Zakład przetwórstwa drobiu ma powstać na Felinie przy ul. Dobrzańskiego. Inwestor stara się już o pozwolenie na budowę
O pozwolenie budowlane zawnioskowała do Urzędu Miasta spółka Polski Drób, która ma siedzibę w Świdniku. Wcześniej firma dostała od urzędników korzystną decyzję środowiskową.
W planowanych obiektach nie będzie prowadzony ubój. Przywożonej tutaj tuszki mają być nastrzykiwane, a następnie rozbierane na elementy i pakowane. Część mięsa ma być marynowana w przyprawach, a część panierowana.
Inwestor zadeklarował, że aż 90 proc. powstających w zakładzie odpadów (ścięgna, błony i chrząstki) będzie przekazywał miejskiemu schronisku dla zwierząt. Odpady mają być chłodzone, a według zapewnień inwestora zakład nie będzie wydzielać uciążliwych zapachów.
Na budowę obiektów produkcyjnych i magazynowych pozwala obowiązujący w tym miejscu plan zagospodarowania terenu uchwalony przez Radę Miasta.