Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

28 lipca 2024 r.
12:10

Duszone w śmietanie, po wileńsku, a może z rusztu? Grzyby polecają się na obiad

0 A A
(fot. zdjęcie ilustracyjne )

130 grzybów to okolice Wysokiego, 200 sztuk w okolicach Starej Wsi. 220 grzybów w okolicach Żółkiewki, 310 sztuk okolice Kraśnika. Grzyby idą na rekord, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na grzybowe przekąski, zupy i drugie dania

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na facebookowej grupie „Grzyby Lublin i okolice” coraz więcej zdjęć z rekordowych zbiorów. Na grzybowej mapie przewagę mają lasy kraśnickie. I to jest dobry kierunek na weekendową wycieczkę, bo borowiki już są. –

„Panienki za wysmukłym gonią borowikiem, Którego pieśń nazywa „grzybów pułkownikiem” – pisał Adam Mickiewicz. Szlachetny aromat prawdziwków jest znakiem rozpoznawczym wielu potraw. Od zimnych i gorących zakąsek, przez krupniki, kapuśniaki, aż po sławne zrazy i pieczenie.

Do lasu idziemy z głową. Zawsze warto mieć atlas grzybów z ich fotografiami z natury (grafiki i rysunki mogą zmylić). I cały czas porównywać z tym, co trzymamy w ręku. Grzyby zbieramy do łubianki i koszyków, a nie do toreb foliowych. Uważamy przy młodych pokazach, bo często można pomylić gatunek. Stare grzyby zostawiamy, są robaczywe, zostawione rozsieją się i będzie ich wiecie za rok.

A teraz przepisy, na początek przekąski. Jedna na zimno i dwie na gorąco.

  • Maślaccio według Piotra Bikonta

Składniki: świeżo zebrane, małe, jędrne maślaki, oliwa, cytryna, sól.

Wykonanie: grzyby oczyścić, obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry wzdłuż nóżki i kapelusza (pionowo). Ułożyć je na talerzu w wachlarzyk, skropić cytryną i oliwą, posypać solą. Tak powinny postać 20 do 30 minut przed podaniem. Podobnie można przyrządzać prawdziwki, a nawet pieczarki, ale smak i konsystencja będą zupełnie inne.

  • Bób z grzybami

Składniki: 50 dag bobu, 50 dag świeżych grzybów, 1 szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: bób ugotować, obrać ze skórki. W rondelku udusić na maśle grzyby z cebulą. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie. Teraz dodać bób, wymieszać i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

  • Borowiki z rusztu

Składniki: 80 dag borowików, 4 ząbki czosnku, 4 łyżki posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka posiekanej kolendry, pół cytryny, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: czosnek obrać i posiekać. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, czosnkiem, natką i kolendrą. Przyprawić solą z pieprzem. Borowiki ponacinać nożem i włożyć do marynaty na 60 minut. Osączyć, kłaść na ruszcie i piec kilka minut obracając grzyby. Podawać z bagietką i masłem czosnkowym lub grzybowym.

A teraz zupa grzybowa ze świeżo ususzonych grzybów.

  • Grzybowa po wileńsku

Składniki: 15 dag suszonych prawdziwków i podgrzybków, 15 dag czerstwego chleba wileńskiego, 4 cebule, 1 litr wody, wiejski olej lniany, sól, pieprz.

Wykonanie: zalać grzyby na noc. Ugotować w tej samej wodzie. Wywar przecedzić. Grzyby odsączyć i pokroić. Starty chleb wymieszać z grzybami i podsmażoną cebulą. Dusić 10 minut. Zalać wywarem. Doprawić i zagotować. Podawać z łazankami. Kto woli jeszcze bardziej postny przepis, może ugotować warzywny wywar, po odcedzeniu zmieszać go z wywarem spod suszonych grzybów, dodać same grzyby, ugotować. Doprawić solą z pieprzem, na talerzach okrasić olejem lnianym. A swoją drogą wiejski olej lniany przyda się także do śledzi, pierogów, grochu z kapustą i grzybami. Jeśli jest świeży, cudownie aromatyzuje potrawy. A teraz przepisy na drugie dania.

  • Borowiki duszone w śmietanie

Składniki: 2 kg kapeluszy borowików, 2 cebule, 2 łyżki masła, 1 szklanka kwaśnej śmietany, po pół łyżeczki soli i pieprzu białego

Wykonanie: kapelusze borowików szybko opłukać pod bieżącą wodą i sparzyć wrzątkiem.

Na masełku zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać grzyby i podlać wodą. Dusić 20 minut. Co jakiś czas musicie borowiki delikatnie przemieszać, tak, aby nie połamać kapeluszy. Następnie podlać śmietaną, doprawić solą i pieprzem, dusić jeszcze przez 10 minut. Podawać z młodymi ziemniakami, makaronem lub kaszą gryczaną.

  • Kotlety mielone z grzybów do kaszy gryczanej

Składniki: 40 dag świeżych grzybów (borowiki, maślaki, kozaki) 2 łyżki oleju, 1 średnia cebula, 10 dag czerstwej bułki, 12 ml mleka, sól, pieprz, 1 łyżka siekanego kopru i pietruszki, 5 dag tartej bułki.

Wykonanie: świeże grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić. Udusić pod przykryciem z pokrojoną cebulą i tłuszczem. Można, o ile potrzeba podlać 2-3 łyżkami wody. Następnie odparować. Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć grzyby i bułkę. Przepuścić przez maszynkę. Dodać jajko, sól, pieprz, siekaną zieleninę i starannie wy- mieszać. Nieduże kotleciki. Obtoczyć w bułeczce. Smażyć na silnym ogniu z obu stron na złoty kolor. Ułożyć na półmisku, podawać z kaszą gryczaną polaną sosem koperkowym i z surówką z warzyw.

  • Pieczeń z maślaków

Składniki: 50 dag maślaków, 1 bułka kajzerka, 1 cebula, 1 jajko, sól, pieprz.

Wykonanie: oczyszczone maślaki (usunąć śluzową skórkę z kapeluszy) krótko umyć i wrzucić na wrzątek na 2-3 minuty. Bułkę namoczyć, cebulę upiec na ogniu w łupinie, Grzyby zemleć w maszynce do mięsa razem z lekko odciśniętą bułką i upieczoną cebulą. Wymieszać z solą i pieprzem. Masę włożyć do foremki posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec przez 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Podawać gorący z ziemniaczanym purée i zieloną sałatą ze śmietaną.

  • Tagliatelle z grzybami

Składniki: 60 dag tagliatelle (szerokie wstążki), 1 duża cebula, 20 dag grzybów, 2 łyżki masła, pół pęczka koperku, 1/3 szklanki śmietanki 18 %, 2 łyżki kwaśnej śmietany 12 %, 1 opakowanie tartego parmezanu.

Wykonanie: pokrojoną w plasterki cebulę zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 10 minut. Dolać śmietankę, dodać parmezan i mieszając dusić jeszcze 10 minut. W tym czasie ugotować tagliatelle według przepisu na opakowaniu. Uduszone grzyby wymieszać z koperkiem, dodać sól, pieprz i śmietanę. Zagotować, wylać na makaron.

  • Zrazy z grzybów

Składniki: 50 dag grzybów, 20 dag kaszy manny, 1 cebula, 4 jaja, 3 łyżki tartej bułki, 10 dag tłuszczu, pół szklanki śmietany, 1 łyżka mąki krupczatki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz.

Wykonanie: grzyby trzeba oczyścić, pokrajać na kawałki, poddusić z dodatkiem tłuszczu. Wsypać kaszę mannę, wymieszać, podprażyć. Jak masa wystygnie, zemleć w maszynce z połową cebuli, dodać jaja, tartą bułkę, mąkę ziemniaczaną, przyprawy i dokładnie wyrobić. Zrobić podłużne zrazy, zrumienić na tłuszczu i zalać sosem śmietanowym na bazie cebuli. I niech dochodzą w piekarniku.

 

Jak zamrozić grzyby na zimę

Grzyby muszą być świeże i zdrowe. Nie wolno ich myć. Po oczyszczeniu należy je ułożyć na tacce i zamrozić. Po zamrożeniu nakładamy porcje do odpowiednich pojemników lub woreczków, zamykamy i chowamy do zamrażarki. Nie wszystkie grzyby można od razu zamrozić. Kurki i rydze należy najpierw obgotować, bo po rozmrożeniu będą gorzkie. Grzyby można wstępnie przesmażyć z cebulką i zamrozić. Albo zrobić grzybowy farsz i schować do zamrażarki. Można także ugotować, zmielić i zamrozić. Po rozmrożeniu wystarczy dodać trochę pasty do zupy, by nadać jej niezwykły aromat. We wszystkich przypadkach grzyby zamrażamy w małych porcjach. Tak, żeby całe opakowanie wykorzystać po rozmrożeniu.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Katarzyna Krawczyk wywalczyła swój 11. tytuł mistrzowski w karierze

Cement-Gryf Chełm najlepszy w Polsce

W Chełmie rozegrane zostały 32. mistrzostwa Polski w zapasach kobiet oraz 94. mistrzostwa Polski seniorów w zapasach w stylu klasycznym.

Ponad podziałami sprowadzili karetkę do gminy
Janów Podlaski
galeria

Ponad podziałami sprowadzili karetkę do gminy

Potrzebna była współpraca gminy, wojewody i marszałka. Ponad podziałami to się udało i w Janowie Podlaskim stacjonować będzie karetka.

Rusza Chełmskie Centrum Pomocy. Trafią tam dary z całego regionu

Rusza Chełmskie Centrum Pomocy. Trafią tam dary z całego regionu

Prezydent Chełma uruchamia Chełmskie Centrum Pomocy. Od jutra trafią tam dary zebrane przez mieszkańców regionu, które następnie zostaną przekazane mieszkańcom Dolnego Śląska i Opolszczyzny.

Minione tygodnie były dla Kacpra Gieryka wspaniałym doświadczeniem. Młody kolarz Lubelskie Perła Polski Cycling Team regularnie jeździł w barwach reprezentacji Polski

Kacper Gieryk był blisko brązowego medalu mistrzostw Europy

Kapitalny występ Kacpra Gieryka w mistrzostwach Europy. Zawodnik Lubelskie Perła Polski Cycling Team był bardzo blisko wywalczenia brązowego medalu w kategorii seniorskiej

Lubelskie pomaga powodzianom. Zbierają dary, przekazują pieniądze
ZBIÓRKI DARÓW

Lubelskie pomaga powodzianom. Zbierają dary, przekazują pieniądze

Lublin, Zamość, Chełm, Puławy, Hrubieszów, Tomaszów Lubelski, Krasnystaw... Coraz więcej samorządów z województwa lubelskiego informuje o organizacji zbiórek darów dla mieszkańców południa Polski. Ludzie tam stracili domy, często dorobek całego życia. Niektóre samorządy przekazują też po prostu pieniądze.

Uroczyste symboliczne otwarcie mostu odbyło się 16 września

Można jechać. Most przebudowany, wstęga przecięta

Został otwarty kilka tygodni temu, ale w poniedziałek zorganizowano z tej okazji uroczystość. Na gruntownie przebudowanym moście w Chomęciskach Dużych przecięto wstęgę, a obiekt został poświęcony

w trybie alarmowym żołnierze ruszyli do Wrocławia

Nasi terytorialsi wyruszyli z pomocą do Wrocławia

Późną nocą, w poniedziałek, 16 września, w trybie alarmowym 150 żołnierzy 2 Lubelskiej Brygady OT oraz ciężki sprzęt, w tym agregaty prądotwórcze i stacje zasilania wyruszyło z pomocą na Dolny Śląsk. Aktualnie głównym zadaniem lubelskich terytorialsów jest umacnianie wałów przeciwpowodziowych we Wrocławiu

Wielkie ściganie na wyciągnięcie ręki w Lublinie
galeria

Wielkie ściganie na wyciągnięcie ręki w Lublinie

Już tylko do środy mieszkańcy mają okazję do zapoznania się z bolidem wyścigowym Formuły 1, czyli najpopularniejszej na świcie serii wyścigowej. Wyścigówka stoi na jednej z lubelskich stacji benzynowych.

Póki co ulicą Łukasińskiego można jeździć normalnie

A jednak przejezdna. Zamkną ulicę z poślizgiem

Nie 16, jak zapowiadano, ale 23 września zostanie zamknięta dla ruchu ulica Łukasińskiego na Starym Mieście w Zamościu. To konieczne, bo na całej długości ma być naprawiana.

Kancelaria frankowa we Wrocławiu – Profesjonalna pomoc prawna

Kancelaria frankowa we Wrocławiu – Profesjonalna pomoc prawna

Gdy stajesz w obliczu problemów z kredytem frankowym, to odpowiednie wsparcie prawnika staje się niezwykle istotne. Kancelaria frankowa we Wrocławiu to miejsce, gdzie znajdziesz specjalistyczną pomoc w walce z bankami i zrozumiesz, jak ważna jest odpowiednia analiza umowy kredytowej.

Szymon Ładniak na testach w DTM
film

Szymon Ładniak na testach w DTM

DTM to legendarna seria wyścigowa. W Niemczech jest ona ubóstwiana przez miejscowych kibiców, którzy licznie odwiedzają wyścigowe tory. Pojedyncze zawody potrafi oglądać nawet ponad 100 tys. widzów. Teraz zaproszenie na testy w zespole Engstler Motorsport otrzymał Szymon Ładniak. Lublinianin jest jednym z najlepszych kierowców wyścigowych w Polsce.

Doping w sporcie — czym jest? Działanie, rodzaje, jak wykryć substancje dopingujące?

Doping w sporcie — czym jest? Działanie, rodzaje, jak wykryć substancje dopingujące?

Sport jest bardzo ważnym elementem życia wielu ludzi. Jego uprawianie wymaga wytrwałości, poświęcenia, odporności psychicznej, pracy zespołowej, buduje siłę charakteru. Jednak niektórzy szukają prostego i szybkiego sposobu na poprawę swojej kondycji. Służą ku temu środki dopingujące — biologicznie czynne związki chemiczne, które w niefizjologiczny sposób zwiększają możliwości naszego organizmu do wysiłku, wiele z nich ma negatywny wpływ na nasze zdrowie. Doping jest powszechnie znanym problemem w świecie sportu. Stosowanie nielegalnych substancji dopingujących jest z roku na rok coraz większe, co skutkuje coraz częstszymi przypadkami dyskwalifikacji podczas zawodów sportowych.

Powodzie w Polsce. Jak działali i działają strażacy?
dzień wschodzi
film

Powodzie w Polsce. Jak działali i działają strażacy?

Na południu Polski weekendowe silne opady deszczu zgodnie z zapowiedziami spowodowały olbrzymie powodzie, porównywalne do tych z przed kilkunastu lat. Na miejsce udało się kilkunastu strażaków i kilka wozów z naszego województwa. O tym jak działają i jak mogą pomóc na miejscu w programie Dzień Wschodzi opowiada st. bryg. Michał Badach - zastępca Lubelskiego Komendanta Wojewódzkiego Państwowej Straży Pożarnej w Lublinie.

Pierwsze dary dla powodzian zaczęły spływać do siedziby Straży Miejskiej w Zamościu zaraz po tym, jak prezydent miasta ogłosił, że to jeden z punktów zaplanowanych zbiórek

Zamość pomaga poszkodowanym przez powódź. Dziś rusza pierwszy transport

Dwa busy na pewno, a może jeszcze jakiś trzeci samochód zostaną dzisiaj wczesnym popołudniem spakowane i ruszą na południe Polski. To pomoc od zamościan dla wychowanków zalanego podczas powodzi domu dziecka w Kłodzku. Zbiórka darów dla poszkodowanych wielką wodą trwa. Będzie prowadzona do końca tygodnia.

Padwa Zamość wygrała dopiero po karnych, minimalna porażka AZS AWF Biała Podlaska

Padwa Zamość wygrała dopiero po karnych, minimalna porażka AZS AWF Biała Podlaska

W pierwszej kolejce nowego sezonu AZS AWF Biała Podlaska przegrał z Nielbą Wągrowiec. KPR Padwa Zamość dopiero po rzutach okazała się lepsza od beniaminka E.LINK Gwardii Koszalin.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium