Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lubelskie

4 maja 2024 r.
11:57

Przepisy na grilla: młoda kapusta

9 przepisów na majówkę od mistrza Waldemara Sulisza
9 przepisów na majówkę od mistrza Waldemara Sulisza (fot. MS)

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Zaczynamy od młodej, zasmażanej kapusty. Obowiązuje tu zasada im mniej, tym lepiej. Mniej dodatków, mniej przypraw, albowiem chodzi o to, żeby nie zagłuszyć wspaniałego smaku młodej kapusty. Danie będzie tak pyszne, że rodzina poprosi cię o dokładkę.

 

Młoda kapusta zasmażana

SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 2 słodkie cebule, 1 pęczek koperku, pół kostki dobrego masła, szklanka bulionu warzywnego, 3 łyżki mąki, sól, biały pieprz.

WYKONANIE: kapustę obrać z zewnętrznych liście, pokroić na ćwiartki, opłukać. Każdą ćwiartkę pokroić na centymetrowe paski. Na głębokiej patelni przesmażyć na maśle pokrojone w kostkę cebule, dodać pokrojoną kapustę, podlać bulionem, dusić na wolnym ogniu pół godziny, pod koniec duszenia dodać pokrojony koperek. Na drugiej patelni rozpuścić masło, wsypać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić bulionem i dodać do kapusty. Wymieszać, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z młodymi ziemniakami. A teraz pierogi z młodą kapustą.

 

Pierogi ze słodkiej kapusty według Marii Monatowej

Receptura z 1910 roku Dwie główki kapustki pokrajać na cząstki, obgotować na wpół słonej wodzie, posiekać na masę i udusić na maśle, na którem wpierw udusić drobno pokrajaną cebulę. Można dodać łyżkę ugotowanych i posiekanych drobno grzybków i trochę pieprzu.

Gdy kapusta już należycie przygotowana, odstawić aby wystygła, przygotować ciasto na pierogi, rozwałkować, nakładać kapustą i lepić. A gdy wszystko gotowe, ugotować w słonej wodzie i odcedziwszy oblać na półmisku rozpuszczonem masłem z przyrumienioną bułeczką lub z przysmażoną cebulką. (Receptura z 1910 roku).

 

Młoda kapusta z grochem i śmietaną

SKŁADNIKI: 2 główki młodej kapusty, 50 dag grochu, pół litra śmietany, 2 łyżki masła, łyżka mąki, pęczek koperku, sól, pieprz, ocet jabłkowy na smak.

WYKONANIE: groch namoczyć na noc. Ugotować, odcedzić, rozetrzeć. Poszatkowaną kapustę ugotować i odcedzić. Groch dodać do kapusty, doprawić solą, pieprzem i koperkiem, dodać masło, dusić 10 minut, zaprawić mąką ze śmietaną. Podawać z młodymi ziemniakami.

 

Golonka z młodą kapustą

SKŁADNIKI: 2 golonki tylne, sól, biały pieprz z młynka, 30 g oleju, 0,25 litra gorącej wody, 1 cebula, 1 liść bobkowy, 2 goździki, 2 jagody jałowca, pół szklanki mocnego ciemnego piwa, 50 dag młodej, zasmażanej kapusty.

WYKONANIE: naciąć skórkę ostrym nożem w romby, mocno przyprawić solą i pieprzem. W dużej brytfannie rozgrzać olej, obsmażyć golonki, podlać gorącą wodą. Naszpikować połówkę cebuli goździkami, drugą listkiem laurowym, razem z jałowcem dodać do brytfanny. Wstawić pieca w temperaturze 200 stopni na 2 godziny. Podczas pieczenia podlać resztą gorącej wody. Po godzinie pieczenia polewać golonki piwem po wierzchu, dzięki czemu utworzy się chrupiąca skorka. Po upieczeniu sos z brytfanny przecedzić, dodać wody, polać golonki na półmisku. Podawać z młodą, zasmażaną kapustą.

