- Rozpoczęto gazowanie żywego drobiu w kurnikach w pierwszych trzech ogniskach ptasiej grypy w miejscowości Stary Uścimów w powiecie lubartowskim - napisał Marek Wieczerzak, rzecznik wojewody lubelskiego na Twitterze. Planowane jest gazowanie około 70 tys. sztuk drobiu.
W województwie lubelskim potwierdzono cztery ogniska ptasiej grypy. Wszystkie znajdują się w Starym Uścimowie. Wczoraj odkryto także ognisko tej choroby w Wielkopolsce, o czym poinformował Polsat News.
W gospodarstwie w Starym Uścimowie, w którym potwierdzono pierwsze ognisko wysoce zjadliwej grypy ptaków podtypu H5N8, utrzymywanych było 12 089 indyków. W drugiej fermie, gdzie wystąpiła choroba, było 9 500 indyków, a w trzecim 20 600 indyków. Czwarte ognisko, w pobliżu pozostałych trzech ferm, dotyczy gospodarstwa, w którym było utrzymywanych 13 tys. perliczek.
Również wczoraj do Starego Uścimowa przyjechał wojewoda lubelski Lech Sprawka.
– Rozpoczęło się radykalne usuwanie zagrożenia. Przygotowywane są transporty padłych zwierząt – mówił. – Służby są przygotowane do eskortowania transportu. Jest pełne zabezpieczenie. Cała akcja przebiega zgodnie z procedurami i daje nadzieję na ograniczenie rozprzestrzeniania się zakażenia.
Krajowa Rada Drobiarstwa - Izba Gospodarcza przesłała do mediów oświadczenie, w którym podkreśliła, że podtyp wirusa - H5N8 - nie jest szkodliwy dla ludzi.
Rozpoczęto gazowanie żywego drobiu w kurnikach w pierwszych trzech ogniskach #ptasiagrypa w miejscowosci Stary #Uścimów w powiecie lubartowskim. Planowane jest gazowanie ok. 70 tys. sztuk drobiu w 5 gospodarstwach kontaktowych. Sytuacja na bieżąco monitorowana przez @LUWLublin
— Marek Wieczerzak 🇵🇱 (@MarekWieczerzak) 3 stycznia 2020