Europejski Festiwal Smaku zbliża się wielkimi krokami. Ta impreza już po raz szesnasty zbiera w sobie coś dla duszy i coś dla ciała, także każdy znajdzie coś dla siebie.
Mistrzostwa Świata w jedzeniu cebularzy na czas, przygotowywanie ukochanej potrawy Julii Szeremety, pokaz kucharza, który gotował dla olimpijczyków, spotkanie z ojcem Tomaszem Dostatnim oraz koncert renesansowych skrzypiec – to tylko część wydarzeń jakie czekają na nas podczas tegorocznej edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który w tym roku odbędzie się od 2 do 8 września w Lublinie.
Podczas tegorocznej edycji cofniemy się w czasie o 550 lat – czyli do czasów, gdy powstało województwo lubelskie. Prof. Jarosław Dumanowski przedstawi nam przepisy z początków istnienia województwa.
O doznania kulinarne zadbają także Katarzyna Bosacka, która będzie gotować czulent, Michał Fabiszewski, jeden z 20 szefów kuchni gotujących podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu, czy Łukasz Modelski.
Odbędą się także warsztaty i spacery z ziołami w tle.
Naszą duszę w kulturalną podróż zabiorą m.in. Waleria i Piękne Róże, Adam Bałdach ze swoimi renesansowymi skrzypcami, Grzegorz Rogala i mistyczne wykonanie Psalmów Jana Kochanowskiego oraz Dominika Zamara, śpiewaczka operowa, która wraca do korzeni i będzie śpiewać z repertuaru metalowego.
Nowością podczas festiwalu będą Mistrzostwa Świata w jedzeniu cebularzy na czas.
– Cebularze są chlubą naszego miasta i pomyśleliśmy, że należą mu się mistrzostwa świata. Na placu po Farze rozstawiony będzie stół i dziesięciu śmiałków dostanie 10 dużych cebularzy. Włączymy stoper i kto najszybciej zje zostanie mistrzem świata – tłumaczy Waldemar Sulisz, organizator festiwalu. Wielkie mistrzostwa już w sobotę 7 września.
W ramach festiwalu po raz dziewiąty odbędzie się konkurs na „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024”. W konkursie wyłonione zostaną kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.
Program festiwalu
Poniżej przedstawiamy pełen program festiwalu:
Wtorek, 3 września:
- 18:00 Salon literacki. Wieczór autorski Tomasza Dostatniego i Piotra Nowiny-Konopki „Między tronem i ołtarzem”, Księgarnia Dosłowna, Centrum Kultury w Lublinie.
- 19:00 Otwarcie wystawy fotografii Kingi Hendzel „Black & White Jazz”, Galeria Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie.
Środa, 4 września:
- 12:00 Otwarcie Jarmarku Festiwalowego, Stare Miasto.
- 13:00 Prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, konkursy z nagrodami do godziny 20, Stare Miasto.
- 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
- 19:00 Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę, Wirydarz klasztoru Dominikanów.
Czwartek, 5 września:
- 10:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20, Stare Miasto.
- 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
- 18:00 Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
- 19:00 Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
Piątek, 6 września:
- 12:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20, Stare Miasto.
- 12:00 Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024, Trybunalska Caffe.
- 13:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie Fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 15:00 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:30 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 17:00 O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6.
- 17:30 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:15 Festiwal Drzewo Życia w Gardzienicach. Pokaz lepienia pierogów teatralnych w wykonaniu Małgorzaty Solis, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:45 Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku, plac po Farze.
- 19:15 Koncert Gaii Mobilij (Italia), Scena Smaku, plac po Farze.
- 21:00 Koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział”, Scena Smaku plac po Farze.
Sobota, 7 września:
- 11:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
- 11:30 Konkurs jedzenia waty cukrowej na czas dla dzieci, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 12:00 Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1.
- 12:15 Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:00 Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 14:00 Zrównoważona kuchnia. Pokaz kulinarny z Krajową Grupą Spożywczą, Scena Smaku, plac po Farze.
- 14:45 I Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, plac Po Farze.
- 15:30 Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
- 15:15 Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje, Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 16:00 O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po Farze.
- 16:15 Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą. Ciąg dalszy, plac po Farze.
- 17:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 19:00 Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu. Adam Bałdych redefiniuje pojęcie skrzypiec – The Guardian. Największy talent skrzypiec naszych czasów, bazylika Dominikanów.
- 19:50 Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac o Farze.
- 20:00 Koncert „Limboski solo”, plac po Farze.
- 21:00 Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem, Stół Spotkań, plac o Farze.
Niedziela, 8 września:
- 12:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
- 12:30 Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr, plac Po Farze.
- 13:00 Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.
- 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 14:00 Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 14:15 Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.
- 15:00 Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:00 Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:45 Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 17:00 Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.
- 17:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.
- 19:00 Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów