Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 kwietnia 2016 r.
8:00

Jak kupować i gotować szparagi. Przepisy na szparagi

W restauracji „Paleta Smaków” już podają świeże szparagi z grilla z makaronem z grilla i jajkiem sadzonym (fot. Wojciech Nieśpiałowski)
W restauracji „Paleta Smaków” już podają świeże szparagi z grilla z makaronem z grilla i jajkiem sadzonym (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Uwielbiali je Adam Mickiewicz i Bolesław Leśmian. Ordonka jadała je u Berensa w Kazimierzu Dolnym. Właśnie pojawiły się na rynku i w restauracjach. Sezon na szparagi jest bardzo krótki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do Polski przyjechały z królową Boną, zapewne zajadała się nimi na zamku w Janowcu nad Wisłą. Admirował je Adam Mickiewicz. W Panu Tadeuszu pisał „po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi”. Bolesław Leśmian, najlepszy kucharz wśród poetów, podawał je z polędwiczkami. W restauracji Berensa w Kazimierzu Dolnym zamawiała je Hanka Ordonówna.

Uprawiano je w każdym polskim dworze, w pałacach szparagarnie sąsiadowały z oranżerią. Pozostał po nich ślad w postaci kwiatuszków asparagusa zdobiących wiejskie ogródki.
Pochodzą z Azji, od wieków przypisywano im właściwości lecznicze. W leczeniu rozmaitych dolegliwości stosowano je w Chinach, Egipcie, Grecji.

We Włoszech szparagi zrobiły karierę jako afrodyzjak. Tyle historii.

Białe, zielone czy fioletowe?

Białe szparagi są wprawdzie bardziej łykowate od zielonych, trzeba je obrać przed gotowaniem, ale mają zdecydowany smak. Zielone szparagi są bardzo delikatne w smaku. Najlepsze są szparagi fioletowe, które mają bardzo intensywny smak i aromat. To szparagowa arystokracja.

Jak kupować szparagi?

Najważniejsze, żeby miały zamknięte główki, elastyczne łodygi i świeży połysk. Po złamaniu świeże szparagi powinny wydzielać sok. Zwiędłe tracą smak, szkoda fatygi. Przed gotowaniem zielone i fioletowe szparagi myjemy, białe obieramy ze skórki, zaczynając poniżej główki. Zasze odcinamy zdrewniałe końcówki na spodzie.

Jak gotować szparagi?

Szparagi trzeba obrać do połowy długości. Najlepiej obieraczką do warzyw. Kiedy szparagi są młode i cienkie, nie trzeba ich obierać.

Młode szparagi warto ugotować na parze. Wcześniej trzeba je posolić. Wystarczy je polać masłem i gotowe.

Grubsze i starsze szparagi gotujemy w wąskim, wysokim garnku. Muszą stać, a delikatne główki muszą wystawać ponad wodę. Inaczej to, co najlepsze, rozgotuje się. Po wyjęciu z garnka trzeba je przelać zimną wodą. Ugotowane szparagi można dopiec na patelni grillowej.

Z bułką tartą i w zupie

W najprostszej postaci podajmy je polane tartą bułką z masłem lub z masłem cytrynowym. Ponieważ szparagi mają wyjątkowy smak, musicie uważać z sosami. Ich smak musi ze szparagami współgrać, a nie konkurować. Do szparagów podajemy sosy z charakterem: serowy, koperkowy. Możemy także zrobić sos ze świeżych zielonych ogórków, szczypiorku i śmietany.
Warto pamiętać, że szparagi to także znakomity punkt wyjściowy do delikatnej zupy.

- Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów, obieramy łodygi. Obrane części przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do lodówki. Obierki i zdrewniałe końce zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy około godziny na wolnym ogniu. Wywar przecedzamy. Przeciskamy na sitku zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy na mniej więcej 4-centymetrowe kawałeczki, odkładając główki - opowiadał kiedyś w swoim programie Robert Makłowicz.

Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone szparagi (bez główek), gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy główki szparagów i gotujemy 5 min. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, świeżo zmielonym białym pieprzem i ewentualnie solą, zdejmujemy garnek z ognia. - Następnie należy stopniowo wymieszać rozkłócone żółtka, na talerzu posypać każdą porcję posiekanym koperkiem - dodaje Makłowicz.

Po lubelsku

Składniki: 2 pęczki szparagów zielonych, 4 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej, sól.
Wykonanie: szparagi delikatnie obrać. Odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować na parze, aż będą miękkie. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić bułkę tartą, chwilę podsmażyć. Szparagi wyłożyć na półmisek, posolić, polać tartą bułką z masłem.

Pod beszamelem

Składniki: 2 pęczki szparagów, 5 dag startego żółtego sera, marynowane kapary. Na sos: pół szklanki mleka, 3 dag masła, 3 dag mąki, sól, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: szparagi ugotować w osolonej, lekko ocukrzonej wodzie. Na patelni zrobić zasmażkę z prażonej mąki oraz masła i energicznie mieszając wlewać gorące mleko. Doprawić startym serem, solą, gałką i pieprzem, dodać kapary. Polać szparagi.

Po polsku

Składniki: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.

Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze.

Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieścić na ogrzanych talerzach. Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę, podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

 

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Szparagi dla Ordonki

Składniki: 2 pęczki białych szparagów, 20 dag ostrego sera żółtego, pół szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, cukier, sól, pieprz.

Wykonanie: obrane szparagi związać w pęczek i gotować w wodzie z dodatkiem cukru przez 7 minut. Masło rozpuścić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko. Ciągle mieszając podgrzewać do wrzenia, dodać sól i pieprz, starty ser, wymieszać. Szparagi odsączyć, ułożyć w foremkach, zalać sosem i zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Z rokpolem

Składniki: pęczek szparagów, 1 łyżka masła, 10 dag sera pleśniowego, 2 szklanki śmietany, sól, pieprz.

Wykonanie: zielone szparagi wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową, wrzucić do naczynia i wymieszać ze stopionym masłem, aby były dokładnie oklejone. Na tarce zetrzeć ser, wrzucić do garnka, wlać słodką śmietankę, postawić na ogniu i delikatnie mieszając, zagotować. Doprawić solą z pieprzem.

Z wędzonym łososiem

Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 plastrów wędzonego łososia, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka posiekanego koperku, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny.

Wykonanie: obrane szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Wyjąć, przełożyć do zimnej wody. Kiedy ostygną, zawijać w plastry wędzonego łososia i układać na półmisku. Jogurt wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku solą z pieprzem. Polać szparagi.

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Pozostałe informacje

Wieczory Muzyczne w Kościele Pobrygidkowskim. Koncert Wielkopostny
patronat

Wieczory Muzyczne w Kościele Pobrygidkowskim. Koncert Wielkopostny

Z racji tego, że rok 2025 w Lublinie jest rokiem prof. Andrzeja Nikodemowicza, to w najbliższą niedzielę (6 kwietnia) w Kościele Pobrygidkowskim w Lublinie wystąpi męski zespół wokalny Kairos. Koncert ten zainauguruje oficjalne obchody.

Nad Browarem zakwitły kwiaty. Nowa instalacja artystyczna w centrum Lublina

Nad Browarem zakwitły kwiaty. Nowa instalacja artystyczna w centrum Lublina

"Kwiaty zła" to nowa instalacja artystyczna, którą mogą podziwiać lublinianie i turyści odwiedzjący miasto. Autorem jest lubelski artysta Jarosław Koziara.

Była przewodnicząca Rady Miasta Chełm
Chełm

Polityczny wstrząs w chełmskiej Radzie Miasta: Dorota Rybaczuk odwołana

Dramatyczny zwrot akcji, polityczne napięcie i niespodziewane decyzje – tak w skrócie można opisać ostatnią sesję Rady Miasta Chełm. Spotkanie, które miało koncentrować się na przyszłości lokalnych szkół i przedszkoli, zakończyło się politycznym trzęsieniem ziemi. W centrum wydarzeń znalazła się Dorota Rybaczuk.

4te Piętro – mistrzowie rozgrywek Pod koszami Dziennika Wschodniego im. Andrzeja Wawrzyckiego
galeria

Znamy mistrzów rozgrywek Pod Koszami Dziennika Wschodniego

4te Piętro wygrało mistrzostwo. W ostatniej kolejce Łukasz Łukawski i jego koledzy pewnie pokonali Back to the Roots.

Niezbędne akcesoria do jogi – co wybrać?

Niezbędne akcesoria do jogi – co wybrać?

Joga to doskonały sposób na poprawę kondycji fizycznej i psychicznej. Aby jednak czerpać z niej pełne korzyści, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria. Sprawiają one, że ćwiczenia jogi są bardziej komfortowe i efektywne. Jakie są niezbędne akcesoria do jogi?

Bilety autokarowe w najlepszych cenach – podróżuj tanio i wygodnie!

Bilety autokarowe w najlepszych cenach – podróżuj tanio i wygodnie!

Szukasz sposobu na niedrogie i komfortowe podróżowanie? Autokar może być właśnie tym, czego potrzebujesz. Dzięki dobrze dobranym biletom nie tylko oszczędzisz, ale też zyskasz wygodę i swobodę planowania. Zobacz, jak podejść do tematu mądrze i wycisnąć z podróży jak najwięcej.

Rejestracja spółki w Czechach - najważniejsze fakty i informacje

Rejestracja spółki w Czechach - najważniejsze fakty i informacje

Prowadzenie działalności gospodarczej w Polsce wiąże się z koniecznością stawiania czoła bardzo wielu różnorodnym wyzwaniom. Polskie przepisy podatkowe niejednokrotnie zmieniają się w bardzo szybkim tempie, dlatego też z roku na rok coraz więcej przedsiębiorców podejmuje decyzję o przeniesieniu swojej działalności do Czech. Jak wygląda rejestracja spółki u naszych południowych sąsiadów? Szereg przydatnych informacji na ten temat prezentujemy w niniejszym poradniku. Zapraszamy do lektury.

Centra dla cudzoziemców na Lubelszczyźnie. Marszałek dementuje pogłoski

Centra dla cudzoziemców na Lubelszczyźnie. Marszałek dementuje pogłoski

Czy mieszkańcy lubelskiej dzielnicy Wrotków słusznie boją się skutków otwarcia Centrum Integracji Cudzoziemców przy Diamentowej? Podczas wczorajszej konferencji marszałek Jarosław Stawiarski zapewnił, że ze wszystkich centrów na Lubelszczyźnie korzystają głównie obywatele Ukrainy.

Bright Ede swój debiut na boiskach PKO BP Ekstraklasy uczcił bramką

Bight Ede (Motor Lublin): To był dla mnie wyjątkowy dzień

Debiut na poziomie PKO BP Ekstraklasy, debiut w nowej drużynie, a na koniec jeszcze debiut przed kamerami Canal+Sport. Bright Ede ma za sobą kapitalny występ w niedzielnym meczu Motoru Lublin ze Stalą Mielec (4:1) i na pewno na długo tego spotkania nie zapomni.

Coś spadło w okolicach Cycowa

Obiekt nieznanego pochodzenia spadł na pole pod Cycowem. Czy to fragment rakiety?

W gminie Cyców w powiecie łęczyńskim w nocy z poniedziałku na wtorek z nieba spadł tajemniczy obiekt. Nocne niebo najpierw rozświetlił błysk, a potem dał się słyszeć huk. Na miejsce wezwano służby. Czy to fragment rakiety Elona Muska? Polska Agencja Kosmiczna sprawy na razie nie komentuje.

Bogdanka LUK Lublin. musi wygrać w Kędzierzynie-Koźlu, aby myśleć o awansie do strefy medalowej

Bogdanka LUK Lublin gra z ZAKSĄ Kędzierzyn-Koźle i musi wygrać

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzyn-Koźle. Początek wtorkowego spotkania o godzinie 20.30

Weronika Sosnowska (zdjęcie jeszcze z czasów pracy w stadninie Michałów)

Bez politycznej przeszłości, za to z doświadczeniem w hodowli. 33-letnia nowa szefowa stadniny

Weronika Sosnowska, dotychczas główna hodowczyni została nową szefową stadniny w Janowie Podlaskim. Stanowisko obejmuje po rezygnacji Leszka Świętochowskiego.

Poławiacze Pereł w Fabryce Kultury Zgrzyt. Komediowa jazda bez trzymanki
improv

Poławiacze Pereł w Fabryce Kultury Zgrzyt. Komediowa jazda bez trzymanki

W najbliższy czwartek, 3 kwietnia, Fabryka Kultury Zgrzyt w Lublinie zamieni się w miejsce spontanicznego humoru, a to za sprawą Poławiaczy Pereł Improv Teatr i ich najnowszego, improwizowanego spektaklu komediowego "Każdy widz się liczy!".

Minister obrony narodowej Władysław Kosiniak-Kamysz w bazie wojskowej w Sochaczewie 
PAP/Marcin Obara

Program Wisła: umowa na wsparcie logistyczne dla polskich Patriotów

W poniedziałek w bazie wojskowej w Sochaczewie została zawarta umowa z USA na wsparcie logistyczne i techniczne dla polskich systemów Patriot.

Prawa człowieka na dużym ekranie. 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS w Lublinie

Prawa człowieka na dużym ekranie. 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS w Lublinie

Pierwszy weekend kwietnia upłynie w Lublinie pod znakiem kina zaangażowanego społecznie. W dniach 4–6 kwietnia 2025 r. w lubelskim klubie Baobab odbędzie się 23. Objazdowy Festiwal Filmowy WATCH DOCS. Prawa Człowieka w Filmie. Tegoroczny program festiwalu WATCH DOCS skupia się wokół trzech głównych tematów: neokolonializm, przemoc szkolna i równe traktowanie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium