Pistacje to teraz najmodniejszy produkt w kuchni. Mogą być nie tylko chrupiącą przekąską, ale także bazą do wielu potraw na słodko i na wytrawnie. Kucharz i restaurator Jerzy Wójcik pokazuje nam jak wykorzystać pastę pistacjową w kuchni.
Pistacje uważane są za jedne z najzdrowszych orzechów dostępnych na rynku. A dlaczego? Są bombą witaminową, zawierają w sobie witaminy C, E oraz B6. Są źródłem potasu, cynku, fosforu oraz kwasu foliowego. Wzmacniają układ odpornościowy, pomagają w trawieniu, zawierają zdrowe kwasy Omega-3, które obniżają poziom złego cholesterolu oraz białko i wapń, potrzebne w zdrowym funkcjonowaniu mięśni i kości. Badania wykazały, że pistacje mają pozytywny wpływ na leczenie i zapobieganie otyłości, cukrzycy typu 2 i związanych z nią chorób sercowo-naczyniowych. Należy jednak uważać ile ich się je – 100 gram pistacji zawiera ponad 600 kalorii.
Mają szerokie zastosowanie w kuchni – od cukiernictwa po potrawy wytrawne. Sami w domu możemy przygotować pyszną pastę pistacjową, która posłuży nam za bazę w wielu daniach.
>> Domowa pasta pistacjowa - zrób ją sam w domu <<
Przygotowanie pasty pistacjowej jest bardzo proste – potrzebujemy pistacji, pestek dyni, orzechów nerkowca oraz jakiegoś oleju. Orzechy mielimy (według własnych preferencji, może być to gładki pył lub trochę grubszą konsystencję) po czym dodajemy olej – nasz gość Jerzy Wójcik, kucharz i restaurator poleca olej rzepakowy, ponieważ jest uniwersalny i nie zabije smaku pistacji.
W najbliższym odcinku „Dziennika ze smakiem” będzie można poznać przepis na włoski makaron z pastą pistacjową oraz cukinią i pomidorkami. Do przygotowania potrawy będą nam potrzebne:
- Makaron
- Cukinia
- Cebula
- Parmigiano reggiano
- Śmietanka
- Pasta pistacjowa
- Pomidorki koktajlowe
- Bazylia
- Sól, pieprz
- Limonka
Pełen przepis na makaron z pastą pistacjową najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem”. Warto oglądać uważnie, ponieważ w filmie pojawia się pytanie konkursowe. Do wygrania nagrody ufundowane przez firmę FoodWell. Poprzednie odcinki dziennika ze smakiem dostępne na naszym kanale YouTube. Premierowe odcinki co sobotę o godzinie 11.