Stan powietrza w kuchni wpływa nie tylko na zdrowie domowników, kondycję mebli oraz ogólną czystość. Podpowiadamy, co zrobić, by zadbać o właściwy mikroklimat w przestrzeni kuchennej.
Jeśli nie zadbamy o odpowiednią cyrkulację powietrza w kuchni, bardzo szybko pojawią się w niej grzyby oraz pleśń. By temu zapobiec, bardzo ważne jest właściwe zaprojektowanie przestrzeni z uwzględnieniem szybów wentylacyjnych oraz trzymanie się pewnych zasad dotyczących codziennego gotowania.
Wdech i wydech
– Wentylacja to płuca domu – pobiera i oddaje powietrze w taki sposób, by domownicy mieli zagwarantowane bezpieczne i higieniczne warunki życia, a na ścianach nie pojawiał się grzyb. By kuchenna wentylacja dobrze działała, warunkiem koniecznym jest zapewnienie dopływu świeżego powietrza, z którego eliminowane są wszelkie zanieczyszczenia – mówi Kamila Prałat z firmy Solgaz.
W każdej kuchni, niezależnie od tego, czy posiada wentylację mechaniczną czy grawitacyjną, musi znajdować się kanał wywiewny oraz system nawiewny, a także stały przepływ powietrza. Oczywiście zapewnienie właściwej cyrkulacji powietrza w małych, zamkniętych pomieszczeniach jest trudniejsze niż w przypadku kuchni otwartych o większym metrażu. Należy wtedy zdecydować się na przykład na montaż drzwi z niewielkimi otworami, przez które będzie wpływać powietrze z korytarza.
Kuchenny pomocnik
Bardzo ważnym elementem wyposażenia kuchni jest okap. Jest to forma dodatkowej wentylacji mechanicznej, która pomoże eliminowaniu zanieczyszczeń powstających podczas codziennego gotowania. Okap powinien być podłączony do kanału wentylacyjnego, co pozwoli na sprawną wymianę powietrza. Należy go włączać zawsze wtedy, gdy korzystamy z płyty kuchennej lub piekarnika.
– Okap filtruje powietrze, dbając o to, by zniknęły z niego wszelkie opary oraz zapachy, które towarzyszą gotowaniu. Niweluje również problem powstawania tłustych plam i osadów. Dzięki niemu mamy pewność, że w domu nie będzie wilgoci i brudu – dodaje Kamila Prałat.
W zależności od wielkości pomieszczenia oraz usytuowania kuchenki lub płyty kuchennej możemy zdecydować się na okapy przyścienne, szafkowe lub wyspowe. W małych kuchniach lub takich, w których aranżacja nie zakłada wykorzystania okapu jako dekoracji, najlepiej sprawdzą się okapy szafkowe, które można ukryć w zabudowie. Łączą w sobie minimalistyczny design oraz skuteczność działania.
Cenne wskazówki
W przypadku sprzętów AGD nie tylko okap dba o stałą filtrację zanieczyszczeń. Wpływ na warunki panujące w kuchni ma także kuchenka, z której korzystamy. Tradycyjne, wolnostojące kuchenki gazowe sprawiają, że podczas ich użytkowania tłuszcz i brud tryskają wokół i osadzają się na sąsiadujących z nimi meblach i ścianach.
– Ponadto, podczas spalania otwartego gazu do powietrza dostają się uboczne związki, takie jak tlenek węgla i dwutlenek azotu, które wpływają na jego jakość – dodaje Kamila Prałat.
Chcąc tego uniknąć, a jednocześnie korzystać z gazu, można zdecydować się na płyty gazowe bez płomieni. To rozwiązanie oparte jest na technologii gaz-pod-szkłem, dzięki czemu unikniemy zarówno stałego kontaktu z płomieniem, jak i ograniczymy do minimum skutki gotowania na otwartym gazie.
– Zapewnienie właściwej cyrkulacji powietrza w kuchni to także trzymanie się kilku zasad. Z całą pewnością w pomieszczeniu należy regularnie wietrzyć, co nie tylko wpływa na mikroklimat, ale też samopoczucie mieszkańców – dodaje Kamila Prałat.
Warto też pamiętać, że w przypadku kuchni zamkniętych dobrym pomysłem jest przymknięcie drzwi i uchylenie okna na czas gotowania intensywnie pachnących potraw po to, by ewentualne opary nie roznosiły się po innych pomieszczeniach.