Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

24 marca 2024 r.
9:45

Coś dobrego na święta. Przepiśnik z Tereszyna

0 A A
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy (fot. Małgorzata Sulisz)

Jest pachnący aromatami, przywołujący wspomnienia z przeszłości i smaki dzieciństwa. Aktywistki z Koła Gospodyń Wiejskich w Tereszynie zebrały regionalne, rodzinne przepisy. A my najciekawsze z nich prezentujemy. Na święta będą jak znalazł. A takiego rosołu z czosnkiem i papryczką chili jeszcze nie jedliście.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

 

Jak smakuje kozia broda, a jak zacierka z rwanymi kluskami? Jak ugotować rosół z czosnkiem i papryczkami chili, a jak zarzutkę z kapustą kiszoną? Jak zrobić na święta salceson z kury i pasztet z tymiankiem? Jak upiec pyszny konopnicki miodownik?

– Mamy nadzieję że zbiór przepisów będzie inspiracją do wspomnień kulinarnych. Zapraszamy do gotowania – mówi Agnieszka Surtel, szefowa KGW Tereszyn.

Warto dodać, że tereszyński Przepiśnik wpisuje się w ideę przekazywania tradycji. Powstał przy udziale mieszkańców Dziennego Domu Pobytu dla Osób Starszych i Niepełnosprawnych w Maryninie, którzy z pieczołowitością przekazali rodzinne receptury, a mieszkańcy Gminy Konopnica w ankiecie opublikowanej w mediach społecznościowych wybrali najlepsze przepisy.

A więc zaczynamy.

Na przystawkę kurak w warzywach

SKŁADNIKI: 1 kura, 3 marchewki, 1 ś redni seler, 1 por, 1 pietruszka, 25 dkg pieczarek, 3 cebule, 10 dkg maki, sól, pieprz, natka pietruszki, olej.

WYKONANIE : k u r ę podzielić na porcje, obsypać przyprawami i obtoczyć w mą ce. Przełoż yć do rondla, podlać rosołem i dusić do mię kkoś ci. Jarzyny obrać i zetrzeć na tarce. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę pokroić w drobną kostkę . Wszystko delikatnie podsmaż yć . Starte warzywa i podsmaż one pieczarki z cebulą przełoż yć do rondla i dusić razem z kurą do mię kkoś ci warzyw i mię sa. Podajemy z ziemniakami lub ryż em.

Salceson z kury

SKŁADNIKI: 1 kura, 30 dkg pieczarek, 1 szklanka oleju, sól, pieprz do smaku, papryka mielona.

WYKONANIE: kurę należ y wytrybować (delikatnie oddzielić skórę od pozostałej czę ś ci kury). Mię so oddzielić od koś ci i podzielić na drobniejsze kawałki. Pieczarki umyć , oczyś cić i pokroić na połówki. Lekko poddusić . Mię so z kury połą czyć z pieczarkami i przyprawami, skropić olejem i zostawić na pół godziny. Nadziać skórę farszem i zaszyć . Przełoż yć do garnka z wrzą cą , osoloną wodą . Gotować na małym ogniu ok 30 minut. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać trochę wywarem, aby nie przywarło i piec pod przykryciem 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piekarnik góra-dół. Można podawać na ciepło i zimno pokrojone w grubsze plastry.

A teraz rosół i zupa.

Rosół z czosnkiem i papryczką chili

SKŁADNIKI: 1 kura z wolnego chowu, pół kilograma szpondra wołowego, 1 skrzydełko z indyka, włoszczyzna (2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, biała czę ś ć pora, cebula), liś ć laurowy, 2 zą bki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, pę czek lubczyku, papryczka chilli, natka pietruszki, sól, pieprz do smaku. Na domowy makaron: 50 dkg mą ki, 6 jajek, 1 łyż ka soli, około pół szklanki wody.

WYKONANIE : mięso włożyć do garnka i zalać zimną wodą . Przykryć garnek i gotować na duż ym ogniu. Po kilku minutach należ y zebrać szumowiny i dolać odrobinę zimnej wody. To również dobry moment, by dodać włoszczyznę i opaloną cebulę . Wrzucić również przyprawy: liś ć laurowy, ziele angielskie oraz dodać czosnek. Gotować na małym ogniu, przez 2 godziny pod przykryciem.

Zarzutka z kapustą kiszoną

SKŁADNIKI: 2-3 ziemniaki, 1 marchewka, 1 cebula, litr mię snego wywaru (np. drobiowego lub na ż eberkach), 1 szklanka kiszonej kapusty, pół szklanki soku z kiszonki, 2 łyż ki masła, 2 łyż ki mą ki pszennej, sól, pieprz, słodka papryka .

WYKONANIE: do wywaru dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i cebulę . Gotować, aż warzywa staną się mię kkie. Nastę pnie dolać sok z kapusty kiszonej i dodać doś ć drobno posiekaną kapustę kiszoną , którą wcześ niej warto poddusić na maś le lub smalcu. Doprawić solą i pieprzem, słodką papryką . Gotować jeszcze przez 10 minut. Na koniec zarzutkę wzbogacić zasmaż ką . Na patelni roztopić masło (1-2 łyż ki), po czym dodać taką samą iloś ć mą ki, podsmaż ać 2-3 minuty (przez cały czas mieszają c tr zepaczką ), dodać kilka łyż ek gorą cej zupy i mieszać do uzyskania gładkiej masy. Na koniec wlać do zarzutki.

Kozia broda

SKŁADNIKI: pół garnka kapusty słodkiej (sparzonej wcześ niej wrzą tkiem), pół garnka ziemniaków, słonina (do okrasy), szczypta soli, pieprzu do smaku.

WYKONANIE: kapustę umyć i drobno posiekać. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę jak do zupy. Do garnka wlać trochę wody, włożyć kapustę , a na górę ziemniaki. Nie mieszać. Ziemniaki muszą być na wierzchu, aby woda mogła swobodnie parować . Gotować „do mię kkoś ci”, sprawdzają c co jakiś czas, czy na dnie jest woda. Co bardzo waż ne, nadal nie miesza. Gdy kapusta i ziemniaki zmię kną , odcedzić na durszlaku i pozostawić, aby ociekły na około 20 minut. Na patelni usmaż yć słoninę do okrasy. Po odsą czeniu kapusty i ziemniaków wszystko utrzeć i doprawiać do smaku solą i pieprzem, a przede wszystkim suto okrasić.

Pasztet z tymiankiem

SKŁADNIKI: 30 dkg wieprzowiny, 30 dkg mię sa drobiowego, 15 dkg wą tróbki drobiowej, 50 dkg podgardla, marchewka, pietruszka, kawałek selera, sól, pieprz, pieprz ziołowy, ziele angielskie, liś ć laurowy, majeranek, tymianek, 2 jajka.

WYKONANIE: ugotować mię so z warzywami i przyprawami do mię kkoś ci. Pod koniec gotowania odlać trochę wywaru, w którym obgotujemy wą tróbkę . Wystudzone mię so, warzywa i wą tróbkę zmielić dwukrotnie przez maszynkę . Wszystko dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić przyprawami. Przełożyć do foremki keksówki, wyłoż onej pergaminem. Piec około godzinę, temperatura 200 stopni Celsjusza, piekarnik gór - dół.

Miodownik konopnicki

SKŁADNIKI: ciasto: 500 g mą ki pszennej, 4 ż ółtka, 1 łyż eczka proszku do pieczenia, 120 g cukru pudru, 3 płaskie łyż ki płynnego miodu, 200 g masła. Masa grysikowa: 8 łyż ek kaszy manny, 1 płaska łyż ka budyniu waniliowego, 700 ml mleka, 1/2 szklanki cukru, 200 g mię kkiego masła.

Dodatkowo: powidła śliwkowe, 100 g gorzkiej czekolady, 3 łyż ki ś mietanki kremówki 30% 1 łyż eczka masła, płatki migdałowe do dekoracji.

WYKONANIE: ciasto miodowe. Zimne masło pokroić w kosteczkę . Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę pszenną . Dodać także żółtka, masło, cukier puder, proszek do pieczenia, a takż e płynny miód. Zagnieść gładkie ciasto. Moż na to zrobić rę cznie lub za pomocą robota planetarnego. Ciasto podzielić na trzy równe części. Przygotować foremkę i koniecznie papier do pieczenia.

Do blaszki wyłoż onej papierem do pieczenia nałożyć pierwszą czę ś ć ciasta. Nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Po tym czasie wycią gnąć ciasto z piekarnika. Delikatnie wyjąć wraz z papierem do pieczenia z foremki i położyć na blacie kuchennym. Nałożyć drugi kawałek papieru do pieczenia na blaszkę i drugą czę ś ć ciasta. Nakłuć widelcem i piec analogicznie jak powyż ej. Łącznie mamy mieć upieczone trzy blaty ciasta miodowego. Piec jedno ciasto za drugim.

Masa grysikowa: w garnku podgrzać 500 ml mleka, a pozostałe 200 ml wlać do miseczki i dodać sypki budyń waniliowy (1 łyż ka), kaszę manną (8 łyż ek, nie moż e być kasza manna błyskawiczna), a takż e cukier (nieco ponad 1/2 szklanki). Całość wymieszać i gdy mleko bę dzie wrzało, wtedy wlać zawartoś ć miseczki. Zmniejszyć ogień i energicznie mieszać do momentu powstania doś ć gę stego budyniu. Odstawić do całkowitego przestygnięcia.

Mikserem utrzeć mię kkie masło (200 g) na jasną , puszystą masę . Dodać po łyż ce wystudzonej kaszy manny. Miksować przez chwilę do momentu powstania jednolitego, gę stego kremu. Zanim zaczniemy składać miodownik w całoś ć , blaty miodowe muszą być całkowicie przestygnię te. Jeden blat ciasta miodowego wyłożyć na spód blaszki. Posmarować go warstwą masy grysikowej. Nastę pnie nałożyć drugi blat ciasta miodowego, smarować powidłami oraz cienką warstwą masy grysikowej. Przykryć trzecim blatem ciasta miodowego.

W małym rondelku roztopić na malutkim ogniu posiekaną na małe kawałki czekoladę (gorzką lub mleczną , 100 g) wraz ze ś mietanką (3 łyż ki) i masłem (1 łyżeczka). Nie doprowadzić do wrzenia. Mieszać aż powstanie jednolita polewa czekoladowa. Płatki migdałowe (około 2-3 łyż ki) podpraż yć przez chwilkę na suchej patelni. Wierzch ciasta udekorować lekko przestygnię tą polewą czekoladową , posypać płatkami migdałowymi i włożyć do lodówki. Miodownik możemy kroić najszybciej po około dobie od momentu jego złoż enia w całość.

Blaty miodowe nie są już wtedy takie twarde (moż na ciasto bez problemu pokroić ).

Na drugi, trzeci dzień po jego przygotowaniu całość smakuje najlepiej.

 

Artykuł ukazał się w ramach cyklu Wielkanoc z "Babkami", którego Partnerem jest:

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Międzynarodowe Spotkania Teatrów Tańca w Lublinie: Introdans
WYDARZENIE

Międzynarodowe Spotkania Teatrów Tańca w Lublinie: Młoda Polska i taniec

Prezentacja najciekawszych artystów tańca współczesnego z Polski i zagranicy – to główny cel Międzynarodowych Spotkań Teatrów Tańca w Lublinie. Dziś, 4 listopada, rozpoczęła się już 28. edycja tego wydarzenia.

Jazzowy listopad w Klubie Muzycznym CSK
koncert
14 listopada 2024, 19:00
film

Jazzowy listopad w Klubie Muzycznym CSK

Nad wyraz atrakcyjnie zapowiada się listopad w Klubie Muzycznym CSK. Najpierw (7 listopada) wystąpi Maciej Tubis w zjawiskowym repertuarze Krzysztofa Komedy. Dwa tygodnie później crème de la crème, czyli Mieczysław Szcześniak i Krzysztof Herdzin Trio w programie „Songs from yesterday”

Jan Antolak (numer 23) dostał "awaryjne" powołanie do kadry

Jan Antolak z Azotów Puławy z powołaniem do kadry

Rozgrywający Azotów Puławy Jan Antolak z szansami na występ w meczach eliminacji mistrzostw Europy

Rewelacja ze Śląska. Koncert Darii ze Śląska w Radiu Lublin
koncert
15 listopada 2024, 20:00
film

Rewelacja ze Śląska. Koncert Darii ze Śląska w Radiu Lublin

Po głośnym debiucie Darii ze Śląska, który przyniósł jej dwa Fryderyki, Daria wraca na klubową scenę z nową płytą „Na południu bez zmian”, który przynosi nowe emocjonalne utwory. Artystka wystąpi 15 listopada (piątek) w Studiu im. Budki Suflera Radia Lublin.

Palił i pił na peronie. Ale miał więcej na sumieniu

Palił i pił na peronie. Ale miał więcej na sumieniu

Rutynowa kontrola sokistów w Wólce Niedzieliskiej zakończyła się zatrzymaniem mężczyzny z narkotykami. Wpadł, bo pił alkohol i palił papierosy na peronie.

Świetliki, zespół brutalnych doświadczeń wystąpi w Zgrzycie
koncert
10 listopada 2024, 19:00
film

Świetliki, zespół brutalnych doświadczeń wystąpi w Zgrzycie

Świetliki – zespół legenda. Wokalistą jest pochodzący z Piask, Marcin Świetlicki. Zespół w tym roku obchodzi 30-lecie istnienia. Jubileuszowy koncert odbędzie się 10 listopada (niedziela) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt.

Bezpłatnie wyleczą zęby. Dentobus ruszył w trasę po regionie

Bezpłatnie wyleczą zęby. Dentobus ruszył w trasę po regionie

Mobilny gabinet dentystyczny zaparkuje w mniejszych miejscowościach w regionie. Dzieci i młodzież mogą tam m.in. wyleczyć próchnicę i zrobić zdjęcie RTG.

zdjęcie ilustracyjne

Nie ma czym dojechać do stacji PKP. Tym razem w grupie siła

Będzie kolejna próba skomunikowania Radzynia Podlaskiego ze stacją PKP w Bedlnie. Tym razem, miasto chce postarać się o dofinansowanie wspólnie z innymi samorządami.

Wyróżnienia otrzymały także przestrzenie młodych, które powstały w ramach Europejskiej Stolicy Młodzieży 2023. W sumie w mieście jest ich osiem.

Trzy projekty Lublina jako inspiracja dla innych miast

Komitet URBACT wyróżnił trzy projekty Lublina za innowacyjne podejście do rozwoju społeczności.

Pocisk artyleryjski znaleziony na budowie

Pocisk artyleryjski znaleziony na budowie

Na niebezpieczne znalezisko natrafiono na jednym z terenów budowy w Stężycy. Okazało się, że to pocisk artyleryjski z czasów II Wojny Światowej.

"Osoby spoza ekosystemu" powołane bez konkursu. Nowe szefowe ważnych instytucji

"Osoby spoza ekosystemu" powołane bez konkursu. Nowe szefowe ważnych instytucji

Na funkcje kierownicze powołałem osoby spoza ekosystemu - tak o nowych dyrektorkach ośrodka kultury i biblioteki mówi burmistrz Radzynia Podlaskiego. Obie panie na stanowiska trafiły bez konkursu.

Wyremontują chodniki. Ma być równiej i jaśniej

Wyremontują chodniki. Ma być równiej i jaśniej

 Miasto podpisało umowy na wykonanie remontu kolejnych chodników. Drogowcy zmodernizują piesze trakty w dzielnicach Śródmieście i Kośminek o łącznej długości ok. 700 m. Z kolei na ul. Pasiecznej powstanie nowe oświetlenie drogowe na odcinku ponad 850 m.

Górniczki nie dały rywalkom z Częstochowy żadnych szans

Wygrana piłkarek Górnika Łęczna w Częstochowie to był obowiązek

GKS Górnik Łęczna rozgromił Skrę Częstochowa. Zielono-czarne do przerwy prowadziły 2:0, a po przerwie zaaplikowały rywalkom jeszcze cztery gole.

Odpowiedzą z rozbój w Parku Ludowym

Odpowiedzą z rozbój w Parku Ludowym

Kryminalni z „trójki” i komendy miejskiej zatrzymali dwóch mężczyzn w wieku 17 i 20 lat, którzy odpowiedzą za usiłowanie rozboju. Mieszkańcy Lublina zaatakowali w Parku Ludowym 18-latka. Chcieli od niego pieniędzy. Ostatecznie uciekli. Sprawcy są powiązani ze środowiskiem pseudokibiców. Usłyszeli już zarzuty.

To miasto zwiększa liczbę koncesji na mocny alkohol o 100 proc. I wprowadza prohibicję

To miasto zwiększa liczbę koncesji na mocny alkohol o 100 proc. I wprowadza prohibicję

O 100 proc. wzrośnie pula koncesji na mocny alkohol w Łukowie. Ale jednocześnie w mieście zacznie obowiązywać nocna prohibicja. Niektórzy radni byli zaskoczeni ekspresowym procedowaniem uchwały w tej sprawie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium