Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

3 września 2024 r.
9:39

Coś dla ciała i duszy. Ruszył Europejski Festiwal Smaku

Autor: Zdjęcie autora IC

Wspólne gotowanie, rozmowy o metafizyce, dbanie o zdrowie - to wszystko czeka na nas na rozpoczynającym się Europejskim Festiwalu Smaków.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Od świętowania urodzin ojca Tomasza Dostatniego rozpoczął się Europejski Festiwal Smaku. W poniedziałek (2 września) zaproszeni goście mogli złożyć dominikanowi życzenia i porozmawiać o jego życiu i filozofii. Ojciec związany jest z EFS od lat i postanowił swoje urodziny świętować właśnie w ramach festiwalu. 

Spotkanie otwarte z oo. Tomaszem Dostatnim odbędzie się we wtorek (3 września) w księgarni Dosłowna. Będzie można porozmawiać o najnowszej książce dominikanina, jego urodzinach oraz wędrówce duchowej, która jak mówią sami organizatorzy Europejskiego Festiwalu Smaku, towarzyszy całej imprezie. 

To jednak nie wszystko, co czeka nas podczas festiwali. Przede wszystkim cofniemy się o 550 lat – czyli do czasów, gdy powstało województwo lubelskie. Prof. Jarosław Dumanowski przedstawi przepisy z początków istnienia województwa.

W programie znajdziemy także Mistrzostwa Świata w jedzeniu cebularzy na czas, przygotowywanie ukochanej potrawy Julii Szeremety, pokaz kucharza, który gotował dla olimpijczyków oraz koncert renesansowych skrzypiec.

Na kulinarnej scenie pojawią się m.in. Katarzyna Bosacka, Michał Fabiszewski, jeden z 20 szefów kuchni gotujących podczas Igrzysk Olimpijskich w Paryżu, czy Łukasz Modelski.

Odbędą się także warsztaty i spacery z ziołami w tle.

Naszą duszę w kulturalną podróż zabiorą m.in. Waleria i Piękne Róże, Adam Bałdach ze swoimi renesansowymi skrzypcami, Grzegorz Rogala i mistyczne wykonanie Psalmów Jana Kochanowskiego oraz Dominika Zamara, śpiewaczka operowa, która wraca do korzeni i będzie śpiewać z repertuaru metalowego.

Podczas festiwalu, już po raz dziewiąty odbędzie się konkurs na „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024”. W konkursie wyłonione zostaną kulinarne produkty z regionu lubelskiego wyróżniające się najwyższymi walorami smakowymi, zapachowymi i wizualnymi.

 

Program festiwalu

Wtorek, 3 września:

  • 18:00 Salon literacki. Wieczór autorski Tomasza Dostatniego i Piotra Nowiny-Konopki „Między tronem i ołtarzem”, Księgarnia Dosłowna, Centrum Kultury w Lublinie.
  • 19:00 Otwarcie wystawy fotografii Kingi Hendzel „Black & White Jazz”, Galeria Wirydarz Centrum Kultury w Lublinie.

Środa, 4 września:

  • 12:00 Otwarcie Jarmarku Festiwalowego, Stare Miasto.
  • 13:00 Prezentacja wystawców, spacer po stoiskach, konkursy z nagrodami do godziny 20, Stare Miasto.
  • 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
  • 19:00 Wernisaż malarstwa Zofii Leszczyńskiej: Ptaki, kwiaty i anioły św. Franciszka, ze specjalnym udziałem Włodzimierza Staniewskiego, założyciela OPT Gardzienice, degustacja ciasteczek św. Franciszka wypieczonych przez Elżbietę Cwalinę, Wirydarz klasztoru Dominikanów.

Czwartek, 5 września:

  • 10:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, konkursy, nagrody do godziny 20, Stare Miasto.
  • 14:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Stare Miasto.
  • 18:00 Premiera spektaklu „Casta Diva, che inargenti & OkzseiK” z udziałem Dominiki Zamary i Pawła Kieszko, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.
  • 19:00 Spotkanie z Dominiką Zamarą, księżniczką światowej Opery, Scena Teatralna w Spichlerzu, Ośrodek Praktyk Teatralnych Gardzienice.

