Na "Imieninach Czesława MIłosza" przyrządził jagnięcinę, jaką lubił noblista. Nasi Czytelnicy proszą o przepisy. Oto one.
Gicz pod słoninką
Wyjmij, osusz na bibule, i gęsto naszpikuj słoninką.
Natrzyj solą i pieprzem oraz roztartym czosnkiem.
Na dnie gęsiarki ułóż plastry cebuli, na to plastry wędzonego boczku. Obkładaj gicze z góry cebulą i boczkiem.
Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę 20 minut.
Zostaw na 20 minut w gęsiarce. Podawaj z pieczonymi ziemniakami mocno obsypanymi kminkiem i marynowanymi prawdziwkami.
Udziec jagnięcy
Osusz, natrzyj mięso solą i pieprzem. Gęsto szpikuj kawałeczkami mrożonej słoninki. Pieczołowicie natrzyj udziec czosnkiem.
Na dno gęsiarki cebuli i wędzonego boczku daj, ułóż udziec. Obkładaj go cebulą i wędzonym boczkiem.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 2 godziny.
Podawaj z chrzanowymi ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem z beczki.
Dlaczego jagnięcina?
Jest dużo zdrowasz niż wieprzowina.
Ma zdecydowany smak.