Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

SZ

Lista artykułów:

Konferencja prasowa Festiwalu „Generator nadziei”

Na scenie: Festiwal „Generator nadziei” w Gardzienicach

W czwartek, 12 października, w Ośrodku Praktyk Teatralnych w Gardzienicach rozpocznie się Festiwal „Generator nadziei”. W ciągu czterech dni będzie można obejrzeć kilkadziesiąt wydarzeń.

Opera Lubelska inauguruje działalność. Co na początek?

Opera Lubelska inauguruje działalność. Co na początek?

„Tosca” to jedna z trzech najbardziej znanych oper Pucciniego. To także jedna z najczęściej znanych oper na świecie. Powstała po tym, jak Puccini zobaczył przedstawienie „La Tosca” Victorena Sardou. „Toscę” zobaczymy dziś i w sobotę w Operze Lubelskiej.

"Potańcówki w skansenie" cieszą się wielką popularnością

Potańcówka w skansenie, kolacja w Kocance

W sobotę 8 lipca o 19 w roztoczańskiej części Muzeum Wsi Lubelskiej odbędzie się kolejna odsłona „Potańcówki w skansenie”.

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół
Magazyn

Babka lubelska, czyli coś dobrego na wielkanocny stół

Anna Augustyniak z Sobieskiej Woli, pasjonatka kuchni regionalnej, według receptury Agnieszki Filiks

Przed Teatrem im. Juliusza Osterwy zapłonęły znicze. Jedne ku pamięci Witolda Kopcia, drugie poświęcone Przemysławowi Gąsiorowiczowi
galeria

Dyrektor Teatru Osterwy po olbrzymiej tragedii: "Nie przypominam sobie takich wydarzeń"

Przemysław Gąsiorowicz, aktor Teatru im. Juliusza Osterwy w Lublinie, zginął w sobotę w wypadku samochodowym. Razem z nim podróżował inny związany z tą instytucją artysta Jan Wojciech Krzyszczak. Obaj jechali do Kocka na pogrzeb zmarłego kilka dni wcześniej kolegi ze sceny Witolda Kopcia.

W środku Leszek Mądzik
galeria

Leszek Mądzik: „Los był dla mnie łaskawy, czasu nie zmarnowałem”

Tak Leszek Mądzik podsumował 50 lat swojej pracy w Scenie Plastycznej KUL. Podczas wystąpienia na uroczystościach jubileuszowych, kiedy dziękował swojej żonie Alinie, łzy wzruszenia przerwały wypowiedź, osobiste wyzwanie miłości dostało huragan braw.

Jean Bos, mistrz kucharski, prekursor kuchni molekularnej w Polsce. Szef kuchni hotelu Agit w Lublinie: W Belgii nie mamy tłustego czwartku. Odkąd mieszkam w Polsce, smażymy pączki w domu. Często bez nadzienia, a nadzienie jemy na gofrach. Ale polski pączek z konfiturą różaną, oblany belgijską czekoladą, bardzo mi smakuje

Jak samemu w domu zrobić pączki na Tłusty Czwartek? Przepis

W tłusty czwartek Polacy zjedzą ponad 100 milionów pączków. Pierwsze pączki w Polsce nadziewano słoniną. A jedne z najsłynniejsze pączków w regionie robi się w Żakowoli Radzyńskiej.

Premiera w Teatrze Andersena w Lublinie. W domach z betonu nie ma miłości [zdjęcia]
galeria

Premiera w Teatrze Andersena w Lublinie. W domach z betonu nie ma miłości [zdjęcia]

Ważne jest to, co prawdziwe, a nie sztuczne. Kiedy babcia Dora sprzeda gospodarkę i pójdzie do domu z betonu, zabierze ze sobą gąskę i świnkę. Ale w domach z betonu nie ma miłości. Życie toczy się w internecie, nikt z nikim nie rozmawia, a nawet nie segreguje śmieci. Nowy spektakl w Andersenie trafia w samo sedno. Brawo.

Ostro-gorzko reality show. „Ich czworo” Gabrieli Zapolskiej w Teatrze Osterwy
galeria

Ostro-gorzko reality show. „Ich czworo” Gabrieli Zapolskiej w Teatrze Osterwy

Na poniedziałkowej próbie medialnej aktorzy tak rozhulali sztukę Zapolskiej, że fotoreporterzy wdarli się na scenę, żeby zarejestrować komediową akcję. Magdalena Sztejman, zrobiona na Violettę Villas, po mistrzowsku rozgrywa partię Wdowy. Kostiumy Zofii de Ines zachwycają, spektakl jest pełen dynamiki. „Ich czworo” - szacowna tragifarsa Gabrieli Zapolskiej - staje się dynamitem.

Jarmark Inspiracji z kozią brodą. Trzy dni kosztowania tradycyjnych i regionalnych przysmaków [zdjęcia]
20 grudnia 2019, 0:00
galeria

Jarmark Inspiracji z kozią brodą. Trzy dni kosztowania tradycyjnych i regionalnych przysmaków [zdjęcia]

W najbliższy piątek na Starym Mieście w Lublinie zaczyna się zimowy Jarmark Inspiracji. Przez trzy dni szefowie kuchni będą gotować, na stoiskach pojawią się tradycyjne i regionalne przysmaki. To wspólna inicjatywa Europejskiego Festiwalu Smaku oraz Polskiej izby Produktu Regionalnego i Lokalnego. – Chcemy pokazać tradycyjne smaki Bożego Narodzenia i na nowo je zinterpretować – mówi Marcin Jurek, szef kuchni restauracji Titno w Lublinie.