Piątek, 6 września:

  • 12:00 Jarmark Festiwalowy, spacer po stoiskach, do godziny 20, Stare Miasto.
  • 12:00 Konkurs Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2024, Trybunalska Caffe.
  • 13:00 Instrukcja jedzenia ostryg, Ewa i Piotr Michalscy, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie Fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
  • 15:00 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 16:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni z Technikum Pszczelarskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 16:30 Konkurs Good Chef Junior „550 lat Województwa Lubelskiego” o puchar Marszałka Województwa Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 17:00 O roli dyplomacji kulinarnej w promocji Województwa Lubelskiego i miasta Lublin. Spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek. Rozmowa z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego, Lubelska Regionalna Organizacja Turystyczna, Krakowskie Przedmieście 6.
  • 17:30 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania młodych szefów kuchni ze Technikum „Lider” w Lublinie, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:00 Konkurs Good Chef Junior – ogłoszenie werdyktu jury, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:15 Festiwal Drzewo Życia w Gardzienicach. Pokaz lepienia pierogów teatralnych w wykonaniu Małgorzaty Solis, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:45 Ogłoszenie wyników konkursu Najlepszy Smak Lubelszczyzny, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 19:15 Koncert Gaii Mobilij (Italia), Scena Smaku, plac po Farze.
  • 21:00 Koncert kapeli Waleria i piękne róże „Potańcówka, jakiej świat nie widział”, Scena Smaku plac po Farze.

Sobota, 7 września:

  • 11:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
  • 11:30 Konkurs jedzenia waty cukrowej na czas dla dzieci, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 12:00 Ogólnopolski Turniej Nalewek i Lubelskie Spotkania Nalewkowe, Browar Wielokran, Centrum Spotkania Kultur, plac Teatralny 1.
  • 12:15 Festiwal Kaszy Gryczaki. Pokaz gotowania gołąbków, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 13:00 Pokaz kulinarny Katarzyny Bosackiej, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
  • 14:00 Zrównoważona kuchnia. Pokaz kulinarny z Krajową Grupą Spożywczą, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 14:45 I Mistrzostwa Świata w Jedzeniu Cebularzy Lubelskich na Czas, plac Po Farze.
  • 15:30 Piknik retro, zabytkowe automobile, motocykle i bicykle – plac Łokietka w Lublinie.
  • 15:15 Maraton smaku. Finał Ogólnopolskiego Konkursu KGW z Krajową Grupą Spożywczą, pokazy gotowania, prezentacje, Scena Smaku, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 16:00 O śledziach starszych niż Chrystus Piotr Celtycki, pokaz, degustacja, plac Po Farze.
  • 16:15 Julia Szeremeta i Michał Fabiszewski. Maraton smaku z Krajową Grupą Spożywczą. Ciąg dalszy, plac po Farze.
  • 17:00 Pokaz kulinarny w wykonaniu chefa kuchni Michała Zakrzewskiego – Restauracja Nowa Piwnica Smaku z Opola Lubelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:00 Projekt RE:Union Smaków – Kolacja historyczna z królem Kazimierzem Jagiellończykiem, degustacja dań sprzed 550 lat, komentują Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 19:00 Koncert Adama Bałdycha, gwiazdy festiwalu. Adam Bałdych redefiniuje pojęcie skrzypiec – The Guardian. Największy talent skrzypiec naszych czasów, bazylika Dominikanów.
  • 19:50 Ogłoszenie wyników Ogólnopolskiego Turnieju Nalewek, plac o Farze.
  • 20:00 Koncert „Limboski solo”, plac po Farze.
  • 21:00 Premiera książki „550 lat kuchni lubelskiej”. Spotkanie z Jarosławem Dumanowskim, Maciejem Nowickim i Waldemarem Suliszem, Stół Spotkań, plac o Farze.

Niedziela, 8 września:

  • 12:00 Jarmark festiwalowy, spacery po stoiskach, konkursy z nagrodami, Stare Miasto.
  • 12:30 Śniadanie na trawie. Żywy obraz. Inscenizacja Stacji Teatr, plac Po Farze. 
  • 13:00 Spacer ziołoleczniczy z Justyną Pargiełą z Pytania na śniadanie, Błonia pod Zamkiem.
  • 13:30 Foto Festiwal z Leica Store Warszawa, Czytanie fotografii, prezentacja aparatów Leica Piotr Marek, Galeria Sztuki Sceny Plastycznej KUL, Rynek 8.
  • 14:00 Eliksir św. Kazimierza. Spotkanie z Justyną Pargiełą, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 14:15 Spacer historyczny z Kazimierzem Jagiellończykiem. Oprowadza Agata Hrycaj. Start przy kościele powizytkowskim.
  • 15:00 Festiwal Parzynalia z Bełżyc. Pokaz gotowania, degustacje, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 16:00 Pokaz gotowania Łukasza Modelskiego, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 16:45 Św. Franciszek głosi kazanie do ptaków, Stół Spotkań, plac po Farze.
  • 17:00 Projekt Re:Union Smaków – Debata historyczna „Unia Lubelska Inspiracje” z udziałem prof. Jarosława Dumanowskiego i Macieja Nowickiego, prowadzenie Łukasz Modelski, Sala Unii Lubelskiej klasztor Dominikanów.
  • 17:00 Co jadł król Kazimierz Jagiellończyk? Pokaz gotowania chefów kuchni ze Stowarzyszenia Euro-Toques Polska, Scena Smaku, plac po Farze.
  • 18:00 Uroczysta msza św. w intencji 550 lat Województwa Lubelskiego z wykonaniem przez Barbarę Rogalę z Zespołu Wokalnego Polskiej Opery Królewskiej hymnu „Omni die nic Mariae”, zwanego modlitwą św. Kazimierza, patrona Polski i Litwy, Bazylika Dominikanów.
  • 19:00 Projekt Re:Union Smaków – koncert Grzegorza Rogali, Projekt P.G.R. „Polish Psalter” Psalmy Jana Kochanowskiego, uroczyste zakończenie festiwalu, Bazylika Dominikanów
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Ważny węzeł drogowy z nazwą wsi. Miasto wnioskuje o zmianę

Ważny węzeł drogowy z nazwą wsi. Miasto wnioskuje o zmianę

Niedaleko Międzyrzeca Podlaskiego powstanie ważny węzeł komunikacyjny. Samorząd chce to wykorzystać wizerunkowo i kieruje wniosek do ministerstwa o zmianę nazwę.

Śliska droga, za duża prędkość. 14-latka trafiła do szpitala

Śliska droga, za duża prędkość. 14-latka trafiła do szpitala

Warunki na drodze nie były najlepsze, a 23-latek jechał audi za szybko. takie, według ustaleń policji, są przyczyny wypadku, który ostatniej nocy wydarzył się w Kraśniku. Ucierpiała w nim 14-letnia dziewczynka.

Zamojska klasa okręgowa. Jedni ostro strzelają, inni muszą pracować nad defensywą

Zamojska klasa okręgowa. Jedni ostro strzelają, inni muszą pracować nad defensywą

Zespoły zamojskiej klasy okręgowej na dobre wybudzają się z zimowego snu. W miniony weekend mecze sparingowe rozegrało już niemal komplet zespołów, które wiosną będą rywalizować w „najciekawszej lidze świata"

Domki mobilne jako alternatywa dla tradycyjnego mieszkania - czy to się opłaca?

Domki mobilne jako alternatywa dla tradycyjnego mieszkania - czy to się opłaca?

W ostatnich latach na rynku nieruchomości pojawił się intrygujący trend - domki mobilne. Te kompaktowe, przenośne konstrukcje zyskują coraz większą popularność jako alternatywa dla tradycyjnych mieszkań- zainteresowanie domkami mobilnymi wzrosło o 35% w porównaniu do roku poprzedniego. Czy jednak ta nowatorska forma zamieszkania rzeczywiście się opłaca?

Jak zadbać o rower elektryczny po zimie? Porady dla właścicieli e-bike’ów

Jak zadbać o rower elektryczny po zimie? Porady dla właścicieli e-bike’ów

Rower elektryczny to nowoczesne rozwiązanie, które wymaga odpowiedniej pielęgnacji. Po zimie szczególną uwagę warto poświęcić baterii, silnikowi i innym kluczowym elementom. Dzięki temu Twój e-bike będzie działał bez zarzutu przez cały sezon.

Pergola w małym ogrodzie – jak maksymalnie wykorzystać przestrzeń?

Pergola w małym ogrodzie – jak maksymalnie wykorzystać przestrzeń?

Małe ogrody stają się coraz popularniejsze w dobie intensywnej urbanizacji. Coraz więcej osób pragnie mieć przestrzeń do relaksu, nawet w niewielkich ogrodach. W takich przypadkach doskonałym rozwiązaniem jest pergola, która nie tylko dodaje stylu, ale także funkcjonalności. W artykule przedstawimy, jak maksymalnie wykorzystać przestrzeń przy pomocy pergoli oraz prezentujemy różne jej zastosowania.

Foodcom S.A. w Lublinie – nowe możliwości zawodowe czekają na Ciebie

Foodcom S.A. w Lublinie – nowe możliwości zawodowe czekają na Ciebie

Foodcom S.A., jeden z liderów handlu międzynarodowego w branży spożywczej, paszowej, FMCG i chemii przemysłowej, zamknął 2024 rok z imponującymi wynikami. Firma, która operuje w ponad 120 krajach, zwiększyła swoje obroty i umocniła pozycję na rynkach zagranicznych, ale także rozbudowała swoje struktury, otwierając nowe możliwości zawodowe w Polsce i za granicą.

Oszukiwał ludzi w całej Polsce. Namierzyli go policjanci z Lubartowa

Oszukiwał ludzi w całej Polsce. Namierzyli go policjanci z Lubartowa

Nie tylko został ustalony i zatrzymany, ale też tymczasowo aresztowany na 3 miesiące. Młodego oszusta z Dolnego Śląska, który naciągał ludzi z całej Polski namierzyli lubartowscy policjanci.

Lokatorzy z Farbiarskiej 2 byli u prezydenta. Teraz chcą iść do prokuratury

Lokatorzy z Farbiarskiej 2 byli u prezydenta. Teraz chcą iść do prokuratury

W piątek musieli opuścić domy. Nie wiedzą, czy do nich wrócą. Mieszkańcy wyłączonej z użytkowania kamienicy przy ul. Farbiarskiej 2 w Lublinie walczą o swoją przyszłość. Dzisiaj przyszli prosić o pomoc prezydenta. Mówią, że są zadowoleni ze spotkania. Co udało im się wynegocjować?

Statuetki Króla Władysława trafiły do dwóch wybitnych hrubieszowian

Im się to po prostu należało. Uhonorowani najważniejszą nagrodą w mieście

Nie ma w Hrubieszowie ważniejszej nagrody niż Statuetka Króla Władysława Jagiełły. Właśnie takim wyróżnieniem zostali uhonorowani dwaj wybitni mieszkańcy miasta: Leszek Kryszczuk i Janusz Panasiewicz.

Pijany staranował mercedesem płot. Mandat dostała jego partnerka

Pijany staranował mercedesem płot. Mandat dostała jego partnerka

W ogóle nie powinien siadać za kierownicą, bo nie ma prawa jazdy. Ale upił się i ruszył w drogę mercedesem. To nie mogło się dobrze skończyć.

Dołącz do zespołu Dziennika Wschodniego

Dołącz do zespołu Dziennika Wschodniego

Poszukujemy energicznej i ambitnej osoby na stanowisko Handlowca do naszego zespołu! Jeśli masz doświadczenie w sprzedaży, potrafisz budować relacje z klientami i chcesz rozwijać się w dynamicznej firmie – zapraszamy do aplikowania!

Będą utrudnienia na ul. Diamentowej. Ruch wahadłowy przez tydzień

Będą utrudnienia na ul. Diamentowej. Ruch wahadłowy przez tydzień

Od wtorku 4 lutego na skrzyżowaniu ulic Diamentowej, Energetyków i Samsonowicza w Lublinie wprowadzony zostanie ruch wahadłowy. Ma to związek z przebudową kanalizacji deszczowej.

Bajkącik w ZK w Białej Podlaskiej został otwarty w zeszłym tygodniu

Poczytaj mi tato w... więzieniu. Jest do tego specjalne miejsce

Jest wygodna kanapa, niewielki stolik i regał z książkami. Tak wygląda Bajkącik otwarty pod koniec tygodnia w Zakładzie Karnym w Białej Podlaskiej.

Trzaskowski, Nawrocki, a może ktoś inny? Dr Wojciech Maguś o kampanii: będzie bardzo brutalna
film

Trzaskowski, Nawrocki, a może ktoś inny? Dr Wojciech Maguś o kampanii: będzie bardzo brutalna

W dzisiejszym programie Dzień Wschodzi gościem będzie dr Wojciech Maguś z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej. Rozmawiamy o kampanii prezydenckiej. Jakie szanse mają dwaj główni kandydaci? Czy start Krzysztofa Stanowskiego może coś zmienić w wyścigu do prezydenckiego pałacu? Jaki przekaz będą budować kandydaci? Na te i inne pytania odpowiedzi poznacie w naszej rozmowie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Różne -> Sprzedam

kurek

ZAMOŚĆ

39,00 zł

Różne -> Sprzedam

zlacz

ZAMOŚĆ

52,00 zł

Różne -> Sprzedam

zawór

ZAMOŚĆ

95,00 zł

Różne -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

155,00 zł

Różne -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

165,00 zł

Komunikaty