Podpowiadamy, co można przygotować na świąteczny obiad.
Barszcz grzybowy
SKŁADNIKI: 10 dag suszonych grzybów, 2 szklanki zakwasu, 2 litry wody, 10 dag wędzonego boczku, 1 cebula, pół szklanki kwaśnej śmietany, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek.
WYKONANIE: suszone grzyby namoczyć na noc. Ugotować w wodzie, w której się moczyły. Zagotować wodę z pieczoną na blasze cebulą i listkiem, dodać podsmażony boczek, ugotowane grzyby i smak spod grzybów. Wlać zakwas, zagotować, wyjąć cebulę i listek laurowy, podprawić śmietaną. Posolić, doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Karkówka z boczkiem
SKŁADNIKI: 4 kotlety z karkówki, 2 łyżki musztardy francuskiej, 8 cienkich plastrów boczku wędzonego, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz.
WYKONANIE: kotlety oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą i odłożyć do lodówki na 3 godziny. Zawinąć w plastry boczku, spiąć patyczkiem, posmarować oliwą, pozostawić na 30 minut. Piec na grillowej patelni przez około pół godziny. Od czasu do czasu możecie podlać karkówkę bulionem.
Kokosowy kurczak
SKŁADNIKI: 4 filety z kurczaka, 1 jajko, po 4 łyżki bułki tartej i wiórków kokosowych, 2 łyżki mleka, sól, pieprz.
WYKONANIE: bułkę tartą wymieszać z wiórkami kokosowymi, dodać sól, pieprz. Jajko roztrzepać z mlekiem. Filety delikatnie rozbić, obtoczyć w jaju, a potem panierce. Smażyć na oleju po 4 minuty z każdej strony, tak by były złociste i chrupiące.
Kotlety z indyka
SKŁADNIKI: 4 kotlety z indyka, 1 cukinia, 1 jajko, 4 plastry pikantnego sera, 1 pomidor, bułka tarta, sól, pieprz, 8 kartofli ugotowanych w mundurkach, zioła prowansalskie, oliwa
WYKONANIE: mięso lekko zbić, natrzeć solą z pieprzem, odstawić na pół godziny. Na patelni podsmażyć plastry cukinii na złoty kolor. Kotlety panierować w jajku, bułce tartej i smażyć na złoty kolor. Ziemniaki pokroić w plastry, obtoczyć w ziołach prowansalskich i usmażyć na złoto.
Na każdym kotlecie ułożyć plastry cukinii, na to ser żółty i plaster pomidora. Zapiec do rozpuszczenia sera. Podawać z chrupiącymi i pachnącymi ziemniakami.
Medaliony nadbużańskie
SKŁADNIKI:4 plastry schabu, 20 dag pieczarek, 1 cebula, świeże zioła z ogródka, sól, pieprz, jajko, mąka.
WYKONANIE: schab rozbić, włożyć do miski, skropić oliwą i wymieszać z ziołami. W tym czasie na oleju zeszklić cebulę, dodać pieczarki, odparować, doprawić solą z pieprzem. Schab smarować pieczarkami, złożyć na pół, panierować w bułce i jajku, smażyć na złoto.
Mieszek z podgrzybkami
SKŁADNIKI: 60 dag polędwicy od schabu, 20 dag świeżych lub mrożonych grzybów, 1 cebula, masełko, sól, pieprz, mąka, olej.
WYKONANIE: pokroić polędwicę na 4 plastry, delikatnie rozbić na okrągło, posypać solą z pieprzem. Pokrojone w kostkę podgrzybki usmażyć na maśle z posiekaną cebulą. Doprawić solą z pieprzem. Na polędwicy układać farsz, zawinąć w sakiewkę, oprószyć mąką i usmażyć na złoto na głębokim tłuszczu. Podawać z warzywami z wody.
Ormiańskie szaszłyki
SKŁADNIKI: 20 dag wołowiny, 1 ugotowany ziemniak, 1 jajko, 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich, łyżka mąki, łyżeczka namoczonych rodzynek, masło, sól, pieprz, świeża mięta i kolendra.
WYKONANIE: mięso zmielić razem z ugotowanym ziemniakiem. Dodać zmielone orzechy, rodzynki, mięte, kolendrę, jajko, sól oraz pieprz i dobrze wymieszać. Zrobić kulki, obtoczyć w mące, nabijać na patyczki, nadać rękami podłużny kształt. Upiec na grillu, na talerzu polać stopionym masłem.
Tarta cebulowa
SKŁADNIKI: pół kg cebuli, 10 dag boczku, 3 łyżki oleju. Na ciasto: 30 dag mąki, pół kostki masła, 1 jajko, szczypta soli, woda. Nadzienie: 2 jajka, po 100 ml mleka i śmietany, kminek, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
WYKONANIE: z mąki, soli, masła, wody i jajka wyrobić kruche ciasto. Uformować kulę i wstawić do lodówki na 30 min. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Wymieszać mleko, śmietanę, mąkę i jajka. Dodać kminek, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pierz. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Ułożyć na nim cebulę i pokrojony boczek, zalać nadzieniem. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Zrazy koronne
SKŁADNIKI: 70 dag zrazówki, pieprz, sól, 1 duża cebula, 8 suszonych grzybów, 2 kromki czerstwego razowego chleba, 2 łyżki oleju. Na farsz: 15 dag cebuli, 2 łyżki masła, 1 szklanka startego czerstwego chleba, 1 surowe jajko, sól, pieprz.
WYKONANIE: umyte grzyby namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować i pokroić w paseczki. Umyte i osuszone mięso pokroić w plastry w poprzek włókien i lekko rozbić tłuczkiem. Posypać pieprzem. Przygotować farsz. Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle, dokładnie wymieszać z pieprzem, solą i czerstwym chlebem. Na płaty mięsa nałożyć farsz, zawinąć zrazy, spiąć wykałaczkami. Obsmażyć ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do rondla, na reszcie oleju zrumienić plastry cebuli i razem z grzybami dodać do zrazów.
Dwie kromki czerstwego chleba zetrzeć na tarce, posypać zrazy, polać wywarem z grzybów i dusić na wolnym ogniu. Podawać z kaszą.