Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

20 maja 2023 r.
15:10

Do Watykanu z lubelskiego szła specjalna paczka, a w niej przysmak Jana Pawła II

Papież w Watykanie jadał polski sękacz, dostarczany pocztą dyplomatyczną z Lubelszczyzny
Papież w Watykanie jadał polski sękacz, dostarczany pocztą dyplomatyczną z Lubelszczyzny

Kiedy Karol Wojtyła wysiadał z krakowskiego pociągu na lubelskim dworcu, szedł na KUL piechotą. Po drodze robił sobie przystanek u Dominikanów, żeby odprawić mszę św. I zjeść śniadanie z ojcem Mieczysławem Krąpcem.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Na wykłady na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim Karol Wojtyła przyjeżdżał w latach pięćdziesiątych ubiegłego wieku. W Lublinie był raz tygodniu, a ponieważ krakowski pociąg kończył bieg wczesnym świtem, przyszły papież szedł piechotą na KUL. Ale wcześniej zatrzymywał się u Dominikanów na Starym Mieście, żeby odprawić mszę z ojcem Albertem Krąpcem, dominikaninem, filozofem i smakoszem, który znał się na jedzeniu i robił na przykład bardzo dobre śledzie.

Dodatek Dziennika Wschodnim „Lubelskim szlakiem św. Jana Pawła II. 103. rocznica urodzin” do pobrania jako e-wydanie.

W jednym ze wspomnień o. Krąpca zachowała się anegdota, jak to najpierw on odprawiał mszę, a Karol mu służył, potem odprawiał Karol, a usługiwał ojciec Krąpiec. Po mszy słynny tomista parzył kawę i robił śniadanie: chleb, kiełbasa z Żabiej Woli, od czasu do czasu śledzie - a Karol Wojtyła jeszcze zostawał w bazylice, żeby się pomodlić.

- Czekałem na Karola. A jego nie ma i nie ma. Przeważnie sam zjadałem śniadanie. Zachodziłem do kaplicy, a Karol się modli i modli, zupełne zatopiony, jakby go nie było. Panie! Gdzież, żeby chłop się tak długo modlił! Nie do wiary! No nic. Pakowałem mu śniadanie w jakiś papier i szliśmy na uniwersytet, po drodze gadając o filozofii. Tam zjadał śniadanie - czytamy w anegdocie, którą zapisał w mediach społecznościowych Arkadiusz Robaczewski. A zatem dwa przepisy.

Śledź po dominikańsku z koperkiem

Składniki: 50 dag śledzia, po 3 dag papryki, ogórka i pieczarki marynowanej, 3 dag czerwonej cebuli, po 2 dag śliwki wędzonej i suszonej żurawiny, 4 dag miodu, łyżeczka musztardy francuskiej, 1 łyżeczka nasion kopru ogrodowego, olej lniany, ocet winny, pęczek świeżego koperku.

Wykonanie: śledzie sprawić, wypłukać, zalać wodą, moczyć przez godzinę. Zmienić wodę, moczyć przez kolejną godzinę. Dokładnie wypłukać, osuszyć i pokroić w plastry. Wszystkie składniki posiekać, dodać do śledzi, doprawić. Wymieszać. Osobno połączyć oliwę z octem winnym, wlać do śledzi. Wymieszać, przełożyć do słoika, posypać nasionami kopru, zakręcić słoik i odstawić do lodówki na całą noc. Podawać posypane świeżym koperkiem.

Kiełbasa śniadaniowa z musztardą parczewską

Składniki: 4 kawałki kiełbasy z Żabiej Woli (do kupienia w sklepie przy piekarni), 3 cebule, sól pieprz, majeranek, olej wiejski, musztarda sarepska z Parczewa.

Wykonanie: Cebulę pokroić w plastry, kiełbasę ponacinać po ukosie. Rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę, podlać wodą, posolić, dusić pod przykryciem. Dołożyć kiełbasę, posypać roztartym w palcach majerankiem, dusić na wolnym ogniu, podlewając wodą. Jak trzeba doprawić pieprzem i posolić. Podawać z chlebem z Żabiej Woli i musztardą parczewską.

Co jadł Karol Wojtyła w stołówce profesorskiej na KUL?

Podczas przyjazdów na wykłady w Lublinie przyszły papież zatrzymywał się w klasztorze przy kościele powizytkowskim. Obiady zjadał w stołówce profesorskiej, mieszczącej się tuż obok stołówki dla studentów. Jadł też w konwikcie, gdzie mieszkali księża.

Jak jadał? Ze wspomnień kolegów wynika, że jadał bardzo prosto. Bardzo lubił kaszę gryczaną ze skwarkami i kwaśne mleko. Zjadał każdą zupę. Jak opowiadała mi Maria Wal, szefowa kuchni przy Rektoracie KUL - lubił pierogi. Jak zaczął przyjeżdżać do Lublina, posmakowały mu pierogi z kaszą gryczaną i serem.

Także w Lublinie spróbował lubelskiego cebularza, który przypominał mu słynne podpłomyki z cebulą wypiekane na pierwszej parafii w Niegowici. Wojtyła był tam wikarym w latach 1948/49. We wspomnieniach kucharki Kazimiery Rybak czytamy, że podpłomyki z cebulą tak mu posmakowały, że prosił, by podczas pieczenia nie zapominać także o nim. Przyszły papież śniadanie z podpłomykami nazywał odświętnym. A teraz przepis na ten przysmak.

Hit. Podpłomyk z cebulą. Przysmak Karola Wojtyły

Składniki: 70 dag mąki, woda. Na rozczyn: 30 dag mąki, 5 dag drożdży, 1 łyżeczka cukru, sól, woda. Na farsz: 3 cebule, pół kostki masła.

Wykonanie: wymieszać składki rozczynu, odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn wyrośnie. Dodać mąkę, dolać wody, wyrobić ciasto, odstawić do wyrośnięcia. Uformować okrągły placek o średnicy 40 centymetrów i grubości 1.5 centymetra. Ciasto dobrze posmarować roztopionym masłem, obficie posypać pokrojoną w półksiężyce cebulą. Piec, aż podpłomyk się zarumieni. Co jest lepsze: podpłomyk czy cebularz? Oba dobre.

Co jadł Karol Wojtyła w Watykanie?

To, co lubił najbardziej. Polski papież dokonał zresztą w Watykanie niezłej rewolucji kulinarnej, gdy zaczął jadać na śniadanie jajecznicę na boczku albo kiełbasę z cebulką. Ale siostry sercanki i tak podawały na stół biały ser, dżemy i owoce.

Jan Paweł II polubił włoską kuchnię. Ze smakiem zjadał minestrone, cielęcinę w szynce, rozsmakował się w spaghetti. Ale na stole pojawiały się polskie dania: karp po żydowsku, flaki czy pierogi z serem. Na kolację podawano sery, owoce oraz sernik, który bardzo lubił i pizzę. A teraz przepis na minestrone i ulubione spaghetti polskiego papieża.

Minestrone

Składniki: 1 cebula, 2 ząbki czosnku, nieduży kawałek białej kapusty, 1 ziemniak, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 łodygi selera naciowego, 1 mały por, 2 pomidory, 10 dag zielonego groszku, 10 dag białej fasoli z puszki, 5 dag wędzonego boczku, 1 litr lekkiego rosołu mięsnego (może być kostka), 2 łyżki oliwy, 1 listek laurowy, natka pietruszki, parę gałązek bazylii, tymianku, rozmarynu, sól, pieprz.

Wykonanie: obrane cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Jarzyny umyć i drobno pokroić. Boczek pokrojony w kostkę podsmażyć na oliwie w dużym garnku. Dodać cebulę i czosnek, lekko zeszklić. Dodać twardsze jarzyny (ziemniak, marchewki, pietruszkę, seler naciowy). Poddusić 5 minut, a następnie dodać jarzyny miękkie (pomidory obrane ze skórki, groszek, białą fasolę, kapustę, pory) i dusić chwilę razem. Wlać rosół, zagotować razem z pęczkiem ziół 1/2 godziny. Wyjąć zioła, przyprawić solą i pieprzem, posypać siekaną zieloną pietruszką.

Spaghetti allamatriciana

Składniki: 25 dag spaghetti, 10 dag wędzonego surowego boczku, puszka pomidorów bez skórki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/4 strączka czerwonego pieprzu, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 30 dag tartego parmezanu, mały kieliszek białego wina.

Wykonanie: na dużej patelni rozgrzać oliwę. Drobno posiekaną cebulę krótko poddusić. Dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, podsmażyć na złoto. Podlać winem. Drobno posiekany czerwony pieprz wrzucić do cebuli z boczkiem, dodać przetarte przez sito pomidory, posolić i dusić ok. 20 min. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Do sosu dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić rozmarynem i tymiankiem. Polać spaghetti sosem i posypać parmezanem. A teraz przepis na wspomniany już sernik, który wypiekała Karolowi Wojtyle na KUL Maria Wal. Oprócz sernika w Watykanu papież jadał polski sękacz, co ciekawe dostarczany pocztą dyplomatyczną z Lubelszczyzny.

Sernik rektorski na deser

Składniki: kruche ciasto: 3 szklanki mąki, 25 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego, tłustego, mielonego, 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 białka, 8 żółtek, 1,5 torebki budyniu, skórka otarta z 1 pomarańczy, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki.

Wykonanie: posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta, resztą wylepić tortownicę (26 cm średnicy). Upiec na jasnozłoty kolor. Ostudzić. Wszystkie składniki masy oprócz 2 białek utrzeć w malakserze na aksamitną puszystą masę. Delikatnie wmieszać 2 ubite białka, otartą skórkę pomarańczy, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masę wylać na podpieczony kruchy spód w tortownicy. Na grubej tarce utrzeć resztę ciasta i posypać masę. Piec w temperaturze 170 stopni. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Bartłomiej Pejo w Dzienniku Wschodnim: absolutnie nie myślimy o koalicji z PiS
film

Bartłomiej Pejo w Dzienniku Wschodnim: absolutnie nie myślimy o koalicji z PiS

Poseł Konfederacji Bartłomiej Pejo jest dzisiaj gościem Dziennika Wschodniego. Rozmawiamy o aktualnej sytuacji politycznej, kampanii wyborczej i rosnącym poparciu kandydata Konfederacji Sławomira Mentzena. Sprawdzimy też, czemu mają służyć zespoły parlamentarne, których członkiem jest poseł Pejo.

Dzień Kobiet u wojewody lubelskiego
galeria

Dzień Kobiet u wojewody lubelskiego

Medale wojewody, panel dyskusji oraz wykład były częścią uroczystości, która odbyła się w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim z okazji Dnia Kobiet.

Trener Motoru Mateusz Stolarski

Mateusz Stolarski: Legia wyjdzie na Motor najmocniejszym składem

Motor w spotkaniu z Legią będzie musiał sobie radzić bez byłego gracza „Wojskowych”, Arkadiusza Najemskiego. Do gry wraca za to Sergi Samper, który odcierpiał karę za czerwoną kartkę z Białegostoku. Pytanie jednak czy Hiszpan wróci do podstawowego składu?

Lekcje W-F z komponentami obrony cywilnej

Lekcje W-F z komponentami obrony cywilnej

Więcej zajęć z zakresu bezpieczeństwa i współpraca z wojskiem - minister Barbara Nowacka zapowiada zmiany w podstawie programowej.

Padwa Zamość bez większych problemów ograła Olimpię Piekary Śląskie

Padwa Zamość lepsza od Olimpii, AZS AWF sprawił niespodziankę

KPR Padwa Zamość lepsza od MKS MEDEX Olimpii Piekary Śląskie, a AZS AWF Biała Podlaska od E.Link Gwardii Koszalin.

Podpalacz w rękach policji

Podpalacz w rękach policji

Policjanci z Krasnegostawu zatrzymali 46-letniego mężczyznę, który stoi za dwoma podpaleniami do których doszło w ubiegłym tygodniu na terenie powiatu. Grozi mu do 5 lat więzienia.

Wg poradnika kryzysowego samowystarczalni będziemy przez 72 godziny

Wg poradnika kryzysowego samowystarczalni będziemy przez 72 godziny

Robert Klonowski z MSWiA w rozmowie z PAP stwierdził, że według przygotowanego przez nich poradnika kryzysowego, każde gospodarstwo domowe ma przetrwać o własnych siłach przez 3 dni.

Lada recepcyjna: Jak wybrać optymalne rozwiązanie dla Twojej firmy?

Lada recepcyjna: Jak wybrać optymalne rozwiązanie dla Twojej firmy?

Recepcja to pierwsze miejsce, z którym stykają się klienci, kontrahenci i goście odwiedzający Twoją firmę. To właśnie tam kształtuje się pierwsze wrażenie o Twojej marce. Dlatego tak ważne jest, aby recepcja była nie tylko funkcjonalna, ale i estetyczna. Kluczowym elementem wyposażenia recepcji jest lada recepcyjna, która powinna być zarówno praktyczna, jak i reprezentacyjna.

Tanie gadżety reklamowe – czy naprawdę działają? Fakty i mity

Tanie gadżety reklamowe – czy naprawdę działają? Fakty i mity

Tanie gadżety reklamowe mogą być skutecznym narzędziem marketingowym, jeśli są dobrze dobrane i są spersonalizowane. Największy mit mówi, że są nieskuteczne, ale w rzeczywistości klienci chętnie korzystają z praktycznych upominków, takich jak długopisy, notesy czy torby bawełniane. Najważniejsza jest jakość wykonania - tani gadżet nie oznacza niskiej trwałości, jeśli wybierze się sprawdzonego dostawcę. Personalizacja zwiększa ich efektywność, sprawiając, że marka jest częściej zapamiętywana. Tanie gadżety idealnie sprawdzają się w masowych kampaniach, targach i akcjach promocyjnych, zwiększając rozpoznawalność Twojej firmy w przystępnej cenie.

Smycze reklamowe z nadrukiem jako nośnik Twojego logo i hasła reklamowego

Smycze reklamowe z nadrukiem jako nośnik Twojego logo i hasła reklamowego

Smycze reklamowe to wszechstronny i praktyczny gadżet, który sprawdza się w każdej branży. Dzięki możliwości przypięcia kluczy czy identyfikatorów, są chętnie używane na co dzień, co zwiększa widoczność marki. Duża powierzchnia do nadruku umożliwia skuteczną personalizację logo czy hasła reklamowego. Smycze są ekonomiczne, pozwala to na masowe zamawianie ich, a ich mobilność sprawia, że Twoja reklama podróżuje w różnorodne miejsca. Wykorzystując smycze na eventach, w programach lojalnościowych czy jako wyposażenie pracowników, budujesz rozpoznawalność marki i pozytywne skojarzenia wśród klientów.

Najlepsze pomysły na prezenty na Dzień Kobiet

Najlepsze pomysły na prezenty na Dzień Kobiet

Dzień Kobiet, obchodzony 8 marca, to wyjątkowa okazja, by wyrazić wdzięczność, miłość i szacunek dla wszystkich kobiet – mam, żon, sióstr, przyjaciółek czy koleżanek z pracy. Wybór idealnego prezentu może być wyzwaniem, dlatego przedstawiamy najlepsze propozycje upominków, które z pewnością sprawią radość każdej kobiecie.

Gdzie kupić zasłony? Proste wskazówki

Gdzie kupić zasłony? Proste wskazówki

Zasłony odgrywają kluczową rolę w aranżacji wnętrz – nie tylko wpływają na estetykę pomieszczenia, ale również regulują dostęp światła, chronią przed spojrzeniami z zewnątrz i pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę w domu. Wybór idealnych zasłon może jednak stanowić wyzwanie, zwłaszcza gdy na rynku dostępnych jest tak wiele opcji. W tym artykule podpowiemy, gdzie najlepiej kupić zasłony i na co zwrócić uwagę podczas zakupu.

Alarmy bombowe w lubelskich galeriach

Alarmy bombowe w lubelskich galeriach

Anonimowy mail z informacją o podłożonych ładunkach w trzech lubelskich galeriach przyszedł na skrzynkę pocztową policji.

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Nie mam wielu rzeczy do zarzucenia swoim zawodnikom

Pavol Stano (Górnik Łęczna): Nie mam wielu rzeczy do zarzucenia swoim zawodnikom

Górnik Łęczna wciąż bez pierwszego zwycięstwa w rundzie wiosennej. W niedzielę zielono-czarni rywalizowali na wyjeździe z Wisłą Kraków i od 60 minuty grali w przewadze jednego zawodnika, ale mimo to wrócili spod Wawelu bez choćby jednego punktu. Jak spotkanie podsumowali obaj szkoleniowcy?

Zamkną ulicę w centrum Lublina. Kierowcy pojadą inaczej

Zamkną ulicę w centrum Lublina. Kierowcy pojadą inaczej

Na czas trwania Samorządowego Kongresu Trójmorza, dla ruchu zamknięta będzie ulica między CSK, a Urzędem Marszałkowskim.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Motoryzacja -> Sprzedam -> Osobowe

Volvo F60 D4

Lublin

58 000,00 zł

Motoryzacja -> Sprzedam -> Osobowe

BMW 525-D Sport

Lublin

130 000,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

12,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

145,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kształtki

ZAMOŚĆ

9,00 zł

Komunikaty