

Eliminacja glutenu z diety i przyjmowanie bakterii probiotycznych oddziałujących na centralny układ nerwowy ma pomóc w walce z depresją. Do udziału w badaniach prowadzonych przez specjalistów z lubelskiej kliniki psychiatrii mogą zgłaszać się już pacjenci

Lubelscy naukowcy realizują ten projekt we współpracy ze specjalistami z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Chodzi o to, żeby zapobiegać rosnącej liczbie zachorowań na depresję, a także nawrotom choroby.
– W leczeniu depresji potrzeba kilku metod. To farmakoterapia, psychoterapia, zwiększenie aktywności fizycznej, a także dieta, przy opracowaniu której kładzie się nacisk na konkretne grupy produktów – tłumaczy prof. Hanna Karakuła-Juchnowicz, kierownik I Kliniki Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji SPSK1 w Lublinie. – Chodzi przede wszystkim o eliminację produktów zawierających gluten. Łączymy to z probiotykoterapią, w ramach której pacjenci przyjmują psychobiotyki czyli bakterie probiotyczne oddziałujące na centralny układ nerwowy.
Badania są obiecujące. – Jak pokazują doniesienia naukowe, zaburzenia psychiczne są związane z zaburzeniami pokarmowymi. Jelita są w ścisłej „współpracy” z centralnym układem nerwowym, a flora bakteryjna jelit u osób z depresją różni się od tej u osób zdrowych – tłumaczy prof. Karakuła-Juchnowicz i dodaje, że do badań mogą zgłaszać się dorośli pacjenci w wieku 18–60 lat.
– Badania potrwają rok. Pacjenci, którzy się do nich zakwalifikują (mogą być przeciwwskazania – dop. red.) będą pod opieką dietetyka, psychiatry i neurologa – dodaje specjalistka z lubelskiej kliniki.
Przez 12 tygodni pacjenci będą na diecie bezglutenowej połączonej z przyjmowaniem psychobiotyków. – Oferujemy im także pakiet specjalistycznych badań, w ramach których będą mogli zbadać florę bakteryjną i centralny układ nerwowy. Badania pokażą, jaki wpływ miała dieta na stan pacjenta – mówi prof. Karakuła-Juchnowicz.
W ramach programu lubelska klinika może przyjąć tylko 120 pacjentów ze względu na ograniczone środki finansowe (program jest realizowany z grantu uczelnianego). Żeby zgłosić się do udziału w badaniu trzeba skontaktować się z I Kliniką Psychiatrii, Psychoterapii i Wczesnej Interwencji SPSK1 w Lublinie (ul. Głuska 1, tel. 81 745 44 70) lub wypełnić formularz na stronie projektu www.depresja-jelita-dieta.umlub.edu.pl.
