Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 października 2021 r.
16:23

Jesienny przysmak. Na obiad może ziemniaki?

1 0 A A
Cepeliny
Cepeliny

Najlepsze ziemniaki są z ogniska. W dalszej kolejności idą placki ziemniaczane, leniwe, kotlety i pierogi ziemniaczane i zupy ziemniaczane. Ziemniaki najlepiej smakują jesienią.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ziemniak musiał przebyć bardzo długą drogę, która zajęła mu 300 lat, by przestać być uznawanym za jedzenie trujące, barbarzyńskie i diabelskie – twierdzi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Do Polski kartofle miały trafić za sprawą króla Jana III Sobieskiego, który po odsieczy wiedeńskiej przysłał Marysieńce worek ziemniaków.

W Wilanowie ziemniaki najpierw uprawiano jako roślinę ozdobną, pierwsze potrawy z ziemniaków nie wzbudziły większego zainteresowania. W XIX wieku były już bardzo popularne; robiono z nich nawet polski parmezan. Ugotowane ziemniaki mieszano z białym serem, wyrabiano i podsuszano. Dziś bez ziemniaków nie wyobrażamy sobie polskiego stołu. Oto najsmaczniejsze dania z ziemniaków, w sam raz na jesienny stół.

Cepeliny

Składniki: 2 kg ziemniaków, 2 jajka, sól. Na farsz: 40 dag wołowiny, 20 dag wieprzowiny, 1 cebula, 1 jajko, czosnek, sól, pieprz, słonina lub boczek.

Wykonanie: przygotować farsz: mięso zemleć, dodać podsmażoną cebulę i posiekany czosnek, jajko, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, odstawić.1,5 kg surowych ziemniaków zetrzeć na tarce, odcisnąć. Pozostałe ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i utłuc. Wymieszać ze startymi ziemniakami, dodać jajka, posolić, wyrobić. Z powstałego ciasta formować nieduże placki, na każdy nakładać nadzienie, zlepić brzegi i formować podłużne pyzy. Gotować w osolonej wodzie 30 minut. Podawać ze słoniną, wymieszaną z cebulką lub skwarkami z boczku.

Kopytka

Składniki: 1 kg ziemniaków ugotowanych, 1 jajo, półtorej szklanki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, bułka tarta, margaryna lub słonina do polania.

Wykonanie: ugotowane ziemniaki ostudzić i przepuścić przez maszynkę, dodać mąkę, jajo i szybko zagnieść ciasto. Formować wałeczki o średnicy 2,5 cm, spłaszczać je nożem i kroić ukośne kulki długości 3-4 cm. Gotować ok. 5 minut we wrzącej osolonej wodzie. Wybierać łyżką cedzakową, odsączyć, okrasić stopioną margaryną i zrumienioną bułką lub słoniną ze skwarkami.

Kotlety ziemniaczane po włodawsku

Nadbużańskie gospodynie nie podają składników regionalnych dań. Miarę mają w oku. Jak zrobić kotlety ziemniaczane po włodawsku? 1 kg obranych kartofli gotujemy na parze i gorące ubijamy na miękką masę. Wbijamy 4 jaja, dodajemy dwie łyżeczki cukru, 2 łyżki masła, sól i pieprz. Mocno mieszamy, robimy kotleciki, panierujemy w jajku, tartej bułce i smażymy na złocisty kolor.
Na sos potrzebujemy kilka grzybów, które dusimy na maśle, wsypujemy łyżkę mąki, zasmażamy, wlewamy szklankę bulionu i doprawiamy solą z białym pieprzem. Pół szklanki białego wina uczyni sos delikatnym, szklanka śmietany cięższym i bardziej zawiesistym. Kotlety zalewamy sosem. Zamiast kotletów możemy użyć placków ziemniaczanych.

Leniwe z ziemniakami

Składniki: 20 dag twarogu, 15 dag ziemniaków, 2/3 szklanki mąki, 2 łyżki margaryny, sól, margaryna, tarta bułka do polania.
Wykonanie: obrane i ugotowane ziemniaki i ser przepuścić przez maszynkę, margarynę rozetrzeć, dodać żółtka ser z ziemniakami i ucierać na jednolitą masę. Połączyć z mąką i ubitą na sztywno pianą, delikatnie wymieszać. Na stolnicy posypanej mąką formować wałki, spłaszczyć ich powierzchnię, wycisnąć nożem kratkę i pokroić w skośne romby o szerokości 2-3 cm. Gotować we wrzącej osolonej wodzie, gdy wypłyną, odsączyć i polać stopioną margaryną ze zrumienioną tarta bułką.

Pierogi chłopskie

Składniki: ciasto na mące, wodzie i oleju. Na farsz: 5 dużych ugotowanych ziemniaków, 2 cebule, olej, sól czosnkowa, pieprz.
Wykonanie: ziemniaki utrzeć na grubej tarce. Usmażyć na oleju z posiekaną cebulą i przyprawami. Zagnieść ciasto, rozwałkować, wykroić na porcje, nakładać farsz i wylepić pierogi. Ugotować, posmarować olejem i zapiec w piekarniku. Można okrasić olejem.

Placki ziemniaczane

Składniki: 6 ziemniaków, 2 jajka, pół szklanki mąki, 2 małe cebule, sól, pieprz, 1 opakowanie jogurtu naturalnego, 6 ząbków czosnku, świeża natka pietruszki.

Wykonanie: ziemniaki zmiksować z cebulką, doprawić solą z pieprzem. Na oleju smażyć bardzo cienkie placuszki. Muszą być jasnozłote i chrupiące. Zmiksować jogurt z czosnkiem, polać placki, posypać siekaną natką pietruszki.

Placki ziemniaczane po żydowsku

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 jaja, 2 cebule, 20 dag mąki, 4 pokruszone mace, sól, pieprz, 1 kubeczek dobrej śmietany, smalec gęsi.

Wykonanie: ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce z 1 cebulą. Dodać jaja, mąkę, macę, sól i pieprz. Wymieszać. Nakładać porcje na rozgrzany smalec gęsi. Smażyć na złoto z obu stron. Ułożyć na półmisku, polać śmietaną, obłożyć krążkami cebuli.

Zapiekanka ze świeżym rozmarynem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 20 dag wędzonego boczku, 30 dag pieczarek, 2 cebule, 2 łyżki posiekanego rozmarynu, 3 łyżki masła, sól, pieprz.

Wykonanie: najpierw trzeba ziemniaki pokroić w grubą kostkę. Boczek, pieczarki i cebulę – w drobną. Następnie blachę wysmarować masłem, wyłożyć na nią ziemniaki, boczek i cebulę. Doprawić solą z pieprzem, nałożyć pierzynkę z pieczarek, posypać rozmarynem i wiórkami masła, oprószyć solą i pieprzem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 40 minut. Jeśli lubicie śmietanowe smaki, można wszystko podlać szklanką tłustej, kwaśnej śmietany. Można także dodać garść startego parmezanu.

Ziemniaki faszerowane

Składniki: 8 ziemniaków, 1 szklanka sosu śmietanowo – cebulowego, natka pietruszki, sól, pieprz. Na farsz: 20 dag wątróbki drobiowej, 4 dag słoniny, 1 cebula, sól.

Wykonanie: ziemniaki wyszorować, ugotować w łupinach. Obrać i wydrążyć. Pokroić słoninę w drobną kostkę, podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i wątróbkę pokrojoną w kawałki. Usmażyć, doprawić pieprzem, na końcu posolić. Napełnić ziemniaki, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać sosen śmietanowym i zapiec. Na talerzach posypać pietruszką.

Czym faszerować? Można pikantnym mięsem, można pomidorami, można kabaczkiem. Można pieczarkami. Rewelacyjnie smakują z pikantnym twarogiem.

Ziemniaki jak z ogniska

To patent Kuby Piętowskiego, który w restauracji 2 PI ER podaje je do schabowego z kostką. Jak zrobić takie ziemniaki? – Sprawa jest bardzo prosta. Ziemniaki szorujemy i pieczemy ze skórką w piekarniku. W międzyczasie mieszamy mąkę z solą. Upieczone ziemniaki obtaczamy w mące z solą i chwilę zapiekamy – mówi Piętowski.

Ostatnio ziemniaki jak z ogniska serwuje szef Arkadiusz Krzesiak w swojej restauracji „Uwędzona inaczej”. Ziemniaki gotuje, piecze na grillu i podwędza. Receptury do końca zdradzić nie chce, ale są doprawdy znakomite.

Ziemniaki z kombiwara

Najlepsze pieczone ziemniaki wychodzą z kombiwara. Spróbowałem ich po raz pierwszy u Barbary i Stanisława Bałdygów. Dostałem przepis i zabrałem się do dzieła. Po starannym wyszorowaniu ziemniaki kroję na pół. Dno kombiwaru smaruję oliwą, wykładam liśćmi kapusty. Skrapiam je oliwą. Przekrojone połówki ziemniaków nacieram ząbkami czosnku, oblepiam czosnkiem, solę i układam na liściach skórką do góry. Całe towarzystwo skrapiam oliwą, obficie posypuję kminkiem i włączam kombiwar. Jak chcę mieć ziemniaki szybciej – nakłuwam każdy drewnianą szpatułką. Za 1,5 godziny otwieram kombiwar i po kuchni roznosi się zapach. Najpierw pachnie przypalona skórka, potem kminek, w końcu czosnek.

Ziemniaki w śmietanie

Składniki: 6 średnich ziemniaków, 3 łyżki drobno posiekanej cebuli, 8 łyżek śmietany, 1 łyżka grubo zmielonego pieprzu, sól.
Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać, wrzucić do garnka, dodać cebulę i śmietanę. Dobrze wymieszać drewnianą łyżką, podczas mieszania ziemniaki rozpadną się na mniejsze kawałki. Część kawałków można rozgnieść. Posypać pieprzem, ewentualnie dosolić. Śmietanę można zastąpić wiejskim olejem.

Ziemniaki jak z ogniska (fot. Małgorzata Sulisz)
e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Plac Litewski zaświeci najpierw dla dzieci, a potem dla Ukrainy
Lublin

Plac Litewski zaświeci najpierw dla dzieci, a potem dla Ukrainy

Miasto Lublin włącza się w akcję Międzynarodowego Dnia Zapobiegania Przemocy Wobec Dzieci. Nie zapomną także o tysięcznym dniu od rosyjskiej agresji na Ukrainę.

Śledztwo w sprawie wyciętych drzew. Ocenią skalę zniszczeń przy Gęsiej
Lublin

Śledztwo w sprawie wyciętych drzew. Ocenią skalę zniszczeń przy Gęsiej

Wracamy do sprawy drogi dojazdowej w okolicy ul. Gęsiej. Deweloperowi przeszkadzały drzewa, więc je wyciął i szybko zabrał z działki. Dopiero po naszej interwencji sprawę podjął Urząd Marszałkowski. Trwa śledztwo i szacowanie skali zniszczeń.

W poprzednich latach w konkursie brali udział wokaliści z różnych rejonów województwa
23 listopada 2024, 10:00

Dla Ciebie Polsko – konkurs patriotycznej piosenki już w weekend

Zgłoszenia są przyjmowane do środy (20 listopada), ale już wiadomo, że w sobotę na scenie Hrubieszowskiego Domu Kultury zaprezentuje się kilkudziesięciu wykonawców. Będą walczyć o nagrody podczas Konkursu Piosenki Patriotycznej „Dla Ciebie Polsko”.

Muzyczny hołd dla Lemmyego
koncert
22 listopada 2024, 19:30

Muzyczny hołd dla Lemmyego

Już 22 listopada (piątek) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt będziecie mogli zobaczyć Orgasmatron, supergrupę, która hołduje twórczości Lemmyego Kilmistera i formacji Motörhead.

Małgorzata Bzówka, Krzysztof Turczyn i Andrzej Smyk spotkali się w poniedziałek z dziennikarzami, aby wyjaśnić na czym polegały „insynuacje i pomówienia” Franciszka Josika. Wszyscy zapewniali, że działali zgodnie z prawem. Mówili też, że ewentualnego prokuratorskiego śledztwa się nie obawiają, bo „nie mają nic do ukrycia”
Zamość

„Korupcyjny układ” w PGK? Jest odpowiedź na zarzuty prezesa

Deweloperska firma nie zamierza już płacić podatków w Zamościu. Przeniesie się poza miasto. To jeden z efektów piątkowej konferencji prasowej obecnego prezesa PGK. „Padły tam nieprawdziwe informacje, insynuacje i pomówienia” – przekonują udziałowcy spółki Cegielnia Inwestycje, byli pracownicy PGK.

Zamojska klasa okręgowa. Grom Różaniec na autostradzie do awansu

Zamojska klasa okręgowa. Grom Różaniec na autostradzie do awansu

Za nami półmetek sezonu 2024/2025 „najciekawszej ligi świata”. I jak zwykle przydomek ten pasuje do rozgrywek jak ulał. Choć zgodnie z przewidywaniami mistrzem jesieni został Grom Różaniec, to za plecami lidera doszło do wielu zaskakujących rozstrzygnięć

Po słynnych happeningach, gdzie na rusztowaniach przy swojej kamienicy Janusz Palikot konsumował ostentacyjnie alkohol pozostało gorzkie wspomnienie

Janusz Palikot już tu nie mieszka

Janusz Palikot, który 3 października br. został zatrzymany przez CBA i potem aresztowany pod zarzutami oszustw i przywłaszczania mienia stracił kamienicę na Starym Mieście w Lublinie, którą zajął komornik

Zachęcali do zatrudniania osób z chorobami psychicznymi. Przeciw stygmatyzacji
praca
galeria

Zachęcali do zatrudniania osób z chorobami psychicznymi. Przeciw stygmatyzacji

Jak przełamywać bariery i przeciwdziałać stygmatyzacji pracowników niepełnosprawnych lub zmagających się z zaburzeniami psychicznymi - zastanawiali się uczestnicy konferencji poświęconej temu problemowi. Wydarzenie zorganizował Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Lublinie.

Rewolucja w strefie płatnego parkowania
Dzień Wschodzi
film

Rewolucja w strefie płatnego parkowania

Od poniedziałku dwa pojazdy prowadzą e-kontrolę w Strefie Płatnego Parkowania w Lublinie. O tej małej rewolucji PZM rozmawiamy z Grzegorzem Malcem, dyrektorem Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego w Lublinie. Zamiany pozwolą to na zwiększenie liczby kontroli oraz usprawni funkcjonowanie samej strefy.

Boisko w Biskupicach od 1,5 roku było domem Tura Milejów

Tur Milejów wraca do domu. Koniec remontu klubowych obiektów

Tur Milejów wraca do siebie i będzie mógł pochwalić się jednym z najnowocześniejszych kompleksów sportowych w regionie.

Porady stomatologiczne dla seniorów – studenci zapraszają na darmowe konsultacje

Porady stomatologiczne dla seniorów – studenci zapraszają na darmowe konsultacje

Samobadanie, higiena, protetyka i leczenie. Od dzisiaj taka oferta czeka na osoby starsze w Uniwersyteckim Centrum Stomatologii. Warto z niej skorzystać.

Bogdanka LUK Lublin zaczyna dzisiaj rywalizację w europejskich pucharach

Bogdanka LUK Lublin zaczyna rywalizację w Challenge Cup. Dwumecz z Maccabi Tel Awiw w hali Globus

Bogdanka LUK Lublin rozpoczyna rywalizację w 1/16 finału CEV Volleyball Challenge Cup 2025. Przeciwnikiem lublinian będzie Maccabi Tel Awiw z Izraela. Pierwszy mecz zostanie rozegrany we wtorek, drugi w środę. Oba odbędą się w hali Globus o godz. 18.

Lublin. Pijany z zakazem i narkotykami w aucie

Lublin. Pijany z zakazem i narkotykami w aucie

23-latek zwrócił na siebie uwagę na stacji, gdzie kupował alkohol. Gdy policja zatrzymała go do kontroli, szybko przesiadł się na tylny fotel. Miał się czego obawiać.

Liga Narodów. Polacy spadają do Dywizji B! Memy po meczu lepsze, niż wynik
galeria

Liga Narodów. Polacy spadają do Dywizji B! Memy po meczu lepsze, niż wynik

Trzy edycje w Dywizji A w Lidze Narodów i koniec. W ostatnim meczu w tym roku reprezentacja Polski przegrała na PGE Stadionie Narodowym ze Szkocją 1:2. Znów zawiodła skuteczność, bo Biało-Czerwoni okazji do zdobycia goli mieli bardzo wiele, a wykorzystali tylko jedną po fenomenalnym strzale Kamila Piątkowskiego.

 Emil Korytko: u nas nieznany, w Słowenii bohater narodowy
Galeria Ratusz
galeria

Emil Korytko: u nas nieznany, w Słowenii bohater narodowy

Emil Korytko to polski zesłaniec i patriota, który w Słowenii cieszy się szacunkiem należnym bohaterom narodowym. Tę ważną dla Polaków i Słoweńców postać przybliża otwarta w Lublinie wystawa.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium