Składniki: 1 kg schabu, 2 kg soli kamiennej. Na zalewę: oliwa, ulubione zioła.
Wykonanie: mięso natrzeć mieszanką ziół i oliwy. Zostawić na noc w lodówce. Do elektrycznej patelni lub gęsiarki wsypać 1 kg soli, tak, by na dnie utworzyła się gruba warstwa. Ułożyć osuszony schab. Zasypać resztą soli. Wyrównać. Piec około 2 godzin. W temperaturze 160 stopni.

Kurczak z woka

Składniki: 1 torebka makaronu ryżowego, 2 piersi z kurczaka, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 2 marchewki, 1 zielony por, 1 puszka pędów bambusa, 1 opakowanie suszonych grzybów mun, sos sojowy, oliwa, przyprawa chińska do kurczaka.
Wykonanie: pokroić mięso kurczaka w paski, wymieszać z przyprawą, odstawić na pół godziny. Grzyby mun zalać wrzątkiem na 10 minut. Warzywa i grzyby (kiedy ostygną) pokroić w paski.
W woku rozgrzać oliwę, podsmażyć warzywa pokrojone w słupki. Po dwóch minutach dodać mięso, grzyby, pędy bambusa, smażyć kilka minut, dodać makaron ryżowy, po minucie doprawić sosem sojowym.

Soczysta golonka

Jej sekret tkwi w marynacie. - Najlepszy efekt soczystości daje marynata warzywna - mówi Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Składniki (dla 4 osób): 4 golonki z kością, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 duży por, 1 korzeń selera, przypalona cebula, ziele ang., listek laurowy, sól.

Wykonanie: 10 łyżek soli rozpuścić w 3 litrach wody, dodać 5-6 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Włożyć golonki do garnka, obłożyć posiekanymi warzywami, ugnieść, zalać solanką. Golonki mają być całe zanurzone w wodzie, odstawić w zimne miejsce, na co 2 dni. Następnie wyjąć mięso, wypłukać, przełożyć do rondla, dodać warzywa, listek i ziele. Nie solić! Zalać zimną wodą i gotować jak rosół 2-3 godziny.

Ugotowane golonki wyjąć, osuszyć na durszlaku. - Jeśli mamy w domu frytkownicę, najlepiej usmażyć każdą po kolei, aż do uzyskania złocistej skórki, osuszyć na bibule i podawać - radzi Stanisław Stelmach. Frytkownicę możemy zastąpić garnkiem lub opiec golonki w piekarniku.

Soczysty mostek

Składniki: 1,5 kg mostka cielęcego bez kości, 3 ząbki czosnku, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sól. Na farsz: 25 dag mielonego mięsa cielęcego, 2 jajka, 1 łyżka oregano, 1 łyżka tymianku, 1 łyżka skórki cytrynowej pokrojonej w cienkie paseczki, 3 łyżki bułki tartej, sól, pieprz.

Wykonanie: mostek naciąć tak, aby powstała kieszeń, posolić w środku i na zewnątrz, natrzeć czosnkiem. Mięso wymieszać z ziołami, skórką z cytryny, bułką tartą i jajkami, doprawić solą i pieprzem. Mostek napełnić farszem, spiąć wykałaczkami i obsmażyć na gorącym tłuszczu, a następnie wstawić na 90 min do piekarnika nagrzanego do temperatury 180° C. Po upieczeniu pokroić na porcje.

Soczyste steki w koniaku

Składniki: po 4 kawałki polędwicy wołowej na osobę, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, masło, kieliszek koniaku.

Wykonanie: polędwicę delikatnie rozgnieść w dłoniach. Z jednej strony natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową, położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu przyprawami do spodu. Smażyć krótko na ostrym ogniu, odwrócić, dosmażyć. Nacisnąć widelcem i sprawdzić, czy mięso jest odpowiedni miękkie.
Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek masła. Jak się rozpuści, skropić koniakiem i podpalić. Po kilkunastu sekundach ogień gaśnie i wtedy należy wyłożyć mięso na podgrzany talerz, polewając je sosem ze smażenia.

Steki z halibuta

Składniki: 4 steki z halibuta, masło czosnkowe, 1 cytryna, sól, pieprz, oliwa, białe wino.
Wykonanie: przygotować 4 kawałki folii aluminiowej. Posmarować je masłem i posypać grubo zmieloną solą morską. Ułożyć steki, oprószyć je solą i pieprzem, na wierzch nałożyć cienkie plasterki cytryny, skropić je oliwą. Zawinąć folię, piec 20 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni Celsjusza. Przed końcem pieczenia delikatnie rozchylić folię, by mięso się zarumieniło.

Wiśniowy indyk z kardamonem

Składniki: 4 filety z indyka, kieliszek wiśniówki, sól, masło, konfitury wiśniowe, szczypta gałki muszkatołowej, kardamon, cynamon.

Wykonanie: filety lekko zbić tłuczkiem, posolić i skropić nalewką. Odstawić na 3 godziny. Na patelni rozpuścić masło i usmażyć filety tak, by były miękkie i soczyste.
W rondelku podgrzać konfitury wiśniowe, dodać gałkę, kardamon i cynamon. Kto lubi ostrzejsze smaki, może doprawić kilkoma kroplami tabasco. Na talerzu ozdobić

(fot. Maciej Kaczanowski)
(fot. Maciej Kaczanowski)

Pozostałe informacje

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium