Na prośbę Internautów autentyczny przepis z Janowa, gdzie odbywa się Święto Kaszy.
Składniki:
Na ciasto: 60 dag mąki, 1 szklanka śmietany, pół kostki rozpuszczonego masła, 3 dag drożdży, 1 jajko, sól, cukier.
Na farsz: 1 litr mleka, 3 szklanki kaszy gryczanej, pół szklanki ryżu, 3 łyżki kaszy manny, 1 kg białego sera tłustego, 1 litr śmietany, 1 kostka masła, 3 łyżki cukru, 1 łyżka soli.
Wykonanie:
Najpierw trzeba na osolone mleko wsypać kaszę gryczaną z ryżem, podgotować 3 minuty i poczekać, aż kasza i ryż wchłoną mleko.
Następnie dodać resztę składników farszu. Przy dobrej, tłustej śmietanie daje się mniej masła. Wszystko dokładnie wymieszać, spróbować farszu, doprawić do smaku.
Z podanych składników zagnieść ciasto trochę luźniejsze jak na pierogi, odczekać jak podrośnie. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę. Nałożyć farsz. Resztę po rozwałkowaniu pokroić w paski i kłaść na wierzch farszu. Upiec na złoty kolor.
Smacznego.