Żeberka od Kuchni
Coraz ciekawiej dzieje się w lubelskiej restauracji „Od Kuchni”, która schowała się na ulicy Chopina. To jeden z nielicznych lokali w Lublinie, gdzie właściciel i szef kuchni to ta sama osoba. Tu rządzi Bartosz Sadowski. To, jak gotuje i na jakim etapie jest nasze zamówienie widać na monitorach sprzężonych z kamerą w kuchni. Super patent.
Restauracja wprowadziła zestawy lunchowe. W takim zestawie właśnie udało się upolować żeberka. Najpierw marynowały się całą noc w goździkach, pomarańczach i oliwie. Do pieca poszły natarte miodem i podlane wiśniówką. Poprosiliśmy o mocno pieczone, z chrupiącą skórką. W zestawie były opiekane ziemniaki oraz bardzo smaczna surówka. Żeberka: bardzo aromatyczne, z aromatem piernika w tle. A pomarańczowy smak mieszał się z wiśniowym.
Gęsi w 16 stołach
W Polsce trwa akcja „Gęsina na św. Marcina”. Szkoda, że tylko dwie restauracje z naszego regionu - 16 Stołów z Lublina oraz Kuchnia i Wino z Kazimierza Dolnego - biorą w niej udział.
Piotr Kwiatosz, właściciel i szef kuchni w jednej osobie zaplanował z tej okazji intrygującą zakładkę w menu.
Na początek są rydze z patelni duszone na gęsim smalcu (34 zł) lub wątróbki (59 zł). W roli zupy występuje krupnik na gęsim rosole z serduszkami (17 zł), na drugie zjecie filet z gęsi w sosie z boczniaków podany z pierożkiem nadziewanym gęsią nogą, pietruszką, czarną rzepą oraz burakami w pomarańczach (61 zł).
Połączenia na talerzu to jedno, uroda potraw to drugie. Dziś Piotr Kwiatosz jest obok Piotra Skwarka z restauracji Trzy Romanse (hotel Wieniawski) czołowym artystą, który maluje swe działa kulinarne na talerzach.