Boczek marynowany pieczony z puree z jabłka i żurawiny na cydrze. To danie, które zachwyciło jury II Lubelskiego Konkursu Szkół Gastronomicznych
Jego autorzy Anna Grzywna i Damian Zawiślak z Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego w Zespole Szkół nr 5 im. Jana Pawła II w Lublinie zajęli pierwsze miejsce.
Celem konkursu jest – jak tłumacza organizatorzy - promowanie regionalnych i tradycyjnych produktów Lubelszczyzny, ochrona kulinarnego dziedzictwa kulturowego oraz rozwijanie zawodowych zainteresowań adeptów trudnej sztuki kulinarnej. Tematem przewodnim wczorajszej edycji konkursu były „Potrawy kuchni regionu lubelskiego w nowoczesnej odsłonie”.
Drugie miejsce w konkursie zajęły Aleksandra Fijałek i Anna Hołownia z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim. Przygotowały boczek orzechowy w asyście kulki ziemniaczanej i warzyw. Trzecie - Mateusz Pawlikowski i Mateusz Klimek z Technikum ,,Lider” w Lublinie za polędwiczkę wieprzową z krokietem ziemniaczanym z boczkiem, konfiturą z czerwonej cebuli, musem szczypiorkowym oraz sosem demi-glace na brandy z zielonymi pieprzem.
Wystartowało osiem drużyn (każda składała się z dwóch osób) z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Białej Podlaskiej; Zespołu Szkół Zawodowych nr 2 im. M. Dąbrowskiej w Dęblinie; Zespołu Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie; Technikum „Lider” w Lublinie; Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Radzyniu Podlaskim; Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Niemcach; Zespołu Szkół Kształcenia Rolniczego we Włodawie oraz Technikum Gastronomiczno-Hotelarskie w Zespole Szkół nr.5 im. Jana Pawła II w Lublinie.
Uczestnicy musieli wykorzystać przede wszystkim dwa produkty: boczek i ziemniaki. Sposób przyrządzenia swoich dań musieli najpierw opisać w języku polskim i języku obcym, a dopiero potem mogli przejść do gotowania.
- Jury składające się z szefów kuchni lubelskich restauracji oceniło bardzo wysoko poziom sztuki kulinarnej młodych kucharzy – podkreśla Iwona Lipiec, doradca zawodowy w ZS nr 5 w Lublinie. - Wszystkie dania przygotowane przez uczniów zachwycały smakiem, aranżacją i sposobem podania.