Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

21 stycznia 2023 r.
16:36

Mąka, stolnica i regionalne przysmaki. Nasz pomysł na niedzielny obiad

0 A A
(fot. pixabay)

Dziś droga przez mąkę na stolnicy. Najlepszy makaron to domowy makaron. Makaron z serem i boczkiem. Do tego pierogi z kaszą po lubelsku lub kopytka z masłem. Co może być lepszego? Oto sprawdzone przepisy z regionalnym rodowodem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Droga przez mąkę to odwołanie do znakomitej audycji Łukasza Modelskiego w II programie Polskiego Radia. Z kolejnych odcinków jasno wynika, ż polscy szefowie kuchni coraz częściej odwołują się do regionalnych przepisów. Po siedmiu latach prowadzenia audycji Łukasz Modelski wybrał 50 przepisów „nadając nowy sens pojęciu literatura dla kucharek”. Modelski napisał jeszcze dwie gastronomiczne książki: „Kuchnia na plebanii” i „Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu” i zawsze w kuchni mam jej pod ręką. Modelski, mediewista z wykształcenia i dziennikarz z zawodu studiował w Warszawie, Poitiers i Paryżu, ma ogromną wiedzę na temat kulinariów, jego przepisy są sprawdzone i wiarygodne.

Zajrzyjmy zatem do kuchni po ciekawe przepisy na kluski, kopytka i pierogi.

Jak mąka do czego?

Żeby zrobić dobre kluski, kopytka czy pierogi trzeba mieć dobrą mąkę. Najlepiej kupić ją w małym młynie i takie jeszcze w naszym województwie się zachowały. Kiedy kupujemy mąkę w sklepie, warto znać podstawowe typy mąki i zapamiętać nazwy poszczególnych typów. I tak: mąka wrocławska typ 550 najbardziej przyda się na naleśniki i omlety, z poznańskiej typ 500 wyjdą nam smaczne kluski, z krupczatki typ 550: ciasto na pierogi. Na deser, w karnawale na pączki i faworki, najlepsza będzie mąka typ 550.

Z mąką trzeba umieć się w kuchni obchodzić. Najważniejsze są dwie zasady. Pierwsza: mąkę zawsze należy przesiać, druga: jak zostanie, zamknąć ją w szczelnym naczyniu, gdyż mole tylko czekają. Najlepiej kupić i zużyć od razu. A teraz przechodzimy do przepisów.

Domowe kluski z mięsem

Składniki: 30 dag mięsa mielonego, 1 cebula, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, po pół łyżeczki ziół prowansalskich i oregano, 1 topiony serek śmietankowy, sól, pieprz, 50 dag makaronu.

Wykonanie: mięso rozdrobnić na patelni widelcem i dusić z cebulką przez 8 minut, aż straci różowy kolor. Dodać koncentrat pomidorowy i pokrojony w kostkę serek topiony. Zagotować, dodać zioła, sól, pieprz, po 2 minutach wymieszać z ugotowanym makaronem.

Kluski z pieczarkami

Składniki: 60 dag makaronu z Lubelli, 1 duża cebula, 20 dag pieczarek, 2 łyżki masła, pół pęczka koperku, 1/3 szklanki śmietanki 18-proc., 2 łyżki kwaśnej śmietany 12-proc., 10 dag tartego sera Bursztyn.

Wykonanie: zeszklić cebulę na maśle. Dodać pokrojone pieczarki, a kiedy puszczą sok, dusić 10 minut. Dolać śmietankę, parmezan, dusić 10 minut. Ugotować makaron. Uduszone pieczarki wymieszać z koperkiem, dodać sól, pieprz i śmietanę. Zagotować i wymieszać z makaronem. A teraz 3 przepisy na pierogi.

Kluski z porami i serem

Składniki: 1 opakowanie makaronu, 2 pory, 4 ząbki czosnku, śmietana, oliwa, natka pietruszki, świeże zioła, sól, pieprz, ser.

Wykonanie: ugotować makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek. Na patelnię wlać oliwę, zeszklić czosnek. Następnie dodać posiekane pory (tylko białe części). Gdy się uduszą, podlać śmietaną, doprawić ziołami, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gdy sos jest gorący dać posiekanej natki pietruszki i jeszcze chwilę podgrzewać. Odcedzić makaron, przełożyć na półmisek, polać sosem, posypać resztą pietruszki. Osobno podać tarty ser.

Kopytka z Frampola

Składniki: na ciasto: 50 dag mąki, szczypta soli, 1 jajko, woda. Na farsz: 1 kg ziemniaków, słonina z cebulą na omastę, pieprz naturalny.

Wykonanie: zagnieść ciasto z podanych składników i rozwałkować na cienki placek. Wyłożyć surowe zmielone i podsmażone ziemniaki na placek, zwinąć w rulon i rozwałkować. Po rozwałkowaniu kroić jak kopytka i gotować do chwili wypłynięcia. Po ugotowaniu polać słoniną z cebulą i posypać pieprzem naturalnym.

(Autor przepisu: Beata Grzywna, Teodorówka koło Frampola).

Kopytka z Trawnik

Z licznych kulinarnych podróży służących opisaniu Kulinarnej mapy Lubelszczyzny dobrze zapamiętałem żydowskie kluski z Trawnik, wyrabiane i podawane jak kopytka. Najpierw na festiwalu „Trawnicka zaciera” klusek kopytkowych spróbowałem, następnie nauczyłem się je robić, wdzięczną nauczycielką była pani Regina Kamińska.

Co to takiego? Najpierw trzeba zrobić ciasto ziemniaczane. Z ziemniaków gotowanych i surowych. Rozwałkować. Następnie zetrzeć ziemniaki, odcisnąć, doprawić solą z pieprzem, wymieszać z cebulą podsmażoną na oleju. Masę rozsmarować na cieście, zwinąć w roladę. Ugotować w osolonej wodzie, pokroić jak kopytka i podsmażyć na złoto. Żydowskie kluski dobre są z masłem lub z wiejską śmietaną. Jak coś zostanie, trzeba je podsmażyć na złoto i to już jest radość na talerzu.

Kopytka z cukinią w śmietanie

Składniki: 4 małe cukinie, 4 ząbki czosnku, 1 plaster wędzonego boczku, oliwa, świeża bazylia i szałwia, śmietana, ser żółty, sól, pieprz, 1 kg kopytek.

Wykonanie: cukinię umyć, pokroić w grubą kostkę ze skórką. Pokrojony w kosteczkę boczek przesmażyć na oliwie, dodać czosnek, cukinię i porwane listki ziół. Smażyć minutę na ostrym ogniu, 5 minut pod przykryciem na słabym ogniu. Posolić, zabielić 2 łyżkami śmietany, dodać trochę startego sera. Wymieszać z ugotowanymi kopytkami. Smaczne i pożywne danie.

Chinkali z Poniatowej

Teraz trzy przepisy na pierogi. Zaczynamy od chinkali z Poniatowej, oraz od moich ulubionych pierogów z gąsek, które od lat podają państwo Marta i Stanisław Stelmachowie z restauracji Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Składniki: cienkie ciasto składające się z mąki, wody i soli na 24 pierogi. Farsz: 1 kg baraniny lub wołowiny (udziec, łopatka), sól, pieprz, oregano, tymianek, woda.

Wykonanie: mięso przekręcić przez maszynkę, dodać przyprawy, dokładnie wyrobić dodając wody, żeby nadzienie było soczyste. Ciasto podzielić na 24 porcje, zrobić placuszki o średnicy 15 cm, nakładać farsz, zrobić sakiewkę i mocno zacisnąć na górze, żeby farsz nie wypłynął. Gotować w osolonej wodzie. Charakterystyczny jest sposób ich jedzenia. Łapiemy chinkali za górę sakiewki, nadgryzamy, wypijamy sok i zjadamy.

Pierogi z gąsek z Zajazdu Marta w Pułankowicach

Składniki: ciasto na pierogi. Na farsz: 50 dag kaszy gryczanej, 50 dag gąsek, 2 cebule, sól, pieprz, olej do smażenia.

Wykonanie: cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju. Dodać posiekane grzyby. Usmażyć, przełożyć do naczynia z ugotowaną i wystudzoną kaszą. Wymieszać, doprawić solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Z rozwałkowanego ciasta wykrajać szklanką porcje, nakładać farsz, lepić, robiąc na brzegach falbanki. Gotować o osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z przesmażoną cebulką.

Pierogi z dymionymi śliwkami po kazimiersku

Składniki: pół kilo maki, 2 jajka, 2 łyżki tłuszczu, gorąca woda, pół kg dymionych śliwek z Kazimierza Dolnego, miód, masło.

Wykonanie: z podanych składników zagnieść ciasto, wyrabiać dotąd, aż będzie gładkie i elastyczne. Namoczone śliwki zalać miodem. Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką porcje ciasta, nakładać śliwkę, dobrze skleić. Gotować w osolonej wodzie. Podawać polane roztopionym masłem i posypane cukrem. W podobny sposób można zrobić pierogi z jagodami.

Litewskie zeppeliny z Zaborka

Co na deser? Ze względu na mocno wielokulturowy charakter naszej regionalnej kuchni, przypominamy przepis na przepyszne zeppeliny podawane w restauracji działającej na terenie Uroczyska Zaborek, cudownego miejsca prowadzonego przez Lucynę i Arkadiusza Okoniów.

Składniki: 2,5 kg ziemniaków, 25 dag mąki, 10 dag suszonych grzybów, cebula, 1 jajko, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać i opłukać. Połowę ugotować do miękkości, połowę zetrzeć na tarce, odcisnąć. Połączyć z ugotowanymi ziemniakami, dosypać mąkę, posolić.

Namoczone grzyby posiekać z cebulą, dodać jajko, wyrobić, doprawić solą z pieprzem. Nakładać farsz na placki z ziemniaczanego ciasta, lepić podłużne pyzy, wrzucać do gotującej się wody. Gotować, aż ciasto będzie dobre. Podawać z cebulą przesmażoną na oleju.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Studniówki 2025: Poloneza zatańczyli uczniowie ZSTK im. T. Kościuszki w Lublinie
zdjęcia, wideo
galeria
film

Studniówki 2025: Poloneza zatańczyli uczniowie ZSTK im. T. Kościuszki w Lublinie

Dzisiaj polonezem swoją studniówkę rozpoczęli tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół Transportowo-Komunikacyjnych im. T. Kościuszki w Lublinie. Młodzież bawi się w hotelu Luxor Atelia.

Poloneza czas zacząć. Studniówka prywatnego liceum im. Mieszka I w Lublinie
ZDJĘCIA
galeria

Poloneza czas zacząć. Studniówka prywatnego liceum im. Mieszka I w Lublinie

Uczniowie z prywatnego liceum im. Mieszka I w Lublinie bawili się do białego rana na swojej studniówce w Dworku Jabłonna.

Polski Cukier AZS UMCS Lublin zagra w finale Pekao SA Pucharu Polski

Polski Cukier AZS UMCS Lublin zagra w finale Pekao SA Pucharu Polski

Polski Cukier AZS UMCS zrobił swoje. W półfinale Pekao SA Pucharu Polski lublinianki pokonały MB Zagłębie Sosnowiec 86:83. W nagrodę, już w sobotę zagrają o główne trofeum. Ich rywalem będzie PolskaStrefaInwestycji Enea AJP Gorzów Wielkopolski. Finał zaplanowano na godz. 15.

Wypadek na krajowej 12 za Puławami. Dwie osoby w szpitalu
wypadek
galeria

Wypadek na krajowej 12 za Puławami. Dwie osoby w szpitalu

Dzisiaj tuż po godz. 18 na drodze krajowej nr 12 w okolicach Kajetanowa doszło do wypadku z udziałem dwóch samochodów. Fiat ducato czołowo zderzył się z hondą. Poszkodowani trafili do szpitali.

Młodzież śpiewała wiersze. Najlepsi otrzymali "Nuty Poezji"
zdjęcia
galeria

Młodzież śpiewała wiersze. Najlepsi otrzymali "Nuty Poezji"

Za nami XIV edycja Konkursu Piosenki Śpiewanej "Na strunach poezji", który organizuje ZS nr 1 im. W. Grabskiego w Lublinie we współpracy m.in. z Teatrem Starym. Do finałowych przesłuchań zakwalifikowano 30 uczestników. W tym tygodniu poznaliśmy zwycięzców.

Unijne miliony euro dla regionów przygranicznych

Unijne miliony euro dla regionów przygranicznych

150 mln euro Unia Europejska przeznaczy na pomoc regionom przygranicznym. Pieniądze mają pomóc w naprawie skutków wojny za wschodnią granicą.

Jacques Ndiaye otworzył wynik piątkowego sparingu

Próba generalna na plus. Motor Lublin pokonał w ostatnim sparingu Dinamo Batumi

Piłkarze Motoru zdali ostatni test przed powrotem na ligowe boiska. Ekipa z Lublina w piątek rozegrała trzeci sparing podczas obozu w Turcji. I zanotowała zwycięstwo z gruzińskim Dinamo Batumi 2:1.

Szkoła Podstawowa w Opatkowicach w gminie Puławy - jedna z trzech, którym grozi reorganizacja

Trzy szkoły zagrożone. Rodzice i nauczyciele przeciw reorganizacji

Trzy petycje podpisane przez setki mieszkańców gminy wiejskiej Puławy w sprawie odstąpienia od reformy lokalnej oświaty trafiło na biurko wójta Kamila Lewandowskiego. To sprzeciw wobec pomysłu przeniesienia klas 4-8 z małych szkół do innych, większych placówek. Twierdzą, że to pierwszy krok do ich likwidacji.

Myślał, że inwestuje w kryptowaluty. Stracił oszczędności

Myślał, że inwestuje w kryptowaluty. Stracił oszczędności

Przez 10 miesięcy wpłacał pieniądze myśląc, że inwestuje w kryptowaluty. 55-letni mężczyzna stracił swoje oszczędności.

Lublin zaprasza na festiwalowy weekend pełen smaków i emocji!
NASZ PATRONAT
1 lutego 2025, 12:00

Lublin zaprasza na festiwalowy weekend pełen smaków i emocji!

Na początku lutego Lublin stanie się prawdziwą stolicą kulinarnych doznań. W hali Targów Lublin S.A. odbędzie się wyjątkowe wydarzenie podczas którego będziemy mogli wybrać się do Azji i spróbować najlepszej czekolady.

Górnicy z Bogdanki zawiesili protest głodowy
Aktualizacja

Górnicy z Bogdanki zawiesili protest głodowy

Koniec protestu głodowego grupy górników kopalni Lubelskiego Węgla "Bogdanka". Członkowie związku zawodowego "Przeróbka" poinformowali o przerwaniu tej formy sprzeciwu wobec działań rządu. Powodem jest wyznaczenie terminu rozmów z przedstawicielami zarządu LW oraz władz centralnych.

 "Ja zabiłem pani tatę” – morderca po trzech dekadach stanął przed sądem
zbrodnia
galeria

"Ja zabiłem pani tatę” – morderca po trzech dekadach stanął przed sądem

W lubelskim Sądzie Okręgowym rozpoczął się proces Bogdana S., który niemal 30 lat temu dokonał morderstwa na ulicy Kossaka w Lublinie. Na jego trop trafili po latach śledczy z lubelskiego Archiwum X.

rurociąg wodny

Kształtki żeliwne — rodzaje i zastosowanie

Montaż sieci wodociągowej i kanalizacyjnej wymaga zastosowania elementów wykonanych z materiałów o wyjątkowych właściwościach mechanicznych, takich jak bardzo duża wytrzymałość, sprężystość i odporność na wysokie ciśnienie, pęknięcia i deformacje. Są to cechy żeliwa sferoidalnego, czyli stopu żelaza z węglem, w którym grafit, na skutek dodania do stopu magnezu, przybiera kształt kulek.

Katastrofa budowlana na Bernardyńskiej: sąsiedzi zawaliska mogą wrócić do domów

Katastrofa budowlana na Bernardyńskiej: sąsiedzi zawaliska mogą wrócić do domów

Budynki będące w pobliżu zawalonej kamienicy są bezpieczne i mieszkańcy mogą do nich wrócić - poinformował dzisiaj Państwowy Inspektor Nadzoru Budowlanego w Lublinie. Wznowiony został także ruch na ulicy.

Jak inwestować w złoto? Przewodnik dla początkujących

Jak inwestować w złoto? Przewodnik dla początkujących

Złoto inwestycyjne jest jednym z bezpieczniejszych produktów umożliwiających równocześnie zabezpieczenie, jak i zwiększenie swojego kapitału. A dziś można kupować je nie tylko w formie fizycznych sztabek czy monet. Co zatem wybrać? Jak inwestować w złoto, by transakcja była bezpieczna i nie wiązała się z dużym ryzykiem straty?

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium