Wydawnictwo Bellona
Autor prowadzi krok po kroku, cierpliwie, zaczynając od rzeczy najprostszych, ale i od wskazówek najważniejszych – najpierw podpowiada, jak przygotować ciasto, później w jakim menu będzie ono najbardziej odpowiednie. Bo ciasto to nie tylko ciastko lecz także mnóstwo wypieków słonych, pikantnych, neutralnych w smaku.
Michel Roux podaje receptury klasyczne – takie jak choćby różnych zapiekanek i podpowiada zupełnie "nowoczesne” ciasta do smakowitych kanapek. Dawne, klasyczne przepisy dostosowuje do dzisiejszych, szybkich czasów, choć w kuchni pośpiech jest niewskazany, kuchnia wymaga uwagi.
Każdy rozdział tej ksiązki poświęca innemu rodzajowi ciasta – będą tu ciasta kruche i francuskie, drożdżowe i ptysiowe, ciasta na pizzę i ciasto filo. A wszystko w wielu smakach i podawane przy różnych okazjach. Autor opowiada o technikach przygotowania i zdradza wiele sekretów udanego wypieku.
Książka znakomita, przejrzysta, każda propozycja opatrzona jest fotografią, a ta po prostu prowokuje i zachęca do tego, żeby samemu upiec bułeczki, rogaliki, tartę czy pasztet w cieście. Ten poradnik przed świętami może być najchętniej czytaną książką w wielu domach.