Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 lutego 2009 r.
5:10
Edytuj ten wpis

Polędwiczki po nałęczowsku

Jaki jest smak Nałęczowa? Czy w okolicach zachowały się rdzenne potrawy z tradycją? W karcie "Przepióreczki”, najbardziej znanej restauracji w mieście - są polędwiczki po nałęczowsku. Z leśnymi grzybami i rewelacyjnymi blinami warzywnymi.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Razem z Magdą Fijałkowską z Radia Lublin postanowiliśmy je zrobić, potem spróbować. Przy okazji trafiliśmy na trop zagadkowej potrawy pod nazwą "gołębie nałęczowskie”.

Nazwa największej i mocno klimatycznej restauracji w Nałęczowie pochodzi od Stefana Żeromskiego. W dworach, opisywanych przez pisarza je się, żeby uciec od nudy. W sielskiej atmosferze bohaterowie celebrują posiłki, delektują się ich smakiem, badają aromaty. Żeromski zdrabnia nazwy potraw, co świadczy o jego osobistym zamiłowaniu do smakowania. A, że lubił smakować życie to i zdarzało mu się połasuchować. Być może jadał przepiórki, być może jadał warzywne bliny, o których za chwilę. W restauracji "Przepióreczka” gotowaliśmy z Piotrem Wójcikiem, szefem kuchni. Piotr był małomówny, piekielnie szybki i z trudem zdradzał kulinarne sekrety. Ale zdradził.

Najpierw polędwiczki i bliny

To jedno z najdelikatniejszych mięs.
- 80 dag polędwiczki trzeba zamarynować w ziołach prowansalskich i dobrej oliwie - mówi Piotr Wójcik.
• Ile?
- Trzy godziny to minimum. Ale najlepiej na noc - radzi Wójcik.
Kiedy polędwiczki się marynują, możecie przystąpić do przygotowania blinów warzywnych.

Składniki:
Pół cukinii, 2 ziemniaki, 1 marchewka, 2 jaja, mąka ziemniaczana i mąka pszenna, sól, pieprz.
Wykonanie:
Ścieramy warzywa na tarce, dodajemy 2 jajka, po 1 łyżce mąki ziemniaczanej i mąki pszennej. Doprawiamy solą z pieprzem i smażymy na oleju.
Czynności zlecone przez Piotra Wójcika z Magdą wykonaliśmy.

Sos grzybowy

Składniki:
20 dag mrożonych podgrzybków, 1 średnia cebula, szklanka bulionu warzywnego, 100 ml wina białego, 100 ml śmietany, sól, pieprz, masło.

Wykonanie:
Podgrzybki grubo posiekać. Cebulę posiekać drobniej i rozgnieść. Podgrzybki podsmażyć na maśle, dodać cebulę, poddusić, podlać bulionem, potem winem. Odparować, doprawić solą z pieprzem i dolać śmietanę.
Robota z sosem poszła nam bardzo szybko.

Smażymy polędwiczki

To jest najważniejsza czynność. Od niej zależy, czy danie będzie dobre, czy go skopiemy.
- Smażymy na oleju. Najpierw na ostrym ogniu, potem dosmażamy. Robimy to bardzo krótko, żeby mięso było soczyste - wyjaśnia Piotr Wójcik.

Przyszedł czas na finał.
Skwierczące polędwiczki wyładowały na talerzu. Obok bliny. Polędwiczki zostały podlane parującym sosem grzybowym.
Zgodnie z tradycją naszego gotowania - najpierw spróbował ich Henryk Klimczak, gospodarz restauracji "Przepióreczka”.
- Zrobione jak się należy - powiedział krótko.
I rzeczywiście polędwiczki smakowały nieźle. Ale mi jeszcze bardziej smakowały bliny. Lekkie, puszyste, oszałamiające.
- Co ważne możecie zmieniać składniki. Ważne, żeby proporcje się równoważyły. Po tyle samo wszystkiego - kończy Wójcik.

Polowanie na gołębie

A teraz o naszym odkryciu. W okolicach Nałęczowa zachował się przepis na oryginalne gołąbki.
- Z racji tego, że są duże, mówi się na nie gołębie. Farsz zawija się w największe liście kapusty - mówi Henryk Klimczak.
O farszu nałęczowskim do gołębi mówi się różnie.
- Najciekawszy jest farsz zrobiony na bazie pęczaku - dodaje Piotr Wójcik.
Pęczak wykorzystywany był w kuchni żydowskiej do sporządzania słynnego czulentu, zapiekanego przez noc w piecu.
Po naradzie zdecydowaliśmy się odtworzyć zapomnianą potrawę.
O powodzeniu operacji poinformujemy.

Gotuj z Suliszem w Radiu Lublin

Dziś w piątek, 20 lutego, od 8 do 10 w audycji „Gotuj z Suliszem” sekrety polędwiczek po nałęczowsku. Oraz receptura na staropolską zupę na rydzach i winie. Do przepisów dołączymy historię blinów, smaczny konkurs oraz nagrody: zaproszenie do „Pożegnania z Afryką” na czekoladowe rozkosze i książki kucharskie. Zapraszamy, Magdalena Fijałkowska i Waldemar Sulisz.

Pozostałe informacje

W drugim meczu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin nie sprostała mistrzowi Polski Jastrzębskiemu Węglowi
ZDJĘCIA
galeria

Bogdanka LUK Lublin gorsza od JSW Jastrzębskiego Węgla. W sobotę decydujący mecz

W drugim spotkaniu półfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin przegrała 1:3 z mistrzem Polski JSW Jastrzębskim Węglem. Tym samym do wyłonienia finalisty potrzebny będzie trzeci mecz, w sobotę, w Jastrzębiu

Podlasie pokonało w karnych Orlęta 4:1

Podlasie strzelało karne lepiej od Orląt i zdobyło puchar

W środę rozegrany został finał Pucharu Polski w okręgu Biała Podlaska. Czwartoligowe Orlęta Spomlek mierzyły się z wyżej notowanym Podlasiem. Jak na decydujące spotkanie przystało, emocji nie zabrakło. Po 36 minutach goście prowadzili 2:0, do przerwy było 2:2, a ostatecznie trzecioligowiec wygrał po rzutach karnych 4:1.

Avia nie miała problemów z ograniem Janowianki

Znamy finalistów Pucharu Polski w okręgu Lublin. Derbów Świdnika nie będzie

W środę rozegrano półfinałowe mecze Pucharu Polski w okręgu lubelskim. Faworytami byli trzecioligowcy ze Świdnika. Avia wybrała się na spotkanie z Janowianką i bez problemów wygrała 3:0. W drugiej parze doszło do niespodzianki, bo Świdniczanka po rzutach karnych musiała uznać wyższość Górnika II Łęczna. Co ciekawe, drużyna Łukasza Gieresza przegrała konkurs jedenastek... 0:3.

Whisky w Kosmosie
Koncert
25 kwietnia 2025, 20:00

Whisky w Kosmosie

WHISKY się nie zatrzymuje w propagowaniu funk rockowej misji. Tym razem chłopaki Lubelaky zagrają w klubie w lubelskim klubie Kosmos, w najbliższy piątek (25 kwietnia).

Majówka: jak będzie kursować komunikacja miejska w Lublinie?

Majówka: jak będzie kursować komunikacja miejska w Lublinie?

Więcej kursów nad Zalew Zemborzycki, więcej kursów na Dworzec Lublin. A to dopiero początek zmian w kursowaniu komunikacji miejskiej w Lublinie na długi weekend majowy.

Od lewej marszałek Jarosław Stawiarski, dyrektor Marzena Brzezicka i Maciej Downar-Dukowicz. Na stole - miecz z późnego średniowiecza, jeden z przekazanych zabytków

Arras, miecz i księga, czyli zagraniczne prezenty dla Janowca

Zabytkowy dywan z Francji, francuski miecz z XV wieku oraz XVII-wieczna księga niemieckiego autora trafiły do Muzeum Zamek w Janowcu. Przedmioty o historycznej wartości podarował prywatny kolekcjoner - Maciej Downar-Dukowicz.

Nauka przez zabawę. Centrum Nauki Kopernik zawita do województwa lubelskiego
Naukobus

Nauka przez zabawę. Centrum Nauki Kopernik zawita do województwa lubelskiego

Uczniowie ze Szkoły Podstawowej w Strzeszkowicach Dużych już wkrótce doświadczą nauki w najciekawszej możliwej formie. 24 i 25 kwietnia odwiedzi ich Naukobus z Centrum Nauki Kopernik.

W środę (23 kwietnia) Senat zajmował się ustawą obniżającą składkę zdrowotną dla przedsiębiorców

Składka zdrowotna: Co uchwalił Senat i co zrobi prezydent?

Senat nie wniósł w środę (23 kwietnia) poprawek do ustawy obniżającej składkę zdrowotną dla przedsiębiorców od 2026 r. Zmiana wiąże się z ubytkiem wpływów ze składki do Narodowego Funduszu Zdrowia w kwocie ok. 4,6 mld zł. Według zapewnień Ministerstwa Finansów, luka zostanie pokryta z budżetu państwa.

Tony D.
Nasz patronat
30 maja 2025, 19:00

Święto bluesa w Lublinie

Wszystkich fanów elektrycznego bluesa zapraszamy w piątek (30 maja) do Dzielnicowego Domu Kultury SM „Czechów” w Lublinie. Główną atrakcją będzie występ kanadyjskiego gitarzysty, Tony D.

Radny dopytuje o realizację wyborczych obietnic prezydenta Żuka

Radny dopytuje o realizację przedwyborczych zapowiedzi prezydenta. Jest odpowiedź

Rok po wyborach samorządowych radny PiS Tomasz Gontarz zarzuca prezydentowi Lublina brak transparentności i nieskuteczności w realizacji obietnic wyborczych. W odpowiedzi magistrat przekonuje, że wszystkie deklaracje są w trakcie wdrażania. I że zaplanowano je na pięć lat.

Tysiące wiernych czeka, by pożegnać papieża Franciszka

Tysiące wiernych czeka, by pożegnać papieża Franciszka

Około 100 tysięcy osób czeka na wejście do bazyliki Świętego Piotra, by oddać hołd papieżowi Franciszkowi przed jego trumną.

Pierwszy niedźwiadek stanął w Radzyniu w kwietniu 2024 roku

Pierwszy stanął tuż przed wyborami. Czy nowa władza da szansę niedźwiadkom?

Niedźwiadek Skrzypek od wielu miesięcy czeka swoje miejsce w Radzyniu Podlaskim. Decyzja należy do Radzyńskiego Ośrodka Kultury. Szlak Radzyńskiego Niedźwiadka zapoczątkował w kwietniu ubiegłego roku Robert Mazurek, ówczesny dyrektor ROK.

Burza uszkodziła ci dom? Masz szansę na zasiłek
galeria

Burza uszkodziła ci dom? Masz szansę na zasiłek

Mieszkańcy Puław, którzy ponieśli straty w trakcie wyjątkowo silnej burzy w piątek, 18 kwietnia, mogą otrzymać finansowe wsparcie ze strony miasta. Wnioski przyjmuje Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej.

Atsu, bohaterka gry Ghost of Yōtei
film

Ghost of Yōtei: Data premiery i nowy zwiastun (wideo)

Po katanę i wakizashi sięgniemy już w październiku. A teraz możemy obejrzeć nowy zwiastun Ghost of Yōtei i psrawdzić, co będzie w edycji kolekcjonerskiej.

Historia herbu i Lublina. Przedsiębiorcze dzieciaki odwiedziły lubelskiego koziołka
ZDJĘCIA
galeria

Historia herbu i Lublina. Przedsiębiorcze dzieciaki odwiedziły lubelskiego koziołka

Poznanie lubelskich legend, skąd się wzięła koza w herbie Lublina, a także odczarowywanie kamienia nieszczęścia - lubelskie przedszkolaki odwiedziły Dom Koziołka Lubelskiego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium