Wydawnictwo Bellona
Jajka są produktem bardzo lubianym przez dzieci, kawalerów, osoby zabiegane i nie mające czasu. Bo właśnie z nich można przyrządzić znakomite potrawy najszybciej. Ale można też przygotować wykwintne dania, takie jakich nie powstydzi się eleganckie przyjęcie. Tym bardziej świąteczne.
Autor książki – Michel Roux należy do najbardziej cenionych szefów kuchni na świecie.
Prowadzona przez niego restauracja niezmiennie, od lat otrzymuje trzy gwiazdki Michelina. Napisał kilka znanych książek kucharskich, między innymi tę w której znajduje się aż130 przepisów na jajka, a raczej „z udziałem” jajek.
Książka jest znakomicie napisana i zredagowana. Każdy rozdział poświęcony jest innej metodzie przyrządzania jaj, a jak się okazuje jest ich cała masa. Mogą być gotowane, smażone, pieczone, w koszulkach, są potrawy w których dominują jaja – omlety, suflety, kremy, musy, naleśniki, bezy, sosy. Można by jeszcze wyliczać...
Znajdziemy tu przepisy stare, sprawdzone, stosowane przez niemal wieki, ale uwspółcześnione, przystosowane do dzisiejszych realiów. Są też autorskie przepisy pana Roux, znakomite z zastosowaniem kombinacji wielu smaków. Samych odmian jajecznicy wystarczy na cały tydzień.
Świetny poradnik – do oglądania, czytania, do próbowania przepisów starych i nowych. A wszystko opatrzone smakowitymi fotografiami deserów, sufletów, lodów i tym najbardziej wyrafinowanych, ale przecież prostych dań, których nie zrobi się bez jajek. Poradnik nie tylko przedświąteczny – przyda się o każdej porze.