 

Wege kapuśniak z młodej kapusty

SKŁADNIKI: 50 dag młodej kapusty, 2 cebule, pół selera, 2 marchewki, 2 pietruszki, 2 suszone grzyby, łyżka koncentratu pomidorowego, 6 jagód jałowca, listek, ziele, sól, pieprz, łyżeczka cukru, 1 łyżka masła, 2 łyżeczki mąki, pęczek koperku.

WYKONANIE: namoczone na noc grzyby zalać szklanką przegotowanej wody, ugotować. Obrane warzywa zalać wodą, dodać przyprawy, ugotować. Miękkie warzywa wyjąć z wywaru. Posiekaną kapustę włożyć do rondla, zalać przecedzonym wywarem. Gotować 10 minut. Dodać pokrojone w paseczki grzyby i wywar z grzybów. Pogotować, dodać pokrojone warzywa, koncentrat, sól i cukier na smak. Zaprawić zasmażką z masła i mąki. Na koniec obficie posypać posiekanym koperkiem. Podawać z młodymi ziemniakami na oddzielnym talerzu.

 

Pejzanka z Kozłówki

To zupa z młodą kapustą z piękną historią w tle. Historią z Kozłówki. To właśnie tam 12 września 1926 roku pobrali się Maria Brzozowska z Michałem Zamoyskim. W archiwum Muzeum Zamoyskich w Kozłówce przechowywane jest „Zawiadomienie o ślubie Marii Brzozowskiej z Michałem Zamoyskim” oraz „Menu przyjęcia weselnego”. Przybyłych gości, wśród których był generał Władysław Sikorski, podjęto pejzanką.

Jak ugotować weselną pejzankę? Ugotować bulion na włoszczyźnie. Młodą kapustę poszatkować. W rondlu roztopić masło, dusić kapustę podlewając wywarem, posolić. Zalać wywarem, dodać młode ziemniaki pokrojone w ćwiartki oraz młoda kalarepkę pokrojoną w kostkę. Doprawić solą z pieprzem. Mąkę wymuszać ze śmietaną, dodać kilka łyżek zły, zahartować w wlać do zupy. Wymieszać, doprawić zupę pieprzem, obficie posypać posiekanym koperkiem.

 

Kotleciki z młodej kapusty

SKŁADNIKI: 1 główka młodej kapusty, 10 dag czerstwej bułki, pół szklanki mleka, 3 dag tłuszczu, 2 jaja, 5 dag cebuli, sól, pieprz, tarta bułka, olej do smażenia.

WYKONANIE: kapustę obrać z wierzchnich liści, opłukać, poszatkować, ugotować (10 minut) w małej ilości osolonej wody, odparować i wystudzić. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Pokrojoną cebulę zrumienić na tłuszczu. Bułkę, kapustę i cebulę przekręcić przez maszynkę. Dodać 2 jajka, 2 łyżki tartej bułki, doprawić solą i pieprzem, starannie utrzeć. Z ostudzonej masy formować kotlecik, otaczać w tartej bułce, smażyć na złoty kolor. Podawać z sosem pieczarkowym.

 

Młode kapuśniaczki

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 1 łyżka margaryny, 3 jaja, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, mała kostka drożdży. Farsz: młoda obgotowana kapusta, pęczek posiekanego koperku, sos grzybowy, pieprz, papryka słodka, kminek, olej, cebula, sól, mak na posypkę.

WYKONANIE: z podanych składników wyrobić farsz do kapuśniaczków. Dobrze doprawić. Drożdże rozmieszać z cukrem, wlać do mąki i dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Zostawić je do wyrośnięcia. Następnie grubo rozwałkować, wykrajać kółka, nakładać farsz, lepić kapuśniaczki jak pierogi. Posmarować białkiem jajka, posypać makiem, piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.

 

Młoda kapusta i pokrzywa

To dobrana para. O dobroci młodej pokrzywy pisaliśmy wielokrotnie. Jej fanką jest Patrycja Janowska z Kazimierza Dolnego. – Jestem leniwą minimalistką, więc po prostu blanszuję, polewam olejem, najchętniej lnianym, solę, doprawiam pieprzem i pożeram. Ale uwielbiam też omlety z pokrzywą, wrzucam pokrzywę do zup wszelkich, do gotujących się kasz. Uwielbiam też młodą kapustę duszoną z masłem, do której dodaję pokrzywę. Proszę spróbować – mówi Patrycja Janowska.

Spróbowaliśmy, jest mega. Spróbowaliśmy także surówki z młodej kapusty z pokrzywą, która do wszelkich mięs smakuje obłędnie. Pół główki młodej kapusty należy poszatkować, dodać startą na średnich oczkach marchewkę i jadło, dodać po łyżce drobno posiekanego szczypiorku, koperku i młodych listków pokrzywy majowej. Dodać łyżkę oleju, doprawić solą i pieprzem, na koniec skropić odrobiną soku z cytryny i doprawić szczyptą cukru.

Na koniec placki z młodej kapusty i pokrzywy

Młodą kapustę należy posiekać, dodać garść posiekanej pokrzywy i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, wymieszać z posiekanym koperkiem. Z mąki, jajek, wody i soli zrobić ciasto jak na naleśniki, wymieszać z kapustą, doprawić solą z pieprzem. Smażyć jak placki ziemniaczane. Podawać ze śmietaną lub jogurtem. Smacznego.
e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Trener Motoru Lublin: Naszą rolą jest utrzymać czołowych piłkarzy

Trener Motoru Lublin: Naszą rolą jest utrzymać czołowych piłkarzy

Motor Lublin cały czas prowadzi rozmowy z zawodnikami na temat pozostania w klubie. Ostatnio portal weszlo.com informował za to, że Widzew Łódź jest zainteresowany sprowadzeniem Samuela Mraza.

zdjęcie ilustracyjne

Miasto uspokaja. Podatek od psa nie wróci, ale właściciele muszą pamiętać o swoich obowiązkach

W Lublinie nie wróci opłata od posiadania psów – zapewnia Ratusz. Urzędnicy przypominają jednak, że właściciele czworonogów mają obowiązki, z których wielu nie zdaje sobie sprawy.

Ponad 3 lata znęcał się nad rodziną. Teraz posiedzi w areszcie

Ponad 3 lata znęcał się nad rodziną. Teraz posiedzi w areszcie

Na pewno najbliższe 3 miesiące spędzi w areszcie 28-letni mężczyzna, który od lat gotował horror w swojej rodzinie. Grozi mu nawet 5 lat pozbawienia wolności.

Górnik Łęczna myśli już o kolejnym sezonie. Kapitan i trzech jego kolegów z nowymi kontraktami

Górnik Łęczna myśli już o kolejnym sezonie. Kapitan i trzech jego kolegów z nowymi kontraktami

Dobre wieści dla kibiców Górnika Łęczna. W piątek zielono-czarni poinformowali o tym, że przedłużyli umowy z czterema swoimi zawodnikami w tym z kapitanem – Adamem Deją

Pogrzeb Franciszka. Tłumy wiernych na placu Świętego Piotra
AKTUALIZACJA

Pogrzeb Franciszka. Tłumy wiernych na placu Świętego Piotra

W szybkim tempie zapełnia się plac Świętego Piotra, gdzie o godzinie 10.00 rozpocznie się msza pogrzebowa papieża Franciszka. Plac został otwarty około godziny 5.30 i już wtedy miejsca zajęli pierwsi wierni. Uroczystości pogrzebowe rozpoczną się o godzinie 10.

Densy w Berecie
Foto
galeria

Densy w Berecie

Zobaczcie, jak Lublin szalał przy najlepszych rytmach w popularnym Berecie, tworząc niezatarte wspomnienia o gorącej nocy. Przeżyjcie jeszcze raz tą magiczną atmosferę, którą udało się uchwycić w obiektywie. A ci co nie byli, niech żałują. Ekstrawaganckie stylizacje, fantastyczna zabawa, świetni ludzie i niezapomniane chwile – wszystko to znajdziecie w naszej fotogalerii.

Jedyna taka wystawa w Polsce. Artystki w świetle jupiterów w Muzeum Narodowym w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Jedyna taka wystawa w Polsce. Artystki w świetle jupiterów w Muzeum Narodowym w Lublinie

Kazimierz Sichulski powiedział o Oldze Boznańskiej „Co babie do pędzla?! Jak ja nie cierpię malujących bab!”. Teraz wyjątkowe prace kobiet ujrzały światło dzienne. W Muzeum Narodowym w Lublinie została otwarta wystawa prac artystek z okresu 1850 – 1950.

Wojciech Kamiński stara się tonować nastroje w obozie PGE Startu Lublin

PGE Start Lublin zagra dzisiaj w Słupsku

W sobotę o godz. 15.30 PGE Start zmierzy się na wyjeździe Energą Icon Sea Czarnymi Słupsk.

Joanna Andruszak była bohaterką potyczki w Elblągu

PGE MKS FunFloor pokonał Energę Start Elbląg

Początek meczu w Elblągu zdecydowanie nie poszedł po myśli szczypiornistek PGE MKS FunFloor. Lublinianki przegrywały z Energą Startem aż 3:8. Do przerwy było jednak 13:13, a w drugiej połowie wszystko potoczyło się już zgodnie z planem i przyjezdne wygrały 33:25.

ChKS Chełm pokonał na wyjeździe KPS Siedlce 3:0 i awansował do finału PLS 1. Ligi

ChKS Chełm w finale PLS 1. Ligi, po zwycięstwie nad KPS Siedlce

W drugim meczu półfinałowym play-off ChKS Chełm pokonał KPS Siedlce 3:0 i awansował do finału PLS 1. Ligi

Majówka tuż-tuż. Poznaj nieoczywiste miejsca w województwie lubelskim

Majówka tuż-tuż. Poznaj nieoczywiste miejsca w województwie lubelskim

Majówka zbliża się wielkimi krokami. Biorąc zaledwie trzy dni urlopu zyskujemy aż 9 dni odpoczynku. Co przez ten czas można robić w województwie lubelskim? Podpowiadamy nieoczywiste, ale bardzo ciekawe miejsca turystyczne na Lubelszczyźnie.

Bazylika św. Piotra w Watykanie. Trumna z ciałem papieża i długa kolejka wiernych

Watykan przygotowuje się do pogrzebu papieża Franciszka

Plac Świętego Piotra został zamknięty w piątek około godz. 17 w ramach przygotowań do sobotniego pogrzebu papieża Franciszka. W bazylice wierni nadal oddają hołd przed trumną papieża.

Miał być remont ulicy Bazylianówka. Może być za drogo

Miał być remont ulicy Bazylianówka. Może być za drogo

W ramach XI edycji Budżetu Obywatelskiego mieszkańcy lubelskiej dzielnicy Ponikwoda zdecydowali, że nadszedł czas wyremontować ulicę Bazylianówka. Dzisiaj miasto poznało oferty. Okazuje się, że 400 tys. zł może nie wystarczyć.

Okradali drogerie w całym kraju. Namierzyli ich w Poniatowej

Okradali drogerie w całym kraju. Namierzyli ich w Poniatowej

W krótkim czasie trzej mężczyźni dorobili się na kradzieżach blisko 140 tys. zł. Ich łupem padły również towary z terenu naszego województwa.

Wisła Puławy jedzie do Bytomia. Każdy punkt będzie niezwykle cenny

Wisła Puławy jedzie do Bytomia. Każdy punkt będzie niezwykle cenny

Przed świętami Wielkanocnymi Wisła Puławy pokonała na swoim stadionie Skrę Częstochowa i wciąż plasuje się tuż nad strefą spadkową. W sobotę podopiecznych trenera Macieja Tokarczyka czeka bardzo ciężkie spotkanie. Duma Powiśla zagra w Bytomiu z tamtejszą Polonią

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium