Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

20 września 2020 r.
13:34

Good Chef 2020. Tytuł trafił w ręce Bartłomieja Sarnowskiego

0 0 A A
Bartłomiej Sarnowski
Bartłomiej Sarnowski (fot. Bartej Wójtowicz/Europejski Festiwal Smaku)

Bartłomiej Sarnowski, szef kuchni w restauracji „O Matko i Córko” zdobył tytuł Good Chefa 2020. Łukasz Łobejko, szef kuchni w restauracji „Kuźnia” został najlepszym Kucharzem Regionalnym. Młodym Talentem Roku została Edyta Gajasz, szefowa kuchni w „Gościńcu Pod Lasem” w Grabowcach Dolnych koło Ryk.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To była dla zawodników najtrudniejsza edycja konkursu Good Chef. Jego uczestnicy otrzymali od prof. Jarosława Dumanowskiego wybór przepisów z odkrytej w Kijowie niezwykłej, rękopiśmiennej książki kucharskiej rodziny Pociejów zawierającej ponad 1000 przepisów. - Jest prawdziwą syntezą staropolskiej wiedzy o kuchni i smaku. Książka powstała na pograniczu Lubelszczyzny i Wołynia, należała do Rozalii Pociejowej, żony strażnika litewskiego Antoniego, bratanka słynnego hetmana Ludwika Konstantego, a potem do jej córki Ludwiki Honoraty Lubomirskiej. Rozalia i Antoni byli właścicielami Włodawy, Różanki i Terespola, Uściługa i innych dóbr na Litwie i Ukrainie - mówi prof. Jarosław Dumanowski.

- Zawodnicy dostali bardzo trudne przepisy, musieli nawiązać do zapomnianych technik kulinarnych i zapomnianych przypraw - mówi Jean Bos.

Wyrazów uznania dla kreatywności uczestników konkursu nie kryli Kevin J. Aiston i Kurt Scheller, którzy także pracowali w komisji oceniającej dania. - Przepisy, które dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku odtworzyliśmy, to przede wszystkim opowieść o ludziach: dlaczego jedli co innego niż my, nigdy nie słyszeli o kotlecie schabowym i naszym bigosie, smakowało im co innego i nawet nie mogli sobie wyobrazić naszej dziwacznej kuchni - dodaje Dumanowski. A jak wygląda to ze strony samych uczestników?

Zwycięska potrawa

Czym zachwycił jurorów Good Chefa Bartłomiej Sarnowski? - Z kolekcji przepisów prof. Jarosława Dumanowskiego wybrałem kaczkę. Zrobiłem ją w sosie z wędzonego porto, wiśni i czekolady. Czytałem przepis kilkanaście razy, z początku ciężko było zrozumieć, o co chodziło osiemnastowiecznemu autorowi. Z tego wszystkiego nauczyłem się go na pamięć: „okorzeń kaczki pieprzem, szafranem, goździki, imbirem, warz to, a przydaj smaku” - opowiada Bartłomiej Sarnowski.

- Zwróćcie państwo uwagę na piękne słowo „okorzeń”. Czyli dodaj korzeni, dopraw - tłumaczy prof. Jarosław Dumanowski.

- Po 10 dniach wgryzania się w tekst stwierdziłem: Jakie to jest mądre. Zrozumiałem, że tamta kuchnia ma sens. - śmieje się Sarnowski. Przed konkursem zrobił wersję testową. - Wierzyłem, że mi się uda, ale chciałem sprawdzić, czy wszystko w daniu gra.

Największą frajdę ma z tego, że przepis z XVIII wiecznej księgi kuchmistrzowskiej dał mu szansę autorskiej interpretacji. - Dołożyłem czosnku niedźwiedziego, pomarańczy, lekko poprawiłem oryginalny przepis. Jak widać danie posmakowało sędziom, skoro zdobyłem tytuł Good Chefa. Mogę powiedzieć, że w ten weekend konkursowe danie będzie można zamówić w restauracji „O Matko i Córko”, gdzie pracuję - mówi Sarnowski. Jedno jest pewne. - Mamy skarby kuchni lubelskiej, zróbmy wszystko by pojawiły się w restauracjach naszego województwa.

Kołacze grochowe

Drugie miejsce w konkursie zdobył Arkadiusz Krzesiak, szef kuchni w „Jemy Zdrowo”. Jego warsztaty gotowania z dziećmi oraz pokazy kulinarne na Scenie Smaku zrobiły furorę. - Na konkurs przygotowałem pstrągi z kołaczem grochowym. Dziwne połączenia, rybę marynowałem w wodzie po gotowanych rodzynkach. Mocno wszedłem przepis. Chciałem go podkręcić. Jestem zajarany na punkcie tej książki. Teraz chodzi o to, żeby według niej gotowali szefowie w Polsce - mówi Arkadiusz Krzesiak.

Trzecie miejsce zdobył Tomasz Mielniczuk, niezależny doradca kulinarny. - Z przepisów wybrałem kaczkę. Przepis od prof. Dumanowskiego mi podpasował. Zaintrygowały mnie kołacze grochowe, czyli osiemnastowieczne cebularze. Bardzo smakowało komisji - mówi Mielniczuk. - Jak smakuje kuchnia XVIII wieku? Jest bardzo intensywna, dlatego delikatnie złagodziłem smak dania.

Kurt Scheller nie krył uznania dla talentów zawodników biorących udział w konkursie. - Każdy z szefów biorących udział w konkursie wykazał się talentem. I Bartek, i Arek, i Tomek, i Łukasz i Edyta - powtarzał ze sceny Kevin J. Aiston, znany z programu „Europa da się lubić”, który prowadzi w Mielcu swoją autorską restaurację.

Najlepszy Kucharz Regionalny

Łukasz Łobejko to jeden z najbardziej doświadczonych szefów kuchni biorący udział w konkursie.- Na konkurs przygotowałem młodą kurę i groch krajany - mówi Łukasz. Musiał się zmierzyć z następującym przepisem: „Weź kur z misę abo ze dwie, przypraw je czyście, przysól, a upiecz dobrze. Uwarz jajec, wybierz z nich żółtki, w panew je włóż, ususz grzanek z białego chleba ze dwie, a pietruszki zielonej daj dosyć, sołwiji, zetrzy to społem czyście jako salsę, a rozwierć. Weźmi potym wina dobrego słodkiego abo jako chcesz, które się podoba, abo z octem rozpuść czyście w tej panwi, przecedź przez sito, a daj do tego kury, a gdy dasz na misę, posyp imbierem, a jeślibyś do tego chciał dać rodzenków oboich abo limonie, skrajże je jako grosze, włóż na tę kurę, potem daj na stół” - Z grochu zrobiłem rodzaj babki, która była dodatkiem do mięsa. Przyrządziłem je z dodatkiem pietruszki, dałem szałwię, do tego zrobiłem sos migdałowo majerankowy, puree z naszej śliwki węgierki z chili, suszone żółtko.

Łobejko pracuje w restauracji „Kuźnia”. Zaczynał u Piotra Biesiadeckiego w Hadesie, pracował w Old Pubie, Tamara Cafe, Hotelu Lwów, restauracji Grodzka 15, Hotelu Willowa, Hotelu Ilan, Hotelu Agit. - Wczytanie się w przepisy, które dostaliśmy od prof. Dumanowskiego było wielką przygodą. Uważam, że dania według książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance w ciągu dwóch, trzech lat trafią do dobrych restauracji w Polsce - mówi Łobejko.

Młody Talent Roku

- Włożyłam w moją prezentację konkursową całe swoje serce. Wydaje się, że zrobiłam wszystko jak najlepiej, chociaż stres był mega ogromny - opowiada Edyta Gajasz. - Jak zbudowałam danie? - Filety z młodych kurcząt zamarynowałam w białym winie, rozmarynie, z szałwią. Modrą kapustę zakwasiłam, dodałem jarzębinę i syrop z sosny. Podałam kurczęta z borowikiem w swojskiej tempurze, na bazie mąki pszennej, jałowca i regionalnego piwa.

Czy warto te przepisy wprowadzać do menu polskich restauracji? - Jak najbardziej. Odkryte przepisy to serce Lubelszczyzny. Szefowie kuchni powinni prezentować książkę Pociejów i zawarte w niej receptury w najlepszym wydaniu. Tym bardziej, że ludzi lgną do regionalnej kuchni, tęsknią za nią, zapomniane przepisy mają w sercu - mówi Edyta Gajasz, która od kilku lat gotuje po staropolsku w „Gościńcu Pod Lasem” koło Ryk.

Skarby kuchni Lubelskiej

W trakcie festiwalu ukazała się publikacja „Skarby Kuchni Lubelskiej”, w której prof. Jarosław Dumanowski opisuje książkę Pociejów, historię je odkrycia i zawarte w niej przepisy. W książce znalazł się wybór najciekawszych pociejowskich przepisów oraz wybór esejów o kuchni Polesia Lubelskiego plus receptury na najsłynniejsze dania regionalne naszego województwa.

Organizatorzy Europejskiego Festiwalu Smaku chcą dostarczyć książkę do najlepszych polskich restauracji. - Macie skarby, teraz czas za ich pomocą jeszcze bardziej wypromować województwo lubelskie w Polsce i za jej granicami - mówi prof. Dumanowski. Książka już pojechała z sędziami konkursu „Good Chef” w Polskę. - Wróćmy do niej i do przepisów na 13 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku. Konkurs Good Chef będzie w 2021 roku konkursem międzynarodowym - mówi Jean Bos, organizator konkursu. - Zaplanowaliśmy także ekspedycję badawczą na Polesiu Lubelskim, na którą chcemy zaprosić kilku znanych szefów kuchni z całego świata.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Do wylicytowania będą chociażby: rękawica Julii Szeremety oraz koszulka Wilfredo Leona

VII Charytatywny Turniej w Siatkonogę już w sobotę. Pamiątki od Wilfredo Leona i Julii Szeremety na aukcjach

Charytatywny Turniej w Siatkonogę, to już tradycja w Kraśniku. W najbliższą sobotę o godz. 9 wystartuje siódma edycja imprezy, w której chodzi przede wszystkim o pomaganie. Tym razem pieniądze będą zbierane na rzecz 13-letniego Alana, który zmaga się z dziecięcym porażeniem mózgowym. Dodatkowo uczestnicy zagrają dla dzieci z Placówki Opiekuńczo Wychowawczej nr 1 i nr 2. Jak zwykle w zebraniu środków mają pomóc aukcje pamiątek, głównie sportowych, ale w tym roku nie tylko.

Lodowisko w Krasnymstawie

Lodowisko w Krasnymstawie już otwarte. Znamy cennik i godziny otwarcia

Czekali na to duzi i mali mieszkańcy miasta, bo dotąd takiej atrakcji nie mieli. Doczekali się. W sobotę otwarte zostało w centrum Krasnegostawu miejskie lodowisko. Będzie funkcjonowało do końca lutego. Znamy jego cennik i godziny otwarcia.

Doradztwo podatkowe a zmieniające się przepisy – dlaczego warto być na bieżąco?

Doradztwo podatkowe a zmieniające się przepisy – dlaczego warto być na bieżąco?

Doradztwo podatkowe to kluczowy element strategii finansowej każdej firmy. W obliczu rosnącej liczby przepisów oraz ich częstych zmian, zrozumienie, jak te regulacje wpływają na działalność przedsiębiorstwa, staje się niezwykle istotne.

Grzegorz Król był całe życie związany ze Szczebrzeszynem

Nie żyje Grzegorz Król. Żył i tworzył w Szczebrzeszynie

W wieku 67 lat zmarł w niedzielę 22 grudnia Grzegorz Król, artysta malarz ze Szczebrzeszyna.

Wesołych Świąt życzy redakcja Dziennika Wschodniego

Wesołych Świąt życzy redakcja Dziennika Wschodniego

Najserdeczniejsze życzenia z okazji Świąt Bożego Narodzenia, dużo zdrowia, radości oraz pogody ducha życzy redakcja Dziennika Wschodniego

Prezydent Białej Podlaskiej z rodziną śp. Riada Haidara

Burza po ostrych słowach syna Riada Haidara. Są reakcje biskupa i prezydenta

Boli nas zakłamywanie historii- pisze w oświadczeniu biskup siedlecki Kazimierz Gurda. To reakcja na słowa Kamila Haidara, który podczas otwarcia mostu w Białej Podlaskiej stwierdził, że święty Jozafat Kuncewicz wsławił się mordowaniem prawosławnych. Prezydent Michał Litwiniuk przyznaje, że taka wypowiedź nie powinna w ogóle paść podczas miejskiej uroczystości.

Górnik Łęczna kończy rok 2024 w czołowej szóstce. Jak przedstawiają się liczby zielono-czarnych?

Górnik Łęczna kończy rok 2024 w czołowej szóstce. Jak przedstawiają się liczby zielono-czarnych?

Koniec roku to dobry czas do podsumowań. Górnik Łęczna na półmetku sezonu plasuje się na szóstym miejscu w Betlic I Lidze i wiosną maluje się przed nim perspektywa włączenia do walki o awans do PKO BP Ekstraklasy. Jak miniona runda wyglądała dla zielono-czarnych w liczbach? Zapraszamy na nasz subiektywny ranking

Dwie pieczenie na jednym ogniu. Kolejna udana akcja "łowców głów"

Dwie pieczenie na jednym ogniu. Kolejna udana akcja "łowców głów"

Lubelscy „łowcy głów” złapali w Lublinie dwie osoby poszukiwane listami gończymi. Tuż przed zatrzymaniem, pod nogi policjantów wypadły paczki z narkotykami.

Romanowski może wrócić do Polski, ale ma kilka warunków

Romanowski może wrócić do Polski, ale ma kilka warunków

Marcin Romanowski, były wiceszef Ministerstwa Sprawiedliwości podejrzany w śledztwie dot. Funduszu Sprawiedliwości, na portalu X zadeklarował, że może wrócić do Polski w ciągu 6 godzin. Pod warunkiem, że zostaną spełnione jego warunki.

Zwycięska drużyna Północy

LNBA. Za nami Mecz Gwiazd

W hali I Liceum Ogólnokształcącego im. Stanisława Staszica w Lublinie odbył się Mecz Gwiazd LNBA. MVP imprezy został Jakub Wróblewski

Kupiłeś te produkty w Action? Natychmiast oddaj je do sklepu

Kupiłeś te produkty w Action? Natychmiast oddaj je do sklepu

Sieć sklepów Action zwraca się do klientów z informacją o natychmiastowy zwrot wybranych produktów. Mogą one stwarzać zagrożenie dla zdrowia i życia.

Czujka dymu uratowała im życie. Nocny pożar w powiecie lubelskim

Czujka dymu uratowała im życie. Nocny pożar w powiecie lubelskim

O tym, że czujki przeciwpożarowe ratują życie przekonali się mieszkańcy jednego z domów jednorodzinnych w powiecie lubelskim.

Dachówka ceramiczna płaska — krok po kroku

Dachówka ceramiczna płaska — krok po kroku

Dachówka ceramiczna płaska jest dziś jednym z ciekawszych wyborów pokryć dachowych. Jej charakterystyka i trwałość sprawiają, że jest chętnie wybierana do domów o zróżnicowanej architekturze. Dziś dowiesz się o tym, jak powstaje dachówka ceramiczna, jakie cechy są jej wyróżnikiem oraz jak wygląda jej montaż i konserwacja.

W Bydgoszczy rozegrano mistrzostwa Polski w pływaniu, grad medali zawodników AZS UMCS Lublin

W Bydgoszczy rozegrano mistrzostwa Polski w pływaniu, grad medali zawodników AZS UMCS Lublin

Pływacy z województwa lubelskiego przywieźli z mistrzostw Polski na krótkim basenie, które w ostatnich dniach rozgrywane były w Bydgoszczy 11 medali. Dziewięć było dziełem zawodników AZS UMCS Lublin. Dwa krążki wywalczył także Filip Suchański z UKS 51 Lublin.

Już nie będzie p.o. Zenon Orechwo nowym dyrektorem OSiR

Już nie będzie p.o. Zenon Orechwo nowym dyrektorem OSiR

Był przez lata kierownikiem obiektów. Po zmianach organizacyjnych wprowadzonych jesienią został pełniącym obowiązki dyrektora, łącząc jednocześnie tę funkcję z poprzednią. Teraz Zenon Orechwo zostanie już na stałe szefem Ośrodka Sportu i Rekreacji w Zamościu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium