
Praktycznie codziennie sięgamy po dania z kuchni włoskiej, francuskiej, azjatyckiej. Ale czy ktoś pamięta jeszcze, że Lubelszczyzna także słynie z bogatej i smacznej kuchni?

W dzisiejszym odcinku "Dzień wschodzi" powracamy do korzeni i pokazujemy coś co powoli zaczyna być zapominane. Z restauratorką i kucharką i przede wszystkim propagatorką rodzimych smaków, Elżbietą Wójcik rozmawiamy o historii i walorach kuchni lubelskiej.
Jakie główne składniki znajdowały się w kuchni lubelskiej? Jakie potrawy były przygotowywane? Jak przechowywano produkty gdy nie było nowoczesnej technologii? O tym przekonać się można oglądając nasz program.
W dzisiejszym odcinku przygotowaliśmy konfiturę z cebuli - idealny dodatek do mięs, ryb oraz na pajdę chleba z masłem. Dzięki obróbce termicznej cebula jest delikatna i rozpływa się w ustach. W szczycie sezonu na świeże warzywa i owoce można przygotować konfiturę i zawekować, dzięki czemu smaki lata pozostaną z nami na cały rok.
