Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 października 2022 r.
14:31

Czas na rybę. Karp z pieca a może pstrągi z rozmarynem i bazylią [przepisy kulinarne]

Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie wygrały prestiżowy konkurs kulinarny Czas na rybę „Junior” na Zamku Książęcym w Niemodlinie
Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie wygrały prestiżowy konkurs kulinarny Czas na rybę „Junior” na Zamku Książęcym w Niemodlinie

Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie zwyciężyły w V edycji konkursu „Czas na rybę Junior”, który odbył się na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Jurorów zachwycił karp panierowany z serem Bursztyn, orzechami nerkowca, puree z topinamburu i kalafiora. A my mamy dla was przepis na zwycięskie danie, do którego dorzucamy kilka sprawdzonych przepisów na smaczną rybę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

„Czas na rybę!” to profesjonalny konkurs kulinarny, organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna” wspólnie z Szefem Kuchni Kamilem Klekowskim, Zamkiem Książęcym w Niemodlinie i Gospodarstwem Rybackim LP w Niemodlinie. Konkurs Czas na rybę dla Szefów Kuchni otrzymał w tym roku nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października na Zamku Książęcym w Niemodlinie.

W sobotę o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyli uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień Szefowie Kuchni. I miejsce w kategorii Junior zajęły Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie, drugie Łukasz Dominiak i Rafał Dzedzej z Technikum nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, trzecie Piotr Duda-KlimaszewskI i Mikołaj Matusik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Oto zwycięska potrawa i przepis w 11 krokach.

1. Karp

Składniki: 1 karp opolski (1,8kg), 60 g bułki tartej, 30 g sera „Bursztyn”, suszone pomidory, 45 ml oleju.

Wykonanie: karpia wyfiletować, wyporcjować. Obtoczyć w bułce tartej z serem Bursztyn i posiekanymi suszonymi pomidorami. Smażyć krótko na złoty kolor, dopiec w wygrzanym piecu w temp. 180 stopni C. przez 6 minut.

2. Gotujemy wywar z ryby

Składniki: pozostałości z filetowania ryby, 1 l wody, 15 g soli, 80 g startej marchewki, 80 g startej pietruszki, 50 ml białego wina wytrawnego, ziele angielskie, liść laurowy, goździk.

Wykonanie: pozostałości po filetowaniu karpia zalać wodą z dodatkiem soli, startej marchwi oraz selera, wina białego wytrawnego oraz zielem angielskim, liściem laurowym i goździkiem. Gotować techniką mrugania do czasu znacznej redukcji. Przecedzić. Wywar z ryby służy do podlewania puree.

3. Puree z kalafiora i topinamburu

Składniki: 150 g topinamburu, 200 g kalafiora, 100 ml mleka, 200 ml wody, 50 g masła, 100 ml wywaru z ryby, 100 ml śmietanki, 4 g soli, gałązka rozmarynu.

Wykonanie: topinambur oczyścić, rozdrobnić. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, masła oraz rozmarynu. Kalafiora opalić za pomocą palnika. Dodać do gotującego się topinamburu. Zdjąć z gazu po uzyskaniu miękkości składników. Wszystkie składniki blendować z dodatkiem śmietanki i wywaru z ryby. Doprawić solą.

4. Sos z malin

Składniki: 35 g cukru, 250 g malin, 20 ml wody, 70 ml cydru porzeczkowego, ząbek czosnku.

Wykonanie: cukier rozpuścić w wodzie, skarmelizować. Do powstałego karmelu dodać cydr oraz maliny. Zredukować, przetrzeć przez sito. Na koniec dodać ząbek czosnku, wyjąć po uzyskaniu odpowiedniego aromatu.

5. Kruszonka z orzechów nerkowca z dodatkiem suszonego jabłka

Składniki: 80 g orzechów nerkowca, 25 g jabłka suszonego, szczypta pieprzu cayenne, szczypta słodkiej papryki, skórka z limonki.
Wykonanie: orzechy nerkowca opalić na patelni, dodać przyprawy, skórkę z limonki oraz posiekane suszone jabłka. Wymieszać.

6. Cukinia mini

Składniki: 200 g mini cukinii, 20 g masła klarowanego, 80 ml wywaru rybnego, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni rozpuścić masło klarowane, cukinie krótko obsmażyć. Dodać wywar, dusić do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem.

7. Majonez ze szczypiorkiem

Składniki: 2 żółtka jaj, 10 g musztardy, 2,5 g soli, 360 ml oleju rzepakowego, pieprz, sok z cytryny.

Wykonanie: w syfonie umieścić wszystkie składniki. Wprowadzić naboje. Można przygotować majonez sposobem tradycyjnym.

8. Chipsy z tapioki

Składniki: 30 g drobnej tapioki, 1 l wody, 5 g sepii, 700 ml oleju, sól.

Wykonanie: tapiokę gotować w osolonej wodzie do uzyskania przezroczystego koloru. Odcedzić, przelać zimną wodą. Dodać sepię i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piecu w temp. 180 stopni C przez 4 godziny. Fond z tapioki pokruszyć, smażyć na mocno rozgrzanym oleju, wyłożyć na papier.

9. Pikle z białej rzodkwi

Składniki: 600 ml wody, 200 ml octu, 2,5g kurkumy, 1 biała rzodkiew, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 4 łyżki soli, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: w garnku umieścić wszystkie składniki marynaty. Zagotować, ostudzić. Białą rzodkiew umyć, obrać. Za pomocą obieraczki kroić plastry wzdłuż. Plastry rzodkwi zalać zalewą i zapakować próżniowo.

10. Zielona oliwa

Składniki: 50 g natki pietruszki i selera, 100 ml oleju słonecznikowego, sól, sok z limonki.

Wykonanie: wszystkie składniki zblendować , przetrzeć przez sito. Odstawić do lodówki na 5-10 min, po ostudzeniu przelać przez gazę.

11. Smażone pomidorki koktajlowe

Składniki: 150 g pomidorków koktajlowych, 700 ml oleju.

Wykonanie: Pomidorki umieścić na łyżce cedzakowej. Zanurzać w mocno rozgrzanym oleju na kilka sekund. Skomponować danie na talerzu.

A teraz prostsze przepisy.

Karp z pieca

Składniki: 1 karp, 3 łyżki masła, sok z cytryny, sól, biały pieprz.

Wykonanie: sprawionego karpia dokładnie natrzeć grubą solą i pieprzem. Na zewnątrz i w środku. Skropić cytryną. Posmarować masłem. Lub olejem lnianym. Położyć na brytfance. Podlać 3 łyżkami wody i wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy karp pięknie się zarumieni, obrócić go na drugą stronę. Gdy będzie złocisty zmniejszyć ogień i podlewać powstałym sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody, okraszonymi masłem oraz sałatką z ogórka kiszonego i cebuli.

Karp w piwie

Składniki: karp królewski (1 kg), pół szklanki jasnego piwa, 4-5 goździków, 1 cebula, 2 łyżki octu winnego, masło do smażenia, 5 dkg rodzynek, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie: karpia sprawić, pokroić w dzwonka szerokości 2-3 cm, skropić octem, posypać tłuczonymi goździkami, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, wlać piwo, włożyć rybę. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, ok. 1 godz. Karpia wyjąć, trzymać w cieple. Do sosu dodać rodzynki i skórkę cytryny, zagotować. Sosem polać rybę na półmisku. Podawać z puree ziemniaczanym doprawionym masłem i śmietaną. A teraz przepis na rybę w kapuście. Suma można zastąpić karpiem lub tołpygą.

Pstrągi z rozmarynem i bazylią

Składniki: 4 pstrągi, 4 łyżki białego wytrawnego wina, po 4 gałązki rozmarynu i bazylii, 4 plasterki cytryny, 1 duży pomidor, sól, pieprz.

Wykonanie: oczyszczone i umyte pstrągi natrzeć w środku solą i pieprzem. Do każdego włożyć po gałązce rozmarynu i bazylii, plasterku cytryny i 2 ósemki pomidora. Pstrągi ułożyć na 4 kawałkach folii, zawinąć, podlać winem, zawinąć szczelnie. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sum w kapuście

Składniki: 1 kg suma, 4 dag mąki, 60 dkg kwaszonej kapusty, 4 dag suszonych grzybów, 15 dag cebuli, 150 ml śmietany, oliwa, sól, pieprz, kminek, przyprawa do zup, sok z cytryny do smaku.

Wykonanie: oczyszczoną rybę odfiletować, zdjąć skórkę, umyć, pokrajać na porcje, posypać solą, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki na pół godziny. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów, ugotować. Suma obtoczyć w mące, usmażyć, wyjąć na talerz. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kapustą i pokrajanymi w paseczki grzybami, doprawić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć rybą, podlać śmietaną, posypać przyprawami i zapiec.

Zrazy z sandacza po lubelsku

Składniki: 1 kg filetów z sandacza, pół szklanki mąki, 3 jajka, pół szklanki mleka, 1 szklanka tartej bułki, cytryna, pieprz. Na farsz: 3 cebule, 5 dag masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 kromki bułki, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: filety pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, wymieszać z bułką, cebulą, natką pietruszki, doprawić solą z pieprzem.

Farsz nałożyć na plastry filetów, zawinąć, obtoczyć w mące, jajkach wymieszanych z mlekiem i tartej bułce. Usmażyć na oleju na złoto. Podawać z ziołowymi ziemniakami i surówkami. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Sejm zdjął immunitet dla Ziobro. Byłemu ministrowi grozi areszt
polityka

Sejm zdjął immunitet dla Ziobro. Byłemu ministrowi grozi areszt

Podczas dzisiejszego posiedzenia Sejm zdjął immunitet byłemu ministrowi sprawiedliwości i prokuratorowi generalnemu, posłowi PiS, Zbigniewowi Ziobro. To oznacza, że sąd na wniosek komisji do spraw Pegasusa może aresztować polityka nawet na 30 dni.

Stan papieża Franciszka. Watykan: Jest lekka poprawa

Stan papieża Franciszka. Watykan: Jest lekka poprawa

Przebywający od tygodnia w szpitalu papież Franciszek leczy obustronne zapalenie płuc. Dzisiejszy komunikat jest trochę bardziej pozytywny od tych, które przekazywano w ciągu ostatnich dni.

Zamiast miłości i pieniędzy - oszustwo i strata

Zamiast miłości i pieniędzy - oszustwo i strata

Na jednym z portali randkowych samotna mieszkanka powiatu świdnickiego poznała mężczyznę, który szybko zdobył jej zaufanie. Do tego stopnia, że zanim spotkała go na żywo, zdążyła przelać mu 5 tysięcy złotych.

Niecodzienna sytuacja: strażnicy więzienni pomogli rodzącej kobiecie

Niecodzienna sytuacja: strażnicy więzienni pomogli rodzącej kobiecie

Pracownicy służby więziennej w swojej pracy mogą spodziewać się wszystkiego. Przekonali się o tym funkcjonariusze zamojskiej jednostki prowadzący działania służbowe w Lublinie.

Po domowym remisie z ŁKS Łódź Przemysław Banaszak i jego koledzy jadą do Warszawy na starcie z Polonią

Górnik Łęczna otworzy 21. kolejkę Betclic I Ligi meczem z Polonią Warszawa

Po domowej inauguracji z ŁKS Łódź piłkarzy Górnika Łęczna czeka pierwszy w tym roku mecz wyjazdowy. Na otwarcie 21. kolejki zielono-czarni zagrają na wyjeździe z Polonią Warszawa, w barwach której spotkają swoich niedawnych kolegów z łęczyńskiej szatni

Samorządowcy testowali trasę "ranczobusa"

"Ranczobus" na stację PKP potrzebny, ale pasażerów wciąż niewielu

Z nowego połączenia PKS na stację PKP w Bedlnie skorzystały w styczniu 244 osoby. Samorządowcy chcą jeszcze usprawnić linię autobusową i liczą na sugestie mieszkańców.

Zmiany na lotnisku Lublin. Koniec z wyjmowaniem laptopa z bagażu
galeria

Zmiany na lotnisku Lublin. Koniec z wyjmowaniem laptopa z bagażu

Szybsza kontrola bagażu, mniej komplikacji przy przechodzeniu przez bramki – na lotnisku Lublin wczoraj zaczął działać nowy system sprawdzani bagażu przed wejściem na halę odlotów.

Ucieczka ze szpitala. Zarzuty dla kolejnych funkcjonariuszy

Ucieczka ze szpitala. Zarzuty dla kolejnych funkcjonariuszy

Zarzut niedopełnienia obowiązków usłyszało dwóch kolejnych funkcjonariuszy służby więziennej, którzy nie dopilnowali przebywającego w szpitalu psychiatrycznym podwójnego mordercę, Bartłomieja B. Według śledczych, za bardzo poluzowali mu kajdanki.

Lubelskie Centrum Konferencyjne z prestiżową nagrodą

Lubelskie Centrum Konferencyjne z prestiżową nagrodą

Lubelskie Centrum Konferencyjne zdobyło prestiżowe wyróżnienie w konkursie Meetings Star Awards, wygrywając w kategorii najlepszych mniejszych centrów konferencyjnych.

Kierowcy ze zmęczenia zasypiają za kierownicą. Takie są skutki

Kierowcy ze zmęczenia zasypiają za kierownicą. Takie są skutki

Nieuwaga i zmęczenie są jednymi z częstych przyczyn wypadków samochodowych. Policja apeluje o bezpieczną i ostrożną jazdę, zwłaszcza, gsy warunki na drogach są niepewne.

Zigi Zana

Stadnina zakończyła negocjacje i czeka na przelew za najdroższą klacz

Negocjacje zakończyły się i stadnina z Michałowa czeka na przelew. Chodzi o 145 tys. zł euro za klacz Zigi Zanę, lokomotywę ubiegłorocznej aukcji Pride od Poland.

Nielegalna uprawa ukryta w szafie

Nielegalna uprawa ukryta w szafie

25-letni mieszkaniec Międzyrzeca Podlaskiego postanowił wykorzystać szafę w inny sposób niż przechowywanie w niej ubrań. W jego meblu mieściła się mini-uprawa konopi indyjskich.

Marcin Mateńko (po prawej) i burmistrz Piotr Płudowski

Bezkrólewie w ZGL. Dyrektor rezygnuje po 2 miesiącach

Tylko dwa miesiące Marcin Mateńko kierował Zakładem Gospodarki Lokalowej w Łukowie. Właśnie złożył rezygnację. Na razie, w miejskiej spółce jest bezkrólewie.

Kolejna Wygrana w Mini Lotto! Szczęście Sprzyja – Dołącz do Zwycięzców!

Kolejna Wygrana w Mini Lotto! Szczęście Sprzyja – Dołącz do Zwycięzców!

Radzyń Podlaski znów na loteryjnej mapie zwycięzców! 504 303,60 zł – taka wygrana padła w piątkowym losowaniu Mini Lotto a szczęśliwy kupon został zakupiony właśnie tutaj. Czy to Ty trafiłeś szczęśliwe liczby? Sprawdź wyniki i przekonaj się, że warto grać – kolejne losowanie może należeć do Ciebie!

Czym jest spoofing? Jak reagować?

Czym jest spoofing? Jak reagować?

Spoofing to podstępna metoda podszywania się pod numer telefonu banku lub instytucji, mająca na celu wyłudzenie danych lub kradzież pieniędzy. Jak się ustrzec przed spoofingiem i o czym pamiętać? Podpowiadamy!

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium