Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 października 2022 r.
14:31

Czas na rybę. Karp z pieca a może pstrągi z rozmarynem i bazylią [przepisy kulinarne]

0 1 A A
Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie wygrały prestiżowy konkurs kulinarny Czas na rybę „Junior” na Zamku Książęcym w Niemodlinie
Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie wygrały prestiżowy konkurs kulinarny Czas na rybę „Junior” na Zamku Książęcym w Niemodlinie

Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie zwyciężyły w V edycji konkursu „Czas na rybę Junior”, który odbył się na Zamku Książęcym w Niemodlinie. Jurorów zachwycił karp panierowany z serem Bursztyn, orzechami nerkowca, puree z topinamburu i kalafiora. A my mamy dla was przepis na zwycięskie danie, do którego dorzucamy kilka sprawdzonych przepisów na smaczną rybę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

„Czas na rybę!” to profesjonalny konkurs kulinarny, organizowany przez Rybacką Lokalną Grupę Działania „Opolszczyzna” wspólnie z Szefem Kuchni Kamilem Klekowskim, Zamkiem Książęcym w Niemodlinie i Gospodarstwem Rybackim LP w Niemodlinie. Konkurs Czas na rybę dla Szefów Kuchni otrzymał w tym roku nominację do Kulinarnego Pucharu Polski. Konkurs odbywa się zawsze w pierwszy weekend października na Zamku Książęcym w Niemodlinie.

W sobotę o zwycięstwo na najlepszą potrawę z karpia walczyli uczniowie szkół gastronomicznych, natomiast w drugi dzień Szefowie Kuchni. I miejsce w kategorii Junior zajęły Kamila Jarosz i Julia Masierak z Technikum Lider w Lublinie, drugie Łukasz Dominiak i Rafał Dzedzej z Technikum nr 3 w Zespole Szkół Gastronomicznych im Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim, trzecie Piotr Duda-KlimaszewskI i Mikołaj Matusik z Zespołu Szkół Gastronomicznych we Wrocławiu. Oto zwycięska potrawa i przepis w 11 krokach.

1. Karp

Składniki: 1 karp opolski (1,8kg), 60 g bułki tartej, 30 g sera „Bursztyn”, suszone pomidory, 45 ml oleju.

Wykonanie: karpia wyfiletować, wyporcjować. Obtoczyć w bułce tartej z serem Bursztyn i posiekanymi suszonymi pomidorami. Smażyć krótko na złoty kolor, dopiec w wygrzanym piecu w temp. 180 stopni C. przez 6 minut.

2. Gotujemy wywar z ryby

Składniki: pozostałości z filetowania ryby, 1 l wody, 15 g soli, 80 g startej marchewki, 80 g startej pietruszki, 50 ml białego wina wytrawnego, ziele angielskie, liść laurowy, goździk.

Wykonanie: pozostałości po filetowaniu karpia zalać wodą z dodatkiem soli, startej marchwi oraz selera, wina białego wytrawnego oraz zielem angielskim, liściem laurowym i goździkiem. Gotować techniką mrugania do czasu znacznej redukcji. Przecedzić. Wywar z ryby służy do podlewania puree.

3. Puree z kalafiora i topinamburu

Składniki: 150 g topinamburu, 200 g kalafiora, 100 ml mleka, 200 ml wody, 50 g masła, 100 ml wywaru z ryby, 100 ml śmietanki, 4 g soli, gałązka rozmarynu.

Wykonanie: topinambur oczyścić, rozdrobnić. Gotować do miękkości w wodzie z dodatkiem mleka, masła oraz rozmarynu. Kalafiora opalić za pomocą palnika. Dodać do gotującego się topinamburu. Zdjąć z gazu po uzyskaniu miękkości składników. Wszystkie składniki blendować z dodatkiem śmietanki i wywaru z ryby. Doprawić solą.

4. Sos z malin

Składniki: 35 g cukru, 250 g malin, 20 ml wody, 70 ml cydru porzeczkowego, ząbek czosnku.

Wykonanie: cukier rozpuścić w wodzie, skarmelizować. Do powstałego karmelu dodać cydr oraz maliny. Zredukować, przetrzeć przez sito. Na koniec dodać ząbek czosnku, wyjąć po uzyskaniu odpowiedniego aromatu.

5. Kruszonka z orzechów nerkowca z dodatkiem suszonego jabłka

Składniki: 80 g orzechów nerkowca, 25 g jabłka suszonego, szczypta pieprzu cayenne, szczypta słodkiej papryki, skórka z limonki.
Wykonanie: orzechy nerkowca opalić na patelni, dodać przyprawy, skórkę z limonki oraz posiekane suszone jabłka. Wymieszać.

6. Cukinia mini

Składniki: 200 g mini cukinii, 20 g masła klarowanego, 80 ml wywaru rybnego, sól, pieprz.

Wykonanie: na patelni rozpuścić masło klarowane, cukinie krótko obsmażyć. Dodać wywar, dusić do odparowania płynu, doprawić solą i pieprzem.

7. Majonez ze szczypiorkiem

Składniki: 2 żółtka jaj, 10 g musztardy, 2,5 g soli, 360 ml oleju rzepakowego, pieprz, sok z cytryny.

Wykonanie: w syfonie umieścić wszystkie składniki. Wprowadzić naboje. Można przygotować majonez sposobem tradycyjnym.

8. Chipsy z tapioki

Składniki: 30 g drobnej tapioki, 1 l wody, 5 g sepii, 700 ml oleju, sól.

Wykonanie: tapiokę gotować w osolonej wodzie do uzyskania przezroczystego koloru. Odcedzić, przelać zimną wodą. Dodać sepię i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Suszyć w piecu w temp. 180 stopni C przez 4 godziny. Fond z tapioki pokruszyć, smażyć na mocno rozgrzanym oleju, wyłożyć na papier.

9. Pikle z białej rzodkwi

Składniki: 600 ml wody, 200 ml octu, 2,5g kurkumy, 1 biała rzodkiew, 2 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, 4 łyżki soli, 1 łyżeczka cukru.

Wykonanie: w garnku umieścić wszystkie składniki marynaty. Zagotować, ostudzić. Białą rzodkiew umyć, obrać. Za pomocą obieraczki kroić plastry wzdłuż. Plastry rzodkwi zalać zalewą i zapakować próżniowo.

10. Zielona oliwa

Składniki: 50 g natki pietruszki i selera, 100 ml oleju słonecznikowego, sól, sok z limonki.

Wykonanie: wszystkie składniki zblendować , przetrzeć przez sito. Odstawić do lodówki na 5-10 min, po ostudzeniu przelać przez gazę.

11. Smażone pomidorki koktajlowe

Składniki: 150 g pomidorków koktajlowych, 700 ml oleju.

Wykonanie: Pomidorki umieścić na łyżce cedzakowej. Zanurzać w mocno rozgrzanym oleju na kilka sekund. Skomponować danie na talerzu.

A teraz prostsze przepisy.

Karp z pieca

Składniki: 1 karp, 3 łyżki masła, sok z cytryny, sól, biały pieprz.

Wykonanie: sprawionego karpia dokładnie natrzeć grubą solą i pieprzem. Na zewnątrz i w środku. Skropić cytryną. Posmarować masłem. Lub olejem lnianym. Położyć na brytfance. Podlać 3 łyżkami wody i wstawić do gorącego piekarnika. Kiedy karp pięknie się zarumieni, obrócić go na drugą stronę. Gdy będzie złocisty zmniejszyć ogień i podlewać powstałym sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami z wody, okraszonymi masłem oraz sałatką z ogórka kiszonego i cebuli.

Karp w piwie

Składniki: karp królewski (1 kg), pół szklanki jasnego piwa, 4-5 goździków, 1 cebula, 2 łyżki octu winnego, masło do smażenia, 5 dkg rodzynek, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie: karpia sprawić, pokroić w dzwonka szerokości 2-3 cm, skropić octem, posypać tłuczonymi goździkami, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, wlać piwo, włożyć rybę. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, ok. 1 godz. Karpia wyjąć, trzymać w cieple. Do sosu dodać rodzynki i skórkę cytryny, zagotować. Sosem polać rybę na półmisku. Podawać z puree ziemniaczanym doprawionym masłem i śmietaną. A teraz przepis na rybę w kapuście. Suma można zastąpić karpiem lub tołpygą.

Pstrągi z rozmarynem i bazylią

Składniki: 4 pstrągi, 4 łyżki białego wytrawnego wina, po 4 gałązki rozmarynu i bazylii, 4 plasterki cytryny, 1 duży pomidor, sól, pieprz.

Wykonanie: oczyszczone i umyte pstrągi natrzeć w środku solą i pieprzem. Do każdego włożyć po gałązce rozmarynu i bazylii, plasterku cytryny i 2 ósemki pomidora. Pstrągi ułożyć na 4 kawałkach folii, zawinąć, podlać winem, zawinąć szczelnie. Piec 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Sum w kapuście

Składniki: 1 kg suma, 4 dag mąki, 60 dkg kwaszonej kapusty, 4 dag suszonych grzybów, 15 dag cebuli, 150 ml śmietany, oliwa, sól, pieprz, kminek, przyprawa do zup, sok z cytryny do smaku.

Wykonanie: oczyszczoną rybę odfiletować, zdjąć skórkę, umyć, pokrajać na porcje, posypać solą, skropić sokiem z cytryny i schować do lodówki na pół godziny. Grzyby umyć, namoczyć, ugotować. Kapustę pokrajać, zalać wywarem z grzybów, ugotować. Suma obtoczyć w mące, usmażyć, wyjąć na talerz. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z kapustą i pokrajanymi w paseczki grzybami, doprawić, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, przykryć rybą, podlać śmietaną, posypać przyprawami i zapiec.

Zrazy z sandacza po lubelsku

Składniki: 1 kg filetów z sandacza, pół szklanki mąki, 3 jajka, pół szklanki mleka, 1 szklanka tartej bułki, cytryna, pieprz. Na farsz: 3 cebule, 5 dag masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 3 kromki bułki, natka pietruszki, sól, pieprz.

Wykonanie: filety pokroić w plastry, rozbić tłuczkiem. Cebulę posiekać, udusić na maśle. Bułkę namoczyć w mleku, wymieszać z bułką, cebulą, natką pietruszki, doprawić solą z pieprzem.

Farsz nałożyć na plastry filetów, zawinąć, obtoczyć w mące, jajkach wymieszanych z mlekiem i tartej bułce. Usmażyć na oleju na złoto. Podawać z ziołowymi ziemniakami i surówkami. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Spadł śnieg i wypadek gotowy - droga zablokowana
WYPADEK

Spadł śnieg i wypadek gotowy - droga zablokowana

Młody kierowca nie poradził sobie w pierwszym kontakcie ze śniegiem na drodze - wpadł w poślizg i uderzył czołowo w inny samochód. Potrzebna była pomoc medyczna.

Piłkarki Unii Lublin świętują pierwszy w swojej historii awans do 1/8 finału Orlen Pucharu Polski

KKP Unia Lublin oraz Górnik Łęczna awansowały do 1/8 finału Pucharu Polski

W znakomitym stylu zrobił to Górnik. Przedstawiciel Orlen Ekstraligi miał jednak dość proste zadanie, bo przyszło mu rywalizować z LFA Szczecin

W regionie spadł pierwszy śnieg – może być ślisko

W regionie spadł pierwszy śnieg – może być ślisko

Na drogach Lubelszczyzny przyprószyło. Pogoda niestety nie sprzyja kierowcom.

mały przyjaciel Akcji

Pomóż dzieciom przetrwać kolejną zimę

Pełną parą ruszyły przygotowania do XXXII Charytatywnej Akcji "Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę.

Lubelski szpital liderem w innowacyjnym leczeniu dzieci

Lubelski szpital liderem w innowacyjnym leczeniu dzieci

Lepsza diagnostyka chorób nowotworowych, dziecięca ginekologia i obrazowanie 3d – za te innowacje Uniwersytecki Szpital Dziecięcy otrzymał wyróżnienia w dwóch ogólnopolskich konkursach.

Beniaminek Astra Leśniowice zaliczy rundę jesienną do bardzo udanych

O co na wiosnę powalczy Astra Leśniowice? "Zobaczymy, jakie będą plany"

Astra Leśniowice to jedyna drużyna, która w rundzie jesiennej nie przegrała. Efekt? Z 33 punktami na koncie podopieczni Artura Dąbrowskiego prowadzą w tabeli na półmetku rozgrywek chełmskiej okręgówki.

Pożar pod Biłgorajem. Sprawę bada prokuratura

Pożar pod Biłgorajem. Sprawę bada prokuratura

W sobotnim pożarze zginął starszy mężczyzna. Śledczy ustalają przyczyny tego zdarzenia.

Mercedes nie pojechał na Ukrainę

Niemiec płakał niepotrzebnie. Mercedes znalazł się w Zosinie

Funkcjonariusze z Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej podczas kontroli granicznej odzyskali osobowego Mercedesa o wartości 200 tys. zł.  

 Znalazł saszetkę, zguba wróciła do właściciela

Znalazł saszetkę, zguba wróciła do właściciela

Wzorową postawą wykazał się mieszkaniec gminy Wola Uhruska, który znalazł saszetkę z zawartością portfela z dokumentami i pieniędzmi. Uczciwy znalazca przekazał rzeczy włodawskim policjantom z prośbą o przekazanie właścicielowi. Dzięki jego prawidłowemu zachowaniu włodawianin odzyskał swoją zgubę.

Podczas piątkowych kontroli sprawdzono 180 kierowców

Przeczesali przewozy na aplikacje

W weekend policjanci z Lublina, Białej Podlaskiej, Zamościa, Chełma i Świdnika przeprowadzili wzmożone kontrole taksówek i firm przewozowych na aplikacje. W trakcie działań skontrolowali łącznie 180 pojazdów. W 7 przypadkach przeprowadzone zostanie postępowanie administracyjne m.in. za brak licencji na wykonywanie przewozu za co można nałożyć karę administracyjną nawet do 500 000 zł. Ponadto 7 kierujących straciło dowody rejestracyjne, dwóch kierowców było nielegalnie zatrudnionych, a jeden w ogóle nie miał prawa jazdy.

Half-Life 2: za darmo i na zawsze. Z dodatkami (wideo)
ZAPRASZAMY DO CITY 17
film

Half-Life 2: za darmo i na zawsze. Z dodatkami (wideo)

Jedna z najlepszych i najważniejszych gier w historii doczekała się dużej aktualizacji i jeszcze dziś jest dostępna za darmo. A jeszcze jest nowy film dokumentalny o Half-Life 2.

Piach dowieźli, będzie lodowisko. Znamy cennik na sezon 2024/2025
galeria

Piach dowieźli, będzie lodowisko. Znamy cennik na sezon 2024/2025

Tony piachu już są. Teraz trzeba to wyrównać, rozłożyć instalacje, a później całą konstrukcję i zmrozić wodę. Jak dobrze pójdzie, to na początku grudnia już będzie można śmigać na łyżwach na Rynku Wielkim w Zamościu.

„Tajna akcja Interpolu” kosztowała 69-latka 200 tys. zł

„Tajna akcja Interpolu” kosztowała 69-latka 200 tys. zł

200 000 zł stracił 69-latek z powiatu opolskiego z którym skontaktował się rzekomy funkcjonariusz Interpolu i ekspert ds. finansowych. Oszuści poinformowali mężczyznę o ,,tajnej akcji", której celem jest odzyskanie pieniędzy utraconych w wyniku oszustwa w zamian za przekazanie gotówki. Mężczyzna przekazał oszczędności oszustowi, który przyszedł do jego domu.

Trzech na jedną. Czy ta walka z zimą będzie zwycięska?
Biała Podlaska

Trzech na jedną. Czy ta walka z zimą będzie zwycięska?

Konsorcjum trzech miejscowych firm zajmie się walką z zimą na ulicach Białej Podlaskiej. Konkurencji w przetargu na to zadanie nie było.

Kierowca BMW zapłaci 4 tys. zł mandatu. Kosztowna recydywa Białorusina

Kierowca BMW zapłaci 4 tys. zł mandatu. Kosztowna recydywa Białorusina

Policjanci bialskiej grupy SPEED zatrzymali do kontroli 36-letniego kierowcę BMW, który na DK-2 przekroczył dozwoloną prędkość o 67 km/h na ograniczeniu do 90 km/h. Mundurowi ustalili też, że kierowca popełnił to wykroczenie w warunkach recydywy. Został ukarany kwotą 4 tysięcy złotych, a jego konto „wzbogaciło się” o 14 punktów karnych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium