![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Urszula Plewik, aktorka Stacji Teatr w Konopnicy: To obowiązkowa pozycja na naszym wigilijnym stole. Pochodzę z Galicji, gdzie pierogi ze słodkiej kapusty są na porządku dziennym. Staram się lepić pierogi ze słodką kapustą wedle rodzinnych przepisów, ale zaglądam też do starych książek kucharskich. Na przykład do Monatowej.
![AdBlock](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/user/adblock-logos.png)
Pierogi ze słodkiej kapusty według Marii Monatowej. Receptura z 1910 roku
Dwie główki kapustki pokrajać na cząstki, obgotować na wpół słonej wodzie, posiekać na masę i udusić na maśle, na którem wpierw udusić drobno pokrajaną cebulę. Można dodać łyżkę ugotowanych i posiekanych drobno grzybków i trochę pieprzu. Gdy kapusta już należycie przygotowana, odstawić aby wystygła, przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, nakładać kapustą i lepić. A gdy wszystko gotowe, ugotować w słonej wodzie i odcedziwszy oblać na półmisku rozpuszczonem masłem z przyrumienioną bułeczką lub z przysmażoną cebulką.
Pierogi ze sodką kapustą i serem
W starej książce kucharskiej znalazłam także na ciekawą wersję pierogów ze słodkiej kapusty, gdzie do farszu dodaje się białego sera. Juliuszowa Albinowska w książce „Oszczędne obiady bezmięsne” wydanej w 1927 roku radzi, żeby górkę kapusty zagotować, odcisnąć z wody, posiekać, przesmażyć na 2 łyżkach masła, a gdy ostygnie zmieszać ją z utartym białym serem, dodać 2 łyżki tartej bułki, doprawić pierzem i posolić do smaku. Warto spróbować, bo pierogi mają bardzo ciekawy smak. A teraz rodzinny przepis na pierogi ze słodką kapustą.
Wigilijne pierogi ze słodką kapustą
Składniki: na ciasto 2 szklanki mąki, 1 szklanka wrzącej wody, szczypta soli. Farsz: 1 mała główka świeżej kapusty, 1 duża cebula (nie może być gorzka), garść mrożonego koperku, sól świeżo zmielony pieprz. Na omastę: 2 łyżki masła, 1 cebula, olej.
Wykonanie: kapustę obrać z wierzchnich liści, posiekać, zalać wrzątkiem, posolić, ugotować. Odcedzić, wystudzić. Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać odsączoną kapustę, smażyć 10 minut, pod koniec dodać rozmrożony koperek, doprawić do smaku. Z podanych składników zagnieść ciasto, cienko rozwałkować, wycinać szklanką koła, nakładać farsz, zlepić robiąc falbanki, gotować w osolonej widzie do wypłynięcia. Podawać z podsmażoną na złoto cebulką
![e-Wydanie](https://cdn01.dziennikwschodni.pl/media/public/dziennikwschodni.pl/e-wydanie-artykul.png)