Żeby się nauczyć robić najsłynniejszy przysmak ze Szwajcarii pojechaliśmy z Moniką Januszek z Radia Lublin do restauracji "Swiss grll" w Zamościu, gdzie gotuje Thomas Held
Szwajcarzy uważają, że robią najlepszy ser żółty na świecie. Ten najlepszy ser to Ementaler. Bryła oryginalnego sera ementalskiego warzy około 80 kg i posiada odciśnięty znak markowy "Switzerland”. Niestety ten szwajcarski przysmak nie został zastrzeżony i sery typu Ementaler wytwarza się w Europie i Polsce.
Raclette
Do dziś w szwajcarskich gospodach przyrządza się raclette w ten sposób, że przepołowiona bryłę sera umieszcza się przecięta stroną nad ogniem w kominku i za pomocą specjalnego noża zgarnia roztopiony ser na talerz. W połączeniu z ziemniakami, gotowanymi w mundurkach – smakuje znakomicie.
Dziś, do sporządzenia raclette mamy specjalne grille z małymi tackami, na których układa się ser. Ser topi się pod płytą, na płycie możemy upiec grzanki, warzywka, a nawet chrupiący boczek.
Rösti
Składniki:
12 dużych ziemniaków, 24 plastry boczku, 12 plastrów sera Gouda, 4 pomidory, 2 cebule, 4 jajka sadzone, margaryna, sól, papryka czerwona mielona.
Wykonanie:
Ziemniaki gotować w mundurkach 8 minut. Obrać ze skórki i zetrzeć na grubej tarce. Na patelni rozpuścić margarynę i obsmażyć stare ziemniaki. Z obu stron na złoto. Na oddzielnej patelni podsmażyć plastry boczku. Boczek ułożyć na rösti. Na boczku ułożyć warstwę cebuli i pomidorów, nakryć plastrami sera żółtego i zapiec. Na samej górze rozłożyć sadzone jajko.
Jak to smakuje. Fantastycznie.
Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin
Do przepisów na słynne dania z Europy dodamy porady i konkurs.
Zapraszamy, Monika Januszek i Waldemar Sulisz