Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

2 maja 2013 r.
15:25
Edytuj ten wpis

Jak zrobić stek? Przepisy

 (Maciej Kaczanowski)
(Maciej Kaczanowski)

T-Bone steak z grilla to najbardziej wypasiony stek. Po jednej stronie kostki w kształcie litery T znajduje się polędwica, po drugiej rostbef. Dobry stek to wyższa szkoła jazdy. Trzeba znać parę sztuczek. Oto najważniejsze z nich.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Moda na wołowinę zatacza na Lubelszczyźnie coraz szersze kręgi. Duża w tym zasługa konkursu "Lubelska wołowina na talerzu”, którego finał odbywa się podczas słynnej wystawy w Sitnie. To powrót do wielkiej tradycji naszej regionalnej kuchni. Befsztyki i steki z polędwicy wołowej były przed wojną najwyżej cenionymi potrawami w reprezentacyjnych restauracjach Lublina. Dziś dobry stek to w restauracji rzadkość. Wspomniany T- Bone steak występuje w restauracji Old Pub na Starym Mieście w Lublinie tylko dlatego, że właściciel Paweł Słonczewski się na niego uparł. – Po prostu lubię dobry stek, w tym celu sprowadzamy specjalną wołowinę, która dojrzewa w chłodni, zanim będzie nadawać się na steki – mówi z uśmiechem.

Najważniejsze jest mięso

Wołowina, którą kupujemy w sklepach, ma jeden tydzień. Co to oznacza? Że mięso po usmażeniu będzie twarde i łykowate. Nawet gdy je zamrozimy i rozmrozimy, to z tego dobrego steku nie będzie. Może pomóc marynata, ale nie do końca.

Na szczęście w sklepach można już kupić polską wołowinę na steki. Czym różni się od normalnej wołowiny? Po pierwsze: mięso pochodzi z ras krów z małych gospodarstw, które karmione są naturalnymi paszami i kiszonkami. Po drugie: mięso (antrykot b/k, polędwica, rostbef b/k) jest selekcjonowane pod kątem steków. Po trzecie: porcje na steki są pakowane w folię termokurczliwą i jadą do chłodni na sezonowanie. Dopiero po kilku tygodniach mięso jest wysyłane do sklepów.

Jak to zrobić

Jeśli trafimy na takie mięso, mamy problem z głowy. Delikatnie przygniatamy dłonią. Dobry stek powinien ważyć 25 dag. Mięso delikatnie posypujemy pieprzem i smażymy na maśle. Jeśli stek ma być średnio wysmażony, smażymy je po 3 minuty z każdej strony. Steki mocno wysmażone potrzebują 8 minut smażenia z każdej strony.

Ważne, żeby steki wypełniały całą patelnię, a masło było mocno rozgrzane. Jeśli masło będzie za mało rozgrzane, steki puszczą sok. Jeśli zbyt mocno – steki będą gorzkie. No i ostatnia sprawa, mięso solimy na talerzu. Najlepiej gruboziarnistą solą morską. Jeśli chodzi o patelnię, to najlepsza jest gruba i żeliwna z rusztem. Patelnie ze stali nierdzewnej nie nadają się do smażenia steków.

Z grilla

Najlepsze steki wychodzą z grilla. To chyba największy przysmak, jaki można sprawić sobie na majówce.
Jak go prawidłowo zrobić? Steki wołowe należy posmarować oliwą, obsypać pieprzem i świeżym tymiankiem. Nie solić. Odłożyć na 30 minut. Tyle potrzeba na dobre rozpalenie grilla.
Następnie należy posmarować ruszt olejem, steki położyć na ruszcie, posolić. Po 2 minutach przekręcić mięso, tak, żeby z jednej strony odbiła się kratka. Po 8 minutach odwrócić mięso na drugą stronę. Po 5 minutach sprawdzić, czy mięso się miękko ugina pod widelcem. Idealny stek powinien po przekrojeniu być w środku lekko krwisty.

Zdjąć z rusztu, nakryć srebrną folią, żeby mięso odpoczęło. Podawać z sałatkami.

Befsztyk z "Europy”

Składniki: 80 dag polędwicy wołowej (środkowa część), 8 plastrów wędzonej szynki, oliwa, masło, 2 ząbki czosnku, 3 listki laurowe, kieliszek czerwonego wina.

Na zalewę: 6 ząbków czosnku, 3 łyżki białego octu winnego, pół cytryny.

Wykonanie: rozgnieciony czosnek wymieszać z octem winnym i sokiem z cytryny, powstałą zalewą natrzeć plastry wołowiny i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać masło, wrzucić 2 ząbki czosnku i 3 listki laurowe. Podsmażyć minutę, usunąć czosnek i listki, smażyć befsztyki po 4 minuty z każdej strony. Na befsztyk nałożyć po 2 podsmażone plastry szynki. Na patelnię wlać trochę czerwonego wina, odparować i powstałym sosem polać mięso. Podawać z fasolką szparagową i frytkami. Smacznego.

Steki w koniaku

Składniki: po 4 kawałki polędwicy wołowej na osobę, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, masło, kieliszek koniaku.

Wykonanie: polędwicę delikatnie rozgnieść w dłoniach. Z jednej strony natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową, położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu przyprawami do spodu. Smażyć krótko na ostrym ogniu, odwrócić, dosmażyć. Nacisnąć widelcem i sprawdzić, czy mięso jest odpowiedni miękkie.

Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek masła. Jak się rozpuści, skropić koniakiem i podpalić. Po kilkunastu sekundach ogień gaśnie i wtedy należy wyłożyć mięso na podgrzany talerz, polewając je sosem ze smażenia.

Pozostałe informacje

W drugim meczu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin nie sprostała mistrzowi Polski Jastrzębskiemu Węglowi
ZDJĘCIA
galeria

Bogdanka LUK Lublin gorsza od JSW Jastrzębskiego Węgla. W sobotę decydujący mecz

W drugim spotkaniu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin przegrała 1:3 z mistrzem Polski JSW Jastrzębskim Węglem. Tym samym do wyłonienia finalisty potrzebny będzie trzeci mecz, w sobotę, w Jastrzębiu

Podlasie pokonało w karnych Orlęta 4:1

Podlasie strzelało karne lepiej od Orląt i zdobyło puchar

W środę rozegrany został finał Pucharu Polski w okręgu Biała Podlaska. Czwartoligowe Orlęta Spomlek mierzyły się z wyżej notowanym Podlasiem. Jak na decydujące spotkanie przystało, emocji nie zabrakło. Po 36 minutach goście prowadzili 2:0, do przerwy było 2:2, a ostatecznie trzecioligowiec wygrał po rzutach karnych 4:1.

Avia nie miała problemów z ograniem Janowianki

Znamy finalistów Pucharu Polski w okręgu Lublin. Derbów Świdnika nie będzie

W środę rozegrano półfinałowe mecze Pucharu Polski w okręgu lubelskim. Faworytami byli trzecioligowcy ze Świdnika. Avia wybrała się na spotkanie z Janowianką i bez problemów wygrała 3:0. W drugiej parze doszło do niespodzianki, bo Świdniczanka po rzutach karnych musiała uznać wyższość Górnika II Łęczna. Co ciekawe, drużyna Łukasza Gieresza przegrała konkurs jedenastek... 0:3.

Whisky w Kosmosie
Koncert
25 kwietnia 2025, 20:00

Whisky w Kosmosie

WHISKY się nie zatrzymuje w propagowaniu funk rockowej misji. Tym razem chłopaki Lubelaky zagrają w klubie w lubelskim klubie Kosmos, w najbliższy piątek (25 kwietnia).

Majówka: jak będzie kursować komunikacja miejska w Lublinie?

Majówka: jak będzie kursować komunikacja miejska w Lublinie?

Więcej kursów nad Zalew Zemborzycki, więcej kursów na Dworzec Lublin. A to dopiero początek zmian w kursowaniu komunikacji miejskiej w Lublinie na długi weekend majowy.

Od lewej marszałek Jarosław Stawiarski, dyrektor Marzena Brzezicka i Maciej Downar-Dukowicz. Na stole - miecz z późnego średniowiecza, jeden z przekazanych zabytków

Arras, miecz i księga, czyli zagraniczne prezenty dla Janowca

Zabytkowy dywan z Francji, francuski miecz z XV wieku oraz XVII-wieczna księga niemieckiego autora trafiły do Muzeum Zamek w Janowcu. Przedmioty o historycznej wartości podarował prywatny kolekcjoner - Maciej Downar-Dukowicz.

Nauka przez zabawę. Centrum Nauki Kopernik zawita do województwa lubelskiego
Naukobus

Nauka przez zabawę. Centrum Nauki Kopernik zawita do województwa lubelskiego

Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Strzeszkowicach Dużych już wkrótce doświadczą nauki w najciekawszej możliwej formie. 24 i 25 kwietnia odwiedzi ich Naukobus z Centrum Nauki Kopernik.

W środę (23 kwietnia) Senat zajmował się ustawą obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Składka zdrowotna: Co uchwalił Senat i co zrobi prezydent?

Senat nie wniósł w środę (23 kwietnia) poprawek do ustawy obniżającej składkę zdrowotną dla przedsiębiorców od 2026 r. Zmiana wiąże się z ubytkiem wpływów ze składki do Narodowego Funduszu Zdrowia w kwocie ok. 4,6 mld zł. Według zapewnień Ministerstwa Finansów, luka zostanie pokryta z budżetu państwa.

Tony D.
Nasz patronat
30 maja 2025, 19:00

Święto bluesa w Lublinie

Wszystkich fanów elektrycznego bluesa zapraszamy w piątek (30 maja) do Dzielnicowego Domu Kultury SM „Czechów” w Lublinie. Główną atrakcją będzie występ kanadyjskiego gitarzysty, Tony D.

Radny dopytuje o realizację wyborczych obietnic prezydenta Żuka

Radny dopytuje o realizację przedwyborczych zapowiedzi prezydenta. Jest odpowiedź

Rok po wyborach samorządowych radny PiS Tomasz Gontarz zarzuca prezydentowi Lublina brak transparentności i nieskuteczności w realizacji obietnic wyborczych. W odpowiedzi magistrat przekonuje, że wszystkie deklaracje są w trakcie wdrażania. I że zaplanowano je na pięć lat.

Tysiące wiernych czeka, by pożegnać papieża Franciszka

Tysiące wiernych czeka, by pożegnać papieża Franciszka

Około 100 tysięcy osób czeka na wejście do bazyliki Świętego Piotra, by oddać hołd papieżowi Franciszkowi przed jego trumną.

Pierwszy niedźwiadek stanął w Radzyniu w kwietniu 2024 roku

Pierwszy stanął tuż przed wyborami. Czy nowa władza da szansę niedźwiadkom?

Niedźwiadek Skrzypek od wielu miesięcy czeka swoje miejsce w Radzyniu Podlaskim. Decyzja należy do Radzyńskiego Ośrodka Kultury. Szlak Radzyńskiego Niedźwiadka zapoczątkował w kwietniu ubiegłego roku Robert Mazurek, ówczesny dyrektor ROK.

Burza uszkodziła ci dom? Masz szansę na zasiłek
galeria

Burza uszkodziła ci dom? Masz szansę na zasiłek

Mieszkańcy Puław, którzy ponieśli straty w trakcie wyjątkowo silnej burzy w piątek, 18 kwietnia, mogą otrzymać finansowe wsparcie ze strony miasta. Wnioski przyjmuje Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

Atsu, bohaterka gry Ghost of Yōtei
film

Ghost of Yōtei: Data premiery i nowy zwiastun (wideo)

Po katanę i wakizashi sięgniemy już w październiku. A teraz możemy obejrzeć nowy zwiastun Ghost of Yōtei i psrawdzić, co będzie w edycji kolekcjonerskiej.

Historia herbu i Lublina. Przedsiębiorcze dzieciaki odwiedziły lubelskiego koziołka
ZDJĘCIA
galeria

Historia herbu i Lublina. Przedsiębiorcze dzieciaki odwiedziły lubelskiego koziołka

Poznanie lubelskich legend, skąd się wzięła koza w herbie Lublina, a także odczarowywanie kamienia nieszczęścia - lubelskie przedszkolaki odwiedziły Dom Koziołka Lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium