Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

19 lipca 2015 r.
8:28

Przepisy na pierogi. Chinkali, czeburieki, pierogi ruskie, chachłackie z bryndzą i ziemniaczane

0 2 A A
Przepisy na pierogi
Przepisy na pierogi

Moje ulubione polskie danie? Pierogi. Są cudowne. Kocham pierogi - mówi o naszej kuchni Katie Melua, która 3 września zagra koncert na Arena Lublin.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do Lublina chce przylecieć dzień wcześniej. Wszystko po to, żeby na Europejskim Festiwalu Smaku rozsmakować się w polskiej i lubelskiej kuchni. I skosztować pierogów. Po lubelsku i nie tylko. Po polskich koncertach najbardziej zapadła jej w serce nasza gościnność.

- Polska gościnność jest czymś pięknym. W Gruzji, z której pochodzę, to bardzo ważna cecha - mówiła w jednym z wywiadów na portalu Wprost.pl. Zdradziła także, że uwielbia pierogi. Nic dziwnego, że uwielbia, skoro wychowała się w Gruzji na chinkali.

Legenda chinkali

Chinkali to gruzińskie pierożki nadziewane farszem z jagnięciny i wołowiny oraz rosołem. Ten rosół jest tu najważniejszym wyznacznikiem. Powstaje w ten sposób, że do siekanego mięsa dodaje się przegotowaną wodę i przyprawy.

Farsz nakłada się na krążek z ciasta, następnie zamyka go w sakiewce z ciasta. W trakcie gotowania powstaje smaczny rosół. Dodatek cebuli i siekanej kolendry jeszcze podbija smak.
Jedzenie chinkali to rytuał. Należy złapać chinkali za charakterystyczny dziubek, umiejętnie nadgryźć, wypić sok i zabrać się za jedzenie.

Przepis na chinkali

Składniki: 50 dag mąki, 1 szklanka wody, sól. Na farsz: 30 dag wołowiny, 30 dag baraniny, 20 dag cebuli, zielona pietruszka i kolendra, sól, pieprz.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto. Rozwałkować, wycinać szklanką koła. Mięso posiekać, dodać zieleninę, wymieszać, dodając przegotowaną wodę. Nakładać na ciasto, zamknąć farsz w sakiewkach z ciasta.

Najlepiej gotować w osolonej wodzie na patelni, tak, żeby wierzchołki sakiewek (te do chwytania) wystawały nad wodę.

Czeburieki

To duże pierogi w kształcie półksiężyca, smażone na głębokim tłuszczu jak pączki lub pieczone w piecu.

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki, 3 dag drożdży, 1 jajko, sól, ciepłe mleko i woda. Na farsz: 50 dag baraniny (wołowiny), 2 cebule, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz, olej do smażenia.
Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mięso oczyścić z żył i tłuszczu. Posiekać, dodać posiekaną cebulę, czosnek i przyprawy, dobrze wyrobić.

Rozwałkować ciasto na placek o grubości pół centymetra, wycisnąć spodkiem duże krążki. Na środek każdego placka nałożyć farsz, zawinąć brzegi ciasta do środka. Kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć jak pączki z obu stron.

Pierogi ziemniaczane

Na Lubelszczyznę dotarły w Podlasia. Mają oryginalny smak.

Składniki: Farsz: 0,5 kg wędzonego boczku, 2 kg ziemniaków, 2 cebule, sól , pieprz, zielona pietruszka, pół szklanki mleka. Ciasto: 3 szklanki mąki, 1 żółtko, 1 łyżka stołowa oleju, 1 łyżeczka soli.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce. Odsączyć sok. Dodać sól, pieprz, zieloną pietruszkę i mleko. Pokrojony boczek i cebulę podsmażyć. Tak przygotowanym farszem napełnić przygotowane wcześniej ciasto. Gotować w lekko osolonej wodzie aż do wypłynięcia pierogów.
Podajemy ze śmietaną, z boczkiem, z masłem. Jeszcze lepsze są podsmażone na złoto. Uwaga: ziemniaczany farsz można pół na pół zmieszać z farszem dyniowym. Wtedy dopiero zacznie się smakowa jazda.

Pierogi chachłackie

Składniki: 50 dag kaszy gryczanej, półtora kilograma ziemniaków, jedna duża cebula, sól, pieprz do smaku, gotowe ciasto na pierogi.

Wykonanie: kaszę uparować i wystudzić, ziemniaki obrać i ugotować. Oba składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Wkroić świeżą cebulę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Nakładać farsz na krążki ciasta, gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z kwaśną śmietaną. Można dodać skwarki ze słoninki. Smacznego.

Pierogi z bryndzą

Składniki: 50 dag bryndzy, 30 dag ziemniaków, 10 dag smalcu ze skwarkami, kilogram mąki, jako, woda, sól, 50 dag słoniny.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę razem z bryndzą. Rozgrzewamy tłuszcz i wlewamy do bryndzy z ziemniakami, dobrze wyrabiamy. Solimy mało, gdyż bryndza jest słona.

Przygotowujemy ciasto na pierogi, wałkujemy i wykrawamy małe kółka. Nakładamy farsz na ciasto, sklejamy pierogi. Nastawiamy wodę i gotujemy pierogi. Słoninę kroimy w paski i smażymy na skwarki. Po wyjęciu pierogów z wody okraszamy skwarkami.

Pierogi ruskie

Składniki: na ciasto: pół kilo mąki pszennej, 1 żółtko, 1 łyżka masła, 250 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka soli. Na farsz: kilogram ziemniaków, pół kilo twarogu, 2 cebule, sól, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, zostawić na parę godzin. Obrać ze skórki, rozgnieść widelcem. Dodać pokruszony twaróg, zeszkloną cebulę, doprawić solą z pieprzem. Odstawić na godzinę, żeby farsz nabrał smaku.

Do miski wyspać mąkę, sól, wbić żółtko, wymieszać składniki i wolno wlewać wodę mieszając ciasto. Zagnieść na gładko i rozwałkować na stolnicy. Wykrawać szklanką okrągłe placuszki, nakładać farszu i sklejać po brzegach, wyrabiając wzorek. Wrzucać partiami na osoloną wodę, tak żeby się nie stykały.

Kiedy wypłyną na wierzch, podawać polane cebulką przesmażoną na oleju lub skwarkami z boczku.

Pierogi markuszowskie

Składniki: na ciasto: 4 szklanki mąki, 1 kostka masła, 1 szklanka śmietany, 2 dag drożdży, 1 płaska łyżeczka soli. Na farsz: 50 dag białej kapusty, 50 dag pieczarek, 2 cebule, 2 marchewki, sól, pieprz ziołowy. I jeszcze 5 dag pestek z dyni, 1 jajko, olej.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto i odstawić, żeby odpoczęło. Kapustę pokroić w kostkę i obgotować. Odsączyć, dodać podsmażoną cebulę i marchewkę. Wymieszać farsz, doprawić, podsmażyć na maśle. Ciasto rozwałkować, pokroić na kwadraty. Nakładać farsz, składać na pół po przekątnej, zlepić brzegi. Pestki z dyni zmielić w maszynce. Posypać pierogi, posmarować jajkiem. Piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż będą złote i chrupiące.

Pozostałe informacje

Courtney Ramey jest ostatnio w znakomitej dyspozycji

Hit w hali Globus. PGE Start Lublin gra z Anwilem Włocławek

PGE Start Lublin podejmie Anwil Włocławek – lidera rozgrywek. Spotkanie zaplanowano na niedzielę (godz. 15.30), a transmisję będzie można obejrzeć w serwisie emocje.tv

Koncert symfoniczny w Filharmonii Lubelskiej – „Tańce Trójmorza”
koncert
17 stycznia 2025, 19:00

Koncert symfoniczny w Filharmonii Lubelskiej – „Tańce Trójmorza”

Dzisiejszy wieczór w Filharmonii będzie pełen tanecznych inspiracji – od węgierskich melodii Brahmsa, przez rumuńskie tańce Bartóka i Enescu, po słowiańskie rytmy Dvořáka. Przeniesiemy się w różnorodne światy muzyki ludowej.

Czuby Południowe bez ciepłej wody. Na jak długo?

Czuby Południowe bez ciepłej wody. Na jak długo?

Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej zapowiada prace na sieci ciepłowniczej. Mieszkańcy trzech ulic w dzielnicy Czuby nie będą mieć ciepłej wody.

Motor zagra dzisiaj sparing z MTK Budapeszt

Motor zagra dzisiaj drugi sparing podczas zimowych przygotowań. Będzie transmisja

Piłkarze Motoru od soboty szlifują formę w tureckim Belek. W piątek zagrają drugi mecz kontrolny podczas przygotowań do rundy wiosennej. Żółto-biało-niebiescy mieli w planach dwa spotkania, ale ostatecznie do skutku dojdzie tylko sparing z MTK Budapeszt. Zawody rozpoczną się o godz. 14.30, a klub z Lublina zapowiada transmisję na swoim kanale YouTube.

„Psychofan” ze Śląska nie podejdzie i nie pokieruje

„Psychofan” ze Śląska nie podejdzie i nie pokieruje

Dozór policji i zakaz zbliżania się do pokrzywdzonej - między innymi takie środki zapobiegawcze zastosowała prokuratura wobec mieszkańca województwa śląskiego. Mężczyzna, za pośrednictwem mediów społecznościowych, nękał 20-letnią mieszkankę Tomaszowa Lubelskiego. 21-latek założył około 60 kont, z których pisał do kobiety. Kiedy pojawił się w miejscu pracy pokrzywdzonej, przestraszona 20-latka zgłosiła sprawę na policję.

Bolesław Leśmian urodził się w 1877 roku w Warszawie. W 1918 przyjechał do Hrubieszowa, a cztery lata później zamieszkał w Zamościu, gdzie miał własną kancelarię notarialną
23 stycznia 2025, 16:00

O Leśmianie w książnicy. Biblioteka zaprasza na pogawędkę

Spotkań z tego cyklu było kilka. Pierwsze tegoroczne w ramach projektu "Czwartki u Stanisława" odbędzie się 23 stycznia i zostanie poświęcone Bolesławowi Leśmianowi.

Uroczyste podpisanie 1000. Umowy w ramach programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego w dniu 23 grudnia 2024 r., fot. Łukasz Frączek, UMWL.

1000. umowa w ramach Funduszy Europejskich podpisana!

23 grudnia 2024 r. Marszałek Województwa Lubelskiego Jarosław Stawiarski, Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Piotr Breś oraz Dyrektor Samodzielnego Publicznego Sanatorium Rehabilitacyjnego im. Janusza Korczaka w Krasnobrodzie Barbara Kowal podpisali 1000. umowę o dofinansowanie projektu w ramach programu Fundusze Europejskie dla Lubelskiego 2021-2027. Umowa ta dotyczy projektu pn. Przebudowa, remont i zmiana sposobu użytkowania zespołu pałacowo - parkowego w Samodzielnym Publicznym Sanatorium Rehabilitacyjnym im. Janusza Korczaka w Krasnobrodzie i opiewa na 22,6 mln zł, z czego 19,2 mln zł to wsparcie z Funduszy Europejskich w ramach Innego Instrumentu Terytorialnego (IIT). W wydarzeniu wzięli udział również: Wicemarszałek Województwa Lubelskiego Marek Wojciechowski, Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Marcin Szewczak oraz Dyrektor Przedstawicielstwa Komisji Europejskiej w Polsce Katarzyna Smyk.

Lider ChKS Chełm wygrał 18. mecz z rzędu

ChKS Chełm znowu górą, licznik zwycięstw nadal bije

W spotkaniu otwierającym 19. kolejkę ChKS Chełm pokonał na wyjeździe BBTS Bielsko-Biała 3:0. Statuetkę MVP wywalczył rozgrywający lidera Jay Blankenau.

Blisko 2 promile, zakaz kierowania i „nieczynne prawko”

Blisko 2 promile, zakaz kierowania i „nieczynne prawko”

Policjanci ruchu drogowego zatrzymali 38-latka, który kierował audi. Miał prawie 2 promile alkoholu w organizmie i zakaz kierowania pojazdami mechanicznymi wydany przez sąd. Mało tego. Chciał przechytrzyć mundurowych i pokazał policjantom blankiet nieaktywnego prawa jazdy. Liczył, że „się uda”. Grozi mu kara pozbawienia wolności do 5 lat.

Uknuł chytry plan, aby ukraść skarpetki i telefon

Uknuł chytry plan, aby ukraść skarpetki i telefon

Pod dozór Policji trafił 17-latek oraz jego 37-letnia znajoma. Oboje odpowiedzą za kradzież rozbójniczą na przypadkowo poznanym 29-latku. Poszło o skarpetki i telefon.

Blankiet mandatowy na kwotę 3000 zł

Trzech piratów w trzy dni. Razem otrzymali 39 punktów i zapłacą 6000 złotych

Policjanci ruchu drogowego w Zamojskiem zarzucili sieć. W Jarosławcu złapali pirata, który mknął w ternie zabudowanym 107 km/h. Mężczyzna został ukarany mandatem w wysokości 1500 zł i 13 pkt. karnymi. Szofer w BMW na ul. Legionów w Zamościu przekroczył limit o 53 km/h. Jego „sponsoring” również wyceniono na 1500 zł. Pierwsza lokata przypadła jednak kierowcy opla, który stracił prawo jazdy na 3 miesiące. Dodatkowo okazało się, że był już wcześniej notowany za przekroczenie prędkości, dlatego otrzymał wysoki mandat, 3000 zł, w warunkach tzw. recydywy drogowej.

Uratowali mężczyznę przed śmiercią

Uratowali mężczyznę przed śmiercią

Gdyby nie interwencja policjantów z Żółkiewki, to ostatnia noc dla 43-latka mogłaby zakończyć się tragicznie. Na terenie jednej z posesji znaleźli mężczyznę, który leżał w śniegu. Był bardzo zziębnięty, dodatkowo nietrzeźwy.

Kolejki w lubelskim ZUS, większość to wdowy i wdowcy składający wnioski o świadczenia. Urzędnicy podkreślają, że czasu na ich złożenie jest jeszcze bardzo dużo więc nie ma żadnych powodów do pośpiechu

Seniorzy ruszyli po wdowie renty. Wdowcy dostaną wsparcie

Do Zakładu Ubezpieczeń Społecznych w całym województwie lubelskim wpłynęło już blisko 7 tys. wniosków o tzw. rentę wdowią, a do KRUS około pół tysiąca. W oddziałach tworzą się kolejki, chociaż powodu do pośpiechu nie ma - czas na złożenie wniosku mija z końcem lipca. Wtedy ruszy także wypłata świadczeń.

Profesor Leszek Mądzik Honorowym Obywatelem Lublina
Dużo zdjęć
galeria

Profesor Leszek Mądzik Honorowym Obywatelem Lublina

Eksperymentuje z różnymi formami sztuki i często wykracza poza utarte schematy. To w Lublinie rozwinął skrzydła, a teraz został za to uhonorowany.

Karetka dojedzie do nich szybciej
galeria

Karetka dojedzie do nich szybciej

Ambulans szybciej dojedzie do mieszkańców Michowa i okolic. W czwartek otwarto tam nowy punkt wyjazdowy zespołu ratownictwa medycznego.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium