Spróbujcie moich potraw. Mówią, że palce lizać:)
Sałatka kopenhaska
25 dag ugotowanej ryby
kwaszony ogórek
2 pomidory
mała cebula
1-2 jabłka
pół szklanki majonezu
4 jajka ugotowane na twardo
sól
pieprz
musztarda
Wykonanie:
Z ugotowanej ryby wyjąć kręgosłup i ości, pokrajać w małe kawałki. Ogórki, cebulę jabłka jajka i pomidory obrać, pokrajać w drobną kostkę.
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić łyżeczką musztardy, solą i pieprzem.
Jaja a\'la Rancho
1/4 szklanki posiekanej cebuli
1 roztarty ząbek czosnku
2 łyżki oleju jadalnego
1 szklanka g o przecieru pomidorowego lub sosu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka oregano, tymianku lub majeranku
1/2 łyżeczki soli
6 grzanek.
Wykonanie:
W garnuszku z rozgrzanym olejem smażyć cebulę i czosnek przez 5 min.
Wlać przecier pomidorowy, dodać cukier, oregano, doprawić solą i pieprzem do smaku, zagotować i gotować dalej na małym ogniu przez 10 min., mieszając kilka razy.
Opiec grzanki i usmażyć sadzone jajka.
Grzanki z jajami ułożyć na talerzu i polać sosem.
Omlet po antylsku
8 jaj
1 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
kilka łyżek wody
5-10 dkg posiekanego surowego boczku
1/2 szklanki posiekanej cebuli.
1 duża świeża papryka pokrajana w małą kostkę.
Wykonanie:
Jaja ubić z solą, pieprzem i wodą.
Boczek smażyć na średnim ogniu przez 5 min.
Skwarki przełożyć na talerzyk. Na patelni pozostawić 3-4 łyżki tłuszczu.
Ułożyć cebulę i paprykę, smażyć na małym ogniu przez 10 min., nie dopuszczając do zrumienienia.
Wlać jaja i dalej smażyć na małym ogniu, gdy omlet zetnie się od spodu, unieść szerokim nożem jego brzeg tak, aby reszta masy spłynęła na dno patelni i smażyć dalej.
Omlet złożyć na pół.
Podawać posypany skwarkami z boczku i grzankami.