Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

Dzisiaj
19:41

Zalewajka, żurek i wilkołaski barszcz. Ciepłe zupy na zimne dni

0 0 A A
Sławomir Wołoszyn
Sławomir Wołoszyn (fot. Archiwum)

Idzie na zimę, więc rozgrzewające zupy są w kuchni na topie. Wśród nich króluje żurek, Z dobrym wsadem może zastąpić cały obiad. – Najlepszy wsad to wędzone żeberko – mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru w Lublinie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do zalewajki i żurku mam wielki sentyment. W rodzinnym domu żurek królował od późnej jesieni do końca zimy. Podstawą był zakwas, po który chodziło się do zaprzyjaźnionej piekarni. Z czasem, gdy w warzywniakach pojawił się biały barszcz i żurek w butelkach, było łatwiej. Biały barszcz to zakwas pszenny, żurek to zakwas żytni.

Dopiero na Lubelszczyźnie spotkałem się z zakwasem gryczanym i trzeba przyznać, że żurek gryczany jest bardzo smakowity. Z żurkami mocno konkuruje zalewajka. Najsłynniejsza jest zalewajka świętokrzyska, która doczekała się nawet zgrabnego powie-dzenia: o zalewajko polskich zup królowo, kto ciebie jodo (pisownia oryginalna) ten się zdrowo chowo (też pisownia oryginalna).

W czasie moich podróży kulinarnych po Lubelszczyźnie parę dobrych żurków i zalewajek zjadłem. Zachwycił mnie żur na ki-szonych rydzach, podawany w restauracji Zajazd Marta w Pułankowicach, która niestety się zamknęła, ale mamy dla was przepis. A ponieważ solone lub kiszone rydze można kupić: do dzieła.

W Kodniu jadłem żurek, do którego podaje się pieczone zawijańce. Najlepszy żurek w Lublinie zjecie u Sławomira Wołoszyna w „Grill Bar przy Witosa”, który sztukę wędzenia żeberek, boczków i kiełbas opanował do perfekcji. Nic dziwnego, że w jego żurku wsad jest niezwykle bogaty. Z kolei najlepszą zalewajkę, mocno pachnącą ziołami w Uroczysku Zaborek na Podlasiu. No to zaczynamy od przepisu na smakowitą zalewajkę, która od klasycznego żurku różni się tym, że pływają w niej ziemniaki, marchewka, pietruszka czy seler.

Zalewajka po lubelsku
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, szklanka wywaru z szynki, szklanka wywaru z białej kiełbasy, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag wiejskiej kiełbasy, włoszczyzna (bez kapusty), 1 łyżka oleju, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 6 suszonych prawdziwków, butelka białego barszczu, majeranek, pieprz, sól, świeży korzeń chrzanu.

WYKONANIE: w wywarze z szynki i białej kiełbasy ugotować ziemniaki. Grzyby namoczone na noc pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Na patelni zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojony boczek i kiełbasę. Podsmażyć. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Na sam koniec nastrugać świeżego chrzanu.

Żurek pana Sławka
Jak ugotować dobry, rozgrzewający żurek? W 2 litrach przegotowanej wody (ważne) ugotować wędzone żeberka pokrojone na porcje, dodając listek laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka będą miękkie, zmniejszyć gaz i wrzucić kilka kawałków surowej, białej kiełbasy.
– Dalej są dwie szkoły, jak to się mówi: falenicka i otwocka. Jest jeszcze szkoła krakowska – śmieje się Sławomir Wołoszyn. W szkole krakowskiej na patelni przesmażamy pokrojone w kostkę szynkę, boczek i wiejską kiełbasę, dodajemy cebulę. – Jak piękne dojdzie, sypiemy 2 łyżki mąki, robiąc delikatną zasmażkę. Rozprowadzamy wywarem i dajemy do garnka. Na finał wlewamy zakwas, doprawiamy żurek pieprzem, chrzanem, czosnkiem i majerankiem.

Żurek krzczonowski z białym serem

SKŁADNIKI: 25 dag karkówki, 25 dag białej kiełbasy, 2 szklanki zakwasu, 5 szklanek wody, 1 pęczek włoszczyzny, 5 jaj, 25 dag twardego białego sera, 1 szklanka śmietany, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, kawałek korzenia chrzanu.

WYKONANIE: kawałek białego sera natrzeć solą i mielonym kminkiem. Odstawić w suche miejsce na 2 dni. Ugotować wywar z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i wody. Odcedzić, doprawić solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Dodać zakwas, zagotować. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, jajka na twardo na połówki. Wrzucić do żurku. Wlać pachnący żurek do talerzy, dodać kostki sera i wiórki chrzanowe.

Żur na kiszonych rydzach z Pułankowic
SKŁADNIKI: 1 l kiszonych rydzów, 2 litry bulionu na wołowinie, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 szklanka maślanki, 50 dag ziem-niaków tłuczonych z masłem, sól, pieprz.

WYKONANIE: Rydze oddzielić od cebuli. Pokroić na kawałki. Do bulionu wrzucić cebulę i gotować 20 minut. Dodać pokro-jone rydze. Gotować 10 minut. Wlać roztrzepaną śmietanę i maślankę. Doprawić solą z pieprzem. Na talerzu do zupy układać porcję gorących ziemniaków, oblewać żurem, tak, by ziemniaki wystawały ponad zupę. Można posypać zieloną pietruszką.
Wilkołaski barszcz oryginalny przepis
Zakwas (7 łyżek mąki żytniej dobrej własnej zalać 500 ml ciepłej przegotowanej wody i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 dni, w tym czasie mieszać kilka razy).
Ugotować wywar z 3 litrów wody na 50 dag wędzonych żeberek domowej roboty, dodać całe warzywa: 2 marchewki, 1 pie-truszka, ¼ selera, ½ pora, 1 cebula podpieczona, 3 ząbki czosnku, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 ziarnka pieprzu, po 1 łyżeczce: soli, cukru i kminku całego. Ugotowane warzywa wyjąć lub odcedzić. Pozostawić żeberka w wywarze, dodać 0,5 kg kiełbasy wiejskiej pokrojonej w półplasterki. Gotować około 20 minut. Następnie dodać pół szklanki żurku (można więcej trzeba dosmakować), 2 łyżeczki majeranku, pieprz do smaku, 3 łyżeczki chrzanu tartego domowej roboty oraz zaprawić śmietaną wiejską około 0,5 l. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z gotowanym jajkiem i świeżym listkiem majeranku.
Można podawać w chlebku lub w miseczkach.
(Przepis: Renata Wnuczek, Stowarzyszenie Przyjaciół Wilkołaza)

Zawijańce pieczone do żurku po kodeńsku
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 żółtko, sól, pieprz.

WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Gdy wystygną dodać mąkę, jajka, przyprawy, wyrobić ciasto. Podzielić na porcje, rozwałkować i posmarować każdy placek nadzieniem. Na przykład z pasztetu, mięsa mielonego, pieczarek czy soczewicy.
Placki zwinąć, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch położyć wiórki masła. Piec przez pół godziny. Podawać z żurkiem. Smacznego i na zdrowie.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Peja & Slums Attack: 30 lat na scenie. Koncert w Zgrzycie
JUBILEUSZ
29 listopada 2024, 18:00

Peja & Slums Attack: 30 lat na scenie. Koncert w Zgrzycie

To już 30 lat, odkąd Ryszard „Peja” działa na polskiej scenie pod szyldem Slums Attack. Jubileuszowy koncert odbędzie się już w najbliższy piątek (29 listopada) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt. Gościnnie z Rychem na scenie m.in: Dj. Decks, Gandi Ganda, Iceman, Glaca, Dvj. Rink.

Choć do dziś uczciwie przyznaję, że muzykiem jazzowym tylko bywam. Klasyka ukształtowała mnie i jest dla mnie wciąż ważną częścią artystycznego życia – mówi Krzysztof Herdzin
KLASYKA I JAZZ

Krzysztof Herdzin: Muzyka sprawiła, że mam piękne życie

Zrobiłem kurs weterynaryjny i poznawałem prawdziwe życie od podszewki zajmując się we dwójkę z kolegą jamajczykiem blisko setką psów w schronisku – mówi Krzysztof Herdzin, profesor sztuk muzycznych, pianista, kompozytor, aranżer, dyrygent, producent płytowy, multiinstrumentalista

Sławomir Wołoszyn
SMACZNEGO

Zalewajka, żurek i wilkołaski barszcz. Ciepłe zupy na zimne dni

Idzie na zimę, więc rozgrzewające zupy są w kuchni na topie. Wśród nich króluje żurek, Z dobrym wsadem może zastąpić cały obiad. – Najlepszy wsad to wędzone żeberko – mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru w Lublinie.

Zaczepiał, bił, kazał klękać i przepraszać. Już go zatrzymali
INTERWENCJA

Zaczepiał, bił, kazał klękać i przepraszać. Już go zatrzymali

Do policyjnego aresztu trafił 31-latek, który w sobotę w Puławach najpierw zaczepiał przypadkowe osoby, a następnie dwukrotnie uderzył w głowę mijanego 15-latka, któremu kazał klękać i go przepraszać.

House Flipper: Dine Out
GRAMY
film

House Flipper: Dine Out. Najpierw wyremontuj, a potem ugotuj (wideo)

Na początek inwestycja, a po wielkim remoncie decyzja: sprzedajemy czy sami gotujemy? Jutro premiera dodatku Dine Out do gry House Flipper.

Cały czas pomagają innym. Dziś świętowali
Dzień pracownika socjalnego
galeria

Cały czas pomagają innym. Dziś świętowali

Ta praca jest jedną z cięższych, często prowadzącą do wypalenia zawodowego – mówi Grzegorz Sołtys, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Rodzinie w Lublinie. Dziś w Lublinie zorganizowano uroczystości z okazji Dnia Pracownika Socjalnego.

Zostań gwiazdą rocka. Scena Ad Hoc
27 listopada 2024, 19:00

Zostań gwiazdą rocka. Scena Ad Hoc

Masz zespół i chcesz koncertować? Temu służy scena Ad Hoc, na której występują początkujący artyści. W środę (27 listopada) w Chatce Żaka nastąpi kolejny – drugi – krok do sławy. Oprócz zespołów będzie można zobaczyć utalentowane solowe artystki.

Bolesna historia. Spotkanie z Christine Hoffmann
26 listopada 2024, 18:00

Bolesna historia. Spotkanie z Christine Hoffmann

Czy wspólna polsko-niemiecka pamięć jest możliwa? Dlaczego nie pamiętamy? Na te i inne pytania spróbuje odpowiedzieć Christiane Hoffmann, autorka książki „Czego nie pamiętamy. Pieszo śladami ucieczki ojca”.

Lubartów wyda 163 milionów na ulice, zabytki i salę sportową
DOCHODY I WYDATKI

Lubartów wyda 163 milionów na ulice, zabytki i salę sportową

W przyszłym roku władze Lubartowa do swojej dyspozycji będą miały więcej pieniędzy niż w obecnym. Rosną dochody, wydatki, ale kwota przeznaczona na inwestycje. Wśród najdroższych są remonty i budowa dróg, kanalizacja, czy dokończenie nowej sali dla sportowców.

Na ławie oskarżonych zasiadły trzy osoby
W SĄDZIE

Wójt z żoną ustawili przetarg? Ruszył proces

Nie przyznali się do winy, ale wyjaśniać niczego nie chcieli, odpowiadać na pytania również nie. Leon B., były wójt Sułowa zasiadł na ławie oskarżonych wraz z żoną Grażyną oraz Stanisławem K. Według prokuratury ta trójka dopuściła się nieprawidłowości przy przetargu i realizacji utwardzenia wąwozu w Żrebcach.

Maria Dębska jako Anka Serafin w serialu Śleboda
DO ZOBACZENIA
film

Śleboda: Zbrodnia i Podhale w sześciu odcinkach. Jest pierwszy zwiastun (wideo)

Dziś zwiastun, a premiera za niespełna trzy tygodnie. Jest seria kryminałów, zaraz będzie serial Śleboda.

Last Minute – co to znaczy? Czy to naprawdę najtańsze wakacje?

Last Minute – co to znaczy? Czy to naprawdę najtańsze wakacje?

Marzysz o spontanicznych wakacjach, które pozwolą Ci uciec od codzienności bez planowania z wielomiesięcznym wyprzedzeniem? Oferty Last Minute mogą wydawać się idealnym rozwiązaniem – wystarczy poczekać do ostatniej chwili, by znaleźć wyjazd w atrakcyjnej cenie i szybko zarezerwować wymarzoną podróż.

Jakie korzyści niesie ze sobą kąpiel w balii?

Jakie korzyści niesie ze sobą kąpiel w balii?

Kąpiel w balii ogrodowej (czyli tzw. ruskiej bani lub ciepłej beczce) to nie tylko sposób na chwilę relaksu, ale także potencjalnie skuteczna metoda na poprawę zdrowia i samopoczucia.

Bez ciepłej wody i ogrzewania. Gdzie i jak długo?
LUBLIN

Bez ciepłej wody i ogrzewania. Gdzie i jak długo?

Na kilka godzin wyłączą ogrzewanie. Lubelskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej zapowiada przerwy w dostawie ciepła.

Prawda, wolność, siła kobiet. Applebaum, Holland i Tokarczuk z honorowymi tytułami UMCS
WYDARZENIE
galeria

Prawda, wolność, siła kobiet. Applebaum, Holland i Tokarczuk z honorowymi tytułami UMCS

UMCS w roku jubileuszu 80-lecia istnienia wyróżnia „trzy wielkie damy polskiej, europejskiej i światowej kultury intelektualnej”, które swą postawą, niezależnością i odwagą głoszonych poglądów, nawiązują wprost do przesłania Marii Curie-Skłodowskiej, patronki uczelni – zapowiedział prof. Jan Pomorski.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium