Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

30 października 2021 r.
21:41

W Wereszczynie „dobrze pił i jadł” Mikołaj Rej

2 0 A A
Od lewej: Bożena Barczyńska, Anna Sadowska, Joanna Iwanejko i Joanna Czajkowska z KGW „Wereszczynianki”
Od lewej: Bożena Barczyńska, Anna Sadowska, Joanna Iwanejko i Joanna Czajkowska z KGW „Wereszczynianki” (fot. Małgorzata Sulisz)

Aż się wierzyć nie chce, że w Wereszczynie koło Urszulina Mikołaj Rej „dobrze pił i jadł”, o czym wiemy z relacji księdza Józefa Wereszczyńskiego, biskupa kijowskiego. Poeta przyjeżdżał do Wereszczyna, żeby polować i zjeść. A o tym, że i dziś można w Wereszczynie dobrze zjeść przekonują „Wereszczynianki”, które robią wereszczyńskie cebularze, poleską babkę i miodownik Mikołaja Reja.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Historia Wereszczyna pełna jest tajemnic. To jedna z najstarszych miejscowości naszego województwa, leżąca przy średniowiecznym trakcie handlowym z Lublina do Kijowa. O związkach Mikołaja Reja z Wereszczynem najwięcej wie Adam Panasiuk, który prowadzi arcyciekawy portal: historia.urszulian.net. Jest także autorem książki „Wereszczyn. Śladami zapomnianej historii”.

– Ślady prowadzą do tzw. dworku Kukawskich. To najpewniej w tym miejscu znajdował się dwór Wereszczyńskich, do którego przyjeżdżał Mikołaj Rej – mówi Adam Panasiuk. Do dworku prowadzi aleja lipowa. Na jej początku znajduje się pamiątkowe tablica z informacją o związkach Reja z Wereszczynem. Dziś to własność prywatna. Dalej droga wiedzie do domu zakonnego braci Faustynów, przez mieszkańców też określanego jako dworek.

Jadł i pił ponad miarę

Ksiądz Józef Wereszczyński (ok. 1530-1558/59), biskup kijowski, nie zostawił suchej nitki na poecie Mikołaju Reju, który w dworze w Wereszczynie jadł ponad miarę: „Toteż nie bez przyczyny z tych niepomierników natrząsa się w pisaniu swym i on polski poeta Rej stary, który choć też sam rad dobrze pił i jadł, bo był Fegou prawy, tegom ja dobrze znał, bo często u podsędka chełmskiego ojca mojego dla używania myślistwa bywał.

Albowiem zawżdy kiedy jedno przyjechał, pudło śliw jako korzec krakowski, miodu praśnego pół rączki, ogórków surowych wielkie nieckółki, grochu w strączkach cztery magierki, na każdy dzień na czczo to zawżdy zjadał. A potem z chlebem garniec mleka zjadłszy, jabłek z kopę, a pół tryfusa gniłek spazszy, do tego sztukę mięsa albo raczej cztery świeżego wezbrawszy, półmiskom kilkom czupryny wzmiąwszy, kapuście kwaśnej potem dorobił, mało już o żabki włoskie dbał.

Potem gdy do ugaszenia pragnienia przyszło, gdybych o tym pisał szeroko, byłoby niejednemu śmieszno, bo jako rad jadał potrawy trefne, także też rzadko pijał piwo dobre, jedno gorzkie, kwaśne, na ostatek i mętne, a gdy trafił do kogo na łotrowskie piwsko, to pił aż mu w karku trzeszczało, a też nieraz mu się trafiało, że to smaczne piwko jako słodki wrzód z gardła się mu nazad dobywało, a jeszcze sobie ust nie utarł, a przedsię wołał, aby mu pełną iną nalano, i inszych upominał aby też spełnili; pana gospodarza nie przepominano, to ono piwsko znowu przed gośćmi i przed gospodarzem wychwalał i aż do nieba wynosił, i nie wyjechał nigdy z domu tego, aż wypił z gośćmi i z gospodarzem wszystko, acz to było gościom, a najwięcej panu gospodarzowi brzydko. Acz tego nie wiem, jeśli gdzieindziej w pomiernym życiu się kochał, ale w ziemi chełmskiej wiele jadał i pijał” – to fragment dzieła ks. Józefa: „Gościniec pewny niepomiernym moczygębom a omierzłym wydmikuflom świata tego do prawdziwego obaczenia a zbytków swych pohamowania. Z Pisma świętego i z rozmaitych autorów zebrany i wydany”.

Dzieło zostało w 2014 roku wydane przez Wydawnictwo UMCS. – Z relacji Józefa Wereszczyńskiego, z akt i dokumentów sądowych wyłania się obraz poety, który lubił namiętnie się sądzić, zajeżdżać majątki tych, z którymi się sądził – dodaje Panasiuk.

Wereszczynianki

Kulinarne tradycje Wereszczyna badają panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Wereszczynianki”. Mają zapał i talent do gotowania, o czym świadczy choćby fakt, że zostały laureatkami wojewódzkiego etapu ogólnopolskiego konkursu kulinarnego „Bitwa regionów”, w nagrodę reprezentowały Lubelszczyznę w finale ogólnopolskim w Częstochowie.

Wygrały daniem sięgającym czasów Mikołaja Reja. To udziec jagnięcy w ziołach z hałajdą i karmelizowanymi owocami, który szykuje się trzy dni. Najpierw jagnięcinę zamarynowały w maślance, żeby mięso było jeszcze bardziej kruche. Po wyjęciu z maślanki, mięso został natarte na dobę w autorskiej mieszance ziołowej: szczaw, mięta, czosnek, sól, pieprz. Na trzeci dzień udziec został upieczony. Do jagnięciny zrobiły hałajdę, czyli kaszę jęczmienną prażoną z łobodą, z boczkiem, z czosnkiem i z cebulką. Kompozycję uzupełniły karmelizowane owoce.

O tym, że Wereszczynianki znakomicie gotują, przekonaliśmy się na miejscu. Gotowały i piekły dla nas: Bożena Barczyńska, Anna Sadowska, Joanna Iwanejko i Joanna Czajkowska. Jedliśmy znakomite cebularzyki, żydowski kawior, poleską babkę ziemniaczaną, pierogi z soczewicą oraz „ruskie” na słodko, wereszczyński piróg hreczany. Na słodko był jabłecznik i miodownik, dedykowany Mikołajowi Rejowi. A teraz przepisy.

Wereszczyńskie cebularze

Są mniejsze, mają ciemniejsze nadzienie, inaczej smakują. Cebularze wypiekła nam Joanna Czajkowska. W czym tkwi sekret wereszczyńskich cebularzy? – W nadzieniu. Cebulę siekam, zamiast sparzyć, podsmażam ją na wiejskim oleju rzepakowym. Dodaję zmielony mak, trochę mąki i przesmażam. Po wystygnięciu nadzienie chowam na noc do lodówki, żeby nabrało smaku. Co dalej. Do ciasta także dodaję nasz wiejski olej. Wyrobione ciasto dzielę na 8 części. Wałkuję cienkie, okrągłe placki. Na środku rozkładam farsz, brzegi cebularzy smaruję roztrzepanym jajkiem. Piekę na ciemno, ciasto ma mieć złoty kolor – opowiada Joanna Czajkowska.

Czy Mikołaj Rej mógł jeść cebularze? W książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance znajduje się bardzo stara receptura na placki grochowe z cebulą. – To pierwowzór lubelskich cebularzy – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. A ponieważ Rej przepadał za grochem, grochowe cebularze mogły trafić na jego stół. Do cebularzy Wereszczynianki przygotowały żydowski kawior.

Żydowski kawior

Składniki: 25 dag wątróbek gęsich, 40 ml smalcu gęsiego, 1 duża cebula pokrojona w talarki, 2 jaja ugotowane na twardo, sól pieprz.

Wykonanie: na rozgrzanym smalcu usmażyć cebulę na złoty kolor i osączyć na papierowym ręczniku. Na patelnię wyłożyć oczyszczoną wątróbkę i smażyć po 4 minuty z każdej strony, aż będzie miękka. Połowę wątróbek i cebulę zmielić, a resztę drobno usiekać. Podobnie posiekać jaja, część odłożyć do dekoracji. Jaja i wątróbkę posolić i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem wymieszać, przełożyć do miseczek i udekorować posiekanym jajem. Schłodzić w lodówce najmniej 3 godziny.

Wereszczyńska babka ziemniaczana

Składniki: 2 kg ziemniaków, 20 dag kiełbasy, 15 dag smalcu za skwarkami (może być też pokrojony boczek ), cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki, 1 łyżeczka soli, po pół łyżeczki pieprzu czarnego i ziołowego.

Wykonanie: na rozgrzanym smalcu podsmażyć cebulę i kiełbasę. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do ziemniaków wbić 2 jaja dodać sól, pieprz podsmażoną kiełbasę i cebulę. Całość wymieszać i wlać do natłuszczonej formy. Piec w 170 stopniach około godziny z termoobiegiem.

Miodownik Mikołaja Reja

Składniki: 3 szklanki mąki, szklanka cukru, 2 łyżeczki imbiru mielonego, 2 łyżeczki goździków mielonych, łyżeczka cynamonu mielonego, łyżeczka sody, 2 jajka lekko roztrzepane, szklanka poleskiego miodu, szklanka oleju słonecznikowego.

Wykonanie: piekarnik rozgrzać do 180 stopni i przygotować foremkę keksówkę. Mąkę przesiać do dużej miski. Pośrodku zrobić zagłębienie, w którym umieścić pozostałe składniki. Wlać też szklankę gorącej wody i całość wyrobić na gładką masę. Przelać ją do foremki i piec około 50 minut. Studzić w formie przez 20 minut, następnie wyjąć z formy.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Plac Litewski zaświeci najpierw dla dzieci, a potem dla Ukrainy
Lublin

Plac Litewski zaświeci najpierw dla dzieci, a potem dla Ukrainy

Miasto Lublin włącza się w akcję Międzynarodowego Dnia Zapobiegania Przemocy Wobec Dzieci. Nie zapomną także o tysięcznym dniu od rosyjskiej agresji na Ukrainę.

Śledztwo w sprawie wyciętych drzew. Ocenią skalę zniszczeń przy Gęsiej
Lublin

Śledztwo w sprawie wyciętych drzew. Ocenią skalę zniszczeń przy Gęsiej

Wracamy do sprawy drogi dojazdowej w okolicy ul. Gęsiej. Deweloperowi przeszkadzały drzewa, więc je wyciął i szybko zabrał z działki. Dopiero po naszej interwencji sprawę podjął Urząd Marszałkowski. Trwa śledztwo i szacowanie skali zniszczeń.

W poprzednich latach w konkursie brali udział wokaliści z różnych rejonów województwa
23 listopada 2024, 10:00

Dla Ciebie Polsko – konkurs patriotycznej piosenki już w weekend

Zgłoszenia są przyjmowane do środy (20 listopada), ale już wiadomo, że w sobotę na scenie Hrubieszowskiego Domu Kultury zaprezentuje się kilkudziesięciu wykonawców. Będą walczyć o nagrody podczas Konkursu Piosenki Patriotycznej „Dla Ciebie Polsko”.

Muzyczny hołd dla Lemmyego
koncert
22 listopada 2024, 19:30

Muzyczny hołd dla Lemmyego

Już 22 listopada (piątek) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt będziecie mogli zobaczyć Orgasmatron, supergrupę, która hołduje twórczości Lemmyego Kilmistera i formacji Motörhead.

Małgorzata Bzówka, Krzysztof Turczyn i Andrzej Smyk spotkali się w poniedziałek z dziennikarzami, aby wyjaśnić na czym polegały „insynuacje i pomówienia” Franciszka Josika. Wszyscy zapewniali, że działali zgodnie z prawem. Mówili też, że ewentualnego prokuratorskiego śledztwa się nie obawiają, bo „nie mają nic do ukrycia”
Zamość

„Korupcyjny układ” w PGK? Jest odpowiedź na zarzuty prezesa

Deweloperska firma nie zamierza już płacić podatków w Zamościu. Przeniesie się poza miasto. To jeden z efektów piątkowej konferencji prasowej obecnego prezesa PGK. „Padły tam nieprawdziwe informacje, insynuacje i pomówienia” – przekonują udziałowcy spółki Cegielnia Inwestycje, byli pracownicy PGK.

Zamojska klasa okręgowa. Grom Różaniec na autostradzie do awansu

Zamojska klasa okręgowa. Grom Różaniec na autostradzie do awansu

Za nami półmetek sezonu 2024/2025 „najciekawszej ligi świata”. I jak zwykle przydomek ten pasuje do rozgrywek jak ulał. Choć zgodnie z przewidywaniami mistrzem jesieni został Grom Różaniec, to za plecami lidera doszło do wielu zaskakujących rozstrzygnięć

Po słynnych happeningach, gdzie na rusztowaniach przy swojej kamienicy Janusz Palikot konsumował ostentacyjnie alkohol pozostało gorzkie wspomnienie

Janusz Palikot już tu nie mieszka

Janusz Palikot, który 3 października br. został zatrzymany przez CBA i potem aresztowany pod zarzutami oszustw i przywłaszczania mienia stracił kamienicę na Starym Mieście w Lublinie, którą zajął komornik

Zachęcali do zatrudniania osób z chorobami psychicznymi. Przeciw stygmatyzacji
praca
galeria

Zachęcali do zatrudniania osób z chorobami psychicznymi. Przeciw stygmatyzacji

Jak przełamywać bariery i przeciwdziałać stygmatyzacji pracowników niepełnosprawnych lub zmagających się z zaburzeniami psychicznymi - zastanawiali się uczestnicy konferencji poświęconej temu problemowi. Wydarzenie zorganizował Regionalny Ośrodek Polityki Społecznej w Lublinie.

Rewolucja w strefie płatnego parkowania
Dzień Wschodzi
film

Rewolucja w strefie płatnego parkowania

Od poniedziałku dwa pojazdy prowadzą e-kontrolę w Strefie Płatnego Parkowania w Lublinie. O tej małej rewolucji PZM rozmawiamy z Grzegorzem Malcem, dyrektorem Zarządu Dróg i Transportu Miejskiego w Lublinie. Zamiany pozwolą to na zwiększenie liczby kontroli oraz usprawni funkcjonowanie samej strefy.

Boisko w Biskupicach od 1,5 roku było domem Tura Milejów

Tur Milejów wraca do domu. Koniec remontu klubowych obiektów

Tur Milejów wraca do siebie i będzie mógł pochwalić się jednym z najnowocześniejszych kompleksów sportowych w regionie.

Porady stomatologiczne dla seniorów – studenci zapraszają na darmowe konsultacje

Porady stomatologiczne dla seniorów – studenci zapraszają na darmowe konsultacje

Samobadanie, higiena, protetyka i leczenie. Od dzisiaj taka oferta czeka na osoby starsze w Uniwersyteckim Centrum Stomatologii. Warto z niej skorzystać.

Bogdanka LUK Lublin zaczyna dzisiaj rywalizację w europejskich pucharach

Bogdanka LUK Lublin zaczyna rywalizację w Challenge Cup. Dwumecz z Maccabi Tel Awiw w hali Globus

Bogdanka LUK Lublin rozpoczyna rywalizację w 1/16 finału CEV Volleyball Challenge Cup 2025. Przeciwnikiem lublinian będzie Maccabi Tel Awiw z Izraela. Pierwszy mecz zostanie rozegrany we wtorek, drugi w środę. Oba odbędą się w hali Globus o godz. 18.

Lublin. Pijany z zakazem i narkotykami w aucie

Lublin. Pijany z zakazem i narkotykami w aucie

23-latek zwrócił na siebie uwagę na stacji, gdzie kupował alkohol. Gdy policja zatrzymała go do kontroli, szybko przesiadł się na tylny fotel. Miał się czego obawiać.

Liga Narodów. Polacy spadają do Dywizji B! Memy po meczu lepsze, niż wynik
galeria

Liga Narodów. Polacy spadają do Dywizji B! Memy po meczu lepsze, niż wynik

Trzy edycje w Dywizji A w Lidze Narodów i koniec. W ostatnim meczu w tym roku reprezentacja Polski przegrała na PGE Stadionie Narodowym ze Szkocją 1:2. Znów zawiodła skuteczność, bo Biało-Czerwoni okazji do zdobycia goli mieli bardzo wiele, a wykorzystali tylko jedną po fenomenalnym strzale Kamila Piątkowskiego.

 Emil Korytko: u nas nieznany, w Słowenii bohater narodowy
Galeria Ratusz
galeria

Emil Korytko: u nas nieznany, w Słowenii bohater narodowy

Emil Korytko to polski zesłaniec i patriota, który w Słowenii cieszy się szacunkiem należnym bohaterom narodowym. Tę ważną dla Polaków i Słoweńców postać przybliża otwarta w Lublinie wystawa.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium