Przy niepozornej ulicy Zimnej w Lublinie kryje się jeden z trzech lubelskich zakładów firmy SuperDrob, spożywczego potentata. Co tydzień załoga w Lublinie przetwarza 100 tirów drobiu.
SuperDrob prowadzi swój zakład w Lublinie od ponad roku. - Idziemy zgodnie z planem, inwestujemy w rozwój lubelskiego oddziału. Na koniec 2019 roku osiągniemy już 50 proc. więcej zdolności produkcyjnych, czyli przygotujemy ponad 100 tirów mięsa tygodniowo. Naszą specjalizacją jest produkcja kurczaka: ubój i rozbiór. Dodatkowo, sezonowo mamy w ofercie również gęsi - mówi Ryszard Waśniewski, wiceprezes SuperDrob. - Potrafimy przygotować drób na kilkaset sposobów. Sprzedajemy do wielu europejskich restauracji KFC i największych sieci handlowych w Polsce, Anglii, czy Francji. Jesteśmy także producentem Kurczaka Sielskiego.
Inwestycje i pracownicy
Poza zakładem przy ul. Zimnej 2, firma prowadzimy także wylęgarnię drobiu w Turce. - Od kwietnia w Łukowie działa nowa wytwórnia pasz, czyli nasza spiżarnia dla hodowców. Zainwestowaliśmy w wytwórnię ponad 50 mln zł - dodaje Ryszard Waśniewski.
Wraz z inwestycjami, zwiększyła się liczebność załogi. Dziś zatrudniamy około 700 osób. Praca jest na dwie zmiany.
- Wciąż poszukujemy pracowników na stanowiska średniego nadzoru technicznego i produkcji takich jak: operatorzy maszyn, mistrzów, pracowników utrzymania ruchu, elektrotechników, mechaników, techników budowlanych oraz pracowników niewykwalifikowanych - wylicza prezes Waśniewski.
Szkolenie studentów
- Prawie wszystkie pisklęta pochodzą z naszej wylęgarni w Turce, a sporo hodowców zaopatruje się również w pasze SuperDrob produkowane w Łukowie. Kurczaki pochodzą od lokalnych hodowców na podstawie umów kontraktacyjnych - dodaje Krzysztof Zaniewski, dyrektor zakładu SuperDrob w Lublinie. - Obecnie przygotowujemy się do zwiększenia liczby ubijanych kurcząt oraz zwiększenia zdolności dzielenia. W związku z tym sukcesywnie wdrażane są nowe inwestycje takie jak modernizacja linii dzielenia oraz doposażenie parku maszynowego na uboju. Stawiamy również na stałą kadrę pracowników, którą regularnie szkolimy oraz wprowadzamy dodatkowe systemy premiowania.
SuperDrob to nie tylko produkcja. W zakładzie przy Zimnej trwa szkolenie studentów z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie z kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka. Staż odbywa się w ramach projektu z funduszy europejskich „Wysokiej jakości staże szansą zawodową dla studentów TZiŻCZ UP w Lublinie”. Program trwa do końca września 2019.
Uskrzydlamy.
Firma ma także misję społeczną. Fundacja SuperDrob „Uskrzydlamy” finansuje udział dzieci pracowników zakładu SuperDrob w Lublinie w tygodniowych półkoloniach. Zaczęły się 5 sierpnia.
- W trakcie wypoczynku dzieci w wieku od 7 do 12 lat będą uczyły się tworzenia ekosystemów „las w słoiku”, zwiedzały Kazimierz Dolny z pomysłem - w formie gry miejskiej oraz brały udział w zajęciach muzycznych i kulinarnych - opowiada Randa Ombach, prezes fundacji. - Chcemy pokazać dzieciom alternatywę dla czasu spędzanego przed komputerem, pobudzić ich kreatywność oraz ich wrażliwość ekologiczną, społeczną i artystyczną. Fundacja wspomaga dzieci pracowników SuperDrob w Lublinie, Łodzi i Karczewie pod Warszawą. Drugim projektem Fundacji jest program stypendialny.
SuperDrob to rodzinna Grupa Kapitałowa oferująca produkty drobiowe - tradycyjne i nowoczesne (dania gotowe z drobiu tzw. convenience food). Jest liderem eksportu branży drobiarskiej w Polsce.
Za granicę wysyła połowę swoich produktów, głównie do krajów UE a także Chin i Japonii. Posiada bogate doświadczenie w całościowym procesie hodowli i przetwórstwa drobiu „od jaja po gotowy produkt na półce”. Od 26 lat jest obecna na rynku, zatrudnia ponad 2500 osób. Główne zakłady przetwórstwa zlokalizowane są w Karczewie o. Warszawy, w Łodzi i Lublinie. Przychód grupy kapitałowej za 2018 to ok. 1,5 mld zł.