Pierogi z karpia, róża z karpia i budyń z pstrąga – to zwycięskie potrawy tegorocznych Dożynek Rybackich, które odbyły się w niedzielę w Dworze Anna w Jakubowicach Konińskich k. Lublina
W tegorocznym konkursie startowało 23 uczestników w trzech kategoriach: gospodarstwa rybackie, koła gospodyń wiejskich i szkoły oraz restauracje. Na dożynki przyjechali reprezentanci województw lubelskiego i mazowieckiego.
W kategorii gospodarstwa rybackie pierwsze miejsce zajęło Gospodarstwo Rybackie Bełżec za pierogi z karpia, drugie – Gospodarstwo Rybackie Dolina Huczwy za marynowanego szczupaka, a trzecie – Gospodarstwo Rybackie Rejowiec za rybne gołąbki w sosie śliwkowo-pieczeniowym. W kategorii koła gospodyń wiejskich i szkoły zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Moszczance, które przygotowało różę z karpia. Srebrny medal trafił do Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli za pistacjowy pasztet z pstrąga, a brązowy do Koła Gospodyń Wiejskich w Zalesiu za pulpety z pstrąga w sosie retro.
Wśród restauracji bezkonkurencyjny okazał się Zaścianek Polski z Siedlec, który przygotował budyń z pstrąga. Drugie miejsce zajęła restauracja Piano w Lublinie za mus z pstrąga tęczowego z lnianymi chipsami, a trzecie – Pensjonat Kazimierski w Kazimierzu Dolnym za roladkę z karpia z boczkiem, czarną soczewicą i chipsem z jarmużu.
Podczas dożynek został też przyznany puchar marszałka województwa lubelskiego, który otrzymał Andrzej Kalita z Gospodarstwa Rybackiego Dolina Huczwy oraz nagroda dyrektora Departamentu Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie za najładniejsze stoisko, która trafiła do Koła Gospodyń Wiejskich „Kobiety z Pasją Ulan Majorat”.