Wędzić na święta można wszystko, jajka, sery, wędliny, ryby. W końcu mamy wiosnę, drewno szybciej schnie, daje bardziej aromatyczny dym – mówi Arkadiusz Krzesiak
Arek Krzesiak, uczeń Jeana Bosa, jest „zakręcony” w temacie wędzenia. W swojej restauracji na lubelskim deptaku zainstalował specjalny grill i wędzarkę, by podawać gościom wędzone specjały. Wędzony smak to symbol Świąt Wielkanocnych. Smak wędzonki jest tak intensywny, że na samo wspomnienie robimy się głodni.
Tajemnicą wędzonego smaku jest odpowiednie zamarynowanie produktu.
– Bez względu na to, czy to będą sery, czy mięso. Trzeba skomponować odpowiednią mieszankę ziół i soli kamiennej – mówi szef Arek.
W tym roku zabiera rodzinę i jadą spędzić święta w Zwierzyńcu.
– Chcemy choć przez dwa dni złapać oddech – mówi Monika, która razem z mężem prowadzi restaurację.
– Ponieważ jedziemy w gości, uwędzę coś dobrego i zapakuję do samochodowej lodówki – dodaje Arek Krzesiak.
Czego będziecie życzyć sobie, łamiąc się jajkiem?
– Zdrowia i wytrwania w tych trudnych czasach – mówi Arek
– Zdrowia i miłości, jeśli zdrowie będzie i miłość będzie, to wszystko pokonamy – dodaje Monika.
A teraz dwa przepisy.
Babka szpinakowa waniliowa
Składniki: 600 g mąki pszennej, 30 g świeżych drożdży, 150 ml mleka, lekko ciepłego, 2 saszetki cukru waniliowego, 50 g cukru, szczypta soli, 2 jaja, 60 g masła, 100 g świeżego szpinaku.
Wykonanie: składniki suche łączymy w jednym naczyniu. W ciepłym mleku blendujemy szpinak, a następnie dodajemy świeże drożdże i jajka. Rozpuszczamy drożdże, dodajemy ciepłe, już rozpuszczone masło, następnie: wymieszane suche produkty. Wszystko mieszamy razem, pozostawiamy na 40 minut w temperaturze pokojowej. Nakładamy do formy. Rozgrzewamy piekarnik bez termoobiegu do 160 stopni i pieczemy przez 1 godzinę.
Babka marchewkowa
Składniki: 600 g mąki pszennej, 40 g świeżych drożdży, 150 ml lekko ciepłego mleka, skórka z jednej dużej pomarańczy, 50 g cukru, szczypta soli, 2 jaja, 60 g masła, 100 g startej świeżej marchwi.
Wykonanie: suche składniki łączymy w jednym naczyniu. Ciepłe mleko wlewamy do wysokiego naczynia i blendujemy ze startą na drobnej tarce marchwią, następnie dodajemy świeże drożdże, jaja i ciepłe masło. Łączymy wszystkie składniki razem w jedną masę, następnie odstawiamy na około 40 minut temperaturze pokojowej. Przekładamy ciasto do formy, rozgrzewamy piekarnik bez termoobiegu do 160 stopni, pieczemy 1 godzinę i 20 minut.