W najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem” zapraszamy w kulinarną podróż po świecie naturalnych olejów, kasz i mąk, gdzie tradycja spotyka się z nowoczesnością.
Razem z Jolantą Pecio – ekspertką z ekologicznego gospodarstwa w Zabłociu – odkryjemy bogactwo smaków olejów: od gorczycowego, który smakuje jak dobra musztarda, przez olej z lnu brązowego, który w smaku przypomina tran, po delikatnie orzechowy tłoczony z lnu złotego.
– W naszym gospodarstwie ekologicznym od oleju wszystko się zaczęło. To był początek przygody z przetwórstwem wtedy, kiedy pomyśleliśmy, że warto przetwarzać to, co daje nam matka ziemia – mówi Jolanta Pecio, która prowadzi wraz z mężem prowadzi ekologiczne gospodarstwo Skarby Natury z Zabłocia.
Dowiemy się, które oleje wspierają zdrowie wątroby, jak olej z czarnuszki może pomóc alergikom oraz dlaczego olej krokoszowy to hit w diecie diabetyków. Pani Jolanta opowie nam jaki olej stosować na dane dolegliwości oraz pokaże, jak wykorzystać te płynne „skarby natury” nie tylko w sałatkach, ale i w wykwintnych dressingach, a nawet w potrawach na słodko.
Wiesz jak poprawnie przechowywać olej, by zachował wszystkie właściwości? Czy oleje nadają się do smażenia? Dlaczego kasza może być gorzka? W najnowszym odcinku poznamy wiele porad i tipów na temat ekologicznej żywności. Pojawi się także ciekawy pomysł na zbliżające się święta Bożego Narodzenia. Dzięki pomysłowi Jolanty Pecio, twoje śledzie wyjdą idealnie i zaskoczysz gości nowymi smakami.
O olejach, kaszach oraz mąkach w dzisiejszym odcinku „Dziennika ze smakiem”. Cały program dostępny na naszej stronie internetowej oraz w serwisie YouTube. Poprzednie odcinki dziennika ze smakiem dostępne na naszym kanale YouTube. Premierowe odcinki co sobotę o godzinie 11.