Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

12 grudnia 2022 r.
8:27

Słona cena słodkich świąt. Ile trzeba zapłacić za ciasta w lubelskich cukierniach?

0 1 A A
Torcik karmelowy Royal z chrupką i bezą migdałową to ulubione ciasto klientów Eweliny Księżopolskiej-Białek.
Torcik karmelowy Royal z chrupką i bezą migdałową to ulubione ciasto klientów Eweliny Księżopolskiej-Białek. (fot. To ci się upiecze)

Albo droższe albo mniejsze – to dylemat, przed którym stają przed świętami cukiernicy. Zmiany wymusza wzrost cen składników i kosztów przygotowania ciast. Ceny za słodkości mogą przyprawić o ból głowy ale klienci nie rezygnują. Bo święta są tylko raz w roku i dlatego, że mimo trudności, cukiernicy nie rezygnują z utrzymywania jakości.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W „Za kulisami” zamówienia na świąteczne ciasta można składać do 22 grudnia. W ofercie m.in. różne serniki (130 zł), strucle (110-130 zł), szarlotka z bezą (130 zł) i piernik z powidłami w czekoladzie (120 zł). Hitem i na święta, ale i na co dzień jest sernik japoński pieczony w kąpieli wodnej z białą czekolada i marakują.

Ze względu na wzrost kosztów podnieśliśmy ceny o 10 zł – przyznaje Agnieszka Kolibska i od razu podkreśla, że w tej chwili ceny ciast warunkować będą przede wszystkim błyskawicznie rosnące ceny mediów. – Sytuacja jest kiepska i nie wiemy, co dalej będzie. Pewne jest to, że nigdy nie zejdziemy z jakości. Priorytetem są naturalne składniki i to, że nie używamy sztucznych stabilizatorów. Dlatego postanowiliśmy na symboliczną podwyżkę i zejście z własnej marży. Ponieważ w nowym roku czekają nas kolejne podwyżki wiosenna oferta świąteczna może być jeszcze droższa.

Podwyżki także w „Co słodkie to dobre”. Za sernik nowojorski zapłacić trzeba będzie 170 zł, tort marchewkowy – 160 zł, a za makowiec z bakaliami bez mąki – 200 zł.

– Oczywiście Boże Narodzenie kojarzy się z tradycyjnym sernikiem oraz piernikiem. Rozmawiając z klientami doszłam jednak do wniosku, że pora urozmaicić troszkę tegoroczną świąteczną ofertę. Stąd m.in. torcik ferrero rocher, tarta słony karmel oraz bezglutenowe figowe brownie z musem earl grey – wylicza Magdalena Belniak i przyznaje, że uśredniając, cena ciast jest u niej o ok. 40 proc. większa niż w zeszłym roku. – Nie da się ukryć, że ceny produktów ogromnie wzrosły. Za te świetne jakościowo, trzeba zapłacić naprawdę o wiele więcej. Nie poddaję się jednak i nie szukam tańszych zamienników. Dlatego mimo wzrostu cen wypieków, mam bardzo dużo zamówień. Klienci wiedzą za co płacą, i że np. torcik marchewkowy będzie po brzegi wypchany orzechami.

„To ci się upiecze” zamówienia na świąteczne wypieki przyjmuje do 18 grudnia. W ofercie np. sernik nowojorski z polewą kajmakową (130 zł), tarta makowo-czekoladowa z żurawiną (100 zł), tort piernikowy z pomarańczą (250 zł).

– Jest typowa świąteczna klasyka ale największym zainteresowaniem cieszy się torcik karmelowy Royal z chrupką i bezą migdałową. Ledwo zaczęliśmy przyjmować zamówienia, a już na tę pozycję mieliśmy ich kilkanaście – przyznaje Ewelina Księżopolska-Białek. – Mimo inflacji zainteresowanie świątecznymi ciastami jest bardzo duże. Już pod koniec listopada klienci pytali o bożonarodzeniową ofertę. Na pieniądze tak naprawdę nie zwracali uwagi ale wiem, że wszyscy mają teraz trudniej niż do niedawna. Dlatego nie chciałam podnosić cen do poziomu, który pokryłby koszty droższych składników. Stąd decyzja by zmniejszyć średnicę ciast. To niewielka, bo zaledwie centymetrowa zmiana ale z finansowego punktu widzenia jest dla mnie bardzo ważna.

Zamówienia na świąteczne słodkości przyjmuje też pracownia cukiernicza „Piekę Słodko”. W ofercie piernik staropolski (70 zł), sernikbox (150 zł) ale także monoporcja bombka z czekoladowym kremem bawarskim i wiśniami w korzennym ciasteczku (14 zł sztuka) czy donuty brownie renifery (5 szt. za 45 zł).

 – Nie jest niespodzianką, że święta w tym roku będą droższe niż w roku ubiegłym. Ciężko jest mi tutaj oszacować o ile, natomiast przez szalejącą inflację wszystkie produkty spożywcze mocno podrożały dlatego my też byliśmy zmuszeni do podniesienia cen za swoje wypieki – przyznaje Weronika Siembida. – Pomimo tego nie narzekamy na brak zamówień. Wbrew pozorom z roku na rok jest ich coraz więcej.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Miał być sylwester w Zakopanem, a jest utrata pieniędzy

Miał być sylwester w Zakopanem, a jest utrata pieniędzy

Sylwestrowa gorączka jeszcze przed nami, ale już teraz warto pamiętać, że to również doskonałe żniwo dla oszustów. Przekonał się o tym 19-latek, który planował świętowanie w Zakopanem.

Święta bez domu. W tym czasie nikt nie powinien być samotny
ZDJĘCIA

Święta bez domu. W tym czasie nikt nie powinien być samotny

Wyjątkowy czas spotkań z rodziną przy wigilijnym stole, śmiech dzieci biegających po domu czy magia domowego świątecznego poranka, w domu przystrojonym w bożonarodzeniowe ozdoby. Oni tego nie będą mieli.

Piękne wakacje w Azji z PLL LOT

Piękne wakacje w Azji z PLL LOT

Polskie Linie Lotnicze LOT oferują bezpośrednie połączenia z wieloma ekscytującymi miejscami w Azji, umożliwiając podróżnym odkrywanie egzotycznych kultur, spektakularnych krajobrazów i unikalnej kuchni. Dzięki nowoczesnym samolotom Dreamliner, długie loty są wygodne i przyjemne, co czyni podróżowanie do dalekich krajów jeszcze bardziej dostępne. Przedstawiamy kraje, do których można się udać z PLL LOT, wraz z poradami dotyczącymi planowania podróży.

Zabieg wykonywany podczas otwarcia Lubelskiego Ośrodka Spastyczności

Kompleksowe leczenie pacjentów neurologicznych. Otwarto Lubelski Ośrodek Spastyczności

W Uniwersyteckim Szpitalu Klinicznym Nr 4 w Lublinie otwarto Lubelski Ośrodek Spastyczności. To pierwsza tego typu placówka w województwie lubelskim, która pomoże pacjentom neurologicznym uporać się ze skutkami choroby.

Jak dobrze znasz kolędy? Quiz dla prawdziwych kolędników
QUIZ

Jak dobrze znasz kolędy? Quiz dla prawdziwych kolędników

Wigilia to czas gdy przy świątecznym stole rozbrzmiewają kolędy. A znasz bardzo dobrze ich tekst?

Paweł Socha w rundzie jesiennej wiele razy ratował Świdniczankę od straty gola

Świdniczanka planuje pięć-sześć transferów. „Rozmawialiśmy z grubo ponad 50 piłkarzami”

Zima w ekipie Świdniczanki będzie pracowita. I trudno się dziwić. Po rundzie jesiennej drużyna Łukasza Gieresza jest jednym z kandydatów do spadku. W tabeli znajduje się na trzecim miejscu, ale od końca. Do bezpiecznej strefy traci siedem punktów. Trener i dyrektor sportowy Mateusz Pielach prowadzą rozmowy z zawodnikami, a do klubu może przyjść nawet pięciu-sześciu zawodników.

O dawnych tradycjach opowiada Agata Witkowska z Muzeum Wsi Lubelskiej
WYWIAD
galeria

Choinka, pusty talerz i sianko. Skąd to się wzięło?

Wigilijne potrawy były zawsze postne, a ich liczba zależała od regionu i zamożności gospodarzy. Na Lubelszczyźnie liczba dań była często nieparzysta: pięć, siedem, a u bogatszych trzynaście – rozmowa z AGATĄ WITKOWSKĄ z Działu Edukacji i Promocji Muzeum Wsi Lubelskiej.

Samotni i bezdomni już zasiedli przy wigilijnym stole
ZDJĘCIA
galeria

Samotni i bezdomni już zasiedli przy wigilijnym stole

Lubelska Caritas jak co roku zorganizowała Wigilię dla potrzebujących. Nie zabrakło wspólnego posiłku, kolędowania i łamania się opłatkiem.

Świąteczna piosenka i życzenia od siatkarzy Bogdanki LUK Lublin
film

Świąteczna piosenka i życzenia od siatkarzy Bogdanki LUK Lublin

Wiadomo, że na parkiecie radzą sobie znakomicie. Sprawdźcie, jak siatkarze Bogdanki LUK Lublin spisali się przy mikrofonie. Wilfredo Leon i spółka zaprezentowali swoją wersję świątecznej piosenki „Pada śnieg, pada śnieg”. A przy okazji złożyli kibicom życzenia na święta.

Gdzie jest święty Mikołaj? Sprawdź, czy już do ciebie leci
RADAR

Gdzie jest święty Mikołaj? Sprawdź, czy już do ciebie leci

W Wigilię i Boże Narodzenie najwięcej pracy ma święty Mikołaj. Ten najprawdziwszy z Laponii, wyruszył już w drogę ze świątecznymi prezentami.

Serwis wózków widłowych – 5 powodów, dla których warto naprawiać wózek u producenta

Serwis wózków widłowych – 5 powodów, dla których warto naprawiać wózek u producenta

Wózki widłowe muszą regularnie przechodzić serwis. Jakakolwiek usterka w obrębie takich maszyn może bowiem powodować poważne zagrożenie dla pracowników. Gdzie najlepiej naprawić taki pojazd? Poznaj zalety serwisu wózków widłowych u producenta. Kto może znać lepiej budowę pojazdów i wiedzieć, jakie usterki zdarzają się w nich najczęściej, jeśli nie ich producent? To jasne. Dlatego w przypadku serwisu wózków widłowych – podobnie jak w przypadku innych pojazdów – naprawy wykonywane bezpośrednio przez producenta są najbezpieczniejszą, najbardziej polecaną i w długofalowej perspektywie najbardziej opłacalną opcją. Jakie konkretnie korzyści płyną z takiego rozwiązania?

Pijany pojechał po karpia – trafił na policję

Pijany pojechał po karpia – trafił na policję

37-latek wybrał się samochodem po karpia na wigilię. Nie przeszkadzały mu w tym blisko 2 promile alkoholu w organizmie.

Takiej choinki jak ta, nie ma chyba w całej Polsce!
ZDJĘCIA
galeria

Takiej choinki jak ta, nie ma chyba w całej Polsce!

Chyba się nie pomylimy jak napiszemy że choinka, która stanęła pod Urzędem Miasta Świdnik jest wyjątkowa w skali całego kraju. Ma ona przypominać i dbać o nasze bezpieczeństwo.

MACIEJ BARTON, SZEF KUCHNI W OSTOJA CHOBIANICE, PASJONAT TRADYCYJNEJ POLSKIEJ KUCHNI
MAGAZYN

Pasztety i pierogi, czyli ostatnie przygotowania przed wigilią

Podczas przygotowywania dań na domową wigilię będę posiłkował się sprawdzonymi przepisami Hanny Szymanderskiej, pierwszej damy polskiej kuchni. Polecam jej książkę „Wigilia”. Przyrządzę kaszubski pasztet ziemniaczany, pasztet z karpia i ulubione przez Hanię pierogi z gryczanej mąki, które mają korzenie u Was; na wschodzie.

Przemysław Jasiński (Motor Lublin): Liczymy te dane, które mają wpływ na nasz proces treningowy

Przemysław Jasiński (Motor Lublin): Liczymy te dane, które mają wpływ na nasz proces treningowy

Rozmowa z Przemysławem Jasińskim, asystentem trenera w sztabie Motoru Lublin

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium