Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

22 maja 2016 r.
8:24

Rybna uczta w Perłowej Pijalni Piwa. Przepis na rosół rybny

(fot. Wojciech Nieśpiałowski)
(fot. Wojciech Nieśpiałowski)

W niedzielę Przemysław Karoń, szef kuchni w Perłowej Pijalni Piwa zaprasza na obiad rybny, warsztaty z przyrządzania ryb i świeże ryby. Restauracja, która dostała niedawno rekomendację Slow Food Polska poszła za ciosem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Restauracja Pstrągowo w Żółtańcach koło Chełma serwuje ryby smażone i wędzone ze swoich stawów. Smażony karp tam podawany to mistrzostwo świata. Po obiedzie można kupić rybę wędzoną lub świeżą i zawieźć do domu.

Zajazd Rybacki Pustelnia w Woli Rudzkiej serwuje świeże ryby z położonego po sąsiedzku Gospodarstwa Rybackiego Pstrąg Pustelnia. Wystrój nawiązuje do knajp z czasów PRL, karp w śmietanie ma się bardzo dobrze. I znów, po obiedzie można zajechać do gospodarstwa, kupić świeżego jesiotra lub słynną, wędzoną szyneczkę z karpia.

Restauracja Rozanna w Wąwolnicy w sezonie letnim wędzi ryby w każdy weekend. Do tego celu właściciele sprowadzili z Norwegii profesjonalną wędzarkę. Gorący karp czy pstrąg prosto z rusztu smakuje wyśmienicie. W dodatku w menu znajdziecie pierogi z karpiem.

We wrześniu ubiegłego roku w ramach Europejskiego Festiwalu Smaku na placu Rybnym reaktywował się festiwalowy Targ Rybny. Ze świeżymi rybami przyjechał słynny Pan Sandacz, wędzarka Rozanny robiła furorę, rybom towarzyszyły sery i cydry.

Rybka zwana Perłą

Restauracja Perłowa dostała ostatnio rekomendację Slow Food Polska za przygotowywanie dań w oparciu o zdrowe, lokalne produkty. Szefem kuchni jest tu bardzo zdolny kucharz, Przemysław Kaproń. Rekomendacja dodała mu skrzydeł. Pomysł na rybny obiad, warsztaty i delikatesy rybne to strzał w dziesiątkę.

W niedzielę, 22 maja, o godzinie 14 w Perłowej Pijalni Piwa będą rządzić ryby.

- Pragniemy urządzić prawdziwą rybną ucztę! Na naszych talerzach zagości karp, jesiotr, pstrąg z gospodarstwa Pstrąg Pustelnia oraz kawior z jesiotra Oscietra od Antonius Caviar, gospodarstwa rybnego „Gosławice”. Pojawią się osobiście hodowcy z Lubelszczyzny, zaplanowane są także warsztaty rybne oraz rozmowy kuluarowe - zachęcają organizatorzy.

W dodatku po dobrych cenach będzie można kupić bezpośrednio od producenta świeżą rybę.

Uczta rybna

Menu ułożone przez Przemysława Kapronia jest nieźle skomponowane. W roli przekąski wystąpi uszko z policzkiem karpia i warzywami brunoise, puree z kalafiora, kalarepa, czarna gorczyca, młode pędy chmielu, brokuł, piana z rabarbaru, olej rzodkiewkowy.

W roli zupy: zupa rybna z mleczem, lubelskie szparagi smażone na oleju rzepakowym, kawior z młodych ziemniaków, świeże zioła. Dodajmy, że zupa to szlachetny rosół rybny.

Jednak najważniejsze jest danie główne. To jesiotr confit, zapiekana cukinia w kaszy mannej, młoda kapusta, krem z czosnku niedźwiedziego i szpinaku, pikle z kalarepy marynowane w soku z botwinki, czips z pokrzywy i jogurtu.

Na deser goście zjedzą ciastko kakaowe z czarnuszką przełożone musem z twarogu, kawior z jesiotra Oscietra z Antonius Caviar, sorbet z ogórka, couli malinowe. Będzie lemoniada szczawiowa i próbka piwa do każdej potrawy.

Pierwszy rybny obiad w Lublinie, zrealizowany z takim rozmachem, kosztuje 100 zł. Dużo i mało. W pakiecie z warsztatami to dobra cena.

Patent na rosół rybny

Przed wojną rosół z węgorza zaliczany był w lubelskich restauracjach do najszlachetniejszych dań. Rosół na wiślnej rybie zachwycał podniebienia gości w restauracji słynnego hotelu Berensa.

Takie rosoły mają w Polsce długą tradycję.

„Nastawić smak z rozmaitej włoszczyzny i kilku cebul, niech się ugotuje. Na tym smaku wstawić rybę jakąkolwiek, szczupaka, lina, karaska, okonia lub węgorza, dodawszy pietruszki i kopru i gotować, najdłużej 20-25 minut, gdyż ryby w ogóle gotują się bardzo krótko. Rybę wyjąć, zupę przecedzić, włożyć łyżkę masła i ugotować na tym samym smaku krajane kluseczki lub drobną kaszę. Jeżeli ryby stosunkowo mało, to zaprawić zupę śmietaną, biorąc kwaterkę na trzy osoby” - podaje prof. Jarosław Dumanowski.

Jaki rosół ugotuje Przemysław Kaproń?

Oto jego autorski przepis:

Składniki: karp - 2 kg, por - 100 g, cebula - 150 g, marchew - 200 g, seler korzeń - 200 g, gorczyca biała - 5 ziarenek, podgrzybek świeży - 10 g. Zioła: liść laurowy - 5 sztuk, ziele angielskie - 6 sztuk, pieprz czarny w ziarnie - 10 sztuk, estragon - szczypta, tymianek - szczypta, świeży lubczyk - 3 g, anyż - 2 gwiazdki, goździk - 3 sztuki.

Wykonanie: karpia oczyścić, usunąć skrzela, wypłukać rybę pod bieżącą wodą, zwracając uwagę na miejsca między kręgami, aż do momentu, gdy woda będzie przejrzysta. Warzywa obieramy, kroimy i lekko podsmażamy w garnku. Do przygotowanych w ten sposób warzyw wrzucamy zioła (wszystkie oprócz anyżu i tymianku) oraz rybę i zalewamy wszystko zimną wodą i piwem. Bulion gotujemy od momentu zagotowania 30 minut. Na kwadrans przed końcem wrzucamy esencjonalne zioła, czyli tymianek i anyż. Tak przygotowany wywar cedzimy. Do tak przygotowanego wywaru dodać możemy praktycznie wszystko, czego dusza zapragnie. My proponujemy kawałki karpia wędzonego z gospodarstwa „Pstrąg Pustelnia” i kluseczki własnej roboty.

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium