Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 kwietnia 2016 r.
16:29

Jak zrobić nalewkę? Przepisy: Jaśminowa, lipowa, a może na sośnie

131 0 A A
Wszystko zaczyna się od młodych listków - mówi Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka, który nalewki robi od lat
Wszystko zaczyna się od młodych listków - mówi Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka, który nalewki robi od lat

Początek maja to najlepsza okazja, żeby ruszyć się, na miedzę czy działkę w poszukiwaniu listków, kwiatów i pąków. Po to, żeby nastawić listkówkę i lipówkę, nalewkę na kwiatach jaśminu i pędach sosny

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Historia nalewek zaczęła się od eliksiru, który powstał na bazie kropelek miodowej cieczy wydzielanej przez owadożerną rosiczkę. Rosiczka wabi owady, lepka substancja je unieruchamia. W ciągu trzech godzin pułapka się zamyka, miękkie części ofiary zostaną „zjedzone” przez rosiczkę.

Po 24 godzinach pułapka się otwiera, niestrawione resztki zostają porwane przez wiatr, rosiczka znów kusi słodkim eliksirem. Średniowieczni botanicy zaczęli produkować na bazie rosiczkowego nektaru leczniczy syrop, który w dodatku miał wyborny smak. Stąd już blisko do narodzin rosolisu (łac. ros - kropla, solis - słońce).

Podczas produkcji wzbogacano aromat rosolisu świeżymi płatkami róż. Najsłynniejszym z nich był Rosa Solis lub Rosolio, rosolis pochodzący z renesansowego Turynu. Trunek szybko zyskał sławę środka, który wzmacnia serce. W Łańcucie rosolisy produkowane są od czasów Alfreda I hrabiego Potockiego.

Wytwarzanie nalewek. Podstawy

Zasada numer 1 Znamy źródło pochodzenia surowca. Zawsze zbieramy surowiec z dala od drogi. Pączki sosny zebrane w odległości mniejszej niż 100 metrów od drogi, będą zawierały zbyt dużo zanieczyszczeń.

Zasada numer 2 Naczynia, sokowirówki, noże do siekania muszą być wyparzone. Bardzo ważna jest czystość słoja. Kto robi dużo nalewek, powinien postawić na zmywarkę z opcją wyparzania.
Zasada nr 3 Bardzo ważna jest woda, z którą mieszamy spirytus. Najlepiej, gdy jest to woda źródlana, którą należy przegotować.

Zasada nr 4 Nigdy nie zalewamy owoców czystym spirytusem, zawsze łączymy go z wodą, odczekujemy, aż ewentualne zanieczyszczenia ze spirytusu opadną na dno, ostrożnie zlewamy, zostawiając kilkucentymetrową warstwę mieszanki. Taką mieszanką zalewamy surowiec. Staramy się nie używać cukru rafinowanego, tylko cukier trzcinowy. Dosładzamy nalewkę delikatnie podgrzanym miodem.

Zasada nr 5 Nalewka powinna mieć 45 % mocy. Wtedy alkohol rozpuszcza warstwę tłuszczu na języku, smak i aromat nalewki dociera do kubków smakowych.

Zasada nr 6 W wytwarzaniu nalewek potrzebna jest cierpliwość, tak by listki, kwiaty, pąki i owoce oddały nalewce to, co najlepsze.

Zasada nr 7 Najważniejszą cechą dobrej nalewki jest harmonia. Poszczególne smaki i aromaty powinny być zbalansowane. W żadnym wypadku smak alkoholu nie może wychodzić na pierwszy plan.
Listkówka

- Wszystko zaczyna się od młodych listków - mówi Lech Cwalina z restauracji Hades Szeroka, który nalewki robi od lat. W dodatku nalewek używa w kuchni do marynat, flambirowania mięs i sosów.
Listkówka powstaje na bazie liści drzew i krzewów owocowych. Na krótko zalewa się je alkoholem zmieszanym z wodą. Powstały ekstrakt można wzbogacić syropem na bazie cukru trzcinowego lub miodem. - Tak przygotowaną listkówką możemy zalać kwiaty, pędy czy owoce. Lub użyć jej do podrasowania smaku już powstałej nalewki.

Od listkówki na liściach czarnej porzeczki zaczyna się przygotowanie smorodinówki. Ta niezwykle aromatyczna, półwytrawna nalewka pochodzi z Kresów, gdzie czarna porzeczka nazywana jest „smorodiną”.

Lipówka

SKŁADNIKI: 5 garści świeżych kwiatów lipy (same kwiatki), litr spirytusu 95%, kilogram brązowego cukru, 1/2 niedużej laski wanilii.

WYKONANIE: kwiaty lipy zalać spirytusem, tydzień wcześniej rozcieńczonym 2 szklankami źródlanej wody. Szczelnie zamknąć, odstawić w ciemne miejsce na 2 tygodnie. Przefiltrować przez gazę lub bibułę. Zagotować syrop z 1 kg cukru, wanilii i 2 szklanek wody, do gorącego syropu wlać przefiltrowaną nalewkę i szczelnie zamknąć. Odstawić do dojrzewania na 3 miesiące.

Nalewka jaśminowa

SKŁADNIKI: litr spirytusu 70% (wcześniej zmieszanego z wodą), pół słoja płatków z kwiatów jaśminu, 2 łyżki soku z cytryny, pół litra wody, 200 gram miodu koniczynowego.

WYKONANIE: Wypełnić słój płatkami jaśminu do połowy i zalać spirytusem na 3 tygodnie. Odcedzić i dodać sok z cytryny oraz syrop z miodu i wody na 48 godzin. Przefiltrować do butelek.

Na sośnie

Specjalistą od nalewek na pędach sosny jest Marek Dyrka z Lublina, laureat wielu turniejów i konkursów. Nigdy nie nastawia nalewek według rygorystycznej receptury. Robi je na wyczucie. Zmienia proporcje, po to by uzyskać jak najciekawszy smak.

- Zebrać młode boczne przyrosty sosen. W dużym słoju ułożyć warstwę pędów sosnowych, warstwę cukru, warstwę pędów aż do zapełnienia słoja. Odstawić w słoneczne miejsce na dwa tygodnie, aż cały cukier się rozpuści. Zlać syrop, który jest doskonały na kaszel. To, co zostało zalać spirytusem zmieszanym z wodą. Zostawić na 3 tygodnie, zlać, a pędy zalać alkoholem ponownie - mówi Marek Dyrka. - Do sosnówki można dodać jałowiec suszony lub cytrynę, można ją także osłodzić miodem.

Pozostałe informacje

Sygnatariusze listu intencyjnego. Intencją jest odbudowa polskich zdolności do produkcji materiałów wybuchowych, w tym prochów strzelniczych
zbrojenia

Polska potrzebuje własnego prochu do amunicji. Pomoże Grupa Azoty

Grupa Azoty będzie współpracowała z Polską Grupą Zbrojeniową, Mesko oraz Agencją Rozwoju Przemysłu. Celem jest rozwój bazy surowcowej i zdolności do produkcji polskiej amunicji. Docelowo chodzi o budowę fabryki nitrocelulozy.

U zbiegu ulicy Nałęczowskiej i alei Kraśnickiej może stanąć 70-metrowy wieżowiec

Ma być najwyższym wieżowcem w Lublinie. Będą negocjacje z inwestorem

U zbiegu Nałęczowskiej i Kraśnickiej może stanąć 70-metrowa wieża - najwyższy budynek mieszkalny na Lubelszczyźnie. Żeby go postawić konieczne będą zmiany planistyczne, bo tak wysokie obiekty w tym miejscu Lublina nie były przewidziane. Co miasto chce uzyskać za ewentualną zgodę? Lista życzeń jest długa.

Torby, na które czekają organizatorzy akcji nie muszą być nowe, ale powinny być w dobrym stanie. Najmilej widziane są te duże, ale tak naprawdę także mniejsze również się przydadzą
Zamość

Wędrujące, używane torby na prezenty. Masz na zbyciu? Oddaj

Z ciekawą inicjatywą wyszła Zamojska Akademia Kultury. Zachęca mieszkańców do przekazywania używanych, ale jeszcze w dobrym stanie toreb na prezenty. Będą w nie pakowane upominki dla potrzebujących.

Powiat puławski ma już projekt budżetu na przyszły rok. Na inwestycje tym razem przeznaczy 37 mln zł, z czego lwia część trafi na drogi oraz dokończenie siedziby puławskiej PSP
Puławy
galeria

Nowy budżet mniejszy od starego. Połowa wydatków trafi na oświatę

Radni powiatu puławskiego otrzymali już projekt budżetu na 2025 rok. Przyszłoroczne dochody mają spaść z ponad 250 do niecałych 240 mln zł. Cięcie czekają również wydatki, zwłaszcza te na inwestycje. Najwięcej pieniędzy pochłonie oświata i wychowanie.

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”
galeria

Niedoceniany zawód, choć jakże ważny. „Ludzie kojarzą nas z rozdawaniem darów”

Dzisiaj obchodzimy Dzień Pracownika Socjalnego. To okazja do uhonorowania najbardziej zasłużonych oraz podjęcia dyskusji o zmianach, których potrzebują osoby wykonujące ten zawód.

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne
zdrowie

Tysiące ludzi bez czystej wody. Sanepid potwierdza skażenie mikrobiologiczne

Kilka tysięcy mieszkańców prawobrzeżnej części gminy wiejskiej Puławy obecnie pozbawiona jest wody pitnej z wodociągu. Sanepid potwierdza skażenie na ujęciu w Gołębiu, które zaopatruje sześć miejscowości. Samorząd udostępnia mieszkańcom wodę w butelkach.

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium