![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
![](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/news/2024/2024-07/9dc81044db124d0c1b7c8761747e5b40_std_crd_830.png)
Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożyciem jednej z partii tatara wołowego. Wykryto w niej bakterie E.coli i Salmonellę.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Chodzi o tatara wołowego 200 g z numerem partii 1801207 oraz datą przydatności do spożycia 12.07.2024 r. Producentem są Zakłady Mięsne Łuków S.A.
- W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterie Salmonella i Escherichia coli (STEC) w badanych próbkach tatara wołowego z określonej partii. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella i Escherichia coli (STEC) wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego – czytamy w komunikacie GIS.
Wymienionej partii nie należy spożywać, a w przypadku objawów zatrucia, należy skontaktować się z lekarzem. Producent zajął się już wycofywaniem produktu z rynku.
![e-Wydanie](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/public/dziennikwschodni.pl/e-wydanie-artykul.png)