Jak zrobić zrazy koronne? Oryginalny przepis:
Składniki: 50 dag udźca wołowego, 10 dag chleba litewskiego, 3 dag chrzanu, 20 dag czosnku askolońskiego, 10 dag siedzunia sosnowego (kozibrody, z własnej działki), 1 łyżeczka musztardy Dijon, 1 szczypta świeżego majeranku, 10 dag kaszy gryczanej, 1 jajko, 10 dag masła, 10 dag smalcu, 100 ml bulionu rosołowego, 1 łyżeczka sosu „Worcester”, sól, pieprz.
Wykonanie: mięso drobno posiekać, włożyć do miski. Dodać musztardę, sos „Worcester”, porwany chleb razowy. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać. Odstawić na godzinę. Z przygotowanego mięsa lepić zraziki na kształt łezki. Smażyć je na smalcu
pod przykryciem przez około 10 minut. Cebulę pokroić w piórka, zeszklić na odrobinie masła, zalać bulionem. Następni układamy ją na naszych wcześniej przygotowanych zrazikach.
Sos z kozibrody. Kozibrodę wypłukać, porwać na małe kawałki. Na patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, zeszklić, włożyć kawałki kozibrody, oprószyć solą i pieprzem, smażyć razem 15 minut, aż woda odparuje, a grzyb zmięknie. Wtedy też wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu, aż sos zgęstnieje, na samym końcu dodać majeranek.
Kasza prażona. Kaszę przebrać. Rozgrzać dużą patelnię, wsypać kaszę, prażyć na małym ogniu, potrząsając patelnią. Po 5 minutach gotowe.
Zraziki układać na talerzach, obkładać cebulą, dodać kozibrodę w sosie i kaszę. Podawać z zielonymi, kiszonymi pomidorami.