Trzydzieści wydarzeń, które łączy dobry smak, zarówno kulinarny, jak i kulturalny, zaplanowano na ten weekend (11–13.09) w Lublinie.
Chodzi zarówno o prezentację naszych oryginalnych produktów i potraw, jak i przypomnienie naszej historycznej roli – nawiązanie do renesansowych czasów, kiedy byliśmy miejscem krzyżowania się europejskich szlaków handlowych, a przez to także kulinarnych.
Za sprawą Jarmarku św. Jacka Rynek zamieni się w Miasteczko Smaku. Wokół Trybunału Koronnego stanie 50 stoisk z tradycyjnymi produktami regionalnymi z Lubelszczyzny i całej Polski. Będą wędliny, białe i żółte sery, chleby, naturalne soki i miody, a nawet nalewki.
Na placu Po Farze będzie Scena Smaku. Tu kulinarne reprezentacje gmin wystąpią z pokazami gotowania swoich specjałów. Potomkowie Tatarów ze Studzianki pokażą, jak się przyrządza pierekaczewnika. Gospodynie z Trawnik ugotują zacierkę i przygotują żydowskie kluski.
Przedstawiciele Janowa Lubelskiego zaprezentują pieczenie gryczaków i wędzenie karpi. Kucharze z Kołacz usmażą kotlety nadbużańskie. Goście z Wisznic wystąpią z pokazem pieczenia sękacza na żywym ogniu.
Na Scenie Smaku zagoszczą z pokazami także przybysze z daleka. Przedstawiciele karczmy Marceliukes Kletis z Wilna przygotują potrawy kuchni litewskiej. Kucharze Restauracji Kurin ugotują smakołyki kuchni ukraińskiej. Będzie też Gotowanie z Robertem Makłowiczem.
To jeszcze nie wszystkie atrakcje kulinarne. Zaplanowano również Festiwal Pierogów (plac Po Farze), Święto Miodu (Rynek), konkurs Smaki Lubelszczyzny (plac Po Farze) i Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych (Old Pub).
Oglądanie, degustowanie i kupowanie smakołyków będzie miało bogatą oprawę kulturalną. Na Scenie Smaku zabrzmi dużo tradycyjnej muzyki. Ognistą mieszankę muzyki karpackiej, cygańskiej i bałkańskiej wykona zespół Caci Vorba. Kapela Klezmaholics pochwali się nowym programem "Jazz Midrash” z pieśniami hebrajskimi i biblijnymi psalmami w jazzowym ujęciu.
Polska tradycja muzyczna pojawi się przede wszystkim w koncercie grupy Wątli Kołodzieje dedykowanym Kazimierzowi Grześkowiakowi. Najważniejszym źródłem inspiracji i przedmiotem przetworzeń w twórczości nieżyjącego od dziesięciu lat geniusza piosenki był nasz folklor.
Muzyczną gwiazdą festiwalu będzie Stanisław Soyka. Artysta wystąpi solo, akompaniując sobie na fortepianie. Wykona wybrane utwory z longplaya "Studio Wąchock”, który ukaże się 2 października i będzie zawierał m.in. piosenki stworzone na bazie dwóch wierszy Czesława Miłosza i liryka Zbigniewa Herberta, a także kawałki soulowe i przeróbkę ukraińsko-białoruskiego numeru ludowego.
Festiwal zapewni też wysmakowane wrażenia plastyczne. W Galerii Sztuki "Wirydarz” zostanie otwarta malarska wystawa Antoniego Fałata. W Muzeum Lubelskim ruszy pierwsza pośmiertna ekspozycja Franciszka Starowieyskiego "A smak dał nam Bóg za darmo”. W Muzeum Czechowicza będzie można oglądać wystawę fotograficzną "Tatarzy z Lubelszczyzny”.
Wstęp bezpłatny.
Program
Piątek, 11 września
Rozpoczęcie Jarmarku św. Jacka – Rynek, 10.00
Msza święta w intencji Festiwalu – Bazylika Dominikanów, 12.00
Spotkanie z Robertem Makłowiczem i Piotem Bikontem: Wielokulturowy smak Lubelszczyzny – Zamek Lubelski, 14.00–15.00
Inauguracja Festiwalu – Scena Smaku, plac Po Farze, 16.00
Europa na talerzu: przedsmak czyli forszmak, Mirosław Augustyniak, Graf Marina – gotowanie na Scenie Smaku, 15.30
Trawniki: trawnicka zaciera i kluski żydowskie – gotowanie na Scenie Smaku, 16.15
Koncert zespołu Caci Vorba – Scena Smaku, 17.00
Wernisaż wystawy Antoniego Fałata – Galeria Sztuki "Wirydarz”, 18.00
Studzianka: pierekaczewnik i kuchnia Tatarów lubelskich – gotowanie na Scenie Smaku, 19.00
Wernisaż wystawy "Tatarzy z Lubelszczyzny” – Klub Alchemia, Muzeum Czechowicza, 20.00
Misterium palenia kawy, Krzysztof Drohomirecki, Pożegnanie z Afryką – Klub Alchemia, Muzeum Czechowicza, 20.30
Sobota, 12 września
Jarmark św. Jacka – Rynek, 10.00–19.00
Konkurs "Smaki Lubelszczyzny” w kategorii "Kucharze zawodowi” – gotowanie na Scenie Smaku, 11.00–14.00
Międzynarodowy Turniej Nalewek Polski i Krajów Ościennych – Sala Lustrzana, Old Pub, 12.00–15.00
Kołacze: kotlety nadbużańskie i kuchnia Polesia – gotowanie na Scenie Smaku, 14.00–14.45
Wręczenie nagród w konkursie "Smaki Lubelszczyzny” w kategorii "Uczniowie” – Scena Smaku, 14.45
Wisznice: pokaz pieczenia sękacza – gotowanie na Scenie Smaku, 15.00
Gotowanie z Robertem Makłowiczem – Scena Smaku, 16.00
A wszystko dopełnione lampką wina..., Matias Glusman, Argentyna, Wineria, 16.30
Renesansowa biesiada u Mistrza Jana (zaproszenia), 17.00–20.00
Koncert zespołu Klezmaholics – Scena Smaku, 17.00
Wernisaż wystawy "Starowieyski: A smak dał nam Bóg za darmo” – Zamek Lubelski, 18.00
Uroczyste wręczenie nagród w konkursie "Smaki Lubelszczyzny” w kategorii "Kucharze zawodowi” i w Międzynarodowym Turnieju Nalewek Polski i Krajów Ościennych – Scena Smaku, 19.00
Koncert Stanisława Soyki – Scena Smaku, 20.00
Niedziela, 13 września
Jarmark św. Jacka – Rynek, 10.00–18.00
Święto miodu – Rynek, 10.00–18.00
Festiwal Pierogów polskich, ruskich, tatarskich, ukraińskich i ościennych – Scena Smaku, 12.00–15.00
Europa na talerzu: prezentacja potraw kuchni litewskiej i francuskiej, Marceliukeskletis, Wilno, Franc Delteil, Owernia – gotowanie na Scenie Smaku, 15.00
Europa na talerzu: prezentacja potraw kuchni ukraińskiej, Oleg Brovin, Restauracja Kurin, Grand Persona Company, Wołyń – gotowanie na Scenie Smaku, 15.30
Gotowanie z Robertem Makłowiczem – Scena Smaku, 16.00
Janów Lubelski: gryczaki, karp z kopciuchy, parada orkiestry dętej – gotowanie na Scenie Smaku, 17.00
Koncert dla Grześkowiaka: Wątli Kołodzieje – Scena Smaku, 18.30
Zakończenie festiwalu – Scena Smaku, 20.00