Pokazy dla dzieci, warsztaty zdrowej żywności, wyciskania soku, robienia pysznych surówek oraz mnóstwo degustacji: te wszystkie atrakcje czekają na targach Eden.
W programie znalazło się miejsce m.in. na naukę różnych technik gotowania, porady dietetyków, tłoczenie soków z jabłek i gruszek. I degustacje. To duża przyjemność spróbowania świeżo wyciśniętego soku z owoców wyhodowanych bez agrochemii.
– Ważne przesłanie zostanie skierowane do dzieci i młodzieży: że odpowiednio przygotowane i podane owoce i warzywa oraz ich przetwory, mogą z powodzeniem konkurować smakiem z innymi przekąskami, a także dodać zdrowia - mówi Maciej Bartoń pełnomocnik Stowarzyszenia "Polska Ekologia”. Dla najmłodszych ułożono program łączący zabawę i z walorami poznawczymi : będzie m.in. próba odpowiedzi na pytanie, czy wszystkie jabłka mają tyle samo cukru. Będzie też szkoła gotowania dla dzieci, gdzie młodzi kucharze zajmą się przetwarzaniem owoców i warzyw.