Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 kwietnia 2016 r.
8:00

Jak kupować i gotować szparagi. Przepisy na szparagi

W restauracji „Paleta Smaków” już podają świeże szparagi z grilla z makaronem z grilla i jajkiem sadzonym (fot. Wojciech Nieśpiałowski)
W restauracji „Paleta Smaków” już podają świeże szparagi z grilla z makaronem z grilla i jajkiem sadzonym (fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Uwielbiali je Adam Mickiewicz i Bolesław Leśmian. Ordonka jadała je u Berensa w Kazimierzu Dolnym. Właśnie pojawiły się na rynku i w restauracjach. Sezon na szparagi jest bardzo krótki.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do Polski przyjechały z królową Boną, zapewne zajadała się nimi na zamku w Janowcu nad Wisłą. Admirował je Adam Mickiewicz. W Panu Tadeuszu pisał „po chłodniku szły raki, kurczęta, szparagi”. Bolesław Leśmian, najlepszy kucharz wśród poetów, podawał je z polędwiczkami. W restauracji Berensa w Kazimierzu Dolnym zamawiała je Hanka Ordonówna.

Uprawiano je w każdym polskim dworze, w pałacach szparagarnie sąsiadowały z oranżerią. Pozostał po nich ślad w postaci kwiatuszków asparagusa zdobiących wiejskie ogródki.
Pochodzą z Azji, od wieków przypisywano im właściwości lecznicze. W leczeniu rozmaitych dolegliwości stosowano je w Chinach, Egipcie, Grecji.

We Włoszech szparagi zrobiły karierę jako afrodyzjak. Tyle historii.

Białe, zielone czy fioletowe?

Białe szparagi są wprawdzie bardziej łykowate od zielonych, trzeba je obrać przed gotowaniem, ale mają zdecydowany smak. Zielone szparagi są bardzo delikatne w smaku. Najlepsze są szparagi fioletowe, które mają bardzo intensywny smak i aromat. To szparagowa arystokracja.

Jak kupować szparagi?

Najważniejsze, żeby miały zamknięte główki, elastyczne łodygi i świeży połysk. Po złamaniu świeże szparagi powinny wydzielać sok. Zwiędłe tracą smak, szkoda fatygi. Przed gotowaniem zielone i fioletowe szparagi myjemy, białe obieramy ze skórki, zaczynając poniżej główki. Zasze odcinamy zdrewniałe końcówki na spodzie.

Jak gotować szparagi?

Szparagi trzeba obrać do połowy długości. Najlepiej obieraczką do warzyw. Kiedy szparagi są młode i cienkie, nie trzeba ich obierać.

Młode szparagi warto ugotować na parze. Wcześniej trzeba je posolić. Wystarczy je polać masłem i gotowe.

Grubsze i starsze szparagi gotujemy w wąskim, wysokim garnku. Muszą stać, a delikatne główki muszą wystawać ponad wodę. Inaczej to, co najlepsze, rozgotuje się. Po wyjęciu z garnka trzeba je przelać zimną wodą. Ugotowane szparagi można dopiec na patelni grillowej.

Z bułką tartą i w zupie

W najprostszej postaci podajmy je polane tartą bułką z masłem lub z masłem cytrynowym. Ponieważ szparagi mają wyjątkowy smak, musicie uważać z sosami. Ich smak musi ze szparagami współgrać, a nie konkurować. Do szparagów podajemy sosy z charakterem: serowy, koperkowy. Możemy także zrobić sos ze świeżych zielonych ogórków, szczypiorku i śmietany.
Warto pamiętać, że szparagi to także znakomity punkt wyjściowy do delikatnej zupy.

- Odłamujemy zdrewniałe końcówki ze szparagów, obieramy łodygi. Obrane części przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do lodówki. Obierki i zdrewniałe końce zalewamy bulionem jarzynowym i gotujemy około godziny na wolnym ogniu. Wywar przecedzamy. Przeciskamy na sitku zdrewniałe końcówki. Szparagi kroimy na mniej więcej 4-centymetrowe kawałeczki, odkładając główki - opowiadał kiedyś w swoim programie Robert Makłowicz.

Do przecedzonego wywaru dodajemy pokrojone szparagi (bez główek), gotujemy ok. 20 minut. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy główki szparagów i gotujemy 5 min. Dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy cukrem, świeżo zmielonym białym pieprzem i ewentualnie solą, zdejmujemy garnek z ognia. - Następnie należy stopniowo wymieszać rozkłócone żółtka, na talerzu posypać każdą porcję posiekanym koperkiem - dodaje Makłowicz.

Po lubelsku

Składniki: 2 pęczki szparagów zielonych, 4 łyżki masła, 4 łyżki bułki tartej, sól.
Wykonanie: szparagi delikatnie obrać. Odciąć zdrewniałe końcówki. Ugotować na parze, aż będą miękkie. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić bułkę tartą, chwilę podsmażyć. Szparagi wyłożyć na półmisek, posolić, polać tartą bułką z masłem.

Pod beszamelem

Składniki: 2 pęczki szparagów, 5 dag startego żółtego sera, marynowane kapary. Na sos: pół szklanki mleka, 3 dag masła, 3 dag mąki, sól, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: szparagi ugotować w osolonej, lekko ocukrzonej wodzie. Na patelni zrobić zasmażkę z prażonej mąki oraz masła i energicznie mieszając wlewać gorące mleko. Doprawić startym serem, solą, gałką i pieprzem, dodać kapary. Polać szparagi.

Po polsku

Składniki: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, 1 łyżka siekanej natki pietruszki.

Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.

Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze.

Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieścić na ogrzanych talerzach. Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę, podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

 

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Szparagi dla Ordonki

Składniki: 2 pęczki białych szparagów, 20 dag ostrego sera żółtego, pół szklanki mleka, 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, cukier, sól, pieprz.

Wykonanie: obrane szparagi związać w pęczek i gotować w wodzie z dodatkiem cukru przez 7 minut. Masło rozpuścić, dodać mąkę, zrobić zasmażkę, zdjąć z ognia, wlać mleko. Ciągle mieszając podgrzewać do wrzenia, dodać sól i pieprz, starty ser, wymieszać. Szparagi odsączyć, ułożyć w foremkach, zalać sosem i zapiekać w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Z rokpolem

Składniki: pęczek szparagów, 1 łyżka masła, 10 dag sera pleśniowego, 2 szklanki śmietany, sól, pieprz.

Wykonanie: zielone szparagi wrzucić na wrzątek. Gotować kilka minut do miękkości. Wyjąć łyżką cedzakową, wrzucić do naczynia i wymieszać ze stopionym masłem, aby były dokładnie oklejone. Na tarce zetrzeć ser, wrzucić do garnka, wlać słodką śmietankę, postawić na ogniu i delikatnie mieszając, zagotować. Doprawić solą z pieprzem.

Z wędzonym łososiem

Składniki: 6 zielonych szparagów, 6 plastrów wędzonego łososia, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżka posiekanego koperku, cukier, sól, pieprz, sok z cytryny.

Wykonanie: obrane szparagi ugotować w wodzie z dodatkiem cukru i soku z cytryny. Wyjąć, przełożyć do zimnej wody. Kiedy ostygną, zawijać w plastry wędzonego łososia i układać na półmisku. Jogurt wymieszać z koperkiem, doprawić do smaku solą z pieprzem. Polać szparagi.

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

Pozostałe informacje

U sołtysa zapłacisz kartą. Gmina kupiła terminale

U sołtysa zapłacisz kartą. Gmina kupiła terminale

To ma być ułatwienie dla sołtysów i mieszkańców gminy Biała Podlaska. Samorząd chwali się, że jako pierwszy w województwie lubelskim zakupił mobilne terminale płatnicze.

Grom Różaniec jest zdecydowanym faworytem do wygrania zamojskiej klasy okręgowej w tym sezonie

Wraca zamojska klasa okręgowa nazywana przez wielu "najciekawszą ligą świata"

Koniec grania meczów bez stawki! W najbliższy weekend startuje runda wiosenna w „najciekawszej lidze świata”. Na autostradzie do awansu jest obecnie Grom Różaniec, który gonić będzie próbowała Tanew Majdan Stary. Z kolei Olimpiakos Tarnogród skupi się chyba na utrzymaniu miejsca na najniższym stopniu podium. Wiele ciekawego powinno dziać się także na dole tabeli

Nowa Biedronka w samym centrum Lublina. Pierwsi klienci czekali o świcie

Nowa Biedronka w samym centrum Lublina. Pierwsi klienci czekali o świcie

Nowy sklep sieci Biedronka już otwarty. Pierwsi klienci weszli tuż po godzinie 6. W Lublinie jest już ponad 30 sklepów tej popularnej sieci.

Pogoda na weekend. Kiedy ciepła kurtka, a kiedy spacer z promieniami słońca?
film

Pogoda na weekend. Kiedy ciepła kurtka, a kiedy spacer z promieniami słońca?

Prognoza pogody na weekend.

Lublinianka będzie chciała w sobotę przeskoczyć w tabeli Stal Kraśnik

W sobotę czwartoligowy hit wiosny na Wieniawie: Lublinianka - Stal Kraśnik

Już w pierwszej kolejce rundy wiosennej będzie można obejrzeć mecz na szczycie. Druga w tabeli Lublinianka podejmie lidera – Stal Kraśnik. Spotkanie na Wieniawie wystartuje w sobotę o godz. 13

Krew ratuje życie. Podziel się tym cennym lekarstwem

Krew ratuje życie. Podziel się tym cennym lekarstwem

Lubelskie Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa zaprasza na akcje oddawania krwi. Pamiętajmy, że krew to lek, którego nie da się wyprodukować w laboratorium.

Veljko Nikitović (na zdjęciu z Mariuszem Pawelcem), ikona Górnika po raz pierwszy w życiu pojawi się na stadionie Górnika jako dyrektor sportowy innego klubu

Veljko Nikitović: Awans Arki i Górnika to moje marzenie

W niedzielę Górnik Łęczna zagra u siebie z Arką Gdynia, której obecnym dyrektorem sportowym jest Veljko Nikitović - postać, której w Łęcznej nikomu przedstawiać nie trzeba. Z tej okazji porozmawialiśmy z ikoną Górnika o najbliższym spotkaniu i o tym jak czuje się w Gdyni Rozmowa z Veljko Nikitoviciem, dyrektorem sportowym Arki Gdynia, byłym piłkarzem i działaczem Górnika Łęczna

Powstaje ważny odcinek S19. Będą kolejne utrudnienia dla kierowców

Powstaje ważny odcinek S19. Będą kolejne utrudnienia dla kierowców

Trwa budowa S19 w okolicach Międzyrzeca Podlaskiego. Kierowców czekają kolejne utrudnienia w ruchu.

Uroczyste podpisanie 6 umów w ramach Działania 1.1 Regionalna infrastruktura badawczo-rozwojowa programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027, Lublin, 5 marca 2025 r.

Fundusze Europejskie wspierają publiczną infrastrukturę B+R

Holobiont roślinny, blockchain w rolnictwie czy też odzysk energii i surowców z odpadów to przykładowe obszary badań, które będą możliwe dzięki Funduszom Europejskim. W dniu 5 marca 2025 r. w siedzibie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego w Lublinie Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski oraz Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Piotr Breś podpisali 6 umów z organizacjami badawczymi, których realizacja wesprze infrastrukturę badawczo-rozwojową w regionie. Wartość zawartych umów o dofinasowanie przekracza 53 mln złotych, z czego blisko 36 mln zł to wsparcie UE.

Ogród Botaniczny Arboretum Leśne przy Ośrodku Edukacji Ekologicznej Lasy Janowskie.

Fundusze Europejskie na wsparcie ochrony bioróżnorodności

Zwalczanie gatunków inwazyjnych, rozbudowa i doposażenie ośrodków rehabilitacji zwierząt dzikich czy rekultywacja terenów zdegradowanych działalnością gospodarczą to część działań, jakie zostaną objęte wsparciem w zbliżającym się naborze wniosków o dofinansowanie w ramach Działania 3.10 Ochrona bioróżnorodności na obszarach poza formami ochrony przyrody programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Alokacja przeznaczona na nabór to ponad 38 mln zł.

To nie mail od ZUS. Uważaj, w co klikasz

To nie mail od ZUS. Uważaj, w co klikasz

Oszuści znów próbują podszywać się pod Zakład Ubezpieczeń Społecznych. Wysyłają maile, w których nakłaniają do podania danych logowania i karty kredytowej. ZUS przypomina: nie wysyłamy takich próśb.

Dzień z Funduszami Europejskim w Wikarówce w Kazimierzu Dolnym, maj 2024 r.

Rozwój usług społecznych w regionie – planowany nabór wniosków o dofinansowanie w ramach Funduszy Europejskich!

Pomoc przy codziennych czynnościach, całodobowa opieka, wsparcie obszarów, gdzie dostęp do usług społecznych jest utrudniony, wręcz niemożliwy - tego typu działania zostaną objęte wsparciem w ramach Działania 8.5 Usługi społeczne programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Wraz z początkiem wiosny rusza nabór wniosków!

Polski Cukier AZS UMCS Lublin zaczyna fazę play-off od meczów z Gorzowem

Ruszają play-offy, Polski Cukier AZS UMCS podejmie rywalki z Gorzowa

Polski Cukier AZS UMCS w sobotę i niedzielę rozegra pierwsze mecze (oba o godz. 20) w fazie play-off. Rywalem lublinianek będzie PolskaStrefaInwestycji Enea AJP Gorzów Wielkopolski.

Najlepsze kable do przesyłania obrazu – wszystko, co musisz wiedzieć o HDMI i DisplayPort

Najlepsze kable do przesyłania obrazu – wszystko, co musisz wiedzieć o HDMI i DisplayPort

By móc cieszyć się najlepszym obrazem i dźwiękiem, warto zadbać nie tylko o posiadanie nowoczesnego sprzętu multimedialnego, ale także odpowiednich akcesoriów, w tym właściwie dobranych kabli. Wpływa to na jakość wyświetlania, stabilność połączenia oraz ogólny komfort użytkowania. Najpopularniejsze rozwiązania to przewody ze złączami HDMI i DisplayPort. Dowiedz się na ich temat więcej!

Co to jest SIM swapping i jak może zagrozić Twoim danym?

Co to jest SIM swapping i jak może zagrozić Twoim danym?

Na atak cyberprzestępców narażeni są właściwie wszyscy użytkownicy telefonów komórkowych. Oszuści ciągle znajdują nowe sposoby na wyłudzanie wrażliwych danych, czego konsekwencją są nie tylko straty finansowe. Czym jest SIM swapping? Czego należy się wystrzegać? Upewnij się, że nie popełniasz powszechnych błędów.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium