Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Rolnictwo

27 listopada 2015 r.
13:41

Lubelskie ze smakiem. Głosuj na najlepsze produkty

0 21 A A

Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie, co posiadacie – ta słynna maksyma co prawda z biegiem czasu coraz bardziej traci na znaczeniu, bo klienci po okresie zachłyśnięcia się produktami tanimi, ale nie zawsze wysokiej jakości, powracają do lokalnych, dobrze im znanych marek, ale warto cały czas przypominać, że nie ma nic lepszego jak dobra żywność pochodząca od lokalnych, sprawdzonych producentów

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dlatego dziś rozpoznamy nowy plebiscyt Dziennika Wschodniego, w którym nasi Czytelnicy wybiorą najlepsze lubelskie produkty spożywcze.

Takie, które ze względu na swą unikatowość i jakość będą kulinarną wizytówką regionu.

Co jemy

Na Lubelszczyznę przyjeżdża coraz więcej turystów z Polski i Europy, dla których dobre jedzenie jest równie ważne jak zabytki, kultura czy wydarzenia. Wybierają takie restauracje, gdzie szefowie kuchni gotują w oparciu o lokalne produkty. W sklepach chcą kupować masło, ser, wędliny od uznanych producentów z regionu. Takich, którzy oferują zdrową żywność w oparciu o tradycyjne receptury i miejscowe, sprawdzone produkty.

- I właśnie takich producentów i ich unikatowe wyroby chcemy wyróżnić w naszym plebiscycie - mówi Krzysztof Wiejak, redaktor naczelny Dziennika Wschodniego. - Robiąc zakupy zauważyłem, że coraz częściej mając wybór między podobnymi produktami, to wybieram te nasze, lubelskie, nawet jeżeli są nieco droższe. To nie tylko kwestia smaku, ale także świadomości, że wkładając do koszyka masło produkowane przez którąś z lubelskich mleczarni, jednocześnie dajemy pracę osobom z naszego województwa i powodujemy, że podatki zostają w naszym regionie. A poza tym po prostu lubię wiedzieć, co jem i co je moja rodzina.

Mapa dobrych smaków

Od poniedziałku będziemy prezentować produkty zgłoszone do konkursu. Prezentacja i głosowanie potrwa do 11 grudnia.

Na liście już zgłoszonych produktów mamy między innymi: lubelski cydr, słynną musztardę z Parczewa, pstrągi z Pustelni, żytni chleb, miód z lubelskich pól i lasów, swojską kiełbasę, polędwicę, baleron. A nawet słynny makowiec lubartowski i piwo z Browaru Jagiełło.
Liczymy jednak na to, że do naszego konkursu zgłoszą się także inni producenci, którzy chcą promować swoje artykuły bo uważają, że ze względu na swoją jakość i unikatowość są one kulinarną wizytówką naszego regionu.

Razem szukamy szlachetnych produktów. Chcemy wpierać dobre praktyki w rolnictwie, produkcji żywności, przetwórstwie i gastronomii. Liczymy, że razem z producentami, którzy zgłoszą się do konkursu „Lubelskie ze smakiem” i naszymi czytelnikami, którzy będą na nie głosować, zbudujemy swoistą mapę dobrych smaków z naszego regionu.

Z pokolenia na pokolenie

Lublin jest stolicą regionu, w którym jak w tyglu mieszają się smaki z Polski i Europy. Na kulinarną wielokulturowość nakłada się tak modny dziś organiczny trend.

Moda na zdrowe gotowanie w oparciu o regionalną żywność „prosto od człowieka” ogarnęła telewizyjne programy, restauracje i nasze domy. Według Wojciecha Modesta Amaro nowoczesne gotowanie jest hołdem złożonym tradycji. W tym gotowaniu najważniejsze są produkty „prosto od człowieka”.

A jakie smaki rozsławiają Lubelszczyznę?

Na pierwszym miejscu zdecydowanie króluje cebularz, czyli wywodzący się z kuchni żydowskiej placek pszenny z dodatkiem farszu z drobno poszatkowanej cebuli z dodatkiem maku. Jego receptura była w rodzinach żydowskich przekazywana z pokolenia na pokolenie. Popularność placek zyskał w XIX w. i zaczął być wypiekany na całej Lubelszczyźnie.

 

Miłośnicy turystyki kulinarnej po naszym rejonie tuż obok niego wymieniają także lubelskie pierogi z farszem z kaszy gryczanej ugotowanej na sypko i twarogu z dodatkiem cebuli, wędzonej słoniny lub boczku i śmietany. Ponieważ Lubelszczyzna kaszą stoi, swoich amatorów mają także placuszki gryczane żukowskie oraz izbickie golasy wykonane z utłuczonych ziemniaków i kaszy gryczanej z dodatkiem sera, jajek i przypraw.

Przysmaki z regionu

Nie tylko turystom, ale i mieszkańcom polecić można także flaki po zamojsku, forszmak lubelski, karpia w śmietanie po poniatowsku, czy chociażby zawijas nasutowski, czyli kartoflane nadzienie zawinięte w ciasto i pieróg biłgorajski inaczej zwany krupniakiem. To oczywiście nie wszystko, bo tradycyjna kuchnia Lubelszczyzny jest tak wysoko ceniona dlatego, że wykorzystuje w swoich przepisach doskonałe produkty.

Na Liście Produktów Tradycyjnych i tych, które oczekują na wpis prowadzonej przez Departament Rolnictwa i Środowiska Urzędu Marszałkowskiego znajduje się blisko 200 tradycyjnych przysmaków z regionu. Dlaczego by nie pochwalić się na przykład znanymi w całej Polsce, a także daleko poza nią nadwiślańskimi sokami jabłkowymi, syropem z owoców dzikiej róży tradycyjnie wyrabianych w okolicach Końskowoli, produktami z kraśnickich malin, czy roztoczańskiej żurawiny?

- Nasze wspaniałe produkty regionalne mogą być wykorzystane do przygotowania dań tradycyjnych, ale także podawane w odmiennej formie. W czasie warsztatów kulinarnych organizowanych dla młodzieży w szkołach gastronomicznych staramy się to proponować - mówi Adam Rychliczek, dyrektor lubelskiego oddziału terenowego Agencji Rynku Rolnego. - Często dania kuchni lokalnej są przygotowywane z surowców nieprzetworzonych, dlatego są bardzo proste dla współczesnego konsumenta i w konkurencji z serwowanymi daniami kuchni nowoczesnej często przegrywają. W związku z tym nowe propozycje użycia i dosmakowania produktów kuchni tradycyjnej lubelskiej oraz zaproponowanie innej formy ich podania w zestawach z oryginalnymi daniami mogą uatrakcyjnić menu wielu kuchni domowych i restauracji. I tak na przykład: pierogi nie muszą wyglądać tradycyjnie, ale mogą przybrać formę mieszków, placki mogą powstać z kaszy gryczanej, a puree z selera.

JAK GŁOSOWAĆ

Jeśli chcesz oddać głos na wybrany produkt, wyślij SMS pod numer 71466, w treści wpisując LZS. nr produktu (np. LZS.99).

Z jednego numeru można wysłać nieograniczoną liczbę SMS-ów.

Koszt jednego SMS-a wynosi 1,23 zł z VAT.

Na Wasze głosy czekamy do 11 grudnia do godziny 12 w południe

RANKING

Lubelskie ze smakiem

Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Aukcja Pride of Poland w 2024

Promują konie w Paryżu i szukają firmy eventowej. Już szykują się na aukcję Pride of Poland

Do wydarzenia jeszcze wiele miesięcy, ale przygotowania do tegorocznych Dni Konia Arabskiego w Janowie Podlaskim już ruszyły. Stadnina szuka firmy eventowej, która zorganizuje techniczne zaplecze dla 2 tys. gości podczas sierpniowej imprezy.

– O małżeństwo trzeba dbać - mówią Teresa i Piotr Mojzessowie
PÓŁ WIEKU RAZEM
galeria

Przeżyli z sobą wiele lat. „Trzeba umieć ustąpić i powiedzieć przepraszam”

Wasza obecność dzisiaj tutaj to dowód, że miłość istnieje – mówił Rafał Zwolak, prezydent Zamościa i zdradził, że sam jest po ślubie 26 lat. Słuchali go małżonkowie ze znacznie dłuższym stażem, którym Prezydent RP przyznał Medale za Długoletnie Pożycie Małżeńskie.

Słowa uznania i łzy szczęścia. Centrum opiekuńczo-mieszkalne już otwarte
galeria

Słowa uznania i łzy szczęścia. Centrum opiekuńczo-mieszkalne już otwarte

Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne przy ulicy Poturzyńskiej 1 jest nową miejską placówką z zakresu pomocy społecznej. Inwestycja została dofinansowana kwotą 3,15 mln zł w ramach Programu „Centra Opiekuńczo-Mieszkalne” Ministra Rodziny i Polityki Społecznej. Całość kosztów to niemal 4 mln zł.

23-latek zatrzymany za narkotyki i próbę przekupstwa
Lubycza Królewska

23-latek zatrzymany za narkotyki i próbę przekupstwa

Miał w domu mefedron, susz roślinny i próbował przekupić policjantów. Może trafić za kratki na kilka lat.

Nie żyje Witold Popiołek. Były starosta puławski, samorządowiec z gminy Końskowola

Nie żyje Witold Popiołek. Były starosta puławski, samorządowiec z gminy Końskowola

Starostwo powiatowe w Puławach poinformowało, że dzisiaj rano zmarł Witold Popiołek, były starosta puławski, członek zarządu powiatu oraz były wójt gminy Końskowola. Miał 80 lat.

Wiktora Kawka wraca do Zamościa

Wychowanek wraca do KPR Padwy Zamość

Do drużyny KPR Padwa Zamość wraca rozgrywający Wiktor Kawka. Ekipa z Zamościa ma też nowego lewoskrzydłowego

Rodzinny dom dziecka przy ulicy Kolejowej

Urzędnicy nie znaleźli budynku do rewitalizacji. Pomysł się zmieni

Urzędnicy nie znaleźli budynku na potrzeby rewitalizacji. Dlatego koncepcja się zmieni i obejmie istniejący już przy ulicy Kolejowej w Białej Podlaskiej rodzinny dom dziecka.

Dziś rusza kampania wyborcza

Dziś rusza kampania wyborcza

Wybory prezydenckie zaplanowane zostały „zgodnie z zapowiedzią - w pierwszym możliwym konstytucyjnie terminie” – poinformował Marszałek Sejmu Szymon Hołownia na portalu X. To oznacza, że rozpoczęła się kampania wyborcza.

Najlepsze licea i technika w województwie lubelskim? Sprawdź ranking Perspektywy

Najlepsze licea i technika w województwie lubelskim? Sprawdź ranking Perspektywy

Miesięcznik edukacyjny "Perspektywy" opublikował ranking najlepszych liceów i techników w Polsce. Na wysokich miejscach znalazły się placówki z województwa lubelskiego.

Ulica Jana Pawła II w Lublinie
galeria

Jaka sytuacja na lubelskich drogach? Autobusy łapią niewielkie opóźnienia

Miejskie służby od wczorajszego wieczoru posypują drogi solą, ale mimo to na lubelskich ulicach rano było ślisko. Dobra wiadomość jest taka, że wszystkie główne arterie są przejezdne. Nad ranem opóźnienia łapały autobusy miejskiej komunikacji, zwłaszcza te obsługujące ościenne miejscowości.

Od kiedy rozliczenie PIT za 2024? Najważniejsze terminy i wskazówki

Od kiedy rozliczenie PIT za 2024? Najważniejsze terminy i wskazówki

Każdy początek roku wiąże się z obowiązkiem rozliczenia podatku dochodowego od osób fizycznych za dwanaście poprzednich miesięcy. Choć mamy kilka miesięcy na złożenie zeznania, warto pamiętać, że podatników obowiązują konkretne i nieprzekraczalne terminy. Niedotrzymanie ich może prowadzić do konsekwencji skarbowych, takich jak kara finansowa czy odsetki za zwłokę.

Jak zacząć ćwiczyć jogę?

Jak zacząć ćwiczyć jogę?

Planujesz zacząć ćwiczyć jogę, ale nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zanim zaczniesz trening, warto odpowiednio się przygotować. Przydadzą się także akcesoria do jogi i strój, który zapewni komfortowe ćwiczenia. Ponadto korzystnie poznać wcześniej kilka ważnych informacji o tej aktywności. Dowiedz się, o czym warto wiedzieć przed rozpoczęciem przygody z jogą.

Jaki hotel wybrać na wypoczynek w centrum Warszawy?

Jaki hotel wybrać na wypoczynek w centrum Warszawy?

Warszawa, stolica Polski, to miejsce, gdzie nowoczesność łączy się z historią. W sercu tego tętniącego życiem miasta znajduje się wiele luksusowych hoteli, które oferują komfortowe warunki do wypoczynku. Wybór odpowiedniego hotelu może być kluczowy dla naszego zadowolenia z pobytu. Czy marzysz o miejscu, które zapewni Ci nie tylko nocleg, ale również wyjątkowe doświadczenia? Oto, na co warto zwrócić uwagę, planując pobyt w centrum Warszawy.

Selekcjoner reprezentacji Polski Marcin Lijewski

MŚ piłkarzy ręcznych: Polska na początek zagra z Niemcami. Gdzie oglądać mecz?

Dzisiaj o godz. 20.30 reprezentacja Polski piłkarzy ręcznych rozpocznie swój udział w mistrzostwach świata. Na dzień dobry Biało-Czerwoni zmierzą się z Niemcami. Spotkanie będzie można obejrzeć na antenie TVP Sport oraz platformie Viaplay.

Australian Open. Metamorfoza i awans Magdaleny Fręch do trzeciej rundy

Australian Open. Metamorfoza i awans Magdaleny Fręch do trzeciej rundy

Mecz drugiej rundy Australian Open zaczął się dla Magdaleny Fręch fatalnie. Polka w starciu z Rosjanką Anną Blinkową w pierwszym secie nie zdołała wygrać nawet jednego gema. Potem jednak nasza zawodniczka przeszła prawdziwą metamorfozę i odwróciła losy spotkania

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium