Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy jednej z najbardziej znanych na świecie potraw.
Zachowały się także przekazy, że perscy żołnierze króla Dariusza I Wielkiego (549-486 p.n.e) posilali się chlebowym plackiem z serem i innymi dodatkami. Pizzopodobne potrawy były znane i wyrabiane nie tylko w basenie Morza Śródziemnego. np. hinduska "Paratha", azjatycki "Naan", czy germański "Flammkuchen".
Pizza do XIXw. była typową potrawą biedoty i chłopów. Jednak w 1889 roku, królowa Włoch Małgorzata Sabaudzka (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia ) zwiedzająca wraz z mężem Humbertem I swoje włości zapragnęła spróbować tej prostej potrawy.
Smak pizzy tak ją uwiódł, że na swoim dworze zatrudniła kucharza Rafaelle Esposito. Jego zadaniem było przygotowywanie pizzy dla królowej Małgorzaty.
Najpopularniejsze rodzaje włoskiej pizzy to: Neapolitana, Marinara, Margherita, Romana, Sicilian Pizza (pizza sycylijska).
To dobry tydzień dla łasuchów. Za dwa dni, 11 lutego, przypada Tłusty Czwartek.