Stare Miasto wypełniły stragany na których można znaleźć produkty z całego świata. Podczas festiwalu można spróbować egzotycznych smaków
Lokalne produkty, ale także te z całego świata - to wszystko czeka na nas na straganach, które stanęły na deptaku i Starym Mieście z okazji trwającego Europejskiego Festiwalu Smaku.
Oprócz jedzenia znajdziemy także rękodzieło - ubrania, biżuterię, dodatki. Sprzedawcy czekają na odwiedzających codziennie do godziny 20.
Na Starym Mieście Ewa i Piotr Michalscy opowiedzieli jak dobrze i z gracją jeść jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków - ostrygi.
Europejski Fesitwal Smaku to wydarzenie, gdzie znajdziemy coś dla duszy a także coś dla ciała. W kulinarną podróż zabiorą nas m.in. m.in. Katarzyna Bosacka, Michał Fabiszewski, jeden z 20 szefów kuchni gotujących podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu, czy Łukasz Modelski. Prof. Jarosław Dumanowski zabierze nas w podróż w czasie i przedstawi przepisy z początków istnienia województwa lubelskiego.
W ramach wydarzenia oprócz kulinarnych spotkań znajdziemy też coś dla duszy. Naszą duszę w kulturalną podróż zabiorą m.in. Waleria i Piękne Róże, Adam Bałdach ze swoimi renesansowymi skrzypcami, Grzegorz Rogala i mistyczne wykonanie Psalmów Jana Kochanowskiego oraz Dominika Zamara, śpiewaczka operowa, która wraca do korzeni i będzie śpiewać utwory z repertuaru metalowego.
Program festiwalu
Środa, 4 września:
- 19:00 Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę, Wirydarz klasztoru Dominikanów.
Czwartek, 5 września:
- 10:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20, Stare Miasto.
- 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
- 18:00 Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
- 19:00 Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
Piątek, 6 września:
- 12:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20, Stare Miasto.
- 12:00 Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024, Trybunalska Caffe.
- 13:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie Fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 15:00 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:30 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 17:00 O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6.
- 17:30 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:15 Festiwal Drzewo Życia w Gardzienicach. Pokaz lepienia pierogów teatralnych w wykonaniu Małgorzaty Solis, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:45 Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku, plac po Farze.
- 19:15 Koncert Gaii Mobilij (Italia), Scena Smaku, plac po Farze.
- 21:00 Koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział”, Scena Smaku plac po Farze.
Sobota, 7 września:
- 11:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
- 11:30 Konkurs jedzenia waty cukrowej na czas dla dzieci, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 12:00 Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1.
- 12:15 Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:00 Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej, Scena Smaku, plac po Farze.
- 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 14:00 Zrównoważona kuchnia. Pokaz kulinarny z Krajową Grupą Spożywczą, Scena Smaku, plac po Farze.
- 14:45 I Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, plac Po Farze.
- 15:30 Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
- 15:15 Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje, Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 16:00 O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po Farze.
- 16:15 Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą. Ciąg dalszy, plac po Farze.
- 17:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 19:00 Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu. Adam Bałdych redefiniuje pojęcie skrzypiec – The Guardian. Największy talent skrzypiec naszych czasów, bazylika Dominikanów.
- 19:50 Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac o Farze.
- 20:00 Koncert „Limboski solo”, plac po Farze.
- 21:00 Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem, Stół Spotkań, plac o Farze.
Niedziela, 8 września:
- 12:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
- 12:30 Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr, plac Po Farze.
- 13:00 Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.
- 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
- 14:00 Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 14:15 Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.
- 15:00 Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:00 Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
- 16:45 Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac po Farze.
- 17:00 Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.
- 17:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.
- 18:00 Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.
- 19:00 Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów