Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 maja 2016 r.
8:24

Rybna uczta w Perłowej Pijalni Piwa. Przepis na rosół rybny

0 1 A A
(fot. Wojciech Nieśpiałowski)
(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

W niedzielę Przemysław Karoń, szef kuchni w Perłowej Pijalni Piwa zaprasza na obiad rybny, warsztaty z przyrządzania ryb i świeże ryby. Restauracja, która dostała niedawno rekomendację Slow Food Polska poszła za ciosem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Restauracja Pstrągowo w Żółtańcach koło Chełma serwuje ryby smażone i wędzone ze swoich stawów. Smażony karp tam podawany to mistrzostwo świata. Po obiedzie można kupić rybę wędzoną lub świeżą i zawieźć do domu.

Zajazd Rybacki Pustelnia w Woli Rudzkiej serwuje świeże ryby z położonego po sąsiedzku Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia. Wystrój nawiązuje do knajp z czasów PRL, karp w śmietanie ma się bardzo dobrze. I znów, po obiedzie można zajechać do gospodarstwa, kupić świeżego jesiotra lub słynną, wędzoną szyneczkę z karpia.

Restauracja Rozanna w Wąwolnicy w sezonie letnim wędzi ryby w każdy weekend. Do tego celu właściciele sprowadzili z Norwegii profesjonalną wędzarkę. Gorący karp czy pstrąg prosto z rusztu smakuje wyśmienicie. W dodatku w menu znajdziecie pierogi z karpiem.

We wrześniu ubiegłego roku w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku na placu Rybnym reaktywował się festiwalowy Targ Rybny. Ze świeżymi rybami przyjechał słynny Pan Sandacz, wędzarka Rozanny robiła furorę, rybom towarzyszyły sery i cydry.

Rybka zwana Perłą

Restauracja Perłowa dostała ostatnio rekomendację Slow Food Polska za przygotowywanie dań w oparciu o zdrowe, lokalne produkty. Szefem kuchni jest tu bardzo zdolny kucharz, Przemysław Kaproń. Rekomendacja dodała mu skrzydeł. Pomysł na rybny obiad, warsztaty i delikatesy rybne to strzał w dziesiątkę.

W niedzielę, 22 maja, o godzinie 14 w Perłowej Pijalni Piwa będą rządzić ryby.

- Pragniemy urządzić prawdziwą rybną ucztę! Na naszych talerzach zagości karp, jesiotr, pstrąg z gospodarstwa Pstrąg Pustelnia oraz kawior z jesiotra Oscietra od Antonius Caviar, gospodarstwa rybnego „Gosławice”. Pojawią się osobiście hodowcy z Lubelszczyzny, zaplanowane są także warsztaty rybne oraz rozmowy kuluarowe - zachęcają organizatorzy.

W dodatku po dobrych cenach będzie można kupić bezpośrednio od producenta świeżą rybę.

Uczta rybna

Menu ułożone przez Przemysława Kapronia jest nieźle skomponowane. W roli przekąski wystąpi uszko z policzkiem karpia i warzywami brunoise, puree z kalafiora, kalarepa, czarna gorczyca, młode pędy chmielu, brokuł, piana z rabarbaru, olej rzodkiewkowy.

W roli zupy: zupa rybna z mleczem, lubelskie szparagi smażone na oleju rzepakowym, kawior z młodych ziemniaków, świeże zioła. Dodajmy, że zupa to szlachetny rosół rybny.

Jednak najważniejsze jest danie główne. To jesiotr confit, zapiekana cukinia w kaszy mannej, młoda kapusta, krem z czosnku niedźwiedziego i szpinaku, pikle z kalarepy marynowane w soku z botwinki, czips z pokrzywy i jogurtu.

Na deser goście zjedzą ciastko kakaowe z czarnuszką przełożone musem z twarogu, kawior z jesiotra Oscietra z Antonius Caviar, sorbet z ogórka, couli malinowe. Będzie lemoniada szczawiowa i próbka piwa do każdej potrawy.

Pierwszy rybny obiad w Lublinie, zrealizowany z takim rozmachem, kosztuje 100 zł. Dużo i mało. W pakiecie z warsztatami to dobra cena.

Patent na rosół rybny

Przed wojną rosół z węgorza zaliczany był w lubelskich restauracjach do najszlachetniejszych dań. Rosół na wiślnej rybie zachwycał podniebienia gości w restauracji słynnego hotelu Berensa.

Takie rosoły mają w Polsce długą tradycję.

„Nastawić smak z rozmaitej włoszczyzny i kilku cebul, niech się ugotuje. Na tym smaku wstawić rybę jakąkolwiek, szczupaka, lina, karaska, okonia lub węgorza, dodawszy pietruszki i kopru i gotować, najdłużej 20-25 minut, gdyż ryby w ogóle gotują się bardzo krótko. Rybę wyjąć, zupę przecedzić, włożyć łyżkę masła i ugotować na tym samym smaku krajane kluseczki lub drobną kaszę. Jeżeli ryby stosunkowo mało, to zaprawić zupę śmietaną, biorąc kwaterkę na trzy osoby” - podaje prof. Jarosław Dumanowski.

Jaki rosół ugotuje Przemysław Kaproń?

Oto jego autorski przepis:

Składniki: karp - 2 kg, por - 100 g, cebula - 150 g, marchew - 200 g, seler korzeń - 200 g, gorczyca biała - 5 ziarenek, podgrzybek świeży - 10 g. Zioła: liść laurowy - 5 sztuk, ziele angielskie - 6 sztuk, pieprz czarny w ziarnie - 10 sztuk, estragon - szczypta, tymianek - szczypta, świeży lubczyk - 3 g, anyż - 2 gwiazdki, goździk - 3 sztuki.

Wykonanie: karpia oczyścić, usunąć skrzela, wypłukać rybę pod bieżącą wodą, zwracając uwagę na miejsca między kręgami, aż do momentu, gdy woda będzie przejrzysta. Warzywa obieramy, kroimy i lekko podsmażamy w garnku. Do przygotowanych w ten sposób warzyw wrzucamy zioła (wszystkie oprócz anyżu i tymianku) oraz rybę i zalewamy wszystko zimną wodą i piwem. Bulion gotujemy od momentu zagotowania 30 minut. Na kwadrans przed końcem wrzucamy esencjonalne zioła, czyli tymianek i anyż. Tak przygotowany wywar cedzimy. Do tak przygotowanego wywaru dodać możemy praktycznie wszystko, czego dusza zapragnie. My proponujemy kawałki karpia wędzonego z gospodarstwa „Pstrąg Pustelnia” i kluseczki własnej roboty.

Pozostałe informacje

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina
Lublin
galeria

"Warunek cudu" na Targowej – mozaika przypomina żydowską historię Lublina

Na ścianie budynku przy ul. Targowej w Lublinie powstała mozaika „Warunek cudu”. Dzieło autorstwa Ingi Levi nawiązuje do żydowskiego dziedzictwa tej części miasta, przypominając o historycznym znaczeniu ulicy dla społeczności żydowskiej.

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec
wypadek

Rolnik wciągnięty przez rozdrabniacz słomy. Wezwano ratowniczy śmigłowiec

Do tego nieszczęśliwego wypadku doszło wczoraj w Trzebieszowie Pierwsyzm w powiecie łukowskim. 37-letni rolnik obsługiwał rozdrabniacz słomy. W pewnym momencie znalazł się zbyt blisko podajnika. Na miejsce wezwano śmigłowiec Lotniczego Pogotowia Ratunkowego.

Edyta Majdzińska najprawdopodobniej będzie dalej prowadzić MKS FunFloor Lubin

Edyta Majdzińska (MKS FunFloor Lublin): Wierzę w kierunek mojej pracy i wierzę w ten zespół

Przedwczesne odpadnięcie z europejskich pucharów najprawdopodobniej nie wywoła burzy w MKS FunFloor. Wydaje się, że Edyta Majdzińska przetrwa ten okres niepokoju.

Kilka lat temu kino Bajka było popularnym miejscem spotkań studentów. Jak jest teraz - zapytaliśmy jego właściciela
magazyn
galeria

Jak radzi sobie lubelskie kino Bajka? "Nie wiem czy przetrwamy"

Po zakończeniu pandemii koronawirusa właściciele kin zauważają zmiany w preferencjach widzów dotyczących sposobu oglądania filmów. Czy mieszkańcy Lublina chętnie odwiedzają lokalne kina? Jak właściciele radzą sobie w nowej rzeczywistości? O sytuacji kina „Bajka” w Lublinie opowiedział nam Waldemar Niedźwiedź.

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Jakie zadaszenie tarasu wybrać aby połączyć funkcjonalność i styl?

Zadaszenie tarasu to praktyczne rozwiązanie, które pozwala cieszyć się przestrzenią na świeżym powietrzu niezależnie od pogody. Odpowiednio dobrane chroni przed słońcem, deszczem oraz zapewnia prywatność. W tym artykule przyjrzymy się inspiracjom, jakie można wykorzystać przy wyborze zadaszenia tarasu.

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Zbadaj piersi jeszcze dziś. Sprawdzamy, gdzie i kiedy zaparkuje mammobus

Nowotwór piersi jest najczęstszą przyczyną przedwczesnej śmierci wśród polskich kobiet. Kluczem do zdrowia jest m.in. regularna mammografia. Będzie ją można zrobić w mobilnym gabinecie, który właśnie przejeżdża przez nasz region.

Czym są kampery i jak działają?

Czym są kampery i jak działają?

Kampery to specjalnie zaprojektowane pojazdy, umożliwiające komfortowe podróżowanie i nocowanie w różnych miejscach. Ich unikalna konstrukcja łączy funkcje samochodu z przestrzenią mieszkalną.

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku
koncert
22 listopada 2024, 18:00
film

Niezwykły duet – Smolik//Kev Fox w Świdniku

Smolik//Kev Fox to eklektyczny i wymykający się jasno określonym ramom duet Andrzeja Smolika – znakomitego polskiego producenta i Keva Foxa brytyjskiego songwrittera, który w najbliższy piątek zagra w Świdniku.

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko. Noga z gazu

Będzie ślisko na drogach. Oblodzenie pojawi się w całym regionie.

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Spalarnia przy Metalurgicznej. Jest decyzja środowiskowa i protest mieszkańców

Czwartkowe obrady Rady Miasta w Lublinie rozpoczęła gorąca, nieprzewidziana w programie dyskusja o budowie spalarni śmieci przy ulicy Metalurgicznej na terenie po dawnym zakładzie Ursus. Miasto decyzję środowiskową wydało, ale mieszkańcom ten pomysł się nie podoba. Co dalej z planami KOM-EKO?

Olimpia Miączyn i Kryształ Werbkowice nie mogą zaliczyć rundy jesiennej do udanych

Od zera do 149, czyli liczby zamojskiej klasy okręgowej

Rudna jesienna zamojskiej klasy okręgowej za nami. Z tej okazji tradycyjnie podsumowaliśmy rozgrywki "najciekawszej ligi świata" w liczbach

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Oni też usłyszą Lublin dzięki pętli

Lublin właśnie zakupił nowoczesną pętlę indukcyjną, która posłuży osobom z aparatami słuchowymi. Będą one mogły uczestniczyć w różnych wydarzeniach kulturalnych.

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Lubelskie. Pierwszy przypadek wścieklizny u krowy

Wścieklizna wciąż w natarciu w Lubelskiem. 21. przypadek wykryto właśnie u krowy.

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Smakosze muszą tu chwilę poczekać na burgera drwala. Restauracja w remoncie

Jeszcze chwilę smakosze wypasionych burgerów muszą obejść się smakiem. Restauracja McDonald’s w Białej Podlaskiej jest w remoncie.

Daniel Iwanek (z lewej) i Wiktor Bis zaliczyli w Peru bardzo udany start

Sukcesy zawodników KKT Chidori i Akademii Karate Daniela Iwanka w mistrzostwach świata w Peru

Mistrzostwa świata odbywały się w prestiżowym ośrodku sportowym Villa Deportiva Nacional w Limie. W zawodach, organizowanych pod patronatem Prezydent Peru Diny Boluarte i Caritasu, zawodnicy z Lubelszczyzny zdobyli 18 medali.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium