Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

2 maja 2013 r.
15:25
Edytuj ten wpis

Jak zrobić stek? Przepisy

0 0 A A
 (Maciej Kaczanowski)
(Maciej Kaczanowski)

T-Bone steak z grilla to najbardziej wypasiony stek. Po jednej stronie kostki w kształcie litery T znajduje się polędwica, po drugiej rostbef. Dobry stek to wyższa szkoła jazdy. Trzeba znać parę sztuczek. Oto najważniejsze z nich.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Moda na wołowinę zatacza na Lubelszczyźnie coraz szersze kręgi. Duża w tym zasługa konkursu "Lubelska wołowina na talerzu”, którego finał odbywa się podczas słynnej wystawy w Sitnie. To powrót do wielkiej tradycji naszej regionalnej kuchni. Befsztyki i steki z polędwicy wołowej były przed wojną najwyżej cenionymi potrawami w reprezentacyjnych restauracjach Lublina. Dziś dobry stek to w restauracji rzadkość. Wspomniany T- Bone steak występuje w restauracji Old Pub na Starym Mieście w Lublinie tylko dlatego, że właściciel Paweł Słonczewski się na niego uparł. – Po prostu lubię dobry stek, w tym celu sprowadzamy specjalną wołowinę, która dojrzewa w chłodni, zanim będzie nadawać się na steki – mówi z uśmiechem.

Najważniejsze jest mięso

Wołowina, którą kupujemy w sklepach, ma jeden tydzień. Co to oznacza? Że mięso po usmażeniu będzie twarde i łykowate. Nawet gdy je zamrozimy i rozmrozimy, to z tego dobrego steku nie będzie. Może pomóc marynata, ale nie do końca.

Na szczęście w sklepach można już kupić polską wołowinę na steki. Czym różni się od normalnej wołowiny? Po pierwsze: mięso pochodzi z ras krów z małych gospodarstw, które karmione są naturalnymi paszami i kiszonkami. Po drugie: mięso (antrykot b/k, polędwica, rostbef b/k) jest selekcjonowane pod kątem steków. Po trzecie: porcje na steki są pakowane w folię termokurczliwą i jadą do chłodni na sezonowanie. Dopiero po kilku tygodniach mięso jest wysyłane do sklepów.

Jak to zrobić

Jeśli trafimy na takie mięso, mamy problem z głowy. Delikatnie przygniatamy dłonią. Dobry stek powinien ważyć 25 dag. Mięso delikatnie posypujemy pieprzem i smażymy na maśle. Jeśli stek ma być średnio wysmażony, smażymy je po 3 minuty z każdej strony. Steki mocno wysmażone potrzebują 8 minut smażenia z każdej strony.

Ważne, żeby steki wypełniały całą patelnię, a masło było mocno rozgrzane. Jeśli masło będzie za mało rozgrzane, steki puszczą sok. Jeśli zbyt mocno – steki będą gorzkie. No i ostatnia sprawa, mięso solimy na talerzu. Najlepiej gruboziarnistą solą morską. Jeśli chodzi o patelnię, to najlepsza jest gruba i żeliwna z rusztem. Patelnie ze stali nierdzewnej nie nadają się do smażenia steków.

Z grilla

Najlepsze steki wychodzą z grilla. To chyba największy przysmak, jaki można sprawić sobie na majówce.
Jak go prawidłowo zrobić? Steki wołowe należy posmarować oliwą, obsypać pieprzem i świeżym tymiankiem. Nie solić. Odłożyć na 30 minut. Tyle potrzeba na dobre rozpalenie grilla.
Następnie należy posmarować ruszt olejem, steki położyć na ruszcie, posolić. Po 2 minutach przekręcić mięso, tak, żeby z jednej strony odbiła się kratka. Po 8 minutach odwrócić mięso na drugą stronę. Po 5 minutach sprawdzić, czy mięso się miękko ugina pod widelcem. Idealny stek powinien po przekrojeniu być w środku lekko krwisty.

Zdjąć z rusztu, nakryć srebrną folią, żeby mięso odpoczęło. Podawać z sałatkami.

Befsztyk z "Europy”

Składniki: 80 dag polędwicy wołowej (środkowa część), 8 plastrów wędzonej szynki, oliwa, masło, 2 ząbki czosnku, 3 listki laurowe, kieliszek czerwonego wina.

Na zalewę: 6 ząbków czosnku, 3 łyżki białego octu winnego, pół cytryny.

Wykonanie: rozgnieciony czosnek wymieszać z octem winnym i sokiem z cytryny, powstałą zalewą natrzeć plastry wołowiny i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę, dodać masło, wrzucić 2 ząbki czosnku i 3 listki laurowe. Podsmażyć minutę, usunąć czosnek i listki, smażyć befsztyki po 4 minuty z każdej strony. Na befsztyk nałożyć po 2 podsmażone plastry szynki. Na patelnię wlać trochę czerwonego wina, odparować i powstałym sosem polać mięso. Podawać z fasolką szparagową i frytkami. Smacznego.

Steki w koniaku

Składniki: po 4 kawałki polędwicy wołowej na osobę, sól, pieprz, 4 ząbki czosnku, masło, kieliszek koniaku.

Wykonanie: polędwicę delikatnie rozgnieść w dłoniach. Z jednej strony natrzeć solą i pieprzem. Rozgrzać patelnię grillową, położyć mięso na rozgrzanym tłuszczu przyprawami do spodu. Smażyć krótko na ostrym ogniu, odwrócić, dosmażyć. Nacisnąć widelcem i sprawdzić, czy mięso jest odpowiedni miękkie.

Na każdym kawałku mięsa należy położyć kawałek masła. Jak się rozpuści, skropić koniakiem i podpalić. Po kilkunastu sekundach ogień gaśnie i wtedy należy wyłożyć mięso na podgrzany talerz, polewając je sosem ze smażenia.

Pozostałe informacje

Australian Open. Świątek i Hurkacz w nocy powalczą o trzecią rundę
NA KORCIE

Australian Open. Świątek i Hurkacz w nocy powalczą o trzecią rundę

Pora na drugi mecz na Australian Open dla Igi Świątek i Huberta Hurkacza. Tym razem polscy kibice nie dość, że będą musieli „zarwać noc” by oglądać polskich tenisistów na żywo, to dodatkowo będą musieli dokonać wyboru, które spotkanie oglądać

Z Tik-Toka na scenę. Mama na obrotach w Białej Podlaskiej
patronat
21 stycznia 2025, 19:00

Z Tik-Toka na scenę. Mama na obrotach w Białej Podlaskiej

Już 21 stycznia w sali widowiskowej Starostwa Powiatowego w Białej Podlaskiej wystąpi Klaudia Klimczyk powszechnie znana jako Mama Na Obrotach. Przyjeżdża z nowym programem „Kiedyś, a dziś”.

Koci herosi z lubelskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt szukają kochającego domu
ZDJĘCIA
galeria

Koci herosi z lubelskiego schroniska dla bezdomnych zwierząt szukają kochającego domu

Mówi się, że nikt nie da ci tyle miłości co zwierzę, któremu uratowałeś życie. I to jest prawda: zwierzak wzięty ze schroniska odpłaca się nieograniczoną miłością. Obecnie na kochający dom w lubelskim schronisku czeka 116 kotów.

Lodowisko już działa. Można nawet zarezerwować całą taflę

Lodowisko już działa. Można nawet zarezerwować całą taflę

Szkoła Podstawowa nr 5 w Świdniku otworzyła lodowisko pod chmurką. Dziś wszyscy ślizgają się za darmo. Potem trzeba będzie już płacić. Ile?

Chcieli ukraść kawę. Nakrył ich dzielnicowy
NA GORĄCYM UCZYNKU

Chcieli ukraść kawę. Nakrył ich dzielnicowy

Dwóch mężczyzn próbowało ukraść kawę w sklepie na Kalinowszczyźnie. Na ich nieszczęście, w tym samym czasie zakupy robił tam policjant.

Jesse Eisenberg i Kieran Culkin na planie filmu Prawdziwy Ból
DO ZOBACZENIA
film

Prawdziwy ból: Premiera online już za chwilę (wideo)

Były zdjęcia w Lublinie i Krasnymstawie, były świetne recenzje, są nagrody i nominacje. Czas na premierę w streamingu. Kiedy i gdzie obejrzymy Prawdziwy Ból?

Aukcja Pride of Poland w 2024

Promują konie w Paryżu i szukają firmy eventowej. Już szykują się na aukcję Pride of Poland

Do wydarzenia jeszcze wiele miesięcy, ale przygotowania do tegorocznych Dni Konia Arabskiego w Janowie Podlaskim już ruszyły. Stadnina szuka firmy eventowej, która zorganizuje techniczne zaplecze dla 2 tys. gości podczas sierpniowej imprezy.

– O małżeństwo trzeba dbać - mówią Teresa i Piotr Mojzessowie
PÓŁ WIEKU RAZEM
galeria

Przeżyli z sobą wiele lat. „Trzeba umieć ustąpić i powiedzieć przepraszam”

Wasza obecność dzisiaj tutaj to dowód, że miłość istnieje – mówił Rafał Zwolak, prezydent Zamościa i zdradził, że sam jest po ślubie 26 lat. Słuchali go małżonkowie ze znacznie dłuższym stażem, którym Prezydent RP przyznał Medale za Długoletnie Pożycie Małżeńskie.

Słowa uznania i łzy szczęścia. Centrum opiekuńczo-mieszkalne już otwarte
galeria

Słowa uznania i łzy szczęścia. Centrum opiekuńczo-mieszkalne już otwarte

Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne przy ulicy Poturzyńskiej 1 jest nową miejską placówką z zakresu pomocy społecznej. Inwestycja została dofinansowana kwotą 3,15 mln zł w ramach Programu „Centra Opiekuńczo-Mieszkalne” Ministra Rodziny i Polityki Społecznej. Całość kosztów to niemal 4 mln zł.

23-latek zatrzymany za narkotyki i próbę przekupstwa
Lubycza Królewska

23-latek zatrzymany za narkotyki i próbę przekupstwa

Miał w domu mefedron, susz roślinny i próbował przekupić policjantów. Może trafić za kratki na kilka lat.

Nie żyje Witold Popiołek. Były starosta puławski, samorządowiec z gminy Końskowola

Nie żyje Witold Popiołek. Były starosta puławski, samorządowiec z gminy Końskowola

Starostwo powiatowe w Puławach poinformowało, że dzisiaj rano zmarł Witold Popiołek, były starosta puławski, członek zarządu powiatu oraz były wójt gminy Końskowola. Miał 80 lat.

Wiktora Kawka wraca do Zamościa

Wychowanek wraca do KPR Padwy Zamość

Do drużyny KPR Padwa Zamość wraca rozgrywający Wiktor Kawka. Ekipa z Zamościa ma też nowego lewoskrzydłowego

Rodzinny dom dziecka przy ulicy Kolejowej

Urzędnicy nie znaleźli budynku do rewitalizacji. Pomysł się zmieni

Urzędnicy nie znaleźli budynku na potrzeby rewitalizacji. Dlatego koncepcja się zmieni i obejmie istniejący już przy ulicy Kolejowej w Białej Podlaskiej rodzinny dom dziecka.

Dziś rusza kampania wyborcza

Dziś rusza kampania wyborcza

Wybory prezydenckie zaplanowane zostały „zgodnie z zapowiedzią - w pierwszym możliwym konstytucyjnie terminie” – poinformował Marszałek Sejmu Szymon Hołownia na portalu X. To oznacza, że rozpoczęła się kampania wyborcza.

Najlepsze licea i technika w województwie lubelskim? Sprawdź ranking Perspektywy

Najlepsze licea i technika w województwie lubelskim? Sprawdź ranking Perspektywy

Miesięcznik edukacyjny "Perspektywy" opublikował ranking najlepszych liceów i techników w Polsce. Na wysokich miejscach znalazły się placówki z województwa lